Fysiatri Jari Arokoski vastaa lukijoiden nivelvaivoja ja niiden hoitoa koskeviin kysymyksiin.

1. Ylimääräisiä kiloja on reilusti ja kaikki ponnistelu hengästyttää. Koipikipu iskee rappusissa ja autoon istuessa. Miten pääsisin liikkeelle?

Sinun kannattaa hakeutua terveyskeskus- tai työterveyslääkärillesi päästäksesi alkuun. Hän arvioi, mitä kivunhoitoa tarvitset liikkumisen helpottamiseksi. Pelkkä liikkuminen ei kuitenkaan riitä laihtumiseen: tarvitaan myös lautasen koostumuksen muuttamista. Ylipaino rasittaa niveliäsi, samoin kuin esimerkiksi sydäntäsi ja keuhkojasi. Terveyskeskuksen kautta voit päästä painonhallintaryhmään, josta saat tukea ja kannustusta eväiden muuttamiseen.

Uiminen, vesijuoksu tai vesijumppa voisi sopia sinulle. Alkuun tarvitset ehkä ohjeita fysioterapeutilta. Harkitsisin myös ryhmä¬ohjausta vesilajeihin. Aloita kevyesti ja lisää liikuntakertojen määrää ja kestoa pikku hiljaa.
 

2. Sairastan alkavaa nivelrikkoa. Korjaantuuko vika, jos odotan seitsemän vuotta – ajassa jossa luuston sanotaan uusiutuvan?

Kerran alettuaan nivelrikko ei korjaannu. Se saattaa kuitenkin pysyä samalla tasolla ja kivuttomana useita vuosia. Sairauden alkuvaiheessa ei osata ennustaa, kenellä se etenee nopeasti ja kenellä hitaasti. Niveloireet voivat olla pitkiäkin jaksoja poissa, mutta paranemista ei nykykeinoin ole odotettavissa.
Alkavaa nivelrikkoa hoidat parhaiten liikkumalla.

 
3. Olin lonkkaleikkauksessa puoli vuotta sitten. Lempilajejani ovat laskettelu ja tennis. Onko minun hylättävä ne?

Sinun ei tarvitse hylätä lempilajejasi. Lonkan ja polven tekonivel ei välttämättä tarkoita merkittäviä rajoituksia leikkauksen jälkeiseen liikkumiseen. Muista kuitenkin vahvistaa niveltä ympäröivää lihaksistoa sekä kiinnittää huomiota harrastamiesi lajien oikeaan tekniikkaan.

 
4. Polveni kipeytyvät luisteluhiihdossa ja rullaluistelussa. Kyykistelykin tekee todella kipeää. Miten välttäisin joutumasta tekonivelleikkauksen?

Ehkäiset nivelrikkoa parhaiten välttämällä ylipainoa ja liikkumalla. Se riittää, muita ihmetemppuja et voi tehdä.

Kun polvia särkee, kannattaa välttää sitä lajia, josta saa kipu toistuvasti alkunsa. Yhden kahden päivän lepo yleensä riittää. Lepopäivinä voit kokeilla jotakin toista lajia.
 

5. Lääkäri suositteli nivelreumaani uintia ja vesijuoksua. Oikeastaan en ole vesi-ihmisiä: uimahallin melu ja veden likaisuus ällöttävät. Onko vaihtoehtoja?

Lääkäri suosittelee vesiliikuntaa, koska se sopii hyvin nivelkipuiselle: vesi vähentää kuormitusta, lievittää särkyä ja helpottaa liikuntaharjoitusten tekoa. Muitakin vaihtoehtoja toki on. Mitä jos hankkisit kotiisi kuntopyörän? Fysioterapeutti voi myös tehdä sinulle henkilökohtaisen jumppaohjelman, jota voit tehdä vaikka olohuoneessasi.
 

6. Minulla on aina ollut ns. yliliikkuvat nivelet. Nilkat ovat jo lapsesta olleet kovilla ainakin epätasaisessa maastossa. Pitääkö minun varoa nilkkojen muljahtelua?

Sinun ei tarvitse välttää liikuntaa löysien nilkkojesi takia. Ehkä ei kuitenkaan kannata valita lajiksi sählyä. Siinä on suuri vammavaara, jos asennon hallinta ei ole huipussa.

Tarra- tai nauhakiinnitteisistä nilkkatuista voi olla apua oikean asennon hakemisessa. Tuet eivät estä vammautumista mutta ne antavat tunteen siitä, että nilkat kestävät kovassakin vauhdissa. Voisit saada apua myös ympäröivän lihaksiston vahvistamisesta sekä tasapaino- ja koordinaatioharjoittelusta vaikka tasapainolaudalla.
 

7. Olen kärsinyt tenniskyynärpäästä useamman kerran. Voiko pelaaminen kuluttaa kyynärpääni lopulta käyttökelvottomaksi?

On hyvin epätodennäköistä, että tenniksen peluu tuhoaisi kyynärpääsi. Tenniskyynärpää on pitkäaikainen vaiva, joka kipuilee yleensä puoli vuotta, joskus kaksikin vuotta riippumatta siitä, mitä temppuja sille tehdään.
Lajinvaihtoa en sinulle suosittele. Päätään ei kannata silti hakata seinään: pieni tauko pahimman kivun aikaan on paikallaan. Vaivan uusimisen välttämiseksi voisit pyytää tennisvalmentajaa tarkistamaan mailasi ja lyöntitekniikkasi.
 

Lue lisää
Nivelvaivoihin löytyy apua
Näin taltutat kipuilevan kyynärpään
Jumppavideoita löydät täältä

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.