Urologian poliklinikka on Tuomo Vilppolalle, 63, tuttu paikka. Vain sieltä hän saa avun tuskaan, jonka milloin tahansa yllättävät munuais- ja virtsakivet aiheuttavat.

Opettajien koulutuspäiville Heinolaan oli kerääntynyt osallistujia luentosalin täydeltä. Elettiin 1990-luvun alkua. Puhevuorossa oli rehtori Tuomo Vilppola Oulusta.

Kesken puheen Tuomo tunsi alavatsassaan kipua. Hän arveli, että alushousujen kuminauha painaa nivustaivetta ja kiskoi vaivihkaa housuja paremmin. Kipu kuitenkin yltyi ja yleisön joukossa ollut kollega huomasi työtoverinsa valahtavan valkoiseksi. Kylmä hiki virtasi pitkin Tuomon ohimoita ja oli pakko ehdottaa taukoa. Sen jälkeen hän ryntäsi ovesta ulos vatsaansa pidellen.

— Koskaan elämässäni en ollut kokenut niin valtavaa kipua. Menin sokkiin, Tuomo muistelee.

Ambulanssi kiidätti miehen Heinolan terveyskeskukseen. Tuomo tärisi horkassa. Kipu oli mennyt lihaksiin eikä kipupiikkiä saatu pistettyä. Vasta Lahden keskussairaalan teho-osastolla tilanne saatiin hallintaan.

Diagnoosi oli munuaiskivikohtaus. Kivet olivat tukkineet munuaisaltaan eikä virtsa päässyt ulos.

Lahdesta Tuomo siirrettiin Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa hän pääsi urologi Pekka Hellströmin hoitoon. Tuomo ei arvannut, että hoitosuhteesta tulisi kymmenien vuosien mittainen.

Munuais- ja virtsanjohdinkivet syntyvät valtaosaltaan munuaisissa, ja ne voivat aiheuttaa suurinta kipua, mitä ihminen voi kokea. Viiltävä kipu tuntuu kivien paikasta riippuen lanteessa, kyljessä tai nivusissa ja reisissä.

Kun Tuomo selvisi kohtauksestaan, hän ajatteli, että kokemus jäisi ainutkertaiseksi. Toisin kävi. Kohtauksia alkoi ilmaantua puolen vuoden välein.
Kahdenkymmenen vuoden aikana Tuomo on käynyt läpi kaikki mahdolliset hoitomuodot, joita tautiin on tarjolla.

— Kohtaukset tulevat odottamattomissa tilanteissa. Niitä on tullut töissä, kotona ja automatkoillakin. Niitä ei voi ennakoida, Tuomo sanoo.

Alkuvuosina hoidot jännittivät Tuomoa. Mutta kun luottamus hoitoprosessiin vahvistui, jännitys lieveni.

— En voi muuta kuin kiittää saamastani erinomaisesta hoidosta. Sairauteni on todella opettanut minut ja perheeni luottamaan joskus niin parjattuun terveydenhoitojärjestelmään, lääkäreiden ja hoitohenkilöstön ammattitaitoon, Tuomo kertoo silmät kostuen.

Vilppolan perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme aikuista lasta ja kolme lastenlasta. Perheen ilona vilistää myös tyttären perheen berninpaimenkoira Nekku ja springespanielin pentu Alma.
Pirjo-vaimo on aiemmalta ammatiltaan sairaanhoitaja ja hänen tietämyksensä sairaan tukemisesta, samoin kuin koko perheen antama tuki, on ollut Tuomolle korvaamattoman tärkeää.
— Rakkaus läheisiin ihmisiin on yksi elämän keskeisiä arvoja. Yhdessä tekemällä asiat selviävät. Mottomme on, että asiat pakkautuvat hoitumaan aina parhain päin.  

Potilasystävällisimpänä hoitomenetelmänä Tuomo pitää kehon ulkoista murskausta, jossa ihon läpi suunnatut energia-aallot murskaavat kivet pienemmiksi. Kivensirut poistuvat virtsan mukana.

Tuomon kohdalla ongelmia tuottavat kuitenkin poikkeuksellisen pienet kylkiluiden välilihakset.

— Murskauskoneen lähettämät paineaallot sattuvat kovasti. Potilaan on kuitenkin pysyttävä paikoillaan, jotta hoito onnistuu. Useimmiten saan selkäydinpuudutuksen. Pari kertaa minut on nukutettu, hän kertoo.

Yleensä murskaushoito on lähes kivuton toimenpide, jossa lääkettä säädellään kipupumpulla yksilöllisen tarpeen mukaan. Kipulääkettä annetaan myös jälkihoitona, koska teräväsärmäiset kivet voivat raapia virtsatiehyitä ulos tullessaan.

Joskus kivet voidaan poistaa tähystyksessä.

— Hoitomenetelmä on aika epämiellyttävä. Lääkärit kutsuvatkin sitä ronkkimishoidoksi.

Avoleikkaus on myös mahdollinen, mutta se vaatii pitkän toipumisajan.
Olipa hoitomuoto mikä hyvänsä, sen jälkeen on juotava runsaasti, jotta kivensirut tulevat pois. Virtsa on alkuun verensekaista. Ensikertalaisilla kivet analysoidaan.

Virtsakivien ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut Euroopassa viimeisten vuosikymmenien aikana. Syynä pidetään lihavuutta ja metabolista oireyhtymää.

Merkittävin tekijä on kuitenkin runsas eläinproteiinin käyttö, varsinkin lihan syönti. Eläinvalkuainen lisää elimistön happamuutta, mikä kiihdyttää kalkkiaineenvaihduntaa. Kun kalkkia irtoaa luustosta virtsaan, riski suolojen kiteytymiselle kasvaa.

Naisilla virtsakivet ovat harvinaisempia kuin miehillä, mutta heilläkin lisääntymään päin. Miehillä kivitaudin riskiä lisäävät ilmeisesti myös hormonaaliset tekijät.

Tuomo on urheilumiehiä ja harrastaa pyöräilyä, reipasta kävelyä ja kuntosalia. Ylipainosta hän ei ole kärsinyt koskaan. Hänellä munuais- ja virtsakiviä aiheuttaa harvinainen ominaisuus.

— Luustoni erittää kalsiumia neljän ihmisen edestä. Tämän vuoksi pyrin välttämään ruokavaliossani runsaasti kalsiumia sisältäviä ruoka-aineita. Lisäksi syön loppuelämäni erilaisia estolääkkeitä, Tuomo kertoo.

Hänen veriarvojaan seurataan säännöllisesti. Vuosittain tehtävän röntgenkuvauksen ansiosta kivet havaitaan ennen kuin ne ehtivät kasvaa kovin suuriksi.

Useimmiten munuais- ja virtsakivitauti helpottaa iän myötä. Tuomolle näin ei ole käynyt. Viimeisin kivikohtaus oli vajaa vuosi sitten.  

— Olen joutunut elämässäni painiskelemaan sairauteni kanssa. Mielestäni ihmisen hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin oleellista löytää realistinen, mutta positiivinen ratkaisu. Menneeseen ei hirveästi kannata takertua. Elämää on katsottava eteenpäin.

Lue lisää
Tunnista yllättävä vatsakipu
Vähennä lihansyöntiä
Luonnonkasveja lautselle lääkkeeksi

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.