Kuva Shutterstock

Äitini sairastaa fibromyalgiaa ja nivelrikkoa. Onko olemassa sopivia luontaistuotteita, jotka voisivat olla avuksi? Glukosamiinista ei ole apua.

Sairauksien hoitoon tarkoitetut valmisteet ovat lääkkeitä, kun taas ravintolisät on tarkoitettu tukemaan elimistön normaalia toimintaa. Valitettavasti sen paremmin fibromyalgiaan kuin nivelrikkoonkaan ei ole parantavaa hoitoa, joten lääkkeilläkin voidaan vain lievittää oireita.

Nivelrikko on nivelsairaus, jossa nivelruston pinta vaurioituu ja osittain häviää, nivelkapselissa voi olla myös liikakasvua ja tulehdusta. Nivelrikon syytä ei tiedetä, mutta nivelen runsas kuormitus (myös ylipaino) ja sukuriski lisäävät sen vaaraa. Tavallisimmin nivelrikkoa (”kulumia”) on polvissa, lonkissa, selkänikamissa ja käsissä. Kivun lisäksi oireena voi olla jäykkyyttä varsinkin aamuisin ja liikkeelle lähtiessä. Nivelvau­rioista voi seurata nivelten virheasentoja ja liikerajoituksia, jotka vaikeuttavat mm. kävelyä ja käsien käyttöä.

Fibromyalgian syy on vielä epäselvä, mutta sen aiheuttamaan oireyhtymään voi kuulua kipuja eri puolilla elimistöä, yleistä uupumusta, unihäiriöitä, keskittymis­vaikeuksia, masentuneisuutta, puutumista, pistelyä, vatsa- ja sydän­oireita, päänsärkyä jne.

Suomessa on seuraavia rekisteröityjä perinteisiä kasvirohdosvalmisteita lihas- ja nivelsäryn hoitoon: etelänarnikin kukista tehtyä geeliä ja pirunkourajuuriuutetta sisältäviä tabletteja. Näiden käyttö perustuu vain pitkään jatkuneeseen käyttöön, ei tutkimustietoon. Muualla Euroopassa on rekisteröity nivelvaivojen hoitoon muun muassa nokkostuotteita (kuivatut nokkosen lehdet, puristemehut, nokkosjauhe ja -tee ym. uutteet) ja pirunkouran juuri-, mesiangervon kukka-, mustaherukanlehti- ja saarninlehtiteevalmisteita. Perinteisesti niveloireita on lievitetty myös etelänarnikin kukista tehdyillä hauteilla ja kylpyyn lisättävillä rosmariinin lehdillä tai rosmariini- ja katajaöljyllä. Millään näistä ei ole tieteellistä tehonäyttöä, mutta ne lienevät varsin haitattomia. Rosmariiniöljy ja katajaöljy, kuten yleensäkin eteeriset öljyt, on säilytettävä tarkoin lasten ulottumattomissa, koska ne voivat suun kautta otettuna aiheuttaa myrkytyksen.

Jos äidillänne on fibromyalgiasta johtuvaa unettomuutta, ilman reseptiä saatavat rohto­virmajuuriuutetta sisältävät lääketabletit saattavat auttaa. Uupumukseen voi kokeilla ginseng­valmisteita, vaikkakaan niiden tehosta ei ole tutkimusnäyttöä.

Fibromyalgian ja nivelrikon aiheuttamat kivut ovat monesti vaikeahoitoisia, joten on ymmärrettävää, että apua etsitään tavanomaisten lääkkeiden lisäksi luontaistuotteista. Ravintolisiä ei ole tarkoitettu sairauden oireisiin, joten niiden käyttöä en suosittele äidillenne. Jos hänellä on käytössä muita lääkkeitä, on tärkeää neuvotella oman lääkärin kanssa, sillä rohdoksilla voi olla yhteisvaikutuksia lääkehoidon kanssa.

Lääkkeettömiä hoitoja ei kannata unohtaa. Ylipainoisella laihdutus lievittää usein jalkojen nivelrikon oireita ja voi hidastaa nivelrikon etenemistä. Nivelrikkoa voidaan hoitaa fysikaalisesti, kuten lihas- ja liikkuvuusharjoitteilla ja tulehdusvaiheissa kylmähoidolla. Liikunta voi merkitsevästi lievittää oireita, kunhan se ei sisällä toistuvia iskuja. Kävely, pyöräily, vesivoimistelu ja hiihto sopivat niveloireisille. Liikkumista voi myös auttaa apuvälineillä kuten kävelykepillä tai kävelytelineellä. Nivelrikon yksilöllisen fysikaalisen ja liikuntahoidon suunnitteluun tarvitaan yleensä muutama fysioterapeutin käynti. Hoitojen teho näkyy vasta pitkän ja säännöllisen harjoittelun myötä.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Maija

Mikä helpottaisi nivelkipua?

Ei ole totta, että fibromyalgiaan olisi vain oireenmukaisia hoitoja. Pieniannoksinen naltreksoni (LDN) vaikuttaa itse sairausprosessiin mm. hillitsemällä mikrogliojen aktivaatiota eli suomeksi aivojen tulehdusta. Stanfordin yliopistossa on tehty useita tutkimuksia. Se on reseptilääke, maksaa parikymppiä kuussa. Myös nivelrikkoon on hoitoja, jotka mitä ilmeisimmin lievittävät itse sairausprosessia, kuten bromelaiini ja kurkumiini. Nämä taas ovat lisäravinteita.
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.