yskänlääke yskä kodeiini yskänhoito flunssa
Kuva Shutterstock

Kun saan flunssan, yskin ainakin viikon. Yskiminen on öisin pahimmillaan, joten nukkumisesta ei tule mitään. Ainut yskänlääke, joka vähänkin auttaa, on Recipect. Olen huomannut, että jotkut apteekit epäröivät myydä sitä. Onko kyseisellä lääkkeellä sivuvaikutuksia? Millä muulla voisi yskänärsytystä lievittää, niin ettei tarvitsisi valvoa?

Recipect-yskänlääke sisältää vaikuttavina aineina kodeiinia ja guaifenesiinia. Guaifenesiini on alun perin Guaiacum-suvun puusta eristetty Amerikan intiaanien perinnelääke, jota käytetään limaa irrottavana lääkkeenä. Kodeiini eli metyylimorfiini taas on opioidilääkkeisiin kuuluva yskänlääke, joka lamaa aivojen yskäkeskusta. Recipect-valmisteen teho yskään johtunee pääasiassa kodeiinista.

Kodeiinin aineenvaihdunta riippuu osittain perintötekijöistä. Osalla ihmisistä on perintö-tekijä, jonka vuoksi kodeiini muuntuu elimistössä nopeasti morfiiniksi, jolloin morfiinipitoisuus veressä nousee korkealle. Tällöin hoitoannoksestakin on mahdollista saada myrkytysoireita, kuten hengityslamaa, jopa kuolema. Lisäksi kodeiinin säännöllinen käyttö voi johtaa riippuvuuteen ja väärinkäyttöön.

Varmaankin kysyjän kokema apteekkien varovaisuus liittyy näihin haittoihin, joiden estämiseksi farmaseutti voi lääkettä toimittaessaan esittää kysymyksiä asiakkaalle varmistaakseen lääkkeen turvallisen käytön.

Toistuva pitkittynyt ja voimakas yskä infektion yhteydessä ja sen jälkeen kertoo hengitysteiden herkistymisestä tai tulehduksesta tai muusta yskää ylläpitävästä sairaudesta.

Taustalla saattaa olla astma tai muu keuhkosairaus. Makuu-asennossa yskää aiheuttaa mm. mahalaukun refluksi, jossa mahanestettä nousee ylöspäin ruokatorveen ja sitä kautta keuhkoputkiin. Myös liman valuminen ylähengitysteistä makuuasennossa keuhkoputkiin (esim. tulehtuneista poskionteloista tai nenästä) voi yskittää. Yskäherkkyys voi johtua myös muiden sairauksien hoitoon käytetyistä lääkkeistä, mm. verenpaine- ja sydänlääkkeenä käytettävistä ACE-estäjistä.

Kysyjän kannattaa hakeutua lääkäriin yskäherkkyyden tarkempaa selvitystä varten. Flunssan yhteydessä limaa irrottavana hoitona voi käyttää myös höyryhengitystä. Joskus nukkuminen infektion ajan puoli-istuvassa asennossa auttaa. Jos taustalla on astmaattista tai allergista taipumusta, astmasuihkeet tai antihistamiinilääkkeet voivat lievittää yskää. Lääkkeiden valinnassa kannattaa turvautua lääkäriin, koska yskäoireen hoito riippuu taustalla olevista tekijöistä.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

kutina, atopia, kuiva iho, kortisoni

Raapimisesta kutina vain yltyy ja iho rikkoutuu. Kokeile siis jotakin muuta.

  • Teippaa hanskat käsiin yöksi. Näin ei pääse unissaan raapimaan ihoa verille.
  • Suihkuta viielällä tai lähes kuumalla vedellä. Kokeile, kumpi rauhoittaa sinua.
  • Läpsi kutisevaa paikkaa. Päänahkaan se ei auta, muualle kyllä.
  • Käytä kutinavoidetta: monen kutisijan suosikkeja ovat Physiogel A.I. , Lipicar Baume AP ja A-Derma Exomega. Ne helpottavat heti oloa ja pitkään käytettyinä voivat vähentää kutinaa.
  • Paras ja nopein lievittäjä on kosteiden kääreiden käyttö kortisonivoiteen kanssa. Tämä myös korjaa nopeimmin läpäisyestevaurion, jos sellainen on ihoon raapimisesta syntynyt.

Asiantuntijat: Tapio Rantanen, ihotautien erikoislääkäri, Tampere. Tuire Hastell, kuntoutussuunnittelija, Iholiitto.

nivelrikko, glukosamiini, kananmunakuori

Sairastan nivelrikkoa. Oireita on useissa nivelissä, sormissa kymmenen vuotta. Olen käyttänyt glukosamiinia pitkään, mutta en ole täysin vakuuttunut sen tehosta. Mikä on tämänhetken tieto, onko siitä apua? Tuttavani kertoi kuulleensa, että kananmunien kuorista tehdystä jauheesta saisi helpotusta kipuihin. Voiko tämä olla mahdollista? Voiko kananmunankuorien nauttimisesta olla jotain haittaa?

Suomessa on saatavana useita glukosamiinia sisältäviä reseptilääkkeitä lievän tai keskivaikean polven nivelrikon oireiden lievittämiseen. Lisäksi jotkut ravintolisät sisältävät glukosamiinia. On huomattava, että ravintolisät on tarkoitettu elimistön normaalin toiminnan tukemiseen, ja niiden mainostaminen sairauksien hoitoon tai ehkäisyyn on lainvastaista.

Nykytiedon mukaan glukosamiini ei estä nivelrikon etenemistä, eikä sitä enää suositella nivelrikkoon. Reseptilääkevalikoimassa glukosamiini on kuitenkin edelleen, koska aineen on katsottu silti saattavan olla avuksi joillekin potilaille.

Kananmunan kuori koostuu pääasiassa kalsiumkarbonaatista. Kalsiumin ei tiedetä auttavan nivelrikkoon, joten tuskin kuorijauhekaan auttaa. Muuta haittaa hienoksi jauhetusta kuoresta ei pitäisi tulla kuin mahdollinen tartunta siihen jääneistä kanan suolistobakteereista (esim. salmonella).
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaihdevuodet, menopaussi, hormonikorvaushoito

Millä keinoilla sinä helpotat vaihdevuosioireita? Vastaa kyselyymme ja auta meitä keräämään itsehoitokeinoja, jotka helpottavat 50+ -naisen elämää.

Suomalaisten naisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana.

Kuukautiset jäävät silloin lopullisesti pois, mutta jo sitä ennen hormonitoiminnan muutos tuo monille kuumia aaltoja, katkonaisia yöunia ja muita vaihdevuosiin liittyviä oireita. 

Kerro, millaisia itsehoitokeinoja sinä käytät tai olet kokeillut vai turvaudutko hormonikorvaushoitoon? Entä millaista apua olet saanut omista keinoistasi?

Kyselyyn vastanneiden kesken arvomme Emeran Mayerin kirjan Viisas vatsa - kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä (Atena, 2017). 

 

Yhteystiedot

Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
arat rinnat, rintakipu, vaihdevuodet

 

Olen 45-vuotias nainen. Rintani ovat olleet kipeät jo jonkin aikaa, varsinkin nännit. Kun painaa niitä, sattuu. Kuukautisia minulla ei ole ollut kuin kerran vuoden aikana ja vaihdevuosioireet ovat alkaneet. En syö mitään hormoneita enkä lääkkeitä.

Ilmeisesti kysyjää huolettaa eniten rintojen arkuus, ei niinkään kuukautisten harveneminen tai vaihdevuosioireet. Varmuudella ei vielä voi todeta, että menopaussi (eli viimeinen kuukautisvuoto) on ohitettu. Mutta todennäköisesti kovin montaa vuotoa ei ole enää odotettavissa.

Rinnat reagoivat usein kuukautiskierron mukaan. Ennen vuodon alkua ne voivat olla kovin kipeät, turvoksissa ja kosketusarat. Monella tämä helpottaa menopaussin yhteydessä, kun estrogeenitasot ovat laskeneet.

Kysymyksessä kuvattu oire ei viittaa mihinkään vakavaan sairauteen. Oire on molemmin puolinen, rinnat ovat kipeät kun niitä puristaa, eikä eritettä ole tullut. Jos oire häiritsee, kannattaa käydä lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla. Rintojen tunnustelun perusteella voidaan arvioida, onko rintojen kuvantamiseen aihetta.

Jos vaihdevuosioireet haittaavat, kannattaa pohtia lääkärin kanssa, olisiko syytä aloittaa hormonihoito. Hoidon aloittamista puoltaisi keskimääräistä aiemmin alkanut menopaussi.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.