Nivelrikko särki Arto Hyvösen molemmat lonkat ja polvet. Kaikki neljä niveltä vaihdettiin, ja nyt Hyvönen kannustaa muita nivelvaivaisia liikkumaan ja syömään terveellisesti.

Harvalle osuu elämään niin selkeitä käännekohtia kuin Arto Hyvöselle vuonna 2009. Siihen asti hän piti perheineen menestyvää jalostussikalaa Kiuruvedellä. Maataloustyö ja intohimoinen kuntoilu peittivät alleen kivut lonkissa, polvissa ja olkapäissä. Oireet eivät talttuneet levossakaan, mutta silti mies kuvitteli työpäivän tai juoksulenkin jälkeen särkyjen olevan vain lihasrasitusta.

— Maatalon työasennot ovat milloin mitäkin ja urheillessa tottui siihen, että aina jotakin kohtaa jomotti.  

Työnteko loppui samalla hetkellä, kun 46-vuotiaan miehen lonkkaan iski sietämätön kipu ja hänet vietiin elopellolta ambulanssilla sairaalaan. Hyvösellä todettiin niin pitkälle edennyt nivelrikko, että sitä voitiin hoitaa ainoastaan tekonivelleikkauksella.

Röntgenkuvista paljastui myös, että toinenkin lonkka oli lopussa. Polvissa, olkapäissä ja alaselässä jäytävä kipu sai miehen aavistelemaan, että koko ranka on tullut tiensä päähän.

Kumpaankin lonkkaan vaihdettiin samalla kertaa tekonivel.

— Leikkaus tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa, mutta pyysin nukutuksen. En halunnut tuntea luuleikkauksen hajuja enkä kuulla kirvesmiestyön ääniä.

Kun Hyvönen oli tottumassa uusiin lonkkiinsa ja pääsi jo mukavasti liikkeelle, polvet pettivät. Polviin vaihdettiin tekonivelet ja taas oli opeteltava kävelemään. Jo toisen kerran.

Asentotunnon oppii

Ikänsä puolesta Arto Hyvönen on neline tekonivelineen harvinaisuus. Tavallisemmin tekoniveliä asennetaan yli 65-vuotialle, kun kipu nivelessä yltyy niin pahaksi, ettei sen kanssa enää särkylääkkeilläkään pärjää.

Kun Hyvösellä menivät vaihtoon vyötärön alapuolelta isoimmat taipuvat nivelet, miehen piti opetella nivelten liikkeet ja taivuttelut uusiksi. Se oli työlästä siksi, että leikkauksissa hävisi alavartalon asentotunto.

Nivelkapselissa on runsaasti asentotietoa selkäytimeen ja aivoihin välittäviä aistireseptoreita. Niiden toiminta kärsii, kun rikkinäinen nivelkapseli leikataan pois. Kun neljän kapselirakenteen aistimukset eivät tunnu aivoissa, Hyvönen kävelee silmäillen.

— Jos astun vaikkapa kynnykseltä lattialle, tuntuu kuin putoaisin kolme metriä. Onneksi aivot oppivat koko ajan uutta. Metsässä epätasaisessa maastossa liikkuminen treenaa asentotuntoa ja tasapainoa, marjastava mies toteaa.

Rantalepikon riskit

Teräsnivelmies Arto Hyvönen liikkuu rohkeasti ja innostaa toisiakin liikkumaan. Tosin melko tuore asfaltti-ihottuma vasemmassa polvessa muistuttaa, että varovainen saisi edelleen olla. Hän horjahti pyörällä ja iski polvensa betoniin.

— Hyvin tekonivelet näköjään kestävät iskuja. Ne tuntuvat varaosilta, mutta vieraudentunne on paljon mukavampi kuin kova kipu ennen leikkausta, kun nivelten luiset pinnat hiersivät toisiaan vasten.

Tasaisessa maastossa Hyvönen liikkuu luontevasti ja varoo liukastumasta. Siksi hän on jättänyt jäisillä laduilla hiihtämiset, vaikka luisteluhiihto tuntuu sopivan nivelille paremmin kuin perinteinen.

Lääkärit varoittavat lonkkaleikattuja erikseen myös rantalepikkosyndroomasta. Teräsmiehiä ja -naisia nimittäin haetaan korjattavaksi milloin mistäkin rantalepikoista siksi, että toinen jalka on jäänyt rantaan, kun toinen on lähtenyt karkaavaan veneeseen.

Tekonivelen nuppi voi nousta kupistaan, jolloin se joudutaan nukutuksessa vetämään paikoilleen ilman leikkausta.  

Liha vaihtui tofuun

Rungon pettäminen oli Arto Hyvöselle iso yllätys. Äidille on vaihdettu toinen polvi, mutta muilla iäkkäillä sukulaisilla on yhä alku­peräiset nivelet.

— Luulen, että runsas liha- ja maitoruoka aiheuttivat hiljaisen tulehduksen, joka piti elimistön puolustusvoimat koko ajan hälytys­tilassa ja järsi rustoja, Hyvönen sanoo.  

Leikkausten jälkeen entiseen maajussin työhön ei ollut mitään asiaa. Tilan pito oli pakko lopettaa. Kun lääkärit vielä ennustivat Hyvösen päätyvän pyörätuoliin viidessä vuodessa, hän alkoi etsiä elämänmuutosta. Remonttiin menivät arvomaailma ja ruoka.

Nykyään Hyvönen syö kasvisvoittoisesti ja välttää sokeria.

— Olkapäiden kuluminen on ilmeisesti tällä ruokavaliolla pysähtynyt, kun kipuja ei enää tunnu.

— Elimistön matala-asteista tulehdusta kuvaava herkkä-CRP-verikoe näytti tulehdus­arvon tipahtaneen kuukaudessa alle yhden, kun vaihdoin eläinproteiinit tofuun ja mantelimaitoon. Kahvi korvautui kahden päivän päänsäryn jälkeen rooibosteellä ja kokonaiskolesteroli laski kuudesta neljään, Arto Hyvönen kertoo ruokavalion mitattavista vaikutuksista.

Hän toteaa, ettei nivelrikko itsestään selvästi kuulu vanhuuteen, vaikka rustojen kollageenisäikeet ohenevat ja rustosoluja kuolee.

Juoksen unissani!

Arto Hyvönen kehottaa menemään uusilla nivelillään niin lujaa kuin pystyy. Ympäröiviä lihaksia on hyvä rasittaa sen verran kuin kipua kestää. Liike hoitaa vaikka aluksi sattuukin.

Ainoa varma pysähdyspaikka on lentokentän turvatarkastus.

— Metallinpaljastin hälyttää kaivamaan passin välistä lääkärintodistuksen tekonivelistä.

Pyöräily, sauvakävely, vesiliikunta ja kahvakuulailu ovat Hyvösen liikuntasuosikit.

— Kahvakuulaharjoitukset vastaavat eniten ruumiillista työtä.

Rakas juokseminen on ollut pakko lopettaa.

— Juoksen unissani! Ja siltä varalta, että varaosista huolimatta liikuntakyky joskus vanhana menee, teen juoksutreenit ja hiihtolenkit mielikuvissani.

Älä siirrä leikkausta

Arto Hyvönen kehottaa nivelkipuisia kirjoittamaan itselleen muistilapun lääkärille mennessään, jotta kaikki kysymykset tulevat kysytyiksi.  

Tekonivelkonkarin ensimmäinen ohje nivelvaivoista kärsiville kuuluu: älä siirrä leikkausta. Hän tietää monien sinnittelevän kipujensa kanssa liian pitkään. Kun liikkuminen sattuu, se vähenee, sitten rapistuu lihaskunto. Huono lihaskunto puolestaan hidastaa toipumista tekonivelleikkauksen jälkeen.

— Leikkaukseen pääsee yleensä vasta, kun ei pysty enää liikkumaan eikä kivuiltaan nukkumaan. Maallikosta tuntuu, että olisi viisaampaa leikata potilas, jolla on vielä toimintakykyä jäljellä, Hyvönen tuumii.

Terveydenhuollon kulukuuri saattaa raapaista tekonivelpotilasta myös siten, että lonkkaan asennetaan parhaan varaosan sijasta halvin. Lääkäriltä kannattaa kysäistä, mikä on asennettavan nivelen arvioitu kestoikä ja miksi juuri se materiaali on minulle paras.

— Kysymyksen voisi muotoilla vaikka niin, että minkä materiaalin lääkäri valitsisi itselleen tai lähiomaiselleen.

Arto Hyvönen ei aikoinaan osannut kysyä ja siksi hänellä kävi materiaalien kanssa huono tuuri, kun lonkat ovat metalli-metalli-tekoniveliset. Niistä irtoaa hierrettä, joka nostaa veren kobolttipitoisuutta. Se voi johtaa kobolttimyrkytykseen.

— Tiedän ihmisiä, joilta proteesit jouduttu vaihtamaan. Se on iso operaatio. Vaikka olen toipunut leikkauksista oikein hyvin, uusintaleikkaus materiaalin heikkouden vuoksi harmittaisi kovasti.

Liiku ennen ja jälkeen

Tuhansille tekonivelleikkausjonoissa odottaville tärkeintä on tietää, mikä itsehoito on paras ennen kuin nivelet on vaihdettu uusiin.

— Mitä liikuntaa lääkäri suosittelee ja millaista kivunlievitystä on järkevin käyttää, Arto Hyvönen neuvoo kysymään.

Leikkauksen jälkeen kivunhoito on syytä panna heti kuntoon, ettei ala hissutella. Niin syntyy vain varomavammoja.

— Kipua vältellessään aiheuttaa virheasennolla hallaa nivelilleen. Minultakin olisi särkynyt selkä, ellei polvia olisi leikattu.

Kun tekonivelet ovat paikoillaan, vastuu kuntoutumisesta siirtyy potilaalle itselleen. Sairaalasta kannattaa pyytää riittävästi kipulääkettä ja lähete fysioterapiaan.

Lue lisää

Tekonivelleikkauksesta
Nivelet vahvoiksi liikunnalla
Kipeään niveleen löytyy apu

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.