Elämästä tulee huolettomampaa, kun ei tarvitse pelätä raskautta. Sopivin ehkäisymenetelmä löytyy kokeilemalla. Entäs jos ehkäisy unohtui?

Kun sopivaa e-pilleriä etsitään, lääkäri summaa yhteen lääketieteelliset faktat, potilaansa kokemukset ja toiveet.

Myös suvun terveyshistoria on syytä selvittää, sillä veritulppariski nousee pillereillä hieman iän myötä. Veritulppa tulee herkimmin tupakoivalle, ylipainoiselle naiselle, tai sille, jolla on tukoksiin perinnöllinen alttius. Jos pillerin käyttäjälle iskee kova päänsärky, jalka turpoaa, pohkeeseen tulee kova kipu tai henkeä alkaa ahdistaa, pillereiden käyttäminen on lopetettava ja hakeuduttava lääkäriin.

Mikäli nainen on perusterve, yhdistelmäpillerit sopivat hänelle teinistä vaihdevuosiin. Ehkäisytarpeen väistyessä hän voi siirtyä suoraan e-pillereistä hormonikorvaushoitoon.

Minipillerit sopivat niillekin naisille, joilla estrogeenivalmisteet lisäävät veritulppariskiä tai päänsärkyä. Minipillereissä on ainoastaan keltarauhashormonia. Sen sijaan minipillerit eivät sovi suurpiirteisille, sillä yhdenkin unohtaminen laskee ehkäisytehon koko liuskan ajaksi. Minipillerien aiheuttamat vuodot voivat olla epäsäännöllisiä.

Vaikka pillereiden hormonimäärät ovat pienentyneet, on ehkäisyn alussa lähes kaikilla joitakin haittatuntemuksia. Yleisiä ovat välivuodot, pahoinvointi sekä rintojen arkuus. Ne jäävät yleensä pois, kun elimistö tottuu. Vuosittaisten lääkärikäyntien yhteydessä kannattaa kertoa rehellisesti oireistaan, tuntemuksistaan ja peloistaan.

Ylipainosta on kuitenkin turha syyttää pillereitä, sillä ne eivät lisää ruokahalua. Parisuhteessa ruokatottumukset muuttuvat: niin kuin rakasteleminen – yhdessä syöminen – on mukavaa. Naishormonit saattavat kerätä ylimääräistä nestettä kilon tai pari. Turvotus ei ole lihomista, sillä soluihin ei kerry ylimääräistä rasvaa. Nestekilot myös poistuvat, kun pillereiden käytön lopettaa.

Pilleri hoitaa kuukautiskipuja

Ehkäisyn lisäksi e-pillereillä tehdään muutakin: kuukautisensa voi säätää tulemaan joka toinen kuukausi tai harvemmin. Lääketieteellistä estettä kuukautisten harventamiselle ei ole.

Kierron pidentämisellä voi hoitaa myös kuukautiskipuja. Silloin yhdistelmäpillereitä otetaan jatkuvasti niin, että tyhjennysvuoto tulee kerran kolmessa kuukaudessa tai harvemminkin. Pillereillä talttuvat runsaatkin kuukautiset. Tavallisesti vuoto niukkenee söipä pillereitä liuskan tai useamman peräkkäin.

Jos unohtaa ottaa pillerin, hormoniehkäisyn teho lakkaa ja hedelmällisyys palaa parissa päivässä. Silti joka viides e-pillereiden käyttäjistä epäilee pillereiden aiheuttavan lapsettomuutta. Epäilys on turha. E-pillerit eivät aiheuta lapsettomuutta vaan ikä. Jos syö 20 vuotta pillereitä, hedelmällisyys laskee luonnostaan niin, ettei raskaus ala yhtä helposti kuin nuorena.

Pillerit eivät myöskään selvästi lisää rintasyövän riskiä. Joidenkin tutkimusten mukaan rintasyöpäriski voi e-pillereiden käyttäjillä olla rahtusen suurempi kuin kokonaan ilman hormonivalmisteita eläneillä. Näin varsinkin, jos pillereistä jatkaa vaihdevuosien hormonikorvaushoitoon.

Rengas tai laastari unohtelijalle

Jos unohtelee pillereitä, on varminta siirtyä ehkäisyrenkaaseen tai -laastariin. Oikein käytettynä ne vastaavat teholtaan yhdistelmäpilleriä. Rengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi kerrallaan. Neljäs on taukoviikko, jolloin vuoto tulee.

Laastari vaihdetaan kerran viikossa kolmen viikon ajan. Sen jälkeen pidetään tauko kuten pillereissä tai renkaassa. Hormonikoostumukseltaan rengas ja laastari vastaavat yhdistelmäpilleriä. Kumpiakin voi käyttää myös ilman taukoviikkoa kuten yhdistelmäpilleriä.

Jos yhdistelmäpillerit aiheuttavat haittoja, rengas ja laastari voivat vapauttaa niistä, sillä niissä on hormonia vähemmän kuin pillereissä. Hormonipitoisuus veressä on pieni ja tasainen.

Kapseli ehkäisee vuosia

Jos minipilleri sopii hyvin, on mahdollista siirtyä ihon alle laitettavan ehkäisykapselin käyttäjäksi. Vaikutus on sama kuin minipillerin, mutta käyttäjän ei tarvitse muistaa annostelua, sillä kapselista vapautuu keltarauhashormonia kolmen vuoden ajan. Jos kapseli poistetaan, raskaus voi alkaa heti.

Lääkäri asentaa ehkäisykapselin olkavarren ihon alle paikallispuudutuksessa. Kapseli ei näy, mutta sen tuntee koskettamalla.

Kierukka käy nuorellekin

Kierukkaa voivat käyttää myös synnyttämättömät naiset. Aikaisemmin sen luultiin aiheuttavan tulehduksia ja lapsettomuutta, mutta tutkimustieto on syrjäyttänyt kummankin luulon.

Kuoprikierukka asetetaan kohtuun, ja se estää munasolun kiinnittymisen kohtuun. Se saattaa myös lisätä kuukautisvuotoja ja -kipuja. Jos näin käy, kuparikierukka kannattaa vaihtaan hormonikierukkaan.
Kierukka saattaa lisätä valkovuotoa ja emätintulehduksia mutta yleensä vain naisilla, jotka ovat muutenkin herkkiä gynekologisille tulehduksille.

Hormonikierukka vie vuodon

Hormonikierukasta vapautuu keltarauhashormonia paikallisesti ja pieniä määriä myös verenkiertoon. Se niukentaa kuukautisia niin, että vuoto ja kivut voivat jäädä kokonaan poiskin. Vuodon poisjääminen on täysin turvallista.

Kierukan hinta on käyttöpäivää kohti edullinen, sillä sen käyttöikä on 5 vuotta. Hormonikierukka on myös erinomainen runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoidossa. Se on vähentänyt kohdunpoistoja merkittävästi.

Nopea ja lopullinen sterilisaatio

Kun tarpeellinen määrä lapsia on maailmassa, ehkäisyn voi ajatella uudelleen. Mikäli muu ehkäisy ei sovi, sterilisaatio voi olla hyvä vaihtoehto.

Miehelle tehtävässä sterilisaatiossa, vasektomiassa, siemenjohdin katkaistaan paikallispuudutuksessa.

Naisenkin munajohtimet voidaan arpeuttaa umpeen ilman nukutusta ja vatsan leikkaushaavaa. Tämä Essure-arpeuttaminen on potilaalle munatorvien klipsaamista turvallisempi toimenpide. Joillekin naisille toimenpide voi olla kivulias.

Essuressa viisimillinen tähystin viedään kohdun kautta munatorviin, joihin asennetaan pienet implantit. Nämä vierasesineet sulkevat munatorvet kolmessa kuukaudessa. Kun toimenpide voidaan tehdä ilman nukutuksia ja puudutuksia, nainen kotiutuu sairaalasta muutamassa tunnissa.

Unohtuiko ehkäisy?

Jos ehkäisy on unohtunut tai kondomi pettänyt, voi turvautua jälkiehkäisyyn. Hormonaalinen jälkiehkäisy onnistuu, kun suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut enintään kolme vuorokautta.Yli 15-vuotiaat saavat ostaa apteekista jälkiehkäisypillerin ilman reseptiä, alle 15-vuotiaat tarvitsevat lääkäriltä reseptin.

Jälkiehkäisypilleri estää munasolun irtoamisen ja vaikeuttaa hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä kohdun limakalvolle. Se siis estää raskauden alkamisen mutta ei keskeytä jo alkanutta raskautta. Jälkiehkäisypilleriä ei pidä ottaa kuin korkeintaan kolme kertaa vuodessa.

Vaikka jälkiehkäisypillereiden hormonimäärä on alin mahdollinen, pahoinvointi, oksentelu, rintojen aristus ja päänsärky ovat yleisiä sivuvaikutuksia. Jälkitarkastus 3–4 viikon kuluttua on erityisen tärkeä, elleivät kuukautiset siihen mennessä ole alkaneet.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen sädehoidon erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Lue lisää hormoneista.

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.