Migreeni on sitkeä ja kova vastus, mutta tehokkaan hoidon etsiminen kannattaa. Jos ensimmäinen tai toinen lääke ei toimi, vielä on vaihtoehtoja. Uusin on ryppypistoksista tuttu botox.

Kipu sykkii kovana toisella puolella päätä. Oksettaa, äänet ja valo tuntuvat raastavilta. Onko tämä migreeniä?

— Kun potilas kertoo vielä vetäytyvänsä säryn aikana pimeään huoneeseen lepäämään, diagnoosi on jo aika varma, neurologian erikoislääkäri Ville Artto HYKSistä toteaa.

Omin voimin ja käsikauppalääkkeillä ei ole fiksua sinnitellä vuosikausia. Migreeni on sairaus, jota osataan hoitaa.

Kohtalotovereitakin on: migreeni on tuttua joka 6. naiselle ja joka 20. miehelle.
Migreenin vastaisessa taistossa on tärkeintä tunnistaa, mitkä asiat altistavat juuri minut kohtauksille. Toisilla se on pähkinät, voimakkaat juustot tai punaviini, toisilla epäsäännöllinen syöminen ja unirytmi. Myös kirkkaat valot, kuten kevätaurinko ja säiden voimakkaat vaihtelut voivat laukaista kohtauksen.

— Kannattaa kuulostella itseään. Kun oppii tunnistamaan, mitkä aiheuttavat migreeniä, pystyy välttämään kohtauksia tai osaa ainakin varautua niihin.

Oma cocktail kokeilemalla

Osa selviää migreenistään ilman reseptiä myytävillä särkylääkkeillä tai vain levolla. Jos näin on, voi olla tyytyväinen eikä järeämpiä hoitoja tarvitse hamutakaan.

Särkylääkkeen käytössä on yksi ohjenuora yli muiden: sitä on otettava heti riittävän iso annos. Se tarkoittaa esimerkiksi parasetamolia tai asetyylisalisyylihappoa 1 000 mg tai ibuprofeenia 800—1 200 mg. Pienten annosten napsiminen useita kertoja ei katkaise kohtausta vaan pitkittää sitä.

Kun kipu on kovaa ja haittaa toistuvasti elämää, ei pidä sinnitellä reseptivapailla tuotteilla. On aika kokeilla migreenin täsmälääkkeitä, triptaaneja. Ne supistavat kohtauksen laajentamia verisuonia ja estävät kipuimpulssin kulkemisen aivoissa.

Triptaaneja on seitsemän, ja ne on kaikki todettu tehokkaiksi. Sopivin löytyy kokeilemalla — etukäteen ei voi tietää, mikä kenelläkin toimii parhaiten.

— Migreenin taustalta arvellaan löytyvän kymmeniä, jollei satoja sairaudelle altistavia geeniä. Ei ole vain yhtä migreeniä, ja siksi hoidonkin on oltava räätälöityä, Artto korostaa.

Joskus apu löytyy täsmälääkkeen ja tulehduskipulääkkeen yhdistelmästä. Cocktailiinsa voi liittää vielä pahoinvointilääkkeen, joka voimistaa lääkkeiden imeytymistä.

Kaikissa migreenin kohtauslääkkeissä on muistettava, ettei niitä saa napsia päivittäin. Jatkuva tulehduskipulääkkeiden syönti voi aiheuttaa mahahaavan ja lääkepäänsäryn.

Myös triptaaneista voi saada lääkepäänsäryn: liikaa käytettynä särkylääkkeet eivät lievitäkään kipua vaan ylläpitävät sitä. Triptaanien turvallisen käytön rajana pidetään 10 päivää kuukaudessa.

Parempi estää ennalta

Jos migreeni jysähtää päälle useammin kuin kolme kertaa kuukaudessa, lääkäri harkitsee estolääkkeitä. Ne vähentävät sairauspäiviä ja tehostavat joillakin myös kohtauslääkkeiden vaikutusta.

Ennen lääkekokeiluja suositellaan päänsärkypäiväkirjan pitämistä. Kuukauden kirjanpito kohtauspäivistä, oireista ja niihin käytetyistä lääkkeistä kertoo lääkärille paljon sairauden luonteesta. Myös itselle voi paljastua yllättäviä asioita, vaikkapa kohtausten yhteys raskaisiin urheilusuorituksiin, valvottuihin öihin tai kuukautisten alkamiseen.

Migreeniin ei ole omaa estolääkettä, vaan kohtauksia pyritään pitämään poissa verenpaine- ja epilepsilääkkeillä sekä vanhanpolven masennuslääkkeillä. Valintaan vaikuttaa se, mitä muita sairauksia tai vaivoja on.
 

Univaikeuksista tai niska- ja hartiasäryistä kärsivälle voi soveltua trisyklinen masennuslääke.

Kohonneet verenpainearvot taas saattavat hoitua samalla kuin migreenikin, kun estolääkkeeksi otetaan verenpainelääke. Mutta jos tuolilta nouseminen normaalistikin huimaa, verenpainelääke saattaisi madaltaa jo ennestään alhaisia paineita liikaa.

Estolääkkeet eivät lopeta kohtauksia kokonaan, mutta jo määrän puolittuminen tekee elämästä siedettävämpää.

Tehokkaan ja sopivan estolääkkeen valinta ei aina onnistu ensimmäisellä kerralla. Hyvään lopputulokseen päästäkseen kannattaa nähdä vähän vaivaa. Joskus joudutaan turvautumaan kahden tai jopa kolmen lääkkeen yhdistelmään.

Uusia lääkkeitä odotetaan

Migreenin hoidon todellinen mullistus tapahtui 1990-luvulla, kun triptaanit tulivat apteekkeihin. Uusia täsmälääkkeitä on odotettu jo vuosia, mutta ainakaan vielä ei ole tihkunut tietoja siitä, että valmista olisi tullut.

Uusin hoitomuoto on paremmin kauneudenhoidosta tunnettu botox. Botuliinipistoksia antaneet lääkärit huomasivat, että samalla kun naamarypyt silottuivat, lähtivät pääsärytkin.

Pään, niskan ja hartian seudulle pistettyjen piikkien vaikutus voi kestää kolmisen kuukautta, joillakin jopa pidempään. Botoxin hyödyistä on näyttöä niillä, joilla on kuukaudessa vähintään 15 migreenipäivää.

— Botox on yksi vaihtoehto, josta toiset migreenikot tuntuvat hyötyvän huomattavasti, toiset eivät lainkaan, Artto toteaa.

Myös rentoutusta käytetään migreenin, kuten muidenkin pitkäaikaisten kipujen, hoidossa. Kuvantamistutkimuksista tiedetään, että rentoutusharjoituksen aikana aivojen kipualueiden aktiivisuus vähenee. Nopeaa, vain sekunneissa tapahtuvaa rentoutumista harjoitellaan psykologin vetämissä ryhmissä.

Suurimmat odotukset tulevaisuuden hoidoissa kohdistuvat CGRP-antagonisteihin. Ne on todettu kaksoissokkokokeissa yhtä tehokkaiksi kuin triptaanit. Niiden etuna on se, että ne eivät supista aivoverisuonia vaan estävät niiden laajenemisen. Ne soveltuisivat myös niille, joille tripaanit eivät valtimosairauden takia käy.

Toinen kehitteillä oleva lääke on 5HT-1F-agonisti, joka sekin sopii verisuonisairaalle migreenikolle.

Luonto tietää

Vaikka migreenikohtaus saattaa tuntua pelottavalta, se on sairaus, joka useimmiten helpottaa ajan myötä. Naisilla helpotusta on odotettavissa vaihdevuosien jälkeen, miehillä jo aiemmin, jos pystyy elämään ilman suuria stressikertoimia.

Parasta migreenin hoitoa olisikin stressin välttäminen, mikä on helpommin sanottu kuin tehty. Moni migreeniä sairastava huomaa kohtauksen hiipivän päälle juuri, kun suurin kiire alkaa hellittää: kun aikaa vienyt projekti on saatu päätökseen, viikonloppuna tai loman aluksi.

Migreenistä kärsivät osaavat yleensä hoitaa kohtauksen juuri niin kuin kuuluu: painua lepoon pimeään huoneeseen. Osa helpottaa oloaan painamalla otsalleen märän ja kylmän rätin.

— Luonto ajaa toimimaan oikein, Artto toteaa.

Lääkärinä hän käy potilaan kanssa läpi myös sitä, miten elämän voisi järjestää sellaiseksi, että migreenikohtausten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Säntillisyys on kaiken avain: Ruokarytmi kannattaa pitää säännöllisenä, samoin unirytmi. Viikonloppunakaan ei parane venyttää tunneilla nukkumaanmenoa eikä vastaavasti nukkua puoleen päivään. Se kostautuu voimat vievänä migreeninä.

Nestetasapainostaankin on pidettävä huolta. Rankan urheilusuorituksen aiheuttama nestehukka on muistettava korvata juomisella, ja saunomisessakin kohtuullisuus on paras ohjenuora.

— En minä suomalaisilta mene saunomista kieltämään. Kunhan muistaa juoda riittävästi vettä, Artto naurahtaa.

Lue lisää
Nuoren migreenistä
Migreenistä ja vaihdevuosista
Tunnista vakava pääkipu

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.