Suomalainen mies hellii mielessään pärjäämisen ihannetta. Miehen on kestettävä mikä eteen tulee, eikä apua haeta ennen kuin pää on täysin sekaisin. Koska olet elämäsi tärkein mies, haluat varmasti pitää huolta terveydestäsi ja elää pitkän hyvän elämän.

Miehen elämänkaari näyttää rumalta. Suomalaisten miesten odotettavissa oleva elinikä on lyhyempi kuin missään muussa Pohjoismaassa, vain 75,6 vuotta. Naisemme elävät yli seitsemän vuotta pidempään. Miesten tappajista itsemurhien ja sepelvaltimotaudin suuri osuus on suomalainen ilmiö. Alkoholi on syynä joka kolmanteen työikäisen miehen kuolemaan.

Nämä madonluvut tuntuvat nurinkurisilta, kun niitä vertaa lasten ja nuorten terveyteen. Suomalaiset vauvat ja lapset ovat maailman terveimpiä, jopa terveempiä kuin muissa Pohjoismaissa. Suomalaiset pojat aloittavat elämän siis vähintään samalta viivalta kuin ruotsalaispojat, mutta jostain syystä nuupahtavat kesken matkan.

Miksi näin tapahtuu?

Lastenpsykiatri ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jukka Mäkelä uskoo tilanteen kertovan siitä, ettei suomalainen mies välitä itsestään yhtä paljon kuin miehet muissa maissa.

– Koska pahoinvoiva mies on nimenomaan suomalainen, syytä on etsittävä suomalaisuudesta eikä miehuudesta, hän sanoo.

Välittäminen alkaa kotona

Itsestä välittäminen alkaa lapsuudessa. Pohjana on turvallinen kiintymyssuhde vanhempiin. Kun lapsi kokee, että joku lähellä oleva ihminen välittää hänestä, hänkin oppii välittämään itsestään.

– Ihminen, joka välittää itsestään, välittää myös muista, Mäkelä sanoo.

Turvalliset kiintymyssuhteet muodostuvat, kun vanhempi reagoi lapsensa tarpeisiin; hoitaa, huoltaa, leikkii, hymyilee ja pitää sylissään. Suomalainen kasvatuskulttuuri, jota Mäkelä kutsuu vältteleväksi, sen sijaan korostaa lapsen varhaista itsenäistämistä.

Välttelevä kasvatuskulttuuri koettelee poikia enemmän kuin tyttöjä. Koska pojat reagoivat yleensä voimakkaasti, he tarvitsevat enemmän apua vanhemmiltaan. Poikien tapa pyytää apua on heittäytyä maahan, ruikuttaa tai valittaa, mikä herättää torjuntaa välttelevästi kasvatetuissa vanhemmissa. Vanhempien reaktio on: ”Älä nyt taas jaksa valittaa.”

Kun poikien stressipiikki alkaa nousta, he tarvitsisivat ehdottomasti syliä oppiakseen tyynnyttämään itsensä.

– Jos lapsi ei opi hallitsemaan stressiään ohjatusti, vanhemman kautta, hän käsittelee sitä myöhemminkin hallitsemattomasti. Hänestä voi tulla aggressiivinen ja ennalta-arvaamaton. Tai sitten hän voi kääntyä sisäänpäin ja reagoida stressaaviin tilanteisiin vetäytymällä niistä pois, Mäkelä sanoo.

Jos lapsi kokee, ettei hänen vanhempansa kykene antamaan hoivaa, hän alkaa itse hoitaa vanhempiaan. Lapsi huomaa, että kun hän on hauska tai pelleilee tai hymyilee tai tekee niin kuin äiti haluaa, hän saa vanhemmaltaan vastakaikua. Hän oppii ennakoimaan vanhempansa mielenliikkeet ja tietää, mitä vanhempi haluaa.

Tragedia on siinä, ettei näille lapsille kehity riittävän voimakasta minuutta, ei sisäistä tahtoa tai halua pyrkiä johonkin. He rimpuilevat puolelta toiselle sen mukaan, mitä heiltä kulloinkin odotetaan. Aikuisina heistä voi tulla alkoholisteja, läheisriippuvaisia, kilttejä suorittajia; munattomia miehiä ja sohvaperunoita, jotka ajelehtivat tahdottomina elämän lävitse.

Hiljaiset itsemurhaajat

Saarijärvellä yli kolmekymmentä vuotta terveyskeskuslääkärinä toimineen Tapani Kiminkisen mukaan suomalaisen miehen välinpitämättömyys omasta terveydestään näkyy vastaanotolla kahdella tavalla.

Ensinnäkin miehet eivät yksinkertaisesti tule lääkäriin. Toiseksi kun he vihdoin tulevat lääkäriin, he ovat niin rapakunnossa etteivät elä enää pitkään ilman rajuja elämäntapamuutoksia.

Kun lääkäri sitten kertoo, mistä kaikesta miesten pitäisi luopua, he kokevat sen rangaistuksena, eivätkä enää tule uudestaan lääkäriin. Seuraava matka tehdään ambulanssilla sairaalaan.

Tyypillisimmät syyt, jotka ajavat miehet lääkäriin, ovat kaikille terveyskeskuslääkäreille tuttuja: henkeä ahdistaa, väsyttää, ei jaksa, sieltä täältä kolottaa. Uni ei tule tai aamulla herätessä ei ole yhtään sen virkeämpi kuin nukkumaan mennessä. He tuntevat yleistä haluttomuutta, aivan kuin olisivat menettäneet elämänvoimansa. Masennus on yleistä eivätkä itsetuhoiset ajatukset harvinaisia.

– Vaikka joskus oireiden taustalta löytyy lääketieteellinen syy, suurimmalla osalla ongelmana ovat viina, tupakka ja ylipaino, sanoo Kiminkinen.

He tekevät hiljaista itsemurhaa ja tietävät sen. Viinasta, tupakasta ja ”miehen annoksesta” on tullut osa identiteettiä, ja niistä luopuminen merkitsee heille luopumista elämästä sellaisena kuin he ovat oppineet sen tuntemaan.

Vaimo tai työ pelastaa

Kiminkisen mukaan kaksi miesryhmää ovat terveytensä puolesta muita paremmassa asemassa: työssäkäyvät ja parisuhteessa elävät. Työssäkäyvät miehet kuuluvat työterveyshuollon piiriin ja joutuvat lääkärintarkastusten yhteydessä säännöllisesti miettimään terveydentilaansa. Parisuhteessa elävät taas hakeutuvat lääkäriin usein puolison kehotuksesta.

– Vaimot ovat pelastaneet tässä maassa varmasti enemmän miehiä kuin mikään muu taho, sanoo Kiminkinen.

Hän onkin eniten huolissaan yksinäisistä työttömistä miehistä.

Kiminkisen mukaan terveysongelmista kärsivien miesten kohdalla korjataan nyt sitä satoa, joka syntyi sota-aikana ja sitä seuraavina vuosina. Pojilta puuttui samastumiskohteita, kun isät olivat rintamalla. Monet miehet jäivät sille tielleen tai tulivat muuttuneina takaisin. Perheet olivat suuria, kaikesta oli puutetta, ja kun syliä oli vähän jaettavana, pojat saivat sitä yleensä vähiten.

– Siihen vielä päälle 1950-luvun alistava karttakepillä sormille -opetus, niin tuloksena oli nippu nujerrettuja itsetuntoja, sanoo Kiminkinen.

Elämäsi tärkein mies

Tutkijat ovat huolestuneita siitä, missä jamassa nyt kasvava poikien sukupolvi on parinkymmenen vuoden päästä. Missä kunnossa ovat silloin ne pojat, jotka nyt karkaavat välitunnilla tupakalle, juopottelevat viikonloppuna ja sotkeutuvat kaikenlaisiin ongelmiin?

Jukka Mäkelän mukaan keskeistä on se, minkälaisen viestin ympäristö näille pojille antaa. Tutkimusten mukaan kotona poikia sylitellään vähemmän ja heidän itkuunsa reagoidaan huonommin kuin tyttöjen. Päiväkodissa poikia ojennetaan koko ajan, ja he saavat kuulla olevansa liian villejä ja kurittomia. Koulussa he riutuvat ja häiriköivät teoriatunneilla, koska kaipaisivat oikeasti jotakin paljon toiminnallisempaa.

– Viesti pojille on, että he ovat vääränlaisia ja haluavat vääränlaisia asioita, Mäkelä sanoo.

Itsestä välittämisen ei kuitenkaan tarvitse kaatua näihin epäkohtiin. Tapani Kiminkinen kehottaa sekä miehiä että poikia kysymään itseltään: Onko minun elämässäni ketään tärkeämpää ihmistä kuin minä?

– Jos olet elämäsi tärkein ihminen, haluat varmasti pitää huolta terveydestäsi ja elää pitkän ja hyvän elämän, Kiminkinen sanoo.

Sen voi aloittaa jo tänään neuvolla, jolla amerikkalaisia alkoholisteja kannustetaan kun ryyppy on taas karannut käsistä:

– Mene kotiin, ota lämmin suihku ja ajattele hyviä asioita itsestäsi. Olet hyvä ihminen, oikeasti.

Miehen tappajat

Itsemurha

Suomalainen mies ratkaisee ongelmansa liian usein itsemurhalla. Siihen päätyy vuosittain noin 600–900 miestä, mikä on neljä kertaa enemmän kuin naisilla ja yleisin nuorten miesten kuolinsyy. Suurin osa miesten itsemurhista tapahtuu syrjäseuduilla. Pahin itsemurhapiikki koetaan joka vuosi toukokuussa.

Suurin itsemurhille altistava tekijä on mielenterveyden häiriö, useimmiten vakava masennus. Muita riskitekijöitä ovat epävakaa tunne-elämä, päihderiippuvuus ja käytöshäiriöt. Alkoholinkulutuksen kasvu näkyy lähes aina miesten itsemurhien lisääntymisenä.

Tee edes tämä: Katkaise itsetuhoisten ajatusten ketju. Itsemurha on harvoin äkillinen päähänpisto vaan prosessi, jota haudotaan pitkään. Mitä pidempään itsemurha pyörii mielessä, sitä enemmän se alkaa näyttää ainoalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Tämän prosessin voi katkaista puhumalla lääkärille tai muulle ammattiauttajalle. Jos itsetuhoisten ajatusten taustalla on masennus, kuten usein on, se on hoidettava.
Lisää pika-apua www.tukinet.fi.

Alkoholi

Viina on perinteisesti ollut suomalaisen miehen yleislääke kaikenlaisiin sairauksiin ja sydänsuruihin. Tämä heijastuu kuolleisuustilastoissa järkyttävällä tavalla, sillä vuonna 2007 Suomessa kuoli viinaan 1?425 miestä (naisia 371). Alkoholin merkitys miesten tappajana on kasvanut joka vuosi, niin että vuonna 2007 joka kolmas keski-iässä kuollut mies kuoli alkoholiin.

Tilannetta pahentaa se, että alkoholikuolemiin lasketaan mukaan vain alkoholimyrkytykseen ja maksakirroosiin kuolleet. Alkoholi lisää kuitenkin riskiä sairastua myös suun ja nielun syöpään, ruokatorven ja kurkunpään syöpään, maksasyöpään, verenpainetautiin, aivohalvaukseen ja haimatulehdukseen. Humalahakuinen juominen ja suuret kerta-annokset lisäävät myös riskiä sairastua masennukseen.

Tee edes tämä: Jos juominen on sinulle ongelma, myönnä se ja etsi apua. Harva raitistuu kertaheitolla, mutta kun juomattomia jaksoja kertyy yhä enemmän, huomaat miten hyvältä elämä tuntuu ilman krapulaa ja jatkuvaa viinanhimoa. Aina ei ole tärkeintä päästä kokonaan alkoholista eroon, vaan alistaa se isännän paikalta rengiksi. Lisää neuvoja www.paihdelinkki.fi

Tupakka

Tupakoinnin syntilista on lähes loputtoman pitkä. Se aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 6 000 ennenaikaista kuolemaa. Koska miehet tupakoivat enemmän, suurin osa uhreistakin on miehiä.

Tupakan aiheuttamista sairauksista tunnetuin on keuhkosyöpä. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan tupakka on kuitenkin osatekijänä kaikissa miesten syövissä. Tupakointi myös paksuntaa verta ja ahtauttaa verisuonia, minkä vuoksi tupakoitsijoilla on yli kaksinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin tai saada aivohalvaus. Tupakka aiheuttaa myös keuhkoahtaumatautia ja astmaa sekä heikentää potenssia.

Tee edes tämä: Vähennä ensin. Osta sellaista merkkiä, jota et koskaan polttaisi. Pysyttele erossa tilanteista, jotka herättävät tupakanhimosi. Riko rutiinit, joihin tupakka kuuluu, ja keksi uusia tupakattomia rutiineja. Järjestä itsesi tilanteisiin, joissa et voi tupakoida. Jos pystyt tähän, olet enää askelen päässä tupakoinnin lopettamisesta. Elämä ilman tupakkaa tulee olemaan aluksi koettelemus, johon tarvitset ympäristön tukea.
Lopetusneuvoja osoitteesta www.stumppi.fi

Ylipaino

Lihavuus ei tunne sukupuolirajoja, mutta Suomessa on enemmän lihavia miehiä kuin naisia. Suomalaiset nuoret miehet liikkuvat yhä vähemmän ja syövät enemmän roskaruokaa. Tämä näkyy varusmiesten painossa, joka on kasvanut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tasaisesti. Keski-ikäisistä suomalaisista peräti 70 prosenttia on ylipainoisia.

Ylipaino aiheuttaa monia terveysongelmia, joista tunnetuimpia ovat metabolinen oireyhtymä, tyypin 2 diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit. Ylipainoisilla ihmisillä on myös usein unihäiriöitä, itsetunto-ongelmia ja hengitystiesairauksia. Ylipaino altistaa myös monille syöville.

Tee edes tämä: Ylipainoon ei ole parempaa lääkettä kuin liikkuminen. Vaikka liikkuminen ei heti näy painossa, jo yksi reipas kävelylenkki lisää hyvän kolesterolin määrää ja parantaa rasva-arvoja. Hyvä olo tuntuu vielä pitkään lenkin jälkeenkin. Kun kuntosi kohenee ja olosi tuntuu paremmalta, voit monipuolistaa liikuntamuotojasi. Suomalaisen miehen parasta lenkkeilymaastoa on tietenkin metsä.
Apua painonhallintaan www.kiloklubi.fi

Yksinäisyys

Miehen kyky verkostoitua on usein heikompi kuin naisen ja avioerossa lapsetkin jäävät usein äidille, joten miehet elävät naisia useammin yksin. Yksinäisyys on kuitenkin myrkkyä terveydelle. Yksinäinen kokevat elämänsä usein onnettomaksi, ja yksinäisyys murentaa itsetuntoa. Yksin asuvat miehet käyttävät eniten alkoholia, ja yksinasujilla on enemmän masennus- ja ahdistusoireita kuin yhdessä asuvilla.

Yksinäisiltä terveiltä ihmisillä on mitattu myös korkeita tulehdusarvoja, jotka voivat altistaa ihmisen monille eri sairauksille. Eräs näistä kohonnut riski sairastua sydänsairauksiin.

Tee edes tämä: Pakota itsesi hymyilemään. Onnellisuus tarttuu, masennus ei. Hakeudu harrastuksiin, järjestötoimintaan tai vapaaehtoistyöhön. Mene tapaamaan sukulaisiasi tai ota yhteys vanhaan luokka- tai armeijatoveriin. Hanki vaikka koira kaveriksi ja tapaa muita koiraihmisiä. Eräs syy siihen, miksi itsemurhat ovat viime vuosina hieman vähentyneet, on luultavasti matkapuhelinten yleistyminen: käytä sitä.
Lisää neuvoja www.miessakit.fi

Testaa tartutko pulloon liian hanakasti.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.