Ei aivojen suorituskyky heikkene, vaikka vuorokausirytmi olisi vähän vinksallaan. Ei elimistöön jää pysyviä jälkiä, vaikka heräisi joka yö kesken unien. Eihän?

– Taisi lauantai-ilta venähtää pitkäksi.
– Jep. Sisko piipahti kylään.
– Kuppiakin taisi tulla nostettua? Unesi laatu on nimittäin heikentynyt seuraavana yönä. Olet nukkunut kevyemmin ja heräillyt useammin.
– Lasi punaviiniä. Korkeintaan kaksi.
– Jos haluat säilyttää salaisuutesi, sinun ei kannattaisi näyttää minulle tätä paperia. Nukkuminen paljastaa kaiken.

Myöhäistä. Dosentti Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta tutkii jo unikäyrääni. Ranteessani on ollut kaksi viikkoa aktigrafi, kelloa muistuttava liikeanturi, joka rekisteröi vasemman käteni liikkeet. Niiden perusteella laite on luonut käyrän, joka kertoo, kuinka paljon nukun.

Tarkoitukseni on selvittää, kuinka pahasti sisäinen kelloni on sekaisin. Vuorokausirytmini on vähintään vinksallaan, sillä kolmevuotias poikani herättää minut joka yö. Joskus kerran, usein kolmesti. Yleensä hän näkee unta vihreistä hirmutuksista, ja jonkunhan ne täytyy nitistää.

En tiedä, montako tuntia oikeasti nukun. En enää edes tunnista, olenko aamuisin pirteä, lievässä sumussa vai vakavasti väsynyt.

– Nukut tosi hyvin. Yli seitsemän tuntia lähes joka yö. Heräilet, mutta nukahdat heti uudelleen, Tarja Stenberg kiteyttää mittaustulokseni.

Uskomatonta. Nukunkin siis sikeästi kuin pieni possu. Taistelen yöt hirmutuksia vastaan, mutta siinä sivussa vetelen hirsiä.

Stenbergin mukaan oman unen aliarvioiminen on hyvin yleistä. Moni kuvittelee nukkuvansa vähemmän kuin oikeasti nukkuu.

– Yöllä kyky arvioida aikaa heikkenee. Edes kellon tuijottaminen ei silloin auta. Moni unettomuudesta kärsivä saakin lohtua siitä, että näkee unikäyränsä ja ymmärtää, että nukkuukin enemmän kuin on kuvitellut.

Koko kehon kapellimestari

Jokaisessa solussamme tikittää pieni kello. Jotta kellot eivät kilkattaisi mielivaltaiseen tahtiin, ne tarvitsevat jämäkän kapellimestarin: aivojen keskuskellon. Keskuskello on noin 20 000 hermosolun tiivistymä, jonka päätehtävä on ylläpitää vuorokausirytmiä.

Kello viestittää meille, onko aamu vai yö, olemmeko virkeitä vai väsyneitä, pitäisikö nukkua vai herätä. Se säätelee myös muita elintärkeitä toimintoja kuten solunjakautumista, aineenvaihduntaa, univaiheita ja mielialaa.

– Keskuskello huolehtii, että elimiemme solut toimivat oikea-aikaisesti suhteessa toisiinsa, ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Jotta kellomme kävisi samaan rytmiin virallisen vuorokauden kanssa, se tarvitsee päivittäisen aikamerkin. Tärkeimpinä tahdistajina toimivat valo ja melatoniinihormoni.

– Valo on elimistölle merkki päivästä, melatoniini yöstä. Jos ylimääräistä melatoniinia nauttii illalla, nukahtaminen saattaa helpottua.

Ihmisen sisäinen vuorokausi on keskimäärin 24 tuntia 11 minuuttia. Kellolla on taipumus jätättää. Kun Länsi-Saksassa tehtiin 40-luvulla kokeita, joissa koehenkilöt eristettiin bunkkeriin ilman vihjettä vuorokaudenajasta, he alkoivat lykätä nukkumaanmenoaan yhä myöhemmäksi. Lopulta he painuivat pehkuihin keskellä päivää.

Ongelmat syntyvät, jos sisäinen kello raksuttaa eri tahtiin ympäristön kanssa. Tyypillinen esimerkki on aikaerorasitus. Pitkän lennon jälkeen keskuskello patistaa matkailijan elimistöä iltaunille, vaikka alkamassa olisi huipputärkeä aamupalaveri.

Sisäisen kellon käskyt ovat periaatteessa yksinkertaisia: nuku kun väsyttää, herää vasta kun olet levännyt ja syö vain kun on nälkä.

– Elimistömme on loppuun asti viimeistelty hieno kokonaisuus, jos vain annamme sen toimia rauhassa. Mutta mepä menemme peukaloimaan sitä, Tarja Stenberg toteaa.

Arki sekoittaa täsmällisimmänkin kehon. Jos työskentelee öisin, joutuu syömään eri aikaan kuin kello tahtoisi. Moni vuorotyöläinen kärsii esimerkiksi vatsavaivoista, sillä yöllä ruoansulatus ei ole valmis vastaanottamaan ruokaa.

Yhteenlaskua univajeessa

Istun Työterveyslaitoksen koelaboratoriossa. Päähäni on liimattu viisi elektrodia ja vyyhti piuhoja. Niiden avulla aiotaan selvittää, miten univaje vaikuttaa aivojeni suorituskykyyn.

Tiedän jo, että nukun sikeämmin kuin kuvittelin. En ole silti vakuuttunut. Jos hiippailen lastenhuoneeseen 1–3 kertaa yössä monta vuotta, sen on pakko näkyä elimistössäni. Vai onko?

Sairaalafyysikko Anu Holm on luvannut mitata aivosähkökäyräni ja tutkia, miten selviän monitehtävästä yhden valvotun yön jälkeen. Minun pitää tehdä yhteenlaskuja, muistaa ulkoa kirjaimia, reagoida napinpainalluksella piip-ääneen ja palautella tietokoneen ruudulla poukkoileva pallo ympyrän keskelle. Teen tehtäviä samanaikaisesti, yhteensä tunnin ajan.

Testin on tarkoitus muistuttaa tosielämän työtilannetta: sälää, keskittymistä, keskeytymisiä, äkkipäätöksiä. Kun tehtävät menevät oikein, saan pisteitä. Virheistä menetän niitä.

Olen tehnyt testin jo kerran aiemmin, viikon loman jälkeen. Nyt paukutan tehtävää nukahtamaisillani.
Alku sujuu lupaavasti. Päinvastoin kuin ensimmäinen mittaus, joka piti keskeyttää heti minuutin jälkeen, koska sähläsin hermostuksissani niin pahasti. Silmäluomeni alkavat lurpsua, mutta itsevarmuuteni vain kasvaa. Matematiikkako vaikeaa? Hah. Alan jopa miettiä, pitäisikö minun tehdä tahallani pari virhettä, jottei tutkimustulos ihan vesity.

Tarja Stenberg antaa omahyväisyydelleni tieteellisen selityksen.

– Yhden yön univaje vaikuttaa juuri noin: itsevarmuus kasvaa ja riskinotto lisääntyy. Liikenteessä seuraukset voivat olla hengenvaaralliset. Jos univaje muuttuu pitkäaikaiseksi unettomuudeksi, itsevarmuuden tunne vaihtuu jostain syystä masennukseksi.

Väsymys muistuttaa päivähiprakkaa. Jos valvoo yhden yön, seuraavan päivän tila vastaa promillen humalaa.

Suorittaja romahtaa helpommin

Olin oikeassa. Selvisin monitehtävästä univajeessa melko hyvin. Sain jopa paremmat pisteet kuin ensimmäisellä kerralla, jolloin minun piti olla lomastani rentoutunut.

– Teit väsyneenä tehtävät oikein, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että elimistösi olisi voinut hyvin – päinvastoin, Anu Holm muistuttaa.

– Tuloksesi paljastavat, että univajeessa elimistösi on joutunut ponnistelemaan äärirajoillaan ja selvästi kovemmin kuin ensimmäisellä mittauskerralla. Myös reaktioaikasi hidastui. Viimeisen 20 minuutin aikana olit todella väsynyt ja näytit vaipuvan jonkinlaiseen flow-tilaan.

Flow tarkoittaa tilaa, jossa syventyminen tehtävään on niin täydellistä, että ulkomaailma katoaa ympäriltä ja itsekritiikki haihtuu. Minun flowni viitannee siihen hetken harhaan, jolloin kuvittelin olevani matemaattisesti lahjakas.

Univaje heikentää voimakkaasti joka kolmannen ihmisen suorituskykyä. Vaikka valvominen ei romahduttanut suorituksiani, Holmin mukaan olen potentiaalinen loppuunpalaja.

– Herkimpiä burnoutille ovat ihmiset, joiden suorituskykyyn univaje ei vaikuta. He ajavat kehonsa ylikierroksille, kun tavoittelevat yhtä hyviä tuloksia kuin virkeinä. On vain tervettä, jos suorituskyky heikkenee väsyneenä.

Nuku ennen rokotusta

Kehoni ei siis sittenkään armahda valvomista. Väsymys tekee vaivihkaa tuhojaan, vaikka ulkoisesti hommat hoituisivat.

Unitutkimukset tukevat tulostani. Tarja Stenbergin vetämässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka koehenkilöiden elintoiminnot muuttuivat, kun he saivat nukkua viitenä peräkkäisenä yönä kahdeksan tunnin sijasta vain neljä tuntia.

Univaje teki karua jälkeä. Se vaikutti paitsi suorituskykyyn, myös immuunijärjestelmään, autonomiseen hermostoon ja energia-aineenvaihduntaan. Keho reagoi väsymykseen kuin tulehdukseen.

– Koehenkilöiden vastustuskyky heikkeni selvästi. Jos on menossa rokotettavaksi, kannattaa siis nukkua edellinen yö hyvin. Univajeessa rokote tehoaa huonommin, Stenberg sanoo.

Viikon aikana koehenkilöille kehittyi myös insuliiniresistenssi eli tila, jossa insuliinin vaikutus heikkenee. Pahimmillaan oire voi johtaa kakkostyypin diabetekseen.

Kun henkilöt tutkittiin kahden hyvin nukutun yön jälkeen, resistenssi ei ollut ehtinyt korjaantua. Monitehtävästä suoriutuminen sen sijaan oli palannut normaalitasolle.

– Vielä ei tiedetä kauanko kestää, ennen kuin elimistö on kokonaan toipunut viikon mittaisesta univajeesta.

Rytmittömyys on syöpäriski

Jos elää biologista rytmiään vastaan, välitön oire on väsymys. Jos rytmi on hukassa pitkään, uhka sairastua vakavasti kasvaa. Sisäisen kellon ongelmat lisäävät imukudossyövän, rintasyövän, eturauhassyövän ja todennäköisesti myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Kauanko rytmin pitää olla pielessä, jotta siitä aiheutuu uupumuksen lisäksi myös elimellistä haittaa?

– Kuukausia, jopa vuosia. Syöpätaudit alkavat ja tulevat esiin noin 10 vuodessa. Oireet voivat tulla salakavalasti, mutta moniin vaivoihin, kuten ylipainoon, ehtii onneksi puuttua, Timo Partonen sanoo.

Keskuskello säätelee myös rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Väsyneenä ruokahalua on vaikea säädellä, ja himo rasvaisiin herkkuihin kasvaa. Liikakilot, heikentynyt sokerinsieto ja korkea verenpaine voivat johtaa metaboliseen oireyhtymään.

Kellon temppuilu vaikuttaa sekä mielenterveyteen että painonhallintaan. Metabolinen oireyhtymä onkin ravallista yleisempi juuri kaamosoireilijoilla ja masennuspotilailla. Kaamosoireilijoiden sisäinen rytmi on sekaisin, koska pimeinä talviaamuina luonnon antamat valomerkit puuttuvat. Masennuspotilaiden elimistö taas lukee saamiaan aikamerkkejä epätäsmällisesti.

– Valolla voi hoitaa paitsi mielialaa, myös ylipainoa, Partonen toteaa.

– Masennuspotilailla on usein vuorokausirytmien häiriöitä, jotka ilmenevät esimerkiksi unettomuutena.

Arvellaan myös, että kaksisuuntaisen mielialahäiriön maanisessa vaiheessa sisäinen kello edistää, depressiivisessä jätättää.

Jos kello käy luontaisesti etuajassa, ihmistä kutsutaan aamuvirkuksi. Aamuvirkku menee ajoissa nukkumaan, herää varhain ja on terävimmillään aamupäivästä. Iltavirkut valvovat mielellään, vihaavat aamuherätyksiä ja ovat iskussa vasta iltapäivästä.

Työelämä suosii aamuvirkkuja, mutta suurin osa iltavirkuistakin sopeutuu. Yli puolet taipumuksesta aamu- tai iltavirkkuuteen määräytyy geeneissä. Valtaosa ihmisistä ei kuulu selkeästi kumpaankaan ryhmään vaan seilaa sujuvasti välimaastossa.

Lue lisää unirauha rakennetaan.

Vuorokausirytmi

14.30 Koordinaatiokyky parhaimmillaan.
15.30 Reaktioaika huipussaan.
14–16 Paras aika pitää palaveri, sillä sekä aamu- että iltavirkkujen vireystila on melko korkealla.
17.00 Lihasvoima ja fyysinen suorituskyky tehokkaimmillaan.
18.30 Verenpaine korkeimmillaan.
19.00 Kehon lämpötila korkeimmillaan.
21.00 Melatoniinihormonin eritys alkaa. Alkaa väsyttää.
22.30 Suoliston liikkeet vaimenevat. Vältä syömistä ennen aamua.
22–24 Kehon lämpötila alkaa laskea. Väsymys kasvaa.

24–3 Syvimmän unen vaihe.
4.30 Kehon lämpötila matalimmillaan. Herääminen tapahtuu noin 1 h 24 min sen jälkeen, kun lämpötila alimmillaan.
7.30 Melatoniinin eritys lakkaa.
8.30 Suoliston liikkeet alkavat voimistua.
9.00 Miesten testosteronin eritys ja seksihalut huipussaan.
10.00 Aamuvirkkujen vireys korkeimmillaan.

Yksilöllisten erojen vuoksi ajankohta voi heitellä 1–2 tuntia.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.