Jos magneetti hoitaisi, sairaalan magneettikuvauksista nousisi kivuistaan ja sairauksistaan vapautuneita potilaita. Silti magneettikorun kantaminen voi parantaa oloa.

Magneettikorujen ensimmäinen aalto rantautui Suomeen ”reumarannekkeina”, joita Reumaliitto pitää hyödyttöminä. Nyt markkinoilla on koruja, magneettipohjallisia, -alushousuja, -patjoja ja magnetisoitua vettä. Käyttäjät kertovat hyötyneensä, vaikka tutkimuksissa ei pystytä kertomaan miksi.

Sairaalafyysikko Minna Husso toteaa, että parantavina markkinoituja magneettirannekkeita, koruja ja käätyjä voi verrata amuletteihin. Hänen mukaansa, mikä tahansa amuletti tai uskomus voi käynnistää parantavat voimat itsessämme.

– Kun ihminen uskoo saavansa niistä apua, hänen sisäiset parantavat voimansa aktivoituvat ja hän saattaa kokea vaivojensa väistyneen. Näin käy siitä huolimatta, että mitään tieteellisesti todistettua näyttöä magneettihoitojen vaikutuksista ei ole.

Magneettikoruissa on samaa vetovoimaa kuin sairaalan magneettikuvauslaitteissa, mutta paljon vähemmän. Jos magneetti hoitaisi, sairaalan magneettikuvauksista nousisi kivuistaan ja kolotuksistaan vapautuneita potilaita. Yksikään kipupotilas ei kuitenkaan ole parantunut  magneettikuvauksessa, ainakaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Jos potilas unohtuisi sairaalassa magneettikuvauslaitteeseen, hänelle ei tapahtuisi mitään. Potilas ei edes aistisi laitteen pysyvää 1–3 Teslan magneettikenttää millään tavalla.

Magneettikuvaa otettaessa herkkä ihminen saattaa tuntea pientä kihelmöintiä, kun pieniä magneettikenttiä muutetaan äkillisesti. Magneettikenttä ei aiheuta myöskään vaurioita, ellei potilaalla ole sydämentahdistinta tai metallihippuja kehossaan.

Vaikka jääkaappimagneetilla

– Jos magneetit todella parantaisivat kipua, hoitokeino olisi helppo ja ennen kaikkea edullinen. Lääketieteellisiä tutkimuksia on meneillään tällä erää tietääkseni vain yksi, Husso toteaa.

Hän korostaa löytäneensä vain yhden tieteellisen tutkimuksen magneettien vaikutuksesta kipuihin.

– Tutkitut hyötyivät magneeteista riippumatta siitä, oliko korussa magneettikenttää vai ei. Koeryhmien parantumisen välille ei voitu vetää eroja. Lumemagneetti paransi yhtä hyvin kuin jääkaappimagneettikin.

Yleisesti ajatellaan, että hoitojen ja lääkkeiden lumevaikutus on noin kolmannes. Jos jokin lääke parantaa kolmanneksen potilaista, sen teho on kohtuullinen.

Magneettikorujen, patjojen ja pohjallisten markkinointi on vilkasta ja tuotteet kohtuuhintaisia. Minna Husso toivoo tuotteita myös tutkittavan asiallisesti.

– Tärkeintä on aina, että millään uskomushoidolla ei korvata lääkärin määräämiä lääkkeitä tai hoitoja.

Magneettikoru on harmiton

Minna Husso korostaa, että magneettikoruista ei ole haittaa. Hänen tyttärellään on koru, jonka voi kietoa kätevästi ranteeseen tai kaulaan. Korua voi pitää myös pankkikortin magneettijuovan lähellä, sillä sen vetovoima on vähäinen ja pulssiton. Oman pankkikorttinsa Husso on onnistunut tuhoamaan kahdestikin sairaalan magneettikuvaushuoneessa.

Magneettien markkinoijat kertovat sairaalahenkilökunnan käyttävän magneettipohjallisia paljonkin. Työpaikassaan KYSissa Husso ei tunne ketään hoitomagneettien käyttäjää eikä usko magneettipatjankaan parantavan yöunien laatua.

– Magnetismi on ilmiönä niin vaikea, että siihen on helppo kytkeä mystiikkaa.

Onko meillä magneettikentän puutostila?

Maan magneettikenttä suojaa ihmisiä auringosta ja galakseista tulevalta kosmiselta hiukkassäteilyltä. Magneettiterapian markkinoijat väittävät maapallon magneettikentän heikentyneen niin, että ihmisten olisi hyvä luoda ympärilleen omat vetovoiman piirinsä. Minna Husso ei ymmärrä, miten pienillä henkilökohtaisilla magneeteilla voitaisiin vaikuttaa maan magneettikenttään.

Magneettien markkinoijat kertovat maapallon magneettisuuden pudonneen puoleen viimeisen 500 vuoden aikana. Sen lisäksi television, radion, tutkien, voimalinjojen ja kännykkämastojen sähkömagneettinen säteilyn ajatellaan häiritsevän ihmisen omaa biomagneettista säteilyä.

– Ihmiselle voi syntyä magneettikentän puutostila, MFDS, joka ilmenee yleisenä huonovointisuutena. Näitä ihmisiä tutkitaan ja tutkitaan, mutta mitään ei löydy, mallisuunnittelija, koulutettu vyöhyketerapeutti Marianne Kostamo koruja markkinoivasta Meridiaanista vetoaa Japan Medical Journalissa julkaistuun tutkimukseen.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Lauri Puranen toteaa maan magneettikentän pienentyneen vähän, mutta muutoksella ei tiedetä olevan vaikutusta ihmisen terveyteen. Magneettikuvauslaitteiden aiheuttama magneettikenttä on kymmeniätuhansia kertoja voimakkaampi kuin maan magneettikenttä.

– Magneettikorujen parantavista vaikutuksista ei ole näyttöä. Toisaalta korusta ei ole terveydelle haittaakaan. Myös magneettikuvaukset ovat turvallisia, vaikka kuvattava saattaa joskus tuntea ihollaan lämpöä, kihelmöintiä tai huimausta, Puranen sanoo.

Magneetti hoitaa raudan kautta

Mallisuunnittelija, koulutettu vyöhyketerapeutti Marianne Kostamo koruja markkinoivasta Meridiaanista kertoo, että magneetti saa sähköisesti varautuneet solut työskentelemään tehokkaammin. Kun magneetti asetetaan iholle, magnetismi kulkee ihon läpi ja aiheuttaa verenkiertoon hienoisen sähkövirran, jota veren rauta kuljettaa joka puolelle kehoa.

– Magneetti itse paranna mitään, vaan magneettienergia auttaa kehoa parantamaan itse itsensä, Kostamo sanoo.

Magneettikoruilla ei Kostamon mukaan ole mitään tekemistä jääkaappimagneettien tai sairaalan magneettikuvauslaitteiden kanssa, vaan neodyymi-magneetit valmistetaan maan alkuaineesta. Kostamo toteaa, ettei magneettikoruja myöskään valmisteta sähköllä, kuten tavallisia magneetteja, vaan permomagneettimenetelmällä, joka tekee magneettisuudesta pysyvän.

– Magneettiterapialla ei pyritä korvaamaan lääkehoitoa, mutta magneetit saattavat helpottaa kipuja ihmisillä, jotka eivät pysty tai halua käyttää kipulääkkeitä.

Sähkö tekee raudasta magneetin

Magneetteja tehdään sähköllä siten, että esimerkiksi rautaan tai kupariin kohdistetaan voimakas sähkövirta. Jännite suuntaa metallin kide- ja molekyylirakenteen ytimet tarkkaan järjestykseen siten, että esine alkaa vetää muita metalleja puoleensa. Kiderakenne jää pysyväksi, ellei sitä sekoiteta sähköllä uudelleen. Näin tehdään pankkikorttien magneettijuovat, jääkaappimagneetit ja isot teollisuusmagneetit.

Niiden magneettikenttä on liikkumaton toisin kuin magneettikuvauslaitteiden. Voimakkaampi magneetti tuhoaa heikomman.

Lue lisää raudasta.

Näin otetaan magneettikuva

  1. Sairaalan magneettikuvausputkessa on voimakas sähkömagneettikenttä, joka vetää solujen vety-ytimet magneettikentän suuntaiseksi. Radiotaajuuspulssilla muutetaan vety-ytimien suuntaa kuvattavalla alueella.
  2. Kun pulssi kytketään pois, ytimet palautuvat taas magneettikentän suuntaan eri nopeuksilla eri kudoksissa. Palautuessaan ne luovuttavat energiaa, joka voidaan mitata.
  3. Tästä mitattavasta signaalista lasketaan kuva, jossa kudokset erottuvat toisistaan erilaisina harmaasävyinä.
  4. Magneettikuvauksessa ei käytetä samanlaista läpitunkevaa säteilyä kuin röntgenkuvauksessa.
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.