Lehahtelua, kutisevia patteja iholla. Apu yliherkkyysoireisiin löytyy, kun niiden aiheuttaja selviää.

1. Atooppinen ihottuma lehahtaa minun ja aikuisen tyttäreni kasvoille aika ajoin, eivätkä apteekin perusvoiteet tunnu riittävän. Mikä avuksi?

Perusvoiteet ovat voiteita, joissa ei ole lääkeainetta. Ne ovat toki tarpeen atooppisen ihon suojauksessa ja kosteutuksessa, mutta ihonne tarvitsee myös lääkevoiteita. Voisitte kokeilla ilman reseptiä saatavaa hydrokortisoni­voidetta 1—2 kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Jos iho rauhoittuu, voitte uusia hoitokuurin kerran pari kuukaudessa.

Reseptittömät lääkevoiteet auttavat lievissä atopiatapauksissa. Elleivät ne riitä, on lähdettävä lääkärin pakeille. Hän määrää vahvempia kortisonivoiteita ja varmistaa, että kyse on oikeasti atooppisesta ihottumasta.

Atopiataipumus tarkoittaa sitä, että ihon läpäisevyys on lisääntynyt, eikä se tuota suojaavia rasvoja normaalin ihon tapaan. Atooppinen iho oireilee myös kutisemalla. Usein atopia on perinnöllistä.

Ihottuman hoitoon on myös uudempia lääkevoiteita, kuten takro- ja pimekrolimuusit. Voidetta käytetään aluksi päivittäin, ja kun oireilu hellittää, riittää että voidetta sivelee pari kolme kertaa viikossa.

2. Jälki nousi sormeeni järkyttävän nopeasti. Sormuksen kuva oli kuin poltettu ihooni ja punaista renkulaa kutitti vietävästi. Mille herkistyin?

Tavallisin koruallergia on nikkeliallergia ja useimmiten oireet johtuvat korvakorusta. Nikkeliallergia on kuitenkin vähentynyt huomattavasti EU:n nikkeliasetuksen myötä. Säädös sanoo, ettei nikkeliä saa irrota muun muassa sormuksista enempää kuin 0,49 mikrogrammaa kuutiosenttiä kohden viikossa.

Rei’ittämiskoruissa, kuten korva- ja lävistyskoruista, luku on 0,19. EU:n ulkopuolelta ostetuissa tai vanhoissa koruissa voi nikkeliä olla runsaastikin.
Jos sormus aiheutti sinulle kosketusihottuman eli kontaktiekseeman, ainoa tapa hoitaa oire pois on olla käyttämättä sormusta. Kutisevaan kohtaan voit sivellä reseptitöntä kortisonivoidetta ja ottaa suun kautta antihistamiinitabletteja.

Jos taas oireen takaa löytyy ärsytys, ihosi on reagoinut likaan ja kosteuteen. Ota vastaisuudessa sormus pois tiskatessa, siivotessa ja käsipesulla. Ärsytysoire haaltuu itsekseen muutamassa päivässä.

3. Iholleni nousi antibioottikuurin aikana punoittava, läiskäinen ja vähän kohollaan oleva kutiseva ihottuma. Teinkö oikein kun lopetin kuurin omin luvin?

Oikein teit. Nokkosihottuma eli urtikaria saattoi toki johtua käyttämästäsi antibiootista, mutta todennäköisemmin se oli taudin perua. Infektiosi olisi kuitenkin pitänyt hoitaa toisella antibiootilla, jos tautisi oli varmuudella bakteerin aiheuttama.

Urtikaria syntyy, kun ihossa vapautuu histamiinia. Laaja-alaisessa urtikariassa on syytä hakeutua lääkäriin, joskin ihottuma häviää itsekseenkin.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

Lue lisää
Atopia-teemasta
Kortisonin käytöstä

Vierailija

Mitä tehdä, kun iho-oireet yllättävät?

Onko atopiasi allergiaa? Allergiat ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia vieraisiin aineisiin, jonka todellinen syy voi olla kelvoton ruokavalio joka pitää hälytystilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen väärällä ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu. Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista allergioista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi. Kuuntele tämä: https://soundcloud.com/helsinki-paleo/helsinki-paleo-podcast-episode23 Kohdasta [23...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.