Luiden haurastuminen yleistyy keski-iästä lähtien, ja tulevaisuudessa yhä useampi meistä sairastaa osteoporoosia. Nyt kannattaa ryhtyä luidensa ystäväksi: harrastaa "luuliikuntaa" ja varmistaa kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä määrä.

Pitäisikö siis jokaisen viisikymppisen huolestua luidensa kunnosta?

– Ei sentään, rauhoittaa ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Vesa Lepola Jorvin sairaalasta.

Hän hahmottelee kuvan tyypillisestä osteoporoosiriskissä olevasta: Riskitekijät kasautuvat äärimmilleen esimerkiksi yli viisikymppisellä tupakoivalla naisella, jonka kuukautisten loppumisesta on jo useita vuosia. Hän on laiha, ei käytä maitotuotteita eikä muita kalsiumin lähteitä. Ehkä hän ei ole harrastanut luita vahvistavaa liikuntaa, käyttää kortisonilääkitystä, ja hänen äidillään on ollut lonkkamurtuma.

Vaikka vaaratekijöitä olisi kasaantunut näin paljon, ihminen ei välttämättä osaa epäillä osteoporoosia, koska se on oireeton sairaus. Kipujakin tulee vasta luunmurtumien seurauksena.

Miehillä osteoporoosi on harvinaisempi, ja he sairastuvat siihen vanhempana kuin naiset. Syy on se, että miehillä ei tapahdu menopaussin kaltaista romahdusta sukupuolihormonien tuotannossa vaan lasku tapahtuu pikkuhiljaa. Tämän vuoksi osteoporoottiset murtumat ilmaantuvat miehillä keskimäärin 5–10 vuotta myöhemmin kuin naisilla.

Mitä enemmän on riskitekijöitä, sitä suurempi luonnollisesti on osteoporoosiin sairastumisen vaara.

– Jos riskitekijöitä, osteoporoosille altistavaa sairautta tai lääkitystä, aiempia luunmurtumia tai osteoporoosia suvussa ei ole, osteoporoosin mahdollisuutta ei yleensä tarvitse epäillä ainakaan alle 60-vuotiaana. Niinpä terveen keski-ikäisen naisen ei ole juurikaan järkeä hankkiutua varmuuden vuoksi luuntiheysmittaukseen, Lepola huomauttaa.

Aiheelliseksi luuntiheysmittaus tulee varsinkin luunmurtuman jälkeen.

Elämäntavat tarkasteluun

Jos luuntiheys on alhainen, luita voidaan huoltaa useammallakin tavalla. Tärkeää on miettiä liikuntatottumuksiaan.

– Keski-ikäisenkin luille on selvästi ja ehdottomasti hyötyä niin sanotusta luuliikunnasta, Lepola painottaa.
Tehokkainta luuliikuntaa on sellainen, joka sisältää asennon muutoksia, kuten jumppa ja pallopelit, sekä sellainen harjoittelu, joka täräyttää poskia ja pakaroita.

– Mutta jos tällaiseen rymistelyyn ei pysty tai se ei ole järkevää jo sattuneiden murtumien takia, hillitympikin meno riittää, Vesa Lepola rohkaisee.

Tupakat pois ja kunnon ruokaa

Mitä muuta voi tehdä luidensa hyväksi?

– Mahdollinen tupakointinsa hänen pitäisi ehdottomasti lopettaa, sillä se on osteoporoosinkin itsenäinen riskitekijä.
Tupakoitsijoilla on vähemmän luumassaa kuin tupakoimattomilla ja säännöllinen tupakointi lisää lonkkamurtumien vaaraa jopa viidelläkymmenellä prosentilla.

Myös ruokavalion avulla luitaan voi varjella.

Erittäin tärkeää on riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti. Jos niitä ei kerry tarpeeksi ruoasta, ennen muuta maitotuotteista, margariinista, kalasta ja kananmunasta, täydennystä pitää ottaa tabletteina.

– Jos ruokavalio sisältää niukasti kalsiumia, elimistössä sitä joudutaan irrottamaan luusta. Riittämätön D- vitamiinin saanti taas vähentää kalsiumin imeytymistä suolesta ja kalsiumin kiinnittymistä luustoon, jolloin seurauksena on luiden haurastuminen, Lepola selittää.

Lääkitystä, jos riski on suuri

Jos luut ovat jo pahemmin hauraat, eli luuntiheysmittauksessa tulos on osteoporoosin tasolla, jo Annin iässä voidaan aloittaa varsinainen luustolääkitys. Se estää luun haurastumisen etenemistä, jolloin murtumavaara pienenee.

– Tässä iässä lääkitykseen turvaudutaan kuitenkin vain niin sanotuilla korkean riskin potilailla, koska murtumien riski ja lääkkeen niiltä varjeleva vaikutus on vielä vähäinen, Lepola rajaa.

Jos lääkitykseen kuitenkin päädytään, sitä käytetään joka tapauksessa usean vuoden ajan, Nykykäsityksen mukaan lääkityksessä voidaan tämän jälkeen pitää taukoakin, sillä esimerkiksi bisfosfanaatti-lääkkeiden vaikutus luussa jatkuu lääkkeettömänäkin aikana. Lääkitystä jatketaan tauon jälkeen tarpeen mukaan.

Vaikka estrogeeni suojaa luita, vaihdevuosi-ikäiselle ei määrätä hormonikorvaushoitoa pelkästään luiden kunnon takia. Sitä käytetään vain, jos hankalat vaihdevuosioireet niin vaativat.

Liikkumaan pienestä pitäen

Jokainen voi monin tavoin vaikuttaa siihen, ettei sairastu osteoporoosiin ainakaan ennen aikojaan. Varautumisen tosin pitäisi alkaa jo varhain.

Siksi Vesa Lepola toivoisi ennen kaikkea, etteivät nuoret alkaisi tupakoida. Ja tietysti hän soisi myös, että kaikki nuoret harrastaisivat paljon hyöty- ja vapaa-ajan liikuntaa.

Häntä huolestuttaa muun muassa se, minkälaisessa kunnossa ovat aikuisiässä esimerkiksi paikoillaan pysyttelevien tietokoneharrastajien luut.

– Vaikka liikunta on hyödyllistä kaiken ikäisten luille, kasvuiässä, noin kahteenkymmeneen ikävuoteen asti, pitäisi kerryttää luuta pankkiin liikunnalla, hän sanoo.

Vesa Lepolan mielestään olisikin erittäin tärkeää, että vanhemmat opettaisivat jo pikkulapsille liikunnallista elämäntapaa.

Osteoporoosin riskitekijöitä

 • vanhemmilla tai sisaruksilla osteoporoosi tai murtumia
 • ikää yli 65 vuotta
 • alipaino ja hento ruumiinrakenne
 • aikaiset vaihdevuodet, kuukautishäiriöt
 • vähäinen liikunta, liikuntakyvyn heikkeneminen
 • kalsiumin ja D-vitamiinin puute
 • tupakointi
 • runsas alkoholinkäyttö
 • luita haurastuttava sairaus tai lääkitys, erityisesti pitkäaikainen kortisonitablettien käyttö
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.