Kun veren sokeriarvot alkavat kulkea omissa korkeuksissaan, sinulla voi olla esidiabetes. Suunnan kohti aikuisiän diabetesta voi vielä kääntää. Eikä taspainon löytäminen vaadi ihmeitä.

Diabeteksen esiaste on harmaa alue terveen sokeriaineenvaihdunnan ja diabeteksen välillä. Se voi ilmetä kolmessa eri muodossa: kohonneena paastoglukoosina, heikentyneenä glukoosinsietona tai molempina. Syynä on joko insuliinin heikentynyt vaikutus kudoksissa, kuten maksassa, lihaksissa tai rasvakudoksessa, tai haiman huonontunut insuliinin eritys. Ihmisellä saattaa olla myös molemmat tilat yhtä aikaa – eikä hän tiedä asiasta yhtään mitään.

Diabetekseen sairastumisen riski on suurin juuri niillä, joilla insuliinia erittyy liian vähän eikä se edes tehoa kunnolla.

– Diabeteksen esiaste voi olla oireeton jopa vuosia, kertoo Timo Saaristo, sisätautien erikoislääkäri.

Hän on koordinoinut Tampereella aikuistyypin diabeteksen ehkäisyohjelmaa D2D:tä. Se on osa kansallista diabetesohjelmaa, josta käytetään yleisnimeä Dehko. Kyse ei ole mistään vähemmistö-projektista. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan jo puoli miljoonaa diabetesta sairastavaa ihmistä. Lähes puolet ei tiedä taudistaan.

– Diabeteksen riskitekijöitä tai esi-asteita on heidän lisäkseen liian monella muulla, Saaristo painottaa.

Vaikka sanonnan mukaan olemme suomalaisina lottovoittajia kaikki tyynni, olemme myös valitettavasti saaneet diabetekselle altistavan perimän. Jos toisella vanhemmistamme on tyypin 2 diabetes, tauti periytyy 40 prosentin todennäköisyydellä. Jos sekä isä että äiti sairastavat diabetesta, todennäköisyys nousee jo 70 prosenttiin.

Kun geenien päälle lisätään vielä liikkumattomuus ja ylipaino, sokeri-
aineenvaihdunta alkaa olla kovilla. 

Ei mikään pikkuhäiriö

Aikuistyypin diabeteksen synnyssä elintavat ovat ratkaisevia. Lähes 80 prosenttia sairastuneista on ylipainoisia.

Poikkeava sokeriaineenvaihdunta altistaa erityisesti sydän- ja verisuonitaudeille. Jopa puolella aikuistyypin diabeetikoista ilmenee munuaisten vajaatoimintaa. Jalkaongelmat, kuten krooniset haavaumat, ovat myös hyvin yleisiä.

– Mielestäni diabeteksen esiasteeseen tulisi suhtautua äärimmäisen vakavasti. Tarkka diagnoosi vaatii sokerirasituskokeen suorittamisen, sanoo Timo Saaristo.

– Jos siinä löytyy sokerihäiriö, niin siitä kärsivän tulisi saada selkeät toimintaohjeet. Häntä pitäisi myös tukea ja järjestää jatkoseuranta.

Esiaste voi muhia salassa pitkiäkin aikoja. Se saattaa vahingoittaa sydäntä, jopa ennen kuin diabetes puhkeaa.

– Paras mittari jokaiselle on vaaka, kokovartalopeili ja mittanauha. Jos epäilee kuuluvansa riskiryhmään, kannattaa täyttää diabeteksen riskitesti, neuvoo Saaristo.

Tässä vaiheessa voisi oikeastaan heittäytyä laiskan sarkastiseksi ja kysyä, miksi sitä edes menisi sokerirasituskokeisiin, jos lähisuvussa on diabetesta ja maha on elintasomitoissa?

– Koska sokerirasituskokeen jälkeen asiasta on mustaa valkoisella. Luvut motivoivat tekemään asialle jotakin, uskoo Saaristo.

Terveyskävelylle vain

Tyypin 2 diabetes alkaa olla yhä nuorempien ongelma. Karkit, limsat, pullat ja pastat sisältävät nopeita hiilihydraatteja ja siitä syntynyt sokeri, glukoosi, vapautuu vereen nopeasti. Yksi kerta ei ongelmaa tee, mutta jos näin käy monesti päivässä ja päivästä toiseen, verensokeri on aallonharjalla koko ajan.

Parempi olisikin syödä vihanneksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita. Ne sisältävät hitaita hiilihydraatteja ja liukenevat vereen pienissä erissä.

– Voimme puhua jo koko kansan epidemiasta. Meidän kymmeniätuhansia vuosia vanhat, runsaaseen liikuntaan ja niukkaan ravintoon sopeutuneet perintötekijämme ovat törmänneet nykymaailman motorisoituun yltäkylläisyyteen. Perimäämme emme voi muuttaa, elintapojamme kyllä, Timo Saaristo sanoo.

Hyvä asia on se, että jo viiden prosentin painonpudotus auttaa.

– Keskivartalolihavuus altistaa diabetekselle. Painonpudotuksessa ylimääräinen rasva lähtee ensimmäisenä sisäelinten ympäriltä, keskivartalosta, Saaristo selittää.

Asiantuntija Ylilääkäri Timo Saaristo, Tampere

Lue lisää Pallomaha varoittaa esidiabeteksesta, Eroon metabolisesta oireyhtymästä

1. Haima erittää liian vähän insuliinia
➜ insuliinin vaikutus lihaksissa heikkenee ja maksa tuottaa liikaa sokeria.
➜ Näkyy kohonneena glukoosin paastoarvona (6,1–6,9).

2. Lihakset eivät pysty hyödyntämään insuliinia
➜ haiman insuliinineritys heikkenee mutta maksa tuottaa normaalisti sokeria.
➜ Näkyy heikentyneenä glukoosinsietona (7,8–11).

3. Insuliinia erittyy liian vähän eivätkä lihakset pysty hyödyntämään sitä
➜ haiman insuliinin eritys heikkenee huomattavasti ja insuliinin vaikutus lihaksissa heikkenee huomattavasti.
➜ Näkyy sekä kohonneena paastoarvona että heikentyneenä glukoosinsietona.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.