Lääkkeet ovat oikein käytettynä turvallisia, vaikka eivät aina täysin haitattomia. Lääkkeellä hoidetaan paitsi sairauden oireita, myös pidetään sen pahimmat seuraamukset käsivarren mitan päässä.

Lääkkeistä on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa, sanoo farmakologian professori Hannu Raunio Kuopion yliopistosta. Silti lääkkeillä on paljon yhteis- ja haittavaikutuksia.

Lääkkeiden haittavaikutusten on esitetty olevan jopa neljänneksi yleisin kuolinsyy länsimaissa, Raunio kertoo.

Kehittyvissä maissa ihmiset kuolevat, koska lääkkeitä ei ole. Tai on, mutta köyhillä ihmisillä ja yhteiskunnilla ei ole varaa hankkia niitä.

– Ajatellaan nyt vaikka antibiootteja. Ennen niiden keksimistä kuoltiin tavallisiin infektiotauteihin, kuumeisiin ja tulehduksiin, kun nyt niistä parannutaan lähes aina. Syövän lääkehoito taas on tehnyt monista syövistä melkein kuin kroonisia tauteja, joita siis voidaan pitää kurissa lääkityksellä, Hannu Raunio toteaa.

Haitatta ei näihinkään saavutuksiin ole päästy. Antibiootit häiritsevät tuntuvasti elimistön bakteeritasapainoa tappamalla myös hyviä bakteereita. Syöpien ensimmäiset solusalpaajalääkkeet olivat niin rajuja valmisteita, että vanhentunut nimitys solumyrkky kuvasi niitä hyvin.

Pelottava pakkausseloste

Lääkkeen haitta- ja yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa kerrotaan pakkausselosteessa. Se voi pahimmillaan olla melko pelottavaa luettavaa. Euroopan Unionin säädökset kuitenkin määräävät, että lääkkeestä on kerrottava harvinaisimmatkin haittavaikutukset.

Valmistaja joutuu myös seuraamaan, millaisia haittavaikutuksia uudesta lääkkeestä ehkä koituu sen päästyä markkinoille. Jos lääkkeellä ei ole laajaa käyttäjäkuntaa, saattaa kestää kauan, ennen kuin kaikki mahdolliset haitat ovat selvillä. Ja vielä senkin jälkeen käyttäjien yksilölliset erot voivat tuottaa yllätyksiä.

Hannu Raunion neuvo on, että mikäli lääke tuntuu aiheuttavan oireita tai tuntemuksia, niistä pitää kysyä sen määränneeltä lääkäriltä tai apteekista. Pakkausseloste on hyvä tietolähde varsinkin silloin, jos haluaa tarkistaa lääkkeen käyttöohjeet. Seloste myös yleensä neuvoo, mitä tulee tehdä, jos haittavaikutuksia ilmaantuu. Niistä on hyvä muistaa, että varsin usein haitat lievenevät lääkkeen käytön myötä. Lääkitystä ei saa omin päin lopettaa haittojen takia, vaan on parempi sopia lääkärin kanssa lääkkeen vaihtamisesta.

Sopiva löytyy kokeillen.

Lääketurvallisuuden takia potilaan olisi hyvä kertoa lääkärille kaikista muista käyttämistään reseptilääkkeistä, itsehoitolääkkeistä ja luontaistuotteista.

– Monella on se käsitys, että luontaistuotteet ovat nimensä mukaan jotenkin luonnollisia eivätkä sillä tavoin vaikuttavia aineita kuin ”luonnottomat” lääkkeet. Kemikaali on kuitenkin aina kemikaali. Elimistölle on yksi lysti, tuleeko se lääketehtaasta vai luontaistuotekaupan rohdosta.

Itsehoitolääkkeet, joista ennen puhuttiin käsikauppalääkkeinä, ovat yhtä tehokkaita kun reseptivalmisteetkin. Erityisen varottavaa on päällekkäislääkitys eli se, että käyttää esimerkiksi kahta tulehduskipulääkettä, joiden kauppanimi on eri mutta vaikuttava aine sama.

Ruoan kanssa lääkkeillä on harvoin yhteisvaikutuksia, mutta alkoholi – kemikaali sekin – on jo toinen juttu.

– Alkoholia ei saa ottaa, jos käytössä on joku keskushermostoon vaikuttava lääke. Niitä ovat uni- ja psyykenlääkkeet sekä osa kipulääkkeistä.


Ole erityisen huolellinen näiden lääkkeiden kanssa

 • Verenohennuslääke varfariini – Verenvuoto
 • Kolesterolilääke simvastatiini – Lihastauti
 • Tulehduskipulääke ibuprofeeni – Verenvuoto
 • Kolesterolilääke atorvastatiini – Lihastauti
 • Masennuslääke fluoksetiini – Voi vahvistaa muiden lääkkeiden haittoja
 • Rauhoittava lääke diatsepaami – Voi lamata keskushermostoa
 • Nesteenpoistolääke furosemidi – Suolatasapainon häiriöt
 • Masennuslääke sitalopraami – Serotoniinisyndrooma, johon kuuluu muun muassa päänsärkyä,
 • lihasjäykkyyttä, ahdistuneisuutta, sekavuutta ja hikoilua
 • Sydänlääke digoksiini – Digitalismyrkytys
 • Verenainelääke enalapriili – Liikaa kaliumia veressä

Lähde: Lääkärilehti 2/2005

Lääkkeestä sairaalaan?

Noin 5–10 prosenttia sairaalakäynneistä johtuu lääkkeiden aiheuttamista haitoista. Niistä yleisimpiä ovat

Jos joudut lääkitsemään

 • Kysy, onko lääke tarkoitettu kuuriksi vai pitemmäksi aikaa.
 • Kerro lääkärille, jos lääkitys on liian kallis, monimutkainen tai saat haittoja.
 • Kerro aina käyttämästäsi lääkityksestä lääkärille.
 • Älä jätä lääkettä omin päin pois.
 • Jos tunnet itsesi terveeksi etkä tunne tarvitsevasi lääkettä, kysy asiasta lääkäriltäsi.
 • Säilytä pakkausseloste.

LUE LISÄÄ:

Hyvän Terveyden lääkesivut:

Lisäksi lääkkeistä löytyy tietoa:

Kliinisen Farmasian seura

FIMEA - Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Terveyskirjasto - Lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.