Akuutti kipu hälyttää: kaikki ei ole kunnossa. Jos vikaa ei hoideta eikä oiretta lääkitä, kipu voi pitkittyä. Silloin sattuu ilman syytäkin.

– Kipua pidetään kroonisena, kun se on jatkunut pitempään kuin 3–6 kuukautta. Tyypillistä tälle kivulle on, että sillä ei enää välttämättä ole tekemistä kivun alkuperäisen syyn kanssa, vaan kipu on ikään kuin jäänyt päälle, apulaisylilääkäri Nora Hagelberg selittää.

Tapaan hänet ja psykologi Anna Valjakan Turun yliopistollisen keskussairaalan kipupoliklinikassa. Täällä hoidetaan potilaita, joiden vaikeita kipuja ei ole saatu muualla kuriin. Usein yrittämistä on jatkettu niin pitkään, että kipu on ehtinyt kroonistua ja muuttua vaikeaksi.

Kivun ”päälle jääminen” johtuu muun muassa siitä, että pitkään kestänyt kipu muovaa kipujärjestelmää ja synnyttää muutoksia keskushermostoon, kuten aivokuorelle. Nämä muutokset saattavat ylläpitää kiputuntemuksia silloinkin, kun kivun alkuperäinen aiheuttaja on jo poissa. Äärimmäinen esimerkki tästä on aavesärky, jossa raajansa menettänyt ihminen tuntee kivun jäsenessä, jota ei enää ole. Ilmiö on helpompi ymmärtää kun muistaa, että kipuaistimus syntyy aina aivoissa.

– Kuvantamistutkimuksilla on voitu osoittaa, että aivokuoren viereiset alueet ikään kuin ottavat haltuunsa sen aivoalueen, joka kuului menetetylle raajan osalle.

Pienet kolhut, pienet säryt

Mikä tahansa kipu voi kroonistua. Suomalaisten pitkäaikaisten kipujen syynä ovat usein tuki- ja liikuntaelinsairaudet, kuten selkä- ja nivelvaivat. Huonolla onnella pitkittyneen riesan voi saada vaikka päänsärystä tai hampaiston vaivoista. Leikkausten jälkeen pitkään jatkuvat kivut eivät ole tavattomia.

– Kova akuutti kipu pitää aina hoitaa tehokkaasti, korostavat Hagelberg ja Valjakka.
Arkielämässä sattuu kivuliaita pikku vahinkoja ja kolhuja: varvas tökkää kiveen, vasara paukahtaa sormeen, pää kolahtaa avonaiseen keittiökaapin oveen. Tällaisia kipuja Nora Hagelberg ei hoitaisi kovin hanakasti kipulääkkeellä.

– Kun kivun aiheuttaja on tiedossa, ja kipu on siedettävää eikä haittaa toimintakykyä, ei kipulääkettä tarvitse välttämättä ottaa, hän linjaa.

Kaikki kipu ei ole samaa

Kivun hoitoon vaikuttaa olennaisesti sen syntytapa. Ruhjeen, tulehduksen tai vaikka nivelrikon kipu on yleensä kudosvauriokipua. Kudoksissa on silloin kipua aiheuttava vika tai sairaus, mutta kipua aistivat ja välittävät hermot ovat kunnossa.

Kudosvauriokivulle on tyypillistä, että siihen tehoavat tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni tai parasetamoli. Hermoperäiseen eli neuropaattiseen kipuun tulehduskipulääkkeet taas eivät auta, vaan sitä hoidetaan muun muassa epilepsia- ja masennuslääkkeillä.

Neuropaattinen kipu syntyy, kun hermo jää puristukseen tai pinteeseen tai esimerkiksi leikkautuu poikki. Kipua välittävään hermojärjestelmään voi myös tulla toimintahäiriö, jolloin kipua voi alkaa tulla ärsykkeistä, joista sitä ei normaalisti tulisi.

Hermoperäinen kipu ja kudosvauriokipu myös tuntuvat erilaisilta.

Nora Hagelbergin mukaan potilaista hermovauriokipu on usein hyvin epämiellyttävää: se on ilkeää pistelyä, sähköiskumaisia tuikahduksia, polttelua ja viiltelyä, ja iho voi olla kosketusarka.

Kudosvauriokipua kuvataan useimmiten jomotukseksi ja säryksi.

– Kroonisen kivun ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että tunnistetaan, minkälaisesta kivusta akuutissa kivussa on kyse. Vain siten hoito osuu oikeaan.

Olenko altis kipeytymään?

Kun selkärangan välilevy luiskahtaa paikaltaan ja syntyyn välilevyn pullistuma, kipu on kovaa ja äkillistä.

Suurimmalla osalla tällainen kipu paranee omia aikojaan noin kolmessa kuukaudessa. Mutta osalla selkäkipu jatkuu ja alkaa häiritä koko elämää. Miksi näin käy?

– Kipuun ja sen pitkittymiseen on lääketieteellisten syiden lisäksi psykologisia ja psykososiaalisia syitä, psykologi Anna Valjakka kertoo.

Hän puhuu kimpusta tekijöitä, jotka voivat altistaa ihmisen krooniselle kivulle. Ne liittyvät yksilön ajatteluun, tunne-elämään, käyttäytymiseen, vuorovaikutukseen ja työhön.

Esimerkki valaiskoon: Tarja, 49, nitkautti selkänsä työssä. Yhtäkkiä alkanut kova kipu pelotti ja hän epäili, että selässä oli jotakin paljon pahemmin vialla kuin mitä lääkäri oli kertonut. Tarja ei uskaltanut liikkua.

Hän alkoi myös olla varma, ettei selkä enää tule kuntoon ja hän joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Puhelimessa esimies mutisi kyllästyneenä jotain keski-ikäisten naisten rapakunnosta ja käski palata töihin vasta, kun hommat hoituisivat asiallisesti.

– Pelko, taipumus katastrofiajatuksiin, työpaikalta saatu puutteellinen tuki ja väärät uskomukset kivusta ovat omiaan pitkittämään kipua, Anna Valjakka sanoo.

– Kroonisen kivun mekanismeja on näin tavallaan osassa meistä ihmisistä olemassa jo ennen kipua, hän huomauttaa.

Rentoutumista ja asenneremonttia

Kivun pitkittymisen ehkäisy pitäisi aloittaa varhain. Tämä mielessä Turussa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on aloitettu KIPU-hanke, jossa TYKSin kipupoliklinikan asiantuntijat kouluttavat terveyskeskusten ja työterveyshuollon henkilökuntaa.

Tavoitteena on, että perusterveydenhuollossa osattaisiin löytää potilaat, joiden selkäkipu saattaa pitkittyä. Heille tarjotaan mahdollisuutta osallistua Selkis-varhaiskuntoutusryhmiin. Ensimmäiset ryhmät aloittavat toiminnan kevään aikana. Ryhmiä vetävät psykologit ja fysioterapeutit.

– Ryhmissä annetaan tietoiskuja kivusta, mutta siellä tehdään paljon myös käytännön harjoituksia. Osallistujille opetetaan muun muassa kivun hallinnan keinoja, kuten rentoutumistekniikoita ja tapoja, jolla voi tarkastella omia asenteita ja ajatuksiaan, Nora Hagelberg kertoo.

Tarkoitus on, että selkäkipuinen ottaa itse vastuun hoidostaan ja valitsee hoitokeinoista itselleen parhaiten sopivat.

Selkis-ryhmissä opetellaan pärjäämään kivun kanssa, ellei kipua saada kokonaan pois. Ryhmäläisiä yritetään tukea myös niin, että voivat erottaa toisistaan kivun ja sen tuottaman haitan.

– Monilta potilailta vaatii uudenlaista ajattelua pohtia kipuun liittyviä psykologisia ulottuvuuksia. Uskomme kuitenkin, että kun kivun kaikista tekijöistä puhutaan terveydenhuollossa, niistä tulee luonnollisia asioita, Anna Valjakka sanoo.

LUE LISÄÄ:

Kipu suojaa ja varoittaa

Pitkäaikainen selkäkipu

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.