Mitä tehdä, jos uni ei tahdo tulla, vaikka aamulla pitäisi jaksaa nousta? Lukijat vastasivat kyselyyn ja kertoivat omia univinkkejään. Lue juttu unilääkkeistä uusimmasta Hyvä terveys -lehdestä (12/2013).

Univinkki-lukijakyselyyn tuli lähes 300 vastausta. Kirjapalkinnon voitti Marjut Lehtinen Helsingistä:

 

”SINKKI+Magnesium+b6-vitamiini joko erillisinä tai sitten ZMA-valmisteena. Lisäksi tietoinen rentoutus sängyssä ennen nukahtamista.”  Sam, 38.           

”TUULETAN makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa. Puhtaat petivaatteet auttavat myös ja tyynyjen pöyhiminen ennen kuin laskeudun levolle.” Anne, 47.

”SAUNA, kamomillatee ja iltapala viimeistään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tuuletettu makuuhuone ja se tärkein, eli säännöllinen unirytmi. ” Elena, 35.

”LUKEMINEN – yleensä nukahdan 5–10 minuutissa. Jollei lukeminen auta, tietoinen lihasten rentouttaminen ääreisosista alkaen keskivartaloon ja kasvoihin päätyen. Kolmas keino on (yksin nukkuessani) kuvitella, että nukunkin miesystäväni kainalossa, pää hänen käsivarrellaan. Mielikuva rentouttaa ja nukahdan onnellisena.” Eeva, 55.

 

”JÄTTÄÄ päikkärit väliin niin illalla nukuttaakin. Ja menee ajoissa nukkumaan ja herää ajoissa.”  Mikko, 28.

 

”NUKAHDAN illalla mutta melkein joka yö herään kahden aikoihin. Itselleni paras keino nukahtaa uudelleen on tyhjentää pää. Hengittelen rauhallisesti. Aluksi meni tuntikin,mutta nykyisin nukahdan huomaamatta.”  Sirkka, 66.

”LÄMMIN jyväpussi pallean päälle nukkumaan mennessä.”  Minna, 49.

”SANARISTIKOIDEN ratkominen, laventelipussi tyynyn alla ja viiden minuutin seisominen piikkimatolla auttavat minua pääsemään uneen.” Aira, 67.

”KIITOLLISUUS ja tyytyväisyys, sillä pahantuulisuus aiheuttaa stressiä ja stressi valvottaa. Kun keskittyy asioihin, jotka ovat hyvin: ihanaa kun saan nukkua, ihanaa että minulla on näin hyvä sänky, onpa täällä hiljaista, ihana pehmeys, ihana lepo, olipa tänään mukava päivä, nyt kipeä selkäkin saa lepoa ja rauhoittuu. Positiivisiin jatuksiin nukahtaa hetkessä. Kokeiltu on!” Anna-Maija, 24.

”NIIN MONTA punnerrusta ja vatsalihasliikettä kuin jaksan, jonka jälkeen käyn nopeasti mutta rauhassa kuumassa suihkussa. Sen jälkeen kuppi lämmintä maitoa, jonka jälkeen painun pehkuihin. Uni tulee yleensä nopeasti.” Eero, 26.

”KIEHUVALLA vedellä täytetty kuumavesipullo, sillä nukahdan parhaiten lämpimään pesäkoloon. Lisäksi aikuisellakin voi olla uninalle, joka valvoo öisin, niin itse voi sitten nukkua rauhassa.” Venla, 25.

”ELÄKELÄISENÄ pitää ajatella tilanteen hyviä puolia: ei enää työhuolia, eikä tarvitse aamulla nousta hommiin. Voi lähteä liikkeelle kellosta välittämättä. Harrastusmahdollisuudet.” Aatos, 73.

”KISSA kainalossa.”  Mari, 32.

”UNIONGELMAT ovat yksilölisiä, Kokeile eri konsteja, kyllä joku niistä toimii sinullakin.” Anssi, 41.

”RUPEAN vaikka siivoamaan. Kun on vaikka pari yötä siivonnut putkeen, niin eiköhän kolmantena jo tule uni.” Maritta, 50.

 

”PIENENÄ, kun en saanut unen päästä kiinni ja pyörin sängyssäni, muistan isän tulleen huoneeseeni. Isä jätti yöpöydälleni kinkku-ja juustosiivun, sekä lasillisen maitoa ja toivotti hyvät yöt. En tiedä oliko isäni minulle niin suuri esikuva, että niksi auttoi unen saamiseen, Vuosien jälkeen edelleenkin jos unettomuus vaivaa, löytyy yöpöydältäni kinkku- ja juustosiivu, sekä lasillinen maitoa. ” Eveliina, 17.

”KÄYN ILLALLA juoksemassa ulkona niin sen jälkeen tulee uni helposti.” Essi, 23.

”AIVOJUMPASSA sellainen liike missä laitetaan kädet lomittain ristiin. Auttaa aina. Toinen apu on jalkapohjasta munuaispisteen painanta. “ Jaana, 48.

 ”YKSI PARHAISTA unilääkkeistä on satsaaminen kunnon petiin eli selälle hyvä patja ja petauspatja, kunnon tyyny. Sellainen sänky jonne on kiva pujahtaa nukkumaan.” Anne, 47.

”ILTALENKKI koirien kanssa, kirja kouraan ja toiseen käteen teekupponen joka sisältää Celestianin Sleepy time teetä. Uni tulee puolen tunnin sisällä takuuvarmasti ilman kummempia troppeja.” Tiia, 45.

”HUONEESSA ei mitään semmoista laitetta josta näkyy punainen valo. Ei kelloa seinällä mistä sitä on helppo katsoa vähän väliä.Jos mahdollista, niin ei ollenkaan kelloa siellä. Joku lukee yöllä, lue silloin oikein tylsää luettavaa. Ei semmoista mitä et malta lopettaa. Terveisiä fibrolaiselta. ” Eija 55.

”EI PROTEIINIPITOISTA iltapalaa. Hiilihydraatti käy.Jjos valvot yöllä, lämmintä juotavaa (ei kahvia ) ja jotakin sokeripitoista vähän sekaan. Voit ensin virkistyä vähäksi aikaa mutta sokeri kyllä väsyttää pian.” Piia, 28.

 ”MINULLA on pahoja uniongelmia, ja ainoa apu on ollut nukahtamislääke, joskus melatoniini. Tosin nyt ilmeni, että paras lääke uniongelmaani oli jääminen työttömäksi. Nyt voin noudattaa itselleni luontaista vuorokausirytmiä, ja nukahdan vaivatta ilman lääkkeitä. Nukun yhtä pitkään yössä kuin töissä käydessäni, mutta minulle sopivaan vuorokaudenaikaan. Oma ongelmani onkin, että normaali virastotyöaika pakottaa minut itselleni täysin luonnottomaan uni-valverytmiin, mikä johtaa unilääkekierteeseen.” Terhi, 38.

”TÄYTYY LÖYTÄÄ paras mahdollinen nukkuma-asento ja nollata pois kaikki epämiellyttävät ajatukset, sulkea silmät ja antaa unen tulla.” Ritva, 56.

 ”LÄMMIN puuro josta saa hiilihydraatteja ja raikasta maitorahkaa ja nukkumaan.” Matti, 21.

”VÄHINTÄÄN  tunnin reipas lenkki joskus klo 17-19 välillä, lämmin suihku ja kunnon ruoka. Jättäminen työasioiden vatvomisen työpaikalle.” Kati, 40.

”OMA paras unilääkkeeni on alkaa luomaan mielikuvituksellista tarinaa mielessäni. yleensä 10 minuutin aikana nukahtaa, vaikka olisi kuinka ensin pyöritellyt ongelmia tai muuta häiritsevää mielessä.” Mirva, 31.

”UNETON olen ollut koko ikäni. Kaikki konstit koetettu, mutta lopulta oli pakko taipua, melatoniini antaa unen. Jopa pieni annos riittää ja voipi olla, että pelkkä tietoisuus sen olemassaolosta riittää.” Outi, 46.

”HIERON ja laitan kosteusvoidetta jalanpohjiin ennen nukkumaan menoa. Minun on helpompi nukahtaa. Toimii myös lapsiin. He toivovat usein jalanpohjien hierontaa ennen nukahtamista.”  Anne, 67.

"SAAN unenpäästä kiinni kertomalla itselleni tarinan, pääni sisällä." Kari-Pekka, 25.

"PEITTO hetkeksi muovipussissa pakastimeen ennen nukkumaanmenoa, toimii kesähelteillä kun kämppä on hiostava sauna." Teemu, 26.

    

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.