Kirvelyä, punoitusta ja kipua – suun limakalvoille saattaa ilmaantua monenlaista vaivaa. Milloin oireileva suu kannattaa käydä tarkistuttamassa hammaslääkärissä?

1. Kipeä afta

Oireet: Suun limakalvoille, ikeniin, huuleen ja poskiin, voi ilmaantua kivuliaita ja vaaleita haavaumia, aftoja. Näitä kiusanhenkiä on kolmea sorttia: millin, parin luokkaa olevia tavallisia aftoja, isoja aftoja sekä tuiki harvinaisia, vieri vieressä kasvavia aftoja.

Terveydelle aftat ovat vaarattomia. Niiden syytä ei tiedetä, mutta tunnetaan  tekijöitä, joilla on huomattu olevan osuutta aftojen synnyssä. Näitä ovat muun muassa suoliston sairaudet, kuten Crohnin tauti ja keliakia, stressi, hormonaaliset syyt ja tietyt ruoat.

Hoito: Jopa puolella suomalaisista on aftoja, ja ne tarttuvat usein vanhemmilta jälkikasvulle. Aftoja ei voi parantaa, mutta niitä voi koettaa hoitaa kortisonisalvalla sekä apteekin aftalaastareilla. Laastari asetetaan haavauman päälle, se nopeuttaa limakalvon paranemista. Aftat paranevat itsekseen tavallisesti noin viikossa.

Aftaa voi myös ”syövyttää” apteekin myymällä valmisteella. Se hitsaa rakkulalta pinnan pois, jolloin muodostuu normaali, vähemmän kipeä ja nopeammin paraneva tavallinen haava.

Aftoihin taipuvaisen kannattaa välttää kaikkia sellaisia hammastahnoja, jotka sisältävät natriumlauryylisulfaattia. Aineen epäillään altistavan alfojen puhkeamiselle.

2. Koko kansan herpes

Oireet: Huuliherpes on aftaakin yleisempi suun limakalvovaiva, virusta kantaa arviolta 90 prosenttia suomalaisista. Aiheuttajana HSV1-virus, joka saadaan yleensä lapsuudessa.

Puolet huuliherpeksen kantajista saa rokahtumia tai rakkuloita tavallisesti huuliin, mutta myös suun ja nenän limakalvoille, etenkin suulakeen. Rokahtuma on kipeä ja arka etenkin huulessa ja saattaa vaikeuttaa ruokailua.
Herpeshaava voi saada alkunsa auringonvalolle altistumisesta, henkisestä tai fyysisestä stressistä ja elimistön puolustuskyvyn heikkenemisestä.

Hoito: Suulaen herpes paranee itsestään huulten herpestä nopeammin parin, kolmen päivän sisällä. Hoitoa ei tarvita. Herpes lähtee paranemaan, kun rakkulat rikkoutuvat. Huulissa paraneminen voi kestää viikosta kahteen.

Herpeksestä ei pääse eroon, mutta hyvä suuhygienia on tarpeen. Klooriheksidipitoisen suuveden käyttö saattaa vähentää haavauman bakteeristoa ja paraneminen on nopeampaa.

Huuliherpekseen on apteekeissa tarjolla erilaisia kuivattavia voiteita. Ne lyhentävät noin päivällä haavauman kestoa.

3. Nahkamainen leukoplakia

Oireet: Leukoplakia on sananmukaisesti valkoinen läiskä. Sitä ei voi raaputtaa pois, sillä läiskä on liikasarveistunutta limakalvoa, jonka pinta on paksuntunut.

Läiskät ovat tavallisesti vaarattomia, mutta hammaslääkäri ottaa ne seurantaan mahdollisen pahalaatuistumisen vuoksi. Leukoplakiamuutoksia nähdään pääosin tupakoitsijoilla, mutta muutokset saattavat hävitä, kun tupakointi lopetetaan.

Leukoplakia ei aiheuta oireita pientä nahkamaisuutta tai kireyttä lukuun ottamatta. Jos läiskä ei parane itsekseen 2–3 viikossa, on syytä mennä hammaslääkäriin.

Hoito: Suurimmassa osassa leukoplakioita hoitoa ei tarvita. Hammaslääkärin säännöllinen seuranta riittää, mutta joskus hammaslääkäri haluaa hoitaa läiskän kerralla pois kirurgisesti, laserilla tai jäädytyshoidolla.

4. Punajäkälän verkkopunos

Oireet: Punajäkälä on sekä ihon että limakalvojen tauti, mutta yleisempää on, että potilaalla on suussa muutoksia, ei iholla.

Punajäkälä ilmaantuu usein molempien poskien limakalvoille, kielen syrjään ja selkään sekä ikeniin: verkkomaisena, pilkullisena, jopa rakkoisena. Usein on kyse limakalvon tulehdustilasta, jossa elimistö reagoi jollekin ulkopuolelta tulevalle ärsykkeelle. Jos punajäkälään liittyy ohentunutta tai haavaista limakalvoa, atrofisuutta, punajäkälää kirvelee.

Punajäkälää potee tavallisimmin 50–60-vuotias nainen, ja keskimäärin pari prosenttia väestöstä. Punajäkälä ei tartu.

Hoito: Punajäkälää ei voi ehkäistä tai vältellä. Se on useimmissa muodoissaan oireeton, eikä sitä tarvitse hoitaa. Punajäkälää kannattaa kuitenkin seurata, hammaslääkäri määrää sopivan tarkistusvälin.

Jos verkkokalvomaiseen limakalvoon liittyy polttelua, ärsyttäviä ruoka-aineita kuten sitrushedelmiä, vahvoja mausteita tai alkoholia, on syytä välttää.

Plakki ja hammaskivi kannattaa poistattaa kolmisen kertaa vuodessa, hyvä suuhygienia lievittää ärtyvää punajäkälää.

Erityisen haavaista tai jatkuvasti polttelevaa punajäkälää voidaan hoitaa kortisonilla. Lievempiin poltteluihin voi kotihoitona kokeilla kamomillateetä.

Monet lääkkeet aiheuttavat suun kuivumista ja pahentavat ikäihmisen punajäkälää. Suun kosteutuksesta ja omasta syljentuotannosta voi pitää huolta ksylitolipurkan tai apteekin suunhoitotuotteiden avulla.

5. Hiiva – suun oma asukki

Oireet: Hiivasieni, etenkin Candida albicans, on suun omaa, luonnollista mikrobistoa. Häiritseväksi se voi yltyä, jos suun mikrobitasapaino muuttuu. Esimerkiksi jos yleiskunto heikkenee jonkin sairuden vuoksi, se saattaa laukaista hiivatulehduksen. Hammasproteesia käyttävä on muita alttiimpi suun hiivakasvustolle.

Sammas, kuten suun hiivatulehdusta kutsutaan, ilmaantuu suun limakalvon pinnalle ja usein suulakeen valkoisina laikkuina ja juosteina. Erona leukoplakioihin hiivalaikut ovat raaputettavissa pois. Atrofinen hiivamuoto on yleisempi antibioottikuurin aikana, silloin limakalvo punoittaa ja sitä kirvelee.

Hoito: Hiivatulehdusta voi ehkäistä ennalta hyvällä suu- ja proteesihygienialla. Monet lääkkeet horjuttavat suun mikrobiston tasapainoa. Henkeen vedettävien ja nestemäisten lääkkeiden ottamisen jälkeen suu kannattaa kurlata vedellä.

Suun hiivaan on lääkkeitä, joilla tulehduksen voi hoitaa. Monesti hiivainen suu rauhoittuu itsekseen.

6. Suusyöpä löytyy lääkärissä

Oireet: Syövän synty on lääketieteeltä yhä hämärän peitossa, niin myös suusyövän. Altistavia tekijöitä ovat pitkällinen tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö.

Oireita suusyöpä ei aiheuta ennen kuin vasta myöhään, mutta hammaslääkärillä on keinot havaita suusyöpä jo varhain. Siksi etenkin tupakoitsijan olisi hyvä käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.

Suusyöpä ilmaantuu useimmiten kielensyrjään, ikeneen tai suun pohjaan. Limakalvomuutoksen laatuisuus selvitetään koepalasta.

Jos syöpä saa kehittyä rauhassa, tuloksena voi olla vallireunainen kraateri tai rosopintainen, ulkoneva muutos. Niissäkään ei välttämättä ole kiputuntemuksia. Mitkä tahansa haavaumat, joka eivät parane suussa kolmeen viikkoon, on hyvä käydä varmuuden vuoksi näyttämässä hammaslääkärissä.

Parantumattomat punaiset tai puna-valkopilkulliset limakalvomuutokset suussa saattavat olla harvinaisen suusyövän esiasteita. Punaläiskäisten erytroplakioiden harvinaisuutta kuvaa se, ettei tavallinen hammaslääkäri törmää sellaisiin ehkä ikinä työurallaan.

Hoito: Suusyöpää hoidetaan kirurgisesti ja sädettämällä.

Asiantuntijoina suukirurgian erikoislääkäri, hammaslääkäri Peter Jungell Plusterveys Oy:stä sekä hammaslääketieteen tohtori Susanna Paju Helsingin yliopistosta.

Lue lisää
Kuiva suu ei maista
Kasvo- ja suukivuille helpotusta
Lääkäri vastaa: Proput kurkusta?

Miksi hammaslääkäriin?

  • Jos löydät suustasi poikkeavan värisen tai muotoisen limakalvomuutoksen, mielestäsi vähäpätöisenkin, niin käy näyttämässä sitä hammaslääkärissä. Vaikka muutos on luultavasti vaaraton ja itsestään ohimenevä, parempi se on tutkia.
  • Kun käyt hammaslääkärissä, suun limakalvojesi kunto tulee hampaiston lisäksi tarkistettua kauttaaltaan. Samalla saat hoito-ohjeet suuvaivoihin.
  • Hammaslääkäri on suun limakalvomuutosten paras asiantuntija ja hän näkee suuhusi syvemmälle ja tarkemmin kuin sinä itse.
Vierailija

Mikä suuta vaivaa?

Pahaa hajua aiheuttaa mm kuiva suu, jota aiheuttaa: jotkut lääkkeet (lue haittavaikutukset lääkkeesi pakkauksesta) jotkut sairaudet kahvi tee colajuomat sokeri sokerijuomat tupakka jano Lisäksi pahaa hajua aiheuttaa: nestemäiset maitotuotteet (aiheuttavat valkoista katetta kielen pinnalle ja kielen takaosaan, joka alkaa haisemaan pahalle) tupakka I-tyypin diabetes närästys (tähän auttaa ruokavalio) JUO VETTÄ (aikuinen ei tarvitse maitoa, vaan imeväinen ja vasikka) Huuhtele suusi vedellä ruuan...
Lue kommentti
Vierailija

Mikä suuta vaivaa?

Alfat suussa kävin hammaslääkärissä ollut todella kipeä monta päivää hammaslääkäri laittoi jotain ainetta ei apua,jotenkin päätin kokeilla hunaja omenaviinietikkaa lasi vettä 3tl hunaja omenaviinietikkaa purskuttelin suussa ja sama uudelleen se todellakin auttoi ja on moneen muuhunkin vaivaan apua,hampaita ei vaan saa harjata heti koska hampaista voi lähtä kiille.Nyt pystyn nukkumaan ilman jomotusta.
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.