Millä konsteilla yltää ysikymppiseksi, jopa sataan vuoteen? Sanoisitko, että hyvillä geeneillä ja siivoilla elintavoilla? Ne eivät ole koko totuus.

Vanheneminen ei johdu siitä, että olemme saavuttaneet jonkin maagisen iän, vaan se on seurausta siitä, missä tahdissa ja missä järjestyksessä pienet rappeutumismuutokset soluissamme tapahtuvat. Niinpä kalenteri-ikämme, joka mittaa, kuinka monta vuotta syntymästämme on kulunut, on kokonaan eri asia kuin biologinen ikämme, joka viittaa solujemme vanhenemiseen. Ihmisen kalenteri-ikä voi olla 65, mutta hänen biologinen ikänsä viisikymmentä – tai toisinpäin. Terveydelle vain biologisella iällä on merkitystä.

Jos vanhempasi ja isovanhempasi ovat yltäneet korkeaan ikään tai kuolema on niittänyt satoa jo keski-iän paremmalla puolella, ajattelet ehkä, että niin minullekin käy – geenit mitkä geenit, niitä vastaan on turha pyristellä.

– Herätys hoi! Olipa perimäsi mitä sorttia tahansa, pitkän elämän valttikortit ovat sinun käsissäsi. Hyvillä elintavoilla voit peitota sydänsairauksia tai Alzheimerin tautia enteilevät geenisi, mutta huonoilla pilata pitkän iän ennusteesi, sanoo Oulun yliopiston geriatrian professori Timo Strandberg.

Jos tutkimme vähän tarkemmin pitkäikäisten elämää, huomaamme, etteivät he suinkaan ole ehtineet korkeaan ikään pelkästään poikkeuksellisen perimän tai rikkumattomien elintapojen vuoksi.

– Erästä johtajajoukkoa on seurattu jo lähes 50 vuotta: moni johtajista tupakoi nelikymppisenä jopa askin päivässä. Toki heistä moni oli haudassa aiemmin kuin tupakoimattomat verrokkinsa, mutta miten kävi niiden, jotka lopettivat keski-iässä kessuttelun? He elivät keskimäärin lähes yhtä pitkään kuin koskaan tupakoimattomat johtajat, Timo Strandberg kertoo.

Vanhaksi sairauksista huolimatta

Täydellistä elämää ei tarvitse tavoitella. Riittää, että huolehtii painostaan, liikunnasta ja hyvästä ruokavaliosta. Isoimmat paheet kannattaa karsia ajoissa.
Valtimoiden hyvä kunto ja sydän- ja verisuonisairauksien välttäminen tai ainakin aisoissapito lupaa useimmalle meistä lisää elinvuosia. Valtimoista kannattaa siis pitää huolta liikkumalla ja hoitamalla kolesteroli ja verenpaine normaaleiksi – tarvittaessa lääkkein.

– Lääkitys ja hyvä hoito on suojannut myös valtaosaa tervaskannoista, jotka ovat yltäneet sadan vuoden ikään. Neljä viidestä tutkitusta satavuotiaista on sellaisia, joilla on ollut jokin vakava sairaus, mutta jotka ovat toipuneet tai pärjäävät lääkityksen, leikkausten tai kuntoutuksen tuella.

Tutkimukset osoittavat, että 60 ikävuoteen asti elämän pituuteen vaikuttavat elintavat, geenien vaikutus alkaa tuntua vasta 60 ikävuoden jälkeen.

Mitä tämä periaatteessa tarkoittaa, riippuu siitä, onko sinulla pitkän iän geenejä vai ei. Jos sinulla on pitkän iän geenit, pitkä elämä voi tulla pingottamatta, koska geenit suojelevat sinua esimerkiksi tupakan karsinogeeneiltä.

Jos sinulla taas ei ole pitkän iän geenejä, sinun on kuudenkympin jälkeen kiinnitettävä enemmän huomiota elintapoihisi, koska geenit eivät enää suojele sinua ravinnon, istumatyön tai ympäristön haitallisilta terveysvaikutuksilta.

– Alzheimerin taudin riskiä lisää apoE4-niminen genotyyppi. Silti on havaittu, että läheskään kaikki sen kantajista eivät sairastu tähän dementoivaan sairauteen. Miksi eivät? Vastaus piilee jälleen kerran elintavoissa: normaalissa painossa, verenpaineessa ja kolesteroleissa, hyvää tekevissä harrastuksissa, ystävyyssuhteissa ja esimerkiksi hyvässä itsetunnossa, Timo Strandberg sanoo.

Pieni ryhtiliike riittää

Yllättävää kyllä, mutta geenit määräävät vain parisenkymmentä prosenttia elinikäsi pituudesta. Jopa 70 prosenttia riippuu muun muassa siitä, miten syöt ja liikut, kuinka vireänä pidät itsesi ja miten tyytyväisenä ja onnellisena onnistut elämään. Loput on sattuman kauppaa.
Mistä niitä ylimääräisiä vuosia sitten oikein saa?

– Jos tupakoit, lopeta. Jos juot, vähennä. Jos olet ylipainoinen, laihduta hitaasti mutta pysyvästi, tiivistää sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.

Mustajoen teeseihin sisältyy liikunta sekä kasviksia, marjoja ja hedelmiä pursuava ruokavalio.

– Puoli tuntia melko kuormittavaa liikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä, 5–7 kertaa viikossa, tai kuormittavaa, kuten hölkkää, 20–60 minuuttia kolmasti viikossa. Päivittäisen liikunnan voi koota paloista, vaikkapa kolmesta 10 minuutin pyrähdyksestä.

Suurin terveyshyöty siis saavutetaan varsin kohtuullisella liikkumisella.
Ruoan olisi hyvä olla monipuolista. Kasvisten lisäksi kannatta suosia kasviöljyjä ja kalaa, vaaleaa lihaa, kananmunia ja hiilihydraateista hyvin nälkää pitäviä, kuten täysjyväleipää ja tummaa pastaa, sekä rasvattomia maitotuotteita.

– Keveämpi elämä tietää pidempää elämää, Pertti Mustajoki kannustaa.

Nälkäkuurilla yli 120 vuoden?

Mutta onko pitkä elämä lopultakaan tavoittelemisen arvoista? Timo Strandbergin mielestä on.

– Oma isäni kuoli viime keväänä 85-vuotiaana sydänsairauteen podettuaan sitä kymmenen vuotta. Vasta viimeisinä kuukausina hän menetti elämänhalunsa, mutta sen kymmenen vuotta hän halusi elää vakavasti sairaanakin.

– Luulen, että nuorena ja terveenä on helppo sanoa, että sairaan iäkkään olisi hyvä päästä pois, mutta kun itse olemme tuossa tilanteessa, elämänhalu onkin voimissaan.

Strandberg kertoo tutkimuksesta, jossa koe-eläimet pantiin dieetille ja ne saivat neljäsosan vähemmän energiaa ruoastaan kuin tarvitsivat. Eläimille kehittyi elimistön säästötila, ja ne elivät tavallista pitempään. Jos ihminen pantaisiin tällaiselle nälkäkuurille, eläisikö hän 150-vuotiaaksi?

– Niinhän ei tietenkään voi tehdä, eikä anoreksia ole terveellistä. Ihmisen kattoikää 120 vuotta ei mikään konsti pidennä – vielä, Timo Strandberg summaa.

Asiantuntijat: geriatrian professori Timo Strandberg, Oulun yliopisto,
sisätautilääkäri Pertti Mustajoki, Lääkäriseura Duodecim,
tutkijatohtori Virpi Kemi, Helsingin yliopisto

Tee testi, kuinka vanhaksi elät?

1. Rauhallista unta

Unenlahjoilla ja pitkällä iällä on tekemistä keskenään. Vanhusten unitutkimuksessa havaittiin, että hyvin nukkuvien määrä korostui 90-vuotiaiden joukossa.

Unen puute lisää stressiä ja altistaa keskivartalolihavuudelle, metaboliselle oireyhtymälle ja tyypin 2 diabetekselle. Unen puute saattaa myös lisätä vanhusten muisti- ja keskittymisongelmia sekä tapaturmia.

2. Rentoutumisen taito

Puhu, itke, hölkkää, naura tai huuda – stressin purku vähentää elimistösi kuormaa. Kun adrenaliinin ja kortikoidihormonien määrä vähenee, terveydentila pysyy vakaampana, eikä jatkuva henkinen kuormitus pääse kuluttamaan voimavaroja.

Hengitysharjoitukset, jooga tai vaikkapa rentouttavien elokuvien katseleminen kohentaa vointia.

Niillä, jotka rentoutumisen taidon osaavat, näyttää olevan veressään enemmän niin sanottuja tappajasoluja, jotka nujertavat elimistölle haitallisia pöpöjä. Miksi, sitä ei varmasti tiedetä.

3. Kaatumisen estoa

Liikunta lisää myös tasapainoa, jonka horjuminen on ikäihmiselle suureksi vaaraksi.
Näin siksi, että kaatumiset ja luunmurtumat vievät vanhuksen sairaalapetiin usein moneksi kuukaudeksi. Liikkumattomuus altistaa esimerkiksi tappavalle keuhkoveritulpalle ja pahoille keuhko-kuumeille.

Yksinkertaisinta taspainoharjoitusta on kävely epätasaisessa maastossa.

4. Anna eläimen hoitaa

Lemmikkieläinten omistajat elävät tutkitusti jonkin verran pidempään kuin lemmikittömät. Syytä ei tiedetä, mutta kun hellit karvaturria, verenpaineesi laskee ja sydämesi lyöntitiheys hidastuu. Elimistön hormonaalinen stressireaktio vaimenee.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan sydänkohtauksen kokeneista potilaista koiranomistajat olivat kuusi kertaa todennäköisemmin elossa kuin koirattomat kuntoutujat.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.