Jos kissa raapaisee tai koira puree, voi saada taudin. Vatsatauti taas saattaa tarttua kesätapahtumassa syödystä makkarasta tai salaatista. Suomessa riski on kuitenkin pieni, sillä eläimiä hoidetaan ja ruokaa valvotaan tarkasti.

Helsingin tukkutorin pakastehuoneisiin saapuu lihaa ulkomailta. Valvontaeläinlääkäri Jaakko Peltomaa on tänä vuonna löytänyt kaksi kertaa salmonellaa.

– Toinen oli kebab-lihaa Puolasta ja toinen erä helmikanaa Ranskasta.

Helsingin tukkutori sijaitsee 1930-luvulla rakennetulla teurastamoalueella Hermannin kaupunginosassa. Alueella ei enää teurasteta eläimiä, vaan sieltä myydään ruokaa kauppoihin ja ravintoloihin. Lihaa, kalaa, vihanneksia, kukkia, Lähi-idän herkkuja.

Peltomaa salkkuineen vierailee alueella säännöllisesti. Nyt hän vertailee Etelä-Amerikasta lihaa tuovan yhtiön salmonellatodistuksia viraston saamiin ilmoituksiin. Kaikki täsmää. Myyntipäällikkö Christian Packalén kertoo, että eilen saapui Tanskasta erä broilerifileetä, jonka terveysmerkinnät eivät vastanneet salmonellatodistusten terveysmerkintöjä.

– Emme ottaneet lihaa vastaan.

Vaikka ulkona paistaa aurinko, eläinlääkäri kietoutuu toppatakkiin. Hän aikoo pistäytyä lihafirman pakastimessa. Pakkasessa on pahvilaatikoittain lihaa. Viileää tosiaan on, mittarin mukaan - 20 astetta. Peltomaa kääntelee käsissään jäisiä lihakimpaleita brasilialaista häränlihaa ja ranskalaisia ankanfileitä.

– Naarasankan filee on vähän pienempää ja kalliimpaa. Jotkut ravintolat tilaavat vain sitä, Packalén kertoo.

Silloin kun Peltomaa haluaa ottaa lihasta näytteitä, hän ottaa riittävän monesta laatikosta lihapakkauksen mukaansa ja vie lihat laboratorioon tutkittavaksi. Lihasta tutkitaan aina salmonellabakteeri, lisäksi eläinlajista riippuen tutkitaan yersinia-, kampylobakteerit ja listeria. Jos syö lihaa, joka on huonosti säilytettyä tai vanhaa, voi siitä saada vatsataudin.

Väärin säilötyssä vakuumipakatussa kalassa tai huonosti steriloiduissa säilykkeissä voi piillä myös hengenvaarallisia clostridium botulinum -ruokamyrkytysbakteereita, mutta tarkastajan työssä tähän bakteeriin törmää harvoin.

Syömällä tai koskettamalla

Myös tullissa tehdään pistotarkastuksia ulkomailta tulevalle ruoalle.

– Salmonellaa löytyy välillä lihasta ja siipikarjasta, joskus esimerkiksi simpukoista, Helsingin kaupungineläinlääkäri Niina Kotisalo kertoo.

Kaikki salmonellatapaukset tilastoidaan, ja saastuneet erät saadaan pois markkinoilta yleensä jo ennen kuin ne päätyvät kuluttajien ostoskoreihin. Elintarvikevalvonta on Suomessa erittäin tehokasta.
Syöminen on vain yksi tapa, jolla eläimistä ihmiseen voi tarttua jokin tauti. Hengittämällä, koskettamalla, pisaroina tai hyönteisen välityksellä voi jonkin eläintaudin saada yhtä lailla, kertoo kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Risto Vuento.

Selkärankaisesta eläimestä ihmiseen tarttuvia tauteja kutsutaan zoonooseiksi.

– Eläimissä elää esimerkiksi useita viruksia, joista ei tiedetä mitään, Vuento kertoo.
– Osa viruksista muuntuu helposti.

Suuri osa mikrobeista ei siirry eläinlajista toiseen tai, jos ne siirtyvät, ne eivät aiheuta tautia. Muun muassa hyttysten välityksellä leviävä jänisrutto tappaa vain jäniksen. Ihmiseen tarttuessaan se voi olla täysin oireeton, aiheuttaa sitkeän kuumetaudin tai haavatulehduksen.

Uusia riskejä voi ilmaantua yllättäen. Esimerkiksi lintuinfluenssavirus ei vielä kunnolla pysty leviämään ihmisestä toiseen. Se on puhtaasti eläintauti mutta muuntunee vielä ihmisenkin virukseksi. Niin kävi aikaisempien pandemioiden influenssaviruksille, kuten aikoinaan vuosina 1918-19 riehuneelle espanjantaudille ja niin sanotulle hongkongilaiselle influenssapandemialle 1968. Myös HI-virus oli alkujaan eläinten kantama virus.

Vuento ja monet muut asiantuntijat ovat vakuuttuneita, että influenssapandemia tulee enemmin tai myöhemmin. Sen aiheuttaja voi olla nyt Kaukoidässä pyörivä lintuinfluenssavirus (H5N1) tai joku muu.

Luonto ja ihminen törmäävät

Eläintautien tarttumiseen ihmisiin vaikuttavat muun muassa ilmastonmuutos ja matkustelu.

– Ihmiset haluavat alueille, joissa he hakevat uusia kokemuksia, mutta samalla tavallaan kerjäävät verta nenästään, Risto Vuento sanoo ja naurahtaa.

Jos sairastuu tropiikin loman jälkeen, on syytä mainita matkasta hoitavalle lääkärille. Kun ilmasto lämpenee, myös hyttysten ja muiden ötököiden elintila laajenee. Suomessa esimerkiksi punkkeja ja niiden mukana leviävää borreliaa on jo vuosia tavattu esimerkiksi Itä-Suomessa. Aiemmin punkkien levittämät taudit olivat lähinnä saaristolaisten ja länsirannikon vitsaus.

Risto Vuento muistuttaa, että luonnon ja ihmisen yhteentörmäyksiin voi liittyä eläintaudin riski. Ihmisetkin laajentavat elintilaansa jatkuvasti ennen asumattomille alueille. Entisiin pusikkoihin tai metsään kätkeytyvissä eläinlajeissa voi piillä yllätyksiä.

Purema- ja raapimavammoista voi saada Suomessakin ärhäkän Pasteurella-bakteerin aiheuttaman tulehduksen. Siihen eivät tavallisissa ihotulehduksissa käytetyt antibiootit tehoa. Minkä tahansa jyrsijän, kuten kanin tai rotan purema kannattaa aina puhdistaa hyvin. Vähäinenkin tulehdus hoidetaan antibiooteilla. Jokaisen eläimen, myös koiran, pureman jälkeen on syytä tarkistaa jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolo.

Vuento muistaa tapauksia, joissa villirotta on käynyt puremassa nukkuvaa lasta vaunuissa. Sellaisessa tilanteessa voi ihmiseen tarttua rotanpuremakuume, joka aiheuttaa ihottumaa ja kuumeilua.

Kotoinen myyräkuume

Suomessa jyrsijätaudeista ehkä tunnetuin on myyräkuume. Se tarttuu ihmiseen hengitysteiden välityksellä usein vaikkapa kesämökin varastoa talven jäljiltä siivotessa. Myyrä levittää virusta virtsatessaan. Suomessa virus on nimetty ensimmäisen löytöpaikkansa mukaan Puumala-virukseksi.

– Maailmalla on pikkujyrsijöistä löydetty paljon samantyyppisiä viruksia, mutta esimerkiksi Koreassa, Balkanilla ja Yhdysvalloissa ne aiheuttavat paljon hankalampia tauteja, kuten verenvuotokuumetta ja vakavia keuhko-oireita, Risto Vuento kertoo.

Suomalainen myyräkuume aiheuttaa yleensä korkean kuumeen ja yleistulehduksen, joskus se heikentää myös munuaisten toimintaa.

Salakuljetettu lemmikki

Suomalaiset lemmikit on pääasiassa hyvin hoidettu, rokotettu ja madotettu. Kotieläimiä tuodaan nykyään paljon myös maan rajojen ulkopuolelta.

– Suurimmat esiin tulleet ongelmat olivat aikoinaan esimerkiksi Virosta salakuljetetut koirat. Rajan takana on edelleen vesikauhua, Vuento varoittaa.

Lemmikeiksi tuodaan ulkomailta välillä myös eksoottisia eläimiä. Liskoja, hämähäkkejä, käärmeitä ja kilpikonnia. Liskojen, käärmeiden ja kilpikonnien ulosteista voi levitä salmonellaa. Ulosteiden kerääminen ja elikoiden siistit tilat estävät pöpöjen leviämisen, mutta Vuento muistuttaa että konttailevat lapset ja matelijat samassa huushollissa ovat huono yhdistelmä.

Muualla maailmassa myös papukaijat sairastavat papukaijakuumetta, josta ihminen voi saada keuhkokuumeen.

Metsästävän kissan tauti

Kissojen kantama toksoplasma-loinen herättää aika ajoin keskustelua, kun kissoja liikkuu vapaana. Jos terve ihminen saa tartunnan, se ei ole haitallinen. Raskaana oleville ja niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, se on vaaraksi. Alkueläin pystyy läpäisemän istukan ja voi aiheuttaa sikiölle vauriota tai keskenmenon. Huonosti kypsennetty liha on tosin kissaa selvästi suurempi tartuntariski.

Risto Vuennon mukaan riski on kaupunkikissojen omistajille pieni, sillä kissa saa toksoplasman syömällä hiiriä tai pikkulintuja. Sitä ei tavallinen kotikissa juuri tee. Toksoplasmaa kantavat kissat ovat lähinnä rottia jahtaavia maalaiskissoja.

– Sairastunut kissa erittää tartuttavia kystia ulosteeseen vain muutamia viikkoja ja taudin tarttumisen ihmiseen voi helposti välttää hävittämällä kissan ulosteet tuoreeltaan, Risto Vuento sanoo.

Yhdysvalloissa yleisimpiä zoonooseja on kissanraapimatauti, joka ihmiseen tarttuessaan aiheuttaa kuumetta ja suurentaa imusolmukkeita. Se tarttuu kissan raapaisusta, yleensä vain lapsille. Suomessa tautia ei käytännössä ole.

Epidemia likaisesta vedestä

Risto Vuento työskentelee Tampereella, ja hänellä on tuoreessa muistissa Nokialla juomaveden välityksellä sairastuneet. Nokialla saastumisen mekanismi oli poikkeuksellinen. Kun vesilaitoksen suodatussysteemi ei toimi, juomaveteen saattaa päästä mikrobeja maaperästä. Useat vatsatautiepidemioita aiheuttavat bakteerit ja virukset ovat peräisin eläinten tai ihmisten suolistosta.

– Vedenjakelusysteemin kautta tauti leviää tehokkaasti jopa tuhansiin ihmisiin, Vuento sanoo.

Tietoisuus juomaveden välityksellä leviävistä epidemioista on viime vuosina lisääntynyt. Suomessa taudin aiheuttajina ovat tavallisesti kampylobakteeri tai noro- ja rotavirukset.

Veden kautta epidemia voi syntyä myös marjapensaiden tai vihannesten likaisen kasteluveden välityksellä.

Turvallista lähiruokaa

Ruokaketjun välityksellä saatu tartunta on Suomessa yksi tapa saada jokin eläinperäinen tauti. Vaikkapa sioilla yleinen yersiniabakteeri voi levitä teurastuksen yhteydessä tai sikojen ulosteiden kautta.

– Maasta ne voivat päätyä ruokapöytään esimerkiksi huonosti pestyjen ja kuorittujen porkkanoiden tai salaatin välityksellä, Vuento sanoo.

Yersinia, samoin kuin listeria, lisääntyvät hyvin jääkaappilämpötilassakin, joten ne ovat yleinen syy ruokamyrkytyksissä.

– Listeria sietää hyvin kolkkoa kohtelua ja sitä voi jäädä vaikka tehtaalla lihan leikkuuteriin, jolloin se leviää helposti, Vuento sanoo.

Aika ajoin listeriaa on löydetty myös tuoremaitotuotteista, kuten kypsentämättömistä juustoista.
Risto Vuennon mukaan ruokamyrkytysriskit kasvavat, jos ruokien myyntiaikoja pidennetään entisestään. Esimerkiksi savustamalla jo myyntiajan ylittänyttä kalaa.

Suomessa myytävä ja syötävä ruoka on yleensä turvallista. Ulkomailla ruokamyrkytysriski on suurempi. Valtaosa talvikauden salmonella- ja kampylobakteeritartunnoista on ulkomaantuliaisia. Lisäongelman ulkomailla saatuihin tauteihin tuo esimerkiksi se, että Kaukoidästä tarttuvat kampylobakteerikannat ovat vastustuskykyisiä suolistoinfektioiden hoidossa käytettäville mikrobilääkkeille.

– Varsinkin kaukomailla on viisasta miettiä mitä syö ja juo. Pullovettä kannattaa suosia ja riskittömiä kuorellisia hedelmiä, Vuento neuvoo.

Lue lisää:
Eläinten kantamista taudeista
Punkkitaudeista

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.