Erektiohäiriö saattaa olla ensimmäinen merkki verisuonisairaudesta ja siitä, että suonten laajenemiskyky on vähentynyt. Kenen kannattaa tarkistuttaa kolesteroliarvonsa?

Sydänliiton ylilääkäri Hannu Vanhanen vastaa:

1. Voiko kohonneen kolesterolin huomata itse?

Tavallisesti kohonnut kolesteroli ei oirehdi. Poikkeus on harvinainen perinnöllinen rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Siihen liittyy keltaisten kolesterolipattien kertymistä sormien ojentajajänteiden, akillesjänteen ja kyynärpäiden alueelle, joskus myös silmien ympärille.

Kolesteroliarvot on helppo tarkistaa verikokeella. Jos ne ovat kohonneet, lääkäri selvittää muutkin riskitekijät. Niiden perusteella ratkaistaan, pitääkö terveen ihmisen kohonnutta kolesterolia alkaa hoitaa lääkkeillä vai riittääkö elintapojen muutos, siis ruokailu- ja liikuntatottumusten tarkistaminen sekä tupakoimattomuuteen kannustaminen.

2. Kenen kannattaa tarkistuttaa kolesteroliarvonsa?

Jokaisen aikuisen ainakin kerran. Tärkeää se on varsinkin, jos on ylipainoa, sukurasitetta, diabetes, jos tupakoi tai verenpaine on kohonnut.

Jos perusterveen arvot ovat koholla, aloitetaan ruokailutottumusten korjaamisella. Tämän jälkeen arvot  kontrolloidaan 1–3 kuukauden kuluttua. Jos ne ovat edelleen koholla, aloitetaan lääkitys. Seuraava kontrolli on parin kuukauden päästä ja sen jälkeen lääkärin arvion mukaan, yleensä noin vuoden välein. Jos on diabetes tai muu valtimotauti, aloitetaan lääkitys yleensä heti ja arvot kontrolloidaan kuten perusterveillä.

Jos kolesterolilääkkeeksi määrätään statiini, ennen lääkehoidon aloittamista mitataan maksa-arvo. Se kontrolloidaan noin kuuden viikon päästä ja sen jälkeen vuosittain.

3. Miten ruokavaliota korjataan?

Tärkeintä on rasvojen laadun ja määrän korjaaminen. Käytännössä se tarkoittaa kovien rasvojen välttämistä ja pehmeiden kasvirasvojen suosimista. Kaikkein parhaat ovat rypsi- ja oliiviöljy, mutta niitäkin vain vähän, koska ne ovat sataprosenttista rasvaa. Leivän päälle on hyvä laittaa 60-prosenttista kasvimargariinia.

Myös hiilihydraatteihin pitää kiinnittää huomiota, koska ravintopyramidissa niiden osuus on suurin. Ruis, ohra ja kaura, kokojyvävilja ja yleensä hitaasti sulavat hiilihydraatit ovat hyviä, kuten tietysti myös vihannekset ja kasvikset. Nälkää ei taatusti tarvitse nähdä, vaikka siirtyykin terveellisempään ravintoon.

4. Korkea kolesteroli on verisuonisairauksien pahimpia riskitekijöitä. Mitä muita sairauksia se aiheuttaa?

Tietty määrä kolesterolia on elämälle välttämätöntä, mutta liiallisena se tukkii suonia. Suomalaisten seurantatutkimusten mukaan kohonnut kolesteroli on muistihäiriöiden riskitekijä. Tätä vaskulaarista dementiaa on ilmeisesti luultua enemmän. Se voi kehittyä aivoinfarktin tai eteisvärinän yhteydessä sydämestä liikkeelle lähteneen verihyytymän seurauksena.

Erektiohäiriö saattaa olla ensimmäinen ilmentymä verisuonisairaudesta ja siitä, että suonten laajenemiskyky on vähentynyt.

Suonitukos on ehtinyt aika pitkälle, ennen kuin oireita tulee. Niin käy, kun suonen poikkipinta-alasta noin 60 prosenttia on ahtautunut.

5. Onko totta, että kolesterolilääkkeitä voisi periaatteessa syödä kuka tahansa ja se olisi terveydelle vain hyväksi?

Eniten hyötyvät tietysti ne, joilla on korkea riski kolesterolin kertymiseen tai jo olemassa oleva sairaus. Turha käyttö on tulkinnanvarainen asia, koska melkein kaikilla länsimaisilla ihmisillä on liian korkea kolesteroli varsinkin vanhemmiten, 50-60–vuotiaana.

Mielestäni lääkitys varmuuden vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista, koska myös omilla elintavoilla voi vähentää sairastumisriskiään.

6. Jos kolesteroliarvot ovat kohonneet, suositellaan kasvistanolia tai kasvisteroliestereitä sisältävien levitteiden käyttöä. Kannattaisiko näitä terveysvaikutteisia tuotteita käyttää ennaltaehkäisevästi, kun kolesteroli on vielä normaali?

Käyttöä suositellaan elämäntapamuutosten ohella silloin, kun kolesteroli on koholla. Normaalikin kolesteroli voi kuitenkin voi olla biologisesti eli elimistön todelliseen tarpeeseen nähden liian korkea. Suurella osalla länsimaisista ihmistä biologinen LDL-taso, alle 2 millimoolia, ylittyy.

Kasvistanoli- tai kasvisteroliesterituotteet ovat tehokkaimmillaan osana kasvimargariinia, mieluiten 60-prosenttista. Niillä turvataan hyvien rasvahappojen riittävä saanti. Tällaisessa levitteessä muukin rasva on terveellistä. Kasvistanoleita ja kasvisteroliestereitä on lisätty muihinkin tuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään ja joihinkin juustoihin. Niistä olisi hyvä valita käyttöön jokin tietty tuote, sillä liian isoja annoksia on turha käyttää. Annosta suurentamalla ei saa lisähyötyä, tulee vain rahanmenoa. Liikakäytön mahdollisista pitkäaikaishaitoista ei vielä tiedetä, mutta niistä ei tarvitse olla huolissaan. Tuotteet täyttävät tiukat turvallisuusvaatimukset. Itse asiassa niistä on vuosituhansien kokemus, onhan kysymys luonnon omasta aineesta.

Kasvistanoli- tai kasvisteroliesterituotteita suositellaan käytettäväksi lisäämään terveellisten elämäntapojen tehoa, mutta myös lääkehoidon tukena.

7. Moni vannoo saaneensa kolesteroliarvonsa laskemaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, vaikka siihen kuuluu runsaasti eläinperäistä rasvaa. Onko tämä mahdollista?

Tällainen ruokavalio pudottaa painoa alkuvaiheessa tehokkaammin kuin ravitsemussuositusten mukainen dieetti, jossa syömisiä kevennetään tasapuolisemmin. Pitemmällä aikavälillä erot pienenevät. Muun muassa Atkinsin dieetin haittapuoli on, että se lisää verisuonisairauksien riskiä, koska se sisältämiensä kovien eläinrasvojen takia nostaa kolesterolia.

Toisaalta taas jos ruokavaliossa on paljon valkoisia hiilihydraatteja, kuten sokeria tai vehnäjauhoja, veren glukoosi- ja triglyseriditaso nousee. Liian triglyseridin vaikutuksesta rasvahapot pysyvät aterian jälkeen veressä haitallisen kauan. Tämäkään äärimmäisyys ei siis ole hyväksi.

Lisäksi kohonneeseen triglyseridipitoisuuteen liittyy matala HDL, joka on ”hyvää” kolesterolia.

8. Liittyykö korkea kolesteroli automaattisesti ylipainoisuuteen vai voiko se olla hoikallakin?

Kyllä voi. Vaikkapa 30–40-vuotiailla sporttisilla miehillä luulisi kolesterolin olevan kunnossa, mutta yllättäen heiltä löytyykin kohonneita arvoja. Syy on yleensä silloin ruokavaliossa, tavallisimmin pikaruoassa.

Tosin nimenomaan painonnousu vaikuttaa kolesteroliaineenvaihduntaan, imeytymisen ja maksan kolesterolituotannon tasapainoon. Jos tulee ylipainoa ja varsinkin vatsanympärys kasvaa, maksa tuottaa enemmän aineita, jotka muuttuvat verenkierrossa LDL:ksi. Ylipainoisella ongelma useimmiten on korkea triglyseridi, matala HDL ja suurin piirein normaali mutta biologisesti liian korkea LDL, joka lisäksi on laadullisesti tavallista huonompaa.

Syy siihen, että meillä nuoremmissa ikäluokissa ja varsinkin pojilla kolesteroliarvot ovat lähteneet nousuun, ovat ravintotottumukset. Heillä painonnousukin on useimmiten myötävaikuttavana tekijänä.

9. Onko olemassa liian matalia kolesteroliarvoja?

Kyllä on, yleensä ne liittyvät joihinkin sairauksiin, kuten syöpään, suolistosairauksiin ja keliakiaan. Kohonneen kolesterolin alentaminen ei kuitenkaan ole vaarallista, vaan siitä on hyötyä.

10. Jos on korkea kolesteroli, kumpi on tärkeämpää, saada lisää hyvää vai vähentää huonoa?

Huono kolesteroli pitää ehdottomasti saada ensin alas, mutta hyvän lisääminenkin vaikuttaa edullisesti. Tupakoinnin lopettamisella, liikunnan lisäämisellä ja painonpudotuksellakin voi HDL-kolesterolin pitoisuutta nostaa ja aika pienikin vaikutus on hyödyllinen. Jo. 0,1–0,2 millimoolin nousu vähentää sairastumisvaaraa. Tällainen muutos on aika helppo saavuttaa elintapoja korjaamalla.

11. Voiko saada valtimotaudin, vaikka kolesteroliarvo olisi viisi?

Valitettavasti voi. Tauti on monitekijäinen ja joillakin perinnöllinen. Sitä paitsi aina ei tiedetä, onko sairastuneen kolesteroli ollut joskus aiemmin liian korkea. Valtimotaudin riskitekijöitä ovat myös stressi, vähäinen liikunta ja ylipaino. Ja toisaalta riski on lisääntynyt jo silloin, kun kokonaiskolesteroli on viisi verrattuna siihen, jos se olisi vaikka kolme.

12. Onko laihduttaminen ja liikunnan lisääminen kolesterolin alentamisessa tehokkaampaa kuin pelkkä laihduttaminen?

On. Avainasia laihduttamisessa on se, että saa tuloksen säilymään. Se onnistuu vain, jos liikkuu tarpeeksi. Vähäinenkin liikunta ja muuttaa HDL:n ja LDL:n suhdetta paremmaksi, vaikka kokonaiskolesteroli pysyisi ennallaan. Täytyy olla tosiaktiivinen liikkuja, että pelkästään liikkumalla saa kolesterolinsa alenemaan.

13. Korkea kolesteroli voi olla myös perinnöllinen. Poikkeaako se millään lailla ”tavallisesta” korkeasta kolesterolista?

Ei välttämättä, kolesterolia on vain paljon, joskus jopa kolminkertaisesti yli suosituksen.
Pelkillä terveellisillä elämäntavoilla se ei alene riittävästi. Tarvitaan statiinilääkitystä tai yhdistelmälääkitys uuden kolesterolin imeytymistä suolesta vähentävän lääkkeen, etsetimibin, kanssa. Se tehostaa statiinin vaikutusta. Tätä sanotaan kaksoisestohoidoksi, koska siinä estetään samaan aikaan kolesterolin tuotanto ja imeytyminen.

14. Kuinka on mahdollista, että kolesteroliarvo nousee painonpudotuksen seurauksena?

Näin voi tosiaan käydä varsinkin paaston tai rajun laihduttamisen seurauksena. Syy on silloin se, että kolesterolin imeytymisen ja synteesin suhde muuttuu. Syynä voi olla myös se, että laihduttaessa hyvän rasvan suhteellinen osuus ruoassa vähenee. Kolesteroliarvon nousu on tällaisessa tapauksessa kuitenkin vain väliaikaista eikä siksi vaarallista.

15. Jos korkea kolesteroli on jo ehtinyt vahingoittaa verisuonia, voivatko ne korjaantua, jos kolesteroli laskee?

Uusimmat tutkimustulokset ovat osoittaneet, että jos hoidolla saavutetaan LDL-taso 2 millimoolia litrassa, taudin eteneminen pysähtyy ja alle tason 1,5 mmol/l ahtaumaplakki pienenee.

Lue lisää rasvasta.

Tavoitearvot

  • Kokonaiskolesteroli alle 5 mmol/l
  • (korkean riskin henkilöillä alle 4,5)
  • LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l
  • (korkean riskin henkilöillä alle 2,5)
  • Triglyseridi alle 2 mmol/l
  • HDL-kolesteroli yli 1 mmol/l
Vierailija

Kolesterolit saa kohdalleen

Vuoden 2013 myydyin lääke koko maailmassa oli kolesterolilääkkeet eli statiinit. Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus. Rasvat on välttämättömiä ravintoaineita. Sokerit eivät. Rasvoja tarvitaan mm. solukalvojen rakennusaineiksi ja hormonien lähtöaineiksi. Aivot muodostuvat 60 prosenttisesti...
Lue kommentti
Itse kokenut

Kolesterolit saa kohdalleen

Totta joka sana ! Te jotka ette ymmärrä , lukekaa Antti Heikkilän kirjat , joita on todella paljon ja hyvää tietoa täynnä. Hän tietää , on 43 vuotta hoitanut ihmisten terveyttä ja tuhannet saaneet apua ja jättäneet lääkkeet pois . Lukekaa netistä ensin hänen tietojaan . Hän ei tee niinkuin maksetut lääkefirmat ja ruokateollisuus , vaan on ihmisen asialla. Terveydeksi !
Lue kommentti
kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.