Useimmiten olkapää kipeytyy liiasta rasituksesta ja liian vähästä liikunnasta. Mitä vaivainen voi tehdä itse?

Turvavyön kurottaminen vihlaisee, eikä lattian moppaaminen suju. Särkee, eikä käsi taivu entiseen malliin. Kipeä olkapää haittaa elämää.
Usein olkavaiva pääsee kehittymään varkain; ensin on pientä kränää mutta hiljalleen ongelma pahenee. Pahimmillaan kivut vievät yöunet.

— Harva tulee ajatelleeksi, kuinka monimutkainen ja haavoittuva nivel olkapää onkaan, ortopedian erikoislääkäri Esko Kaartinen aloittaa.

Niin, totta vieköön. Olkapään pitää kääntyä melkein kuin pallon ja kestää raskaatkin taakat. Käsi ja olkapää ottavat helposti vastaan osumia ja tekevät päivästä toiseen samoja liikkeitä.

Ei ihme, että erilaiset olkapääongelmat ovat selkä- ja niskakipujen jälkeen yleisin tuki- ja liikuntaelinten vaiva.

Murheita tulee yleensä keski-iässä, kun olkapäätä ympäröivien luisten ja pehmeiden kudosten rappeutuminen on jo alkanut. Jos liikunta jää vähiin, lihaksetkin heikkenevät ja rapistuva olkapää on alttiimpi venähdyksille, revähdyksille ja rasitusvammoille.

PALLONIVEL PYÖRII

Ongelmat vaihtelevat kivuista liikkeiden rajoittumiseen, voiman puutteeseen ja jopa olkanivelen paikoiltaan pomppaamisen tunteeseen.

— Ihmisen yläraajoja ei ole luotu olematonta tai yksipuolista rasitusta varten, Esko Kaartinen jatkaa.

Olkapää on pallonivel. Se haluaa pyöriä. Oman olan liikkeitä voi kokeilla  pyörittämällä olkapäätä eri asentoihin, pyöriteltävää olkaa vapaalla kädellä tunnustellen. Kunnossa ollessaan olan pitäisi liikkua normaalisti, eli käsien tulisi sekä nousta että taipua eikä kipua tai särkyä saisi tuntua. Vertaa myös olkapäitä. Liikkuvatko kädet yhtä paljon? Tuntuuko molemmissa olkapäissä samalta, kun kädessä on painava kauppakassi?

JOS KÄSI EI NOUSE

Joskus saattaa käydä niin, ettei käsi enää nouse normaalisti tai kevyenkin esineen nostaminen sivulle tekee kipeää. Silloin kyseessä voi olla vaivoista yleisin, eli niin sanottu ahdas olkapää.

— Alkuun on hyvä miettiä, missä kipu tuntuu, mikä sitä pahentaa tai helpottaa, Esko Kaartinen neuvoo.

Myös se, alkoiko vaiva äkillisesti vai vähitellen kiinnostaa lääkäriä.
Viisikymppisillä yleistyvän ahtaan olkapään tavallisinn oire on juuri liikekipu olkapään ja olkavarren ulkoreunassa. Ahdas olkapää on kouluesimerkki hitaasti kehittyvästä vaivasta, jonka syynä ovat vähäinen ja yksipuolinen liikunta sekä toistuvat kuormittavat työasennot.

Alkuvaiheessa ahtaasta olkapäästä voi vihjata olkavarren liikutteluarkuus vaikka puseroa pois riisuessa. Vihlaiseva kipu johtuu siitä, että tulehtunut, turvonnut tai vaurioitunut jänne on pinteessä luisten rakenteiden välissä.

Vaivaa hoidetaan ensin tulehduskipulääkkeillä ja hankalammissa tapauksissa puudutekortisoniruiskeella. Tärkeä osa kuntoutusta on on oikein toteutettu lihastreeni ja asiantunteva fysioterapia. Ahtaan olkapään ongelma saadaan melkein aina rauhoittumaan, kunhan kivuliasta liikettä maltetaan välttää hetki ja kuntoutusohjeita noudatetaan tunnollisesti.

Keinoista viimeinen on leikkaus, mutta ajoissa hoidettuna nivelen normaali toiminta voidaan silloinkin palauttaa.

— Oma olkapääni on leikattu kaksi kertaa. Toipuminen on sujunut sataprosenttisesti, sillä olen noudattanut kuntoutusohjelmaa ja olkapäiden alueen lihaskuntokin on ollut hyvä, Esko Kaartinen kertoo.

HYVÄ RYHTI SUOJAA

Fysioterapeutti Tarja Rantalan salainen ase olkapääongelmien ehkäisyyn ja hoitoon on hyvä ryhti. Ryhdin ylläpito kun tekee olkapäällekin hyvää.

— Kumara asento huonontaa käsien lihasten työskentelyä, vaikkapa tietokoneen hiirellä. Kun pitää asennon ryhdikkäänä, käsivarret pysyvät rennompina eikä olkapää rasitu turhaan.

Rantalan mukaan lääkäriin lähdetään usein vasta silloin, kun kivut ovat jo vieneet yöunet.

— Työterveyshuollosta pitäisi ohjata ihmisiä ajoissa kuntoutukseen. Pienet vaivat voivat muuttua pahoiksi, jos niitä ei hoideta, Rantala harmittelee.
Mutta entä jos lääkäriin meneminen epäilyttää? Milloin on aika mennä hoitoon ja milloin taas vaivoja voi parannella itse?

— Toki kipua kuuluu sietääkin, mutta jos se häiritsee arjen toimintoja ja jatkuu muutamia päiviä kauemmin, niin kannattaa ottaa lääkäriin yhteyttä. Hoitoon menemisen pitkittämisestä ei ole hyötyä, tilanne saattaa vain mutkistua ja lopullinen hoito vaikeutua, Esko Kaartinen neuvoo.

Kipuja voivat aiheuttaa olkanivelen liiallisen ahtauden tai löysyyden lisäksi myös erilaiset tulehdukset, jännerakenteiden repeäminen sekä niin sanottu jäätynyt eli kutistunut olkanivel.

KAATUMISEN LASKU

Vaikka olkapäätään ei olisi juuri loukannut, voi kipujen ja särkyjen taustalta löytyä vanha vamma. Se on saattanut aiheutua vaikkapa liukastumisesta, jonka on jo unohtanut. Loukkaantumiset kannattaakin hoitaa kunnolla heti. Muuten luvassa voi olla turhaa murhetta vuosienkin päästä.

Tavallisin hoitamatta jäänyt vakava vamma liittyy olkapään sijoiltaan menon yhteydessä sattuneeseen kiertäjäkalvosimen repeämiseen. Se saattaa jäädä sijoiltaan mennyttä olkapäätä hoidettaessa huomaamatta.

Yleensä repeämiset hoidetaan leikkaamalla, mutta kauan hoitamatta ollutta jännettä ei aina enää saada kuntoon.

KUN OLKA JÄÄTYY

Olkapäävaivoista mystisin on niin sanottu jäätynyt olkapää. Vaiva alkaa tulehduksella, jonka oireisiin kuuluu yösärky. Samalla käden liikkeet alkavat rajoittua.

Muutamien kuukausien kuluttua alkaa jäykkyysvaihe, jolloin liikkeet ”jäätyvät”, eli käsi ei enää liiku kunnolla. Myöhemmässä vaiheessa kipu heikkenee tai häviää, mutta liikerajoitus säilyy.

Yleisemmistä kiertäjäkalvosimen vaivoista jäätynyt olkapää eroaa siinä, että kipu on laaja-alaisempaa, ei niinkään yhteen asentoon liittyvä vihlaisu.

Syynä on olkanivelen kapselissa tapahtunut muutos: sinne on kertynyt kiristävää sidekudosta ja kiinnikkeitä. Kudosmuutosten takia nivelen vapaa liikkumatila vähenee. Olkavarren liikkeet kapenevat ja tuntuvat kivuliailta ja hankaavilta.
Ongelman syytä ei tarkalleen tunneta, mutta vaiva on silti hoidettavissa.

Jäätyneen olkapään kipuvaiheessa käytetään lähinnä tulehduskipulääkkeitä ja kuntouttavia liikkeitä kivun sallimissa rajoissa. Olkavartta heilutellaan ja pyöritellään. Tämän kaiken voi tehdä lääkärin tai fysioterapeutin ohjeilla itse. Fysioterapiasta on hyötyä vasta paranemisvaiheessa, joka saattaa kestää jopa parisen vuotta.

Kaikkia olkapään vaivoja voi yrittää ehkäistä toistoliikkeitä välttämällä. Jatkuva olkavarsien kohoasento eli kurkottelu altistaa varsinkin kiertäjäkalvosimen tulehdukselle.

— Ennaltaehkäisyssä tärkeitä ovat oikeat työasennot sekä olkapäitä kuormittavien askareiden tauottaminen, Tarja Rantala summaa.

NÄYTÄ OLKAPÄÄTÄ LÄÄKÄRILLE, JOS...

➙ vaivan syynä on tapa-turma tai onnettomuus.
➙ särky on voimakasta tai tuntuu erityisesti yöllä.
➙ olkapää ei toimi kunnolla, se on voimaton tai tuntuu lähtevän pois paikaltaan.
➙ liikeradat ovat pienentyneet.
➙ tavallinen tulehduskipulääke ja lepo eivät auta.

Katso myös
Kuminauhajumppa olkapäälle

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.