Kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminta ovat täysin päinvastaisia sairauksia. Vajaatoiminnasta kärsivä elää kuin hidastetussa filmissä, liikatoimintaa sairastava kulkee pikakelauksella. Molemmat vaivat vaativat hoitoa.

Kilpirauhanen on umpirauhanen, joka pitää ihmisen käynnissä. Se sijaitsee kaulalla kurkunpään alapuolella, henkitorven sivuilla. Se vaikuttaa elimistön kaikkiin soluihin ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä lämmöntuotantoa. Nämä vaikutukset tapahtuvat kahden hormonin, tyroksiinin (T4) ja trijodityroniinin (T3), kautta.

– Tyroksiini muuttuu elimistössä trijodityroniiniksi, joka on varsinainen vaikuttava aine, kertoo endokrinologian erikoislääkäri Camilla Schalin-Jäntti HYKSistä.

Kun kilpirauhanen tuottaa tyroksiinia liikaa, puhutaan liikatoiminnasta; jos liian vähän, on kyse vajaatoiminnasta.

Koska kilpirauhanen kiihdyttää aineenvaihduntaa, kilpirauhashormonien liika- ja vajaatoiminnalla on täysin vastakkaiset oireet. Siinä missä vajaatoiminnasta kärsivät elävät kuin hidastetussa filmissä, liikatoimintaa sairastavat elävät pikakelauksella. He ovat usein levottoman ja rauhattoman tuntuisia, liikehtivät nopeasti ja heillä on aina kuuma.

Vajaatoiminnasta kärsii eri tutkimusten mukaan noin 2–8 prosenttia naisista ja alle 3 prosenttia miehistä. Sen tavallisimpia oireita ovat jatkuva väsymys, viluisuus ja yleinen haluttomuus. Kun vajaatoimintapotilaat lihovat helposti, liikatoiminnasta kärsivät laihtuvat, koska ruoka yksinkertaisesti solahtaa heidän lävitseen.

Helppo vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta puhkeaa usein viidenkympin kynnyksellä.

–Diagnoosi viivästyy usein , sillä vajaatoimintaan liittyvä väsymys ja masennusoireet ovat niin yleisiä, Schalin-Jäntti sanoo.

Hän kehottaakin pitämään vajaatoiminnan mahdollisuuden mielessä, jos vointi on selvästi muuttunut.

– Jos samanlaisia oireita ei ollut esimerkiksi vuosi sitten, on syytä mennä lääkäriin, hän sanoo.

Tyroksiinitasot selviävät verikokeessa, jollainen voidaan ottaa missä tahansa terveysasemalla.
Vajaatoiminnan hoito on huomattavasti helpompaa kuin liikatoiminnan. Kun kilpirauhanen ei tuota riittävästi tyroksiinia, puuttuva osa korvataan syömällä tyroksiinipillereitä.

– Suurin ongelma on löytää kullekin potilaalle sopiva yksilöllinen taso, sanoo Schalin-Jäntti. Jos vajaatoimintaa aletaan lääkitsemään liian korkeilla tyroksiiniannoksilla, potilaille voi kehittyä hoidon alussa liikatoiminnalle tyypillisiä oireita; hermostuneisuutta, vatsa- ja lihaskipuja ja sydämen tykytystä.

Liikatuotanto hankalampaa

Liikatoiminnan hoidossa on keskeisintä jarruttaa tyroksiinin tuotantoa.

Ensimmäisessä vaiheessa tyroksiinin liikatuotanto pyritään saamaan kuriin tyreostaateiksi kutsutuilla lääkkeillä. Ne hillitsevät tyroksiinin tuotantoa tehokkaasti, mutta apu on yleensä väliaikainen.

– Pitkänkin estohoidon jälkeen liikatuotanto usein uusiutuu, sanoo Schalin-Jäntti.

Seuraavassa vaiheessa liikatoimintaa voidaan jarruttaa niin sanotulla radiojodihoidolla, joka annetaan suun kautta kapselin muodossa. Siinä kilpirauhaseen viedään radioaktiivista jodia, joka tappaa tyroksiinia tuottavia soluja.

Tasapaino on kuitenkin herkkä. Jos soluja ei kuole tarpeeksi, liikatoiminta jatkuu; jos soluja kuolee liikaa, tuloksena on vajaatoiminta. On arvioitu, että 80 prosentille radiojodihoitoa saaneista potilaista kehittyy vajaatoiminta kymmenen vuoden sisällä hoidon antamisesta.

Vaikka siirtyminen liikatoiminnasta vajaatoimintaan vaikuttaa hypyltä ojasta allikkoon, Schalin-Jäntin mukaan allikkoon kannattaa joskus hypätä.

– Vajaatoimintaa on helpompi hallita, hän sanoo.

Jos liikatoimintaa ei saada mitenkään muuten kuriin, potilaalta voidaan poistaa kilpirauhanen kokonaan. Silloin hänelle kehittyy pysyvä vajaatoiminta, jota hoidetaan tyroksiinilla.

Älä jätä hoitamatta

Schalin-Jäntti korostaa, että kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminta vaativat ehdottomasti hoitoa. Vaikka potilaat voivat ajatella, että kyllä oireiden kanssa voi elää, hoitamattomalla liika- ja vajaatoiminnalla on vakavat seuraukset.

Hoitamaton vajaatoiminta on suurempi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä kuin liikunnan puute, ylipaino tai tupakointi. Vastaavasti pitkään jatkuva liikatoiminta altistaa potilaan sydämen rytmihäiriöille ja osteoporoosille.

Camilla Schalin-Jäntin mukaan potilas on silloin hoidettu hyvin, kun hänen olonsa on normaali.

– Jos vajaatoimintaa sairastava tuntee olonsa edelleen vetämättömäksi ja liikatoimintaa sairastava hikoilee ja hermoilee hoidosta huolimatta, hoito ei ole onnistunut.. Silloin kannattaa tarkistaa kilpirauhasarvot ja räätälöidä hoito uudestaan.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

 • väsymys
 • haluttomuus
 • ummetus
 • vähäinen hikoilu
 • ajatuksen hitaus
 • puheen hidastuminen
 • äänen käheytyminen
 • muistihäiriöt
 • ihon, hiusten ja limakalvojen kuivuminen
 • painonnousu
 • silmänympäristön turvotus
 • kasvojen muuttuminen ilmeettömiksi
 • kuukautiskierron häiriöt

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet

 • sydämen tiheälyöntisyys (tykytystä rinnassa)
 • hikoilu
 • lämmöntunne (aina kuuma)
 • kasvojen punerrus
 • levottomuus
 • hermostuneisuus
 • sormien heikko tärinä
 • lihasheikkous
 • kuukautishäiriöt
 • painon lasku
 • lisääntynyt ruokahalu
 • tiheä ulostamisen tarve
 • joskus silmäoireita

LUE LISÄÄ:

Kilpirauhanen kuntoon

Kilpirauhasen toimintahäiriöt

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.