Suussa tai kasvoissa voi olla monista syistä johtuvia kipuja, kuten suunpoltetta, aftoja tai nivelrikkoa. Tepsivä hoito löytyy, kunhan vaivan aiheuttaja löytyy.

Hammassärky

Oireet Kukapa ei olisi kipeää hammasta potenut? Reikäkipu on yleensä viiltävää ja ohimenevää. Kuumat ja kylmät ruoat vihlaisevat. Yleensä näiden vaivojen tullessa osataan hakeutua paikkaushoitoon ajoissa.

Jos karieksen kanssa vetkuttelee liian pitkään, hampaan ydinhermo voi tulehtua. Hoitamaton hermotulehdus voi siirtyä hampaan juuren kautta lopulta leukaluuhun. Seurauksena on yleensä posken ja leuan seudun turvotusta. Silloin hammas on jo todella puruarka.

Hammassäryt ovat ehdottomasti yleisin syy hakeutua hammaslääkäriin. Hän onkin suun kiputilojen paras asiantuntija. Suun kipuja ei kuitenkaan pidä sekoittaa nieluun ja sen kiputiloihin. Jos nielu tai kurkku on kipeä, oikea osoite on ”tavallinen” lääkäri eli esimerkiksi omalääkäri terveyskeskuksessa.

Hoito Reikiintynyt hammas paikataan. Yleisimpiä paikkamateriaaleja ovat nykyisin muovit. Vanhan ajan amalgaamikin on mainettaan parempi, vain hyvin harvoin se voi aiheuttaa allergiaoireita.

Jos hampaan ydinhermo on tulehtunut ja tulehdus levinnyt leukaluuhun, hampaaseen tehdään juurihoito. Sillä kipu helpottaa ja tulehdus paranee.

Purenta jumissa

Oireet Kipeytyneet puremalihakset aristavat aluksi syödessä poskien ja leuan seutuvilla. Jauhaminen väsyttää ja purenta tuntuu jäykältä. Suu ei ehkä avaudukaan yhtä vetreästi kuin ennen.

Puremalihasten kipeytyminen on tavallisimmin stressaajien ja lihasjännitykseen taipuvaisten vaiva. Jos niska ja hartiat menevät herkästi jumiin, voi purentakin uupua. Silloin on kyse niin sanotusta jännityssärystä. Moni myös kirskuttelee yöllä hampaitaan, mikä on omiaan kipeyttämään koko purukalustoa.

Purennan ongelmat eivät aina johdu lihasten ja suun seudun jännittämisestä. Taustalla voi myös olla selkeä purentavika, jossa ylä- ja alaleuan hampaat eivät osu yhteen. ”Ryhditön” purenta on melko tavallinen suun ongelmien syypää.

Hoito Jännityskivussa kannattaa panostaa rentoutukseen. Lepuuta leukaa välillä ja koeta kiinnittää huomiota tilanteisiin, joissa havaitset jännittäväsi suuta ja purentaa. Vältä kivun iskiessä sitkeää ja kovaa syötävää.

Jännitykselle alttiita puremalihaksia voi päivän mittaan huoltaa venyttelemällä niitä. Suu siis rohkeasti apposen ammolleen, takaisin kiinni ja taas auki!

Purkan hyödyllisyydestä jännityskivun laukaisussa ollaan useampaa mieltä. Joidenkin hammaslääkärien mielestä jatkuva purkan mässytys vahingoittaa puremalihaksia, toiset taas suosittelevat ksylitolipurukumia. Kohtuus lienee viisainta: lopeta purkan käyttö, jos puremalihaksesi tuntuvat kipeytyvän!

Purentavikaa ja hampaiden öistä kirskuttelua hammaslääkärit hoitavat usein purentakiskolla. Akryylista valmistettua kiskoa pidetään nukkuessa hampaiden välissä. Tarkkaan ei tiedetä, mihin purentakiskon hyvää tekevä vaikutus perustuu. Moni potilas kokee saavansa kiskosta apua, sillä ainakin se tasaa purentarasitusta sekä rentouttaa suuta ja leukaa.

Rasittuneet ja kipeät purentalihakset pitävät myös lämpimästä. Helli kipeytynyttä poskea ja leuan seutua lämpöhautein.

Nivelrikko

Oireet Leuassako välilevyvikoja? Kyllä vain. Kipeytyneet leukanivelet voivat olla seurausta paikoiltaan siirtyilevistä välilevyistä.

Vaiva antaa ensimmäiset oireensa yleensä leukaa liikuteltaessa, ja kipu paikantuu silloin yleensä korvan lähettyville. Nivelet saattavat naksua, eikä suu avaudu suosiolla.

Suun välilevy voi luiskahtaa paikoiltaan yhtä kiusallisin seurauksin kuin selänkin välilevy: kuuluu vain ”klonks”, ja suu on loksahtanut takalukkoon.

Leukanivelissä voi myös olla kulumaa. Leuan nivelrikko on yleensä varttuneemman väen ongelma. Nivelrikkoisen leukanivel aristaa ja pureskelu tekee kipeää. Suu ei avaudu kunnolla.

Jossain vaiheessa nivelrikkoinen leukanivel alkaa rahista. Kun leukanivel vielä sattuu sijaitsemaan korvan edessä, rahinaa ei voi olla kuulematta.

Hoito Leuan nivelrikko kuulostaa pahemmalta vaivalta kuin se lopulta onkaan. Toisin kuin vaikkapa polven nivelrikossa leuan niveloireet häviävät yleensä itsestään, vaikka kulumamuutos on pysyvä. Leukanivelen nivelrikko oirehtii tavallisesti joitakin kuukausia, joskus jopa vuoden. Sen jälkeen vaivat rauhoittuvat.

Leukanivelongelmiin pätevät samat itsehoito-ohjeet kuin purentalihasvaivoihin. Rentouta, voimistele ja lepuuta. Kuuntele kipuasi – syö ja pureskele kivun vaatimaan tahtiin. Käy hammaslääkärissä, joka tarkistaa tilanteesi ja ottaa leuoista röntgenkuvan. Kipuun voidaan lyhyeksi aikaa määrätä kipulääkettä ja joskus valmistetaan purentakisko. Kirurgiaa tarvitaan hyvin harvoin.

Leukalukkokin hellittää yleensä kotvan kuluttua ja suun saa taas auki. Jos näin ei käy, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen.

Kirvelyä suussa

Oireet Suun limakalvoille, kuten ikeniin ja poskiin, ilmaantuu silloin tällöin laikkuja, haavaumia ja erilaisia limakalvomuutoksia. Kivuliaita mutta vaarattomia ovat aftat. Aftojen syytä ei tiedetä, mutta niillä saattaa olla yhteys erilaisiin puutostiloihin tai keliakiaan.

Suun limakalvomuutokset kipuilevat ensisijaisesti kirvelemällä. Punajäkälä-nimisen ihottuman puolestaan tunnistaa verkkomaisesta, vaaleasta hyhmästä limakalvon pinnalla, limakalvon punoituksesta sekä jäkälän peittämän alueen kipuherkkyydestä.

Hoito Tuskallisia, mutta vaarattomia aftoja voi koettaa hoitaa kortisonisalvalla sekä apteekin aftalaastareilla. Laastari asetetaan haavauman päälle ja se nopeuttaa limakalvon paranemista.
Punajäkälään tepsii parhaiten kortisoni.

Hammaslääkärit tunnistavat limakalvomuutokset, ja epäilyttävästä muutoksesta otetaan tarvittaessa koepala. Vuosia tupakoinut ja runsaasti alkoholia käyttänyt on paljon suuremmassa vaarassa saada esimerkiksi suu- tai kielisyövän kuin savutonta ja raitista elämää viettänyt.

Kielipolte

Oireet Kipeän kielen syynä on useimmiten kielen- tai suunpoltteeksi kutsuttu vaiva. Silloin kielessä tuntuu polttavaa, voimakkaaksikin yltyvää kipua. Maustetut ruoat ja etenkin tomaatti sekä sitrushedelmät ärsyttävät.

Kielenpoltekipu voi tuntua myös huulilla ja suulaessa. Kielenpolte on kuitenkin täysin vaaraton kiusa, eikä potilaan suusta löydy hammaslääkärin tuolissa minkäänlaista vikaa.

Tutkimusten persuteella vaikuttaa siltä, että kielenpolte on häiriö kielen kipua välittävässä hermotuksessa.

Hoito Kovin kivuliasta kielenpoltetta voidaan hoitaa neuropaattisen eli hermoperäisen kivun hoitoon tarkoitetuilla reseptilääkkeillä.

Lievempiin kipuihin voi kokeilla sokerittomia pastilleja, sillä niiden imeskelyn on huomattu tepsivän poltteluun. Ksylitolipurukumi on kielenpoltteeseenkin oiva kotikonsti.

Voimakkaasti maustettuja ruokia kannattaa välttää.

Kasvokipu

Oireet Pitkittyneet kasvokivut voivat johtua suusta. Hampaiden poistot, juurihoidot ja muut pienet toimenpiteet saattavat vaurioittaa kasvojen hermoja.

Syntyy hermovamma, joka kipuilee pitkäänkin, ja kipu voi ajan mittaan laajentua muuallekin kasvoilla. Joillakin potilailla toimenpiteessä vaurioitunut hermo kipeytyy pysyvästi, eli kroonistuu.

Kasvojen krooninen hermovauriokipu ei päästä helpolla. Kipu on monesti jatkuvaa, polttelevaa tai pistelevää.

Hoito Krooninen, vaikea hermokipu kasvoilla on harvinaista. Suurimmalla osalla potilaista hampaan poisto sujuu ongelmitta ja poistokuoppa paranee jälkiä ja tuntemuksia jättämättä.Vaikeaan kipuun on hermokipulääkkeitä.

Asiantuntijana suukirurgian ja kivun hoidon erikoishammaslääkäri, dosentti Heli Forssell Turun yliopistosta

Lue lisää:

Kivun kierre katki

Terve suu terveessä ruumiissa

Käypä hoito -suositus: purentalihasten toimintahäiriöt

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.