Kodin terveysopit siirtyvät sukupolvesta toiseen, mutta kannattaako niihin luottaa? Äidin terveysneuvoja perkaavat lääkärit Ilkka Kunnamo, Matti Korppi, Anna-Liisa Enkovaara ja Maarit Vuorela.

ONKO TOTTA VAI TARUA?

1. Uimaan ei saa mennä puoleen tuntiin ruokailusta, muuten tulee kouristus. Osittain tarua. Veteen voi mennä vaikka heti ruokailun jälkeen, mutta uimisen aiheuttamaa fyysistä rasitusta on hyvä välttää, koska ruokailun jälkeen verenkiertoa ohjautuu vatsan alueelle, kun taas liikunta vaatii sen ohjautumista lihaksiin. Ruokalepo on siten elimistölle hyväksi. Täysi vatsa voi myös haitata hengitysliikkeitä vedessä.

2. Keltainen jaffa helpottaa mahatautia.

Tarua. Minkä tahansa juoman (paitsi alkoholin) nauttiminen vatsataudin aikana auttaa korvaamaan ripulin ja oksentelun aiheuttamaa nestehukkaa. Se on mahataudin tärkein hoito. Keltainen jaffa ei ole mitenkään erityisasemassa. Jos tautiin liittyy oksentelua, hiilihappopitoinen juoma saattaa jopa ärsyttää vatsaa.

3. Kylmällä kivellä istuja saa pissataudin.

Ehkä totta. Kun kylmä todennäköisesti heikentää limakalvojen puolustuskykyä hengitysteissä, ei ole mitään syytä ajatella, etteikö kylmä voisi vaikuttaa samalla tavalla virtsateiden limakalvolla. Kylmä voimistaa myös miesten eturauhastulehdusta. Vaikka lopullinen näyttö kylmän vaikutuksesta virtsatietulehdukseen puuttuukin, näiden tietojen valossa en kylmällä kivellä istuisi, jos minulla olisi taipumusta virtsatieinfektioihin.

4. Matkapahoinvoinnin estää katselu suoraan eteenpäin auton ikkunasta.

Totta. Matkapahoinvointi syntyy, kun tasapainoelinten ja silmän välittämät aistimukset ovat ristiriidassa keskenään. Katseen kohdistaminen liikkumattomaan kohteeseen vähentää tätä ristiriitaa.

5. Piharatamon lehti parantaa haavan.

Ehkä totta. Ratamon lehtien käyttö haavan hoidossa on vuosisatoja vanha perinne monissa maissa. Haavoja on perinteisesti ”laastaroitu” käsissä pehmennetyillä lehdillä. Ratamo sisältää kymmeniä erilaisia kemiallisia aineita, joista eräillä on laboratoriokokeissa todettu bakteereita tappavaa ja tulehdusta lievittävää vaikutusta.

Ihmisillä tehtyjä kaksoissokkotutkimuksia asiasta ei kuitenkaan ole. Tärkeää on käyttää puhtaita lehtiä, jotta haava ei tulehdu lisää.

Ratamon lehti saattaa aiheuttaa kosketusihottumaa. Muuta haittaa lehden käytöstä pienten haavojen hoidossa ei ole todettu.

6. Lapsen tukkoisen nenän avaa kuorittu sipuli tyynyn vieressä.

Tarua. Sipulista haihtuvat rikkiyhdisteet saavat nenän ja silmät vuotamaan sekä lapsella että aikuisella, mutta erityistä tukkoisuutta avaavaa vaikutusta sillä ei ole.

7. Lumen ja hiekan syönnistä tulee kipeäksi.

Tarua. Puhtaassa lumessa tai hiekassa ei ole mitään vaarallista. Lasinsirut ovat kuitenkin vaarallisia ja eläinten jätökset haitallisia.

8. Sukat jalkaan! Vilustut kun painelet kylmällä lattialla paljain jaloin.

Tarua. Jalkojen kylmettymisellä ei ole mitään yhteyttä infektioihin.

9. Antibioottikuurit tuhoavat lapsen luontaisen vastustuskyvyn.

Osittain totta. Ihmisen suolistossa ja limakalvoilla on taudinaiheuttajabakteerien lisäksi runsaasti ”hyviä” bakteereita. Antibiootit häiritsevät suolen normaalia toimintaa tappamalla taudin aiheuttajien lisäksi myös hyödyllisiä bakteereita. Antibioottikuuri horjuttaa suoliston bakteeritasapainoa usean viikon ajan ja voi joissakin tilanteissa altistaa uudelle infektiolle.

9. Jos kuumeen alentaa keinotekoisesti kuumelääkkeellä, tauti paranee entistä hitaammin.

Tarua. Infektion paraneminen riippuu elimistön oman puolustusjärjestelmän toiminnasta eli immunologisista tapahtumista, joita kohtuullinen lämpö, mutta ei kuume, saattaa nopeuttaa. Kuumeen alentaminen parantaa vointia, esimerkiksi ruokahalua, joten se saattaa jopa nopeuttaa paranemista.

10. Jos menee tukka märkänä ulos, saa flunssan.

Tarua. Flunssan saamiseen vaikuttaa tartunnalle altistuminen. Sen jälkeen, kun tartunta on jo tapahtunut ja tauti alkamassa, kylmässä ilmassa oleskelu ja kylmettyminen saattavat pahentaa oireita. Tuskin tukan märkyydellä on tässä merkitystä.

11. Hämärässä lukeminen pilaa silmät.

Tarua. Silmät eivät vaurioidu niiden käyttämisestä hämärässäkään. Hyvä valaistus voi kuitenkin ehkäistä katseen tarkentamisen aiheuttamaa rasitusta ja päänsärkyäkin etenkin keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.