Joka vuosi puoli miljoonaa suomalaista saa kutsun syöpä­seulontaan. Ja joka päivä seula löytää yhden syöpäpotilaan — ajoissa. Mutta miksi kaikkia syöpiä ei seulota?

Joka arkipäivä sata suomalaista saa lääkäriltä diagnoosin syövästä. Näistä sadasta 40 voitaisiin ehkäistä. Eräs keino estää syöpää ovat syöpäseulonnat, joilla saadaan joka päivä kiinni yksi sairastunut.

Suomi on syöpäseulonnoissa maailman kärkimaa. Valtakunnalliset kohdunkaulaa koskevat joukkotarkistukset aloitettiin 1967. Joukkotarkastusrekisteri perustettiin vuotta myöhemmin. Nykyisin suomalaisnaiset sairastavat vähiten kohdunkaulan syöpää Euroopassa: vuosittain todetaan 150—160 uutta tapausta. Maailmanlaajuisesti kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpätauti, vain rintasyöpä on yleisempi. Suomessa — kiitos seulontojen — se on vasta sijalla 20.

Mammografiaan 50-vuotiaana

Viime vuosiin asti syöpäseulonnat ovat koskeneet lähinnä naisia. Rintasyöpää estetään mammografiatutkimuksin, jotka käynnistettiin koko maassa 1987.  Yleensä maksuton mammografia tarjotaan 50—69-vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Kuntien kesken on kuitenkin eroja. Osa kunnista ei vielä järjestä seulontoja 69-vuotiaisiin asti.  

— Toistaiseksi olemme saaneet hyvää näyttöä siitä, että seulonta pienentää syöpäkuolleisuutta juuri 50—69-vuotiailla. Alle 45-vuotiailla näyttö ei ole yhtä selkeä. Mammografia on röntgenkuvaus rinnoista. Kuvaukset jatkuvat 70-vuotiaaksi saakka, joten jos ne aloitetaan kovin nuorena, röntgenistä saatava säteilyannos nousee vuosien myötä suureksi. Lisäksi rintojen tiiviyden vuoksi syöpien löytyminen nuorempana on vaikeampaa kuin vaihdevuosien jälkeen, kertoo Joukkotarkastusrekisterin johtaja, professori Nea Malila.

Haittojen ja hyötyjen puntaroinnissa ollaan siis sillä kannalla, että valtakunnallista seulontaa ei suositella alle 50-vuotiaille. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö itse voisi tai kannattaisi tilannetta seurata. Lääkärit suosittelevat, että naiset tutkisivat rintansa kerran kuussa. Paras hetki tähän on runsas viikko kuukautisten alkamisen jälkeen. Silloin hormoneista johtuvaa kipua ja turvotusta on vähiten.

Kohdunkaulan syöpään Papa vai HPV?

Parhaimmillaan joukkotarkastusohjelma toimii näin: testausväli ja ikäryhmä ovat perusteltuja, ja seulonnassa kiinnijääneiden jatkotutkimukset hoidetaan loppuun. Kohdunkaulan syövän seulonta on tällainen menestystarina.

Ensimmäinen kutsu kohdunkaulan syövän seulontatarkastukseen tulee 30-vuotiaana ja siitä viiden vuoden välein aina 60-vuotiaaksi asti.

Kaikkia syöpälajeja ei voi seuloa. Seulonta onnistuu, jos syövällä on piilevä vaihe, esiaste tai muoto — ja se voidaan myös hoitaa. On myös löydettävä luotettava seulontatesti. Joskus voi käydä niin, että vanha testi saa haastajan. Näin on esimerkiksi kohdunkaulan syövässä, jota on seulottu jo vuosikymmeniä Papa-kokeella.

Nyt tilalle on kehitetty papillooma-virusta seulova HPV-testi, jota on kokeiltu muutamissa kunnissa. HPV- eli papilloomavirustestillä tunnistetaan ne naiset, joilla on suurin riski saada vaikea-asteinen solumuutos. Kohdunkaulan syöpä ja sen esiasteet ovat tiettyjen papilloomavirusten aiheuttamia. Pitkittyvä virustulehdus saa aikaan solumuutoksia, joista pieni osa etenee esiasteiksi ja edelleen syöväksi. Ilman papilloomavirusta kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita ei käytännössä kehity. HPV-testillä etsitään nimenomaan näitä viruksia.

— Sekin on toimiva. Haittana ovat kuitenkin nuorilta naisilta löytyvät hyvänlaatuiset muutokset. HPV-tartunta on hyvin yleinen ja sen saa yleensä muutaman vuoden sisällä siitä, kun aloittaa seksin. Tulehdus paranee lähes aina itsestään vuosien kuluessa, joten nuorilla se ei ole välttämättä ehtinyt parantua ennen testin tekemistä. Liian varhainen HPV-seulonta tekee monesta terveestä sairaan — turhaan, kertoo professori Nea Malila.

Suolistosyöpä uusin seulonta

Suolistosyöpä ilmenee paksu- tai peräsuolessa. Vuonna 2004 aloitettiin niiden seulonta ja kutsuttujen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Nykyään se koskee 60—69-vuotiaita miehiä ja naisia. Testi ja ohjeet tulevat kotiin.

Tutkimuksessa otetaan kotona kolmena perättäisenä päivänä ulostenäyte, josta etsitään piilevää verta. Pahvisiin testikortteihin sivellyt näytteet palautetaan postitse seulontakeskukseen. Jos näytteistä löytyy verta, tieto kulkeutuu kotikunnan terveydenhuoltoon ja näytteenantaja saa kutsun suoliston tähystykseen.   

Tähystys on tutkimusmenetelmä, jossa paksu- ja peräsuoli kuvataan kuljettamalla valaisevaa kameraa suolistossa. Koko suoliston kattavaa tähystystä kutsutaan kolonoskopiaksi. Tarkoitus on löytää muutokset tai pahanlaatuiset polyypit suolen seinämässä. Jos tällainen löytyy, lääkäri ottaa siitä näytteen.
Vaikka tähystykseen joutuisikin, se ei automaattisesti tarkoita huonoja uutisia. Suurimmalla osalla piilevä veri voi johtua peräpukamista, hyvänlaatuisesta polyypista tai suoliston tulehduksesta.

Mutta kaikki eivät niin tee, vaikka testipaketti kotiin tuleekin.  Kotoa saadulla kannustuksella lienee merkityksensä, sillä parhaiten miehistä seulontaan osallistuivat naimisissa olevat, huonoiten naimattomat.

Milloin eturauhassyöpä seulotaan?

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpäsairaus. Sairaustapauksia todetaan vuosittain viitisentuhatta. Toistaiseksi seulontoja ei järjestetä, mutta keskustelu puolesta ja vastaan on käynyt kuumana jo vuosia.

Testissä mitataan PSA-arvoja. Prostataspesifinen antigeeni (PSA) on eturauhasen erittämää ainetta, seriiniproteaasia, joka tekee siemennesteen juoksevaksi. Tätä ainetta vuotaa aina hieman verenkiertoon. Hälyttävänä pidetään määrää, joka ylittää 3,5—4 milligrammaa litrassa verta. Näissä mittatuloksissa mies passitetaan yleensä lisätutkimuksiin, joissa tarkistetaan, onko eturauhasissa kasvaimia.

Tästä päästäänkin eturauhasseulonnoista käytävän väittelyn ytimeen. On nimittäin niin, että lisätutkimuksissa voidaan löytää kasvaimia, jotka olisivat voineet jäädä oireettomiksi miehen loppuiäksi. Nyt niitä kuitenkin alettaisiin hoitaa.

Äkkiä ajateltuna hyvä asia, mutta vaa’assa painaa myös se, että eturauhassyövän leikkaus- sekä sädehoito heikentävät miehen elämänlaatua aiheuttamalla muun muassa virtsatieongelmia ja impotenssia. Toisaalta seulonnoilla on arvioitu estettävän noin 200 vuosittaista syöpäkuolemaa.

Uusia elämänlaatua ylläpitäviä hoitomuotoja etsitään koko ajan, mutta valtakunnallisia seulontoja ei vielä siis ole tulossa.

Lue lisää Tunnista eturauhasen liikakasvu, tulehdus ja syöpä

  • kohdunkaulan syöpää ehkäisevä seulonta
  • rintasyövän seulonta
  • suolistosyövän seulonta

Lue lisää syöpäseulonnoista Syöpäjärjestöjen sivuilta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.