Luotettava karvainen omaishoitaja vaistoaa vaaran ja kulkee kuonon verran edellä.

Uudet koirat marssivat hoivamarkkinoille. Perinteisesti niitä on käytetty näkövammaisten oppaina, uusia tulokkaita ovat kuulokoirat.

Liikuntavammaisten apuna Suomessa on kuutisenkymmentä avustajakoiraa. Ensimmäiset hypokoirat auttavat diabetesta sairastavia huomaamaan, milloin verensokeri alkaa laskea. Koiria on alettu kouluttaa myös ennakoimaan epilepsiakohtausta. Fysioterapiassa käytetään koira-apulaisia muun muassa Käpylän kuntoutuskeskuksessa Helsingissä.

Nyt tutkitaan koirien kykyä huomata syöpä, ja esimerkiksi Britanniassa ne ovat suosittuja autististen lasten apuna.

Liivi kertoo, että koira on keikalla

Useimmiten omistaja saa kotiinsa jo valmistuneen koira­hoitajan. Esimerkiksi Invalidiliiton kautta välitettäviä avus­tajakoiria koulutetaan työhönsä noin kahden vuoden ajan ja hintaa kertyy vähintään 15 000 euroa. Jonoa on. Toinen tapa on kouluttaa pentu apua tarvitsevan perheessä. Siinä auttaa Kuulo- ja tukikoirayhdistys.

Terveyskoirilla ei toistaiseksi ole Suomessa yhteisiä standardeja. Virallinen asema on opas-, kuulo- ja avustajakoirilla. Ne on testattu, ja liivi kertoo, että koira on töissä ja saa tulla omistajan mukana jopa ravintolaan, eikä sitä pidä häiritä.

Suurin osa koira-apulaisista on labradorinnoutajia. Niitä on jalostettu yhteistyöhön ja niillä on koirienkin skaalassa hyvä hajuaisti. Puuhakkuus saattaa jopa stressata ne.

Ennustajalla on tarkka kuono

Monet koirat huomaavat ennakkoon esimerkiksi epilepsiakohtauksen, mutta tutkijat eivät vielä tiedä miksi. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi hajun, hormonitason tai lihasjännityksen muutokset. Tunteiden, katseiden, asentojen ja liikkeiden tulkkeina koirat ovat nopeita. Ne lukevat etevästi merkkejä, joita ihminen tahtomattaan antaa ja ehtivät reagoida jo ennen kuin me tiedämme, että on jotain, mihin pitäisi reagoida.

Koira hakee rutiineja, ja siksi muutokset ihmisen käyttäytymisessä ovat sille tärkeitä. Se tarkkailee meitä ja tietää tapamme. Miksi? Siitä mitä me teemme, on seurauksia ­koirallekin. Se hakee ruokaa, suojelua ja seuraa.

Avustajakoira vetää pyörätuolin lumipenkasta ja kääntää halvaantuneen yöllä toiselle kyljelle. Eläimen apu lisää ­liikuntavammaisen itsenäisyyttä. Kuulokoira huomauttaa vauvan itkusta, hypokoira tuo diabeetikolle mehun. Voisiko koira tuuppia narkolepsiaa sairastavan hereille? Jo eläin­ystävän silittely laskee verenpainetta ja harjaaminen voi olla fysioterapiaa.

Koiran tehtäville on vain mielikuvitus rajana, mutta ­ainakin se vie hoitajansa ulos ja ihmisten ilmoille.

Asiantuntijat
eläinten käyttäytymisen tutkija, filosofian tohtori Katriina Tiira, Helsingin yliopisto
eläintenkouluttaja Miia Kantinkoski, Kuulo- ja tukikoirayhdistys

Lisää tietoa opaskoirista
ja avustajakoirista

Suomen ensimmäinen hypokoira on 5-vuotias labradorinnoutaja Goxy. Koko elämänsä ajan se on valmentautunut haistamaan alhaiset verensokerit eli hypoglykemiat, jotka voivat olla hengenvaarallisia ykköstyypin diabeetikolle. Peruskoulutus annettiin kahden ensimmäisen elinvuoden aikana koulutuskeskuksessa Kemiössä.

Kun koulutettu hypokoira haistaa, että sen omistajan verensokeri on liian alhaalla, se varoittaa esimerkiksi tökkimällä rintaan. Ihmisten kielellä merkki tarkoittaa: ”Ota mehua, verensokerisi on matala.”

Periaatteessa minkä tahansa koiran voi kouluttaa hypokoiraksi. Esimerkiksi Kaliforniassa koulutukseen otetaan opaskoirakoulussa reputtaneet. Sillä vaikka
koira pelkäisi liukuportaita, siitä voi tulla turvallinen kaveri diabeetikolle.

Maailmalla hypokoiria on jo paljon,  Suomessa vasta aloitellaan. Hypokoirayhdistys jakaa tietoa ja etsii rahoittajia, sillä hypokoiran peruskoulutus maksaa noin 15 000 euroa.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.