Muistinmenetys on hyvin dramaattista. Äkillinen isku tai voimakas tunnereaktio estää tapahtumaa painumasta pitkäkestoiseen muistiin. Usein muisti palaa ja sitä voi tukea erilaisilla tekniikoilla.

Voimakas tunnereaktio voi ylittää kyvyn käsitellä tapahtunutta, sitä voi seurata muistinmenetys. Näin voi käydä esimerkiksi raiskauksen tai muun järkyttävän tapahtuman uhrille, sodan kokeneelle tai itsemurhaa yrittäneelle. Tätä sanotaan psykogeeniseksi muistinmenetykseksi.

Muistinmenetys voi liittyä joskus harvoin koko aikaisempaan elämään tai vain johonkin yksittäiseen osaan järkyttävää tapahtumaa. Muistinsa menettänyt voi toistuvasti kysellä samaa asiaa, eikä millään pysty painamaan sitä mieleensä.

Kohtauksen jälkeen ihminen ei itse muista, mitä kohtauksen aikana tapahtui. Psykogeenisen muistinmenetykseen liittyvät järkyttävät tapahtumat voivat ainakin osittain palautua muistiin itsestään.

Isku päähän tai järkyttävä uutinen voi aiheuttaa väliaikaisen muistikatkoksen. Se aiheuttaa minuuteista tunteihin kestävän muistipimennon.

Äkillinen isku tai voimakas tunnereaktio estää tapahtumaa painumasta pitkäkestoiseen muistiin. Esimerkiksi auto-onnettomuuden jälkeen ihminen ei muista, mitä tapahtui vähän ennen tai heti sen jälkeen kun oma auto törmäsi toiseen autoon. Ensimmäinen muistikuva voi olla vasta sairaalasta.

Joihinkin sairauksiin, kuten masennukseen, epilepsiaan, aivoverenkierronhäiriöihin, dementiaan ja skitsofreniaan, liittyy myös väliaikaista tai pysyvämpää muistinmenetystä. Tai kun ihminen nukutetaan jotakin leikkausta varten, syntyy muistiaukko. Samoin alkoholin tai jonkun muun aineen aiheuttamaa myrkytystilaa voi aiheuttaa muistiaukon.

Hyvän muistin voi oppia

– Muisti on vähän niin kuin hauislihas, jota voi treenata. Treenaamalla aivosolujen väliset yhteydet lisääntyvät, muistikouluttaja Martti Vannas sanoo.

Hän on koulutukseltaan lääkäri ja esiintyy myös taikurina. Muistikoulutuksessaan hän yhdistää näitä kahta rooliaan.

Tyypillinen Vannaksen muistitemppu menee näin: hän kättelee ovella koko 40 henkisen yleisönsä – ja tuntee sen jälkeen jokaisen nimeltä. Tai hän pyytää yleisön joukosta kolmeakymmentä sanomaan jonkun esineen. Pian hän luettelee ne uudestaan – ilman muistiinpanoja. Hän pystyy myös muistamaan piin 550 desimaalia.

Miten hän sen tekee?

Vannaksen mukaan hänellä ei ole sen parempaa muistia kuin kenelläkään muulla. Hänellä on mielikuvitusta, kuten kaikilla.

Hän kuvittelee päässään hurjiakin mielikuvia, jotka hän liittää itselle tuttuihin asioihin.

Luomalla mielikuvia ja assosioimalla voi Vannaksen mukaan opetella muistamaan esimerkiksi numeroita ja nimiä. Jokaiselle numerolle voi keksiä visuaalisen ulkonäön, joka on pelkkää numeroa paljon helpompi painaa mieleensä. Ykkönen on Vannaksen muistissa kynttilä ja kolmonen käsiraudat. Numerosarjan yksi-kolme-yksi voisi siis painaa mieleensä ajattelemalla kahta kynttilää, jotka on kytketty toisiinsa käsiraudoilla.

Nimet vaativat ehkä vähän enemmän mielikuvitusta, mutta Vannas uskoo, että jokaisesta nimestä tulee aina jotakin mieleen. Mitä tulisi mieleen nimestä Erja? Joku samanniminen? Tai harja? Kuvittele Erjaksi esittäytyvän uuden tuttavuutesi kulmakarvojen tilalle isot punaiset tiskiharjat.

Martti Vannas itse harjoittaa muistiaan tarkkailemalla ympäristöään.
– Se on hyvä keino kehittää mielikuvitustaan.

Kasvoja voi opetella havainnoimaan ruuhkabussissa työmatkalla. Keksii vastapäätä istuvalle herralle esimerkiksi nimen Sakari, josta tulee mieleen sokeri. Hei, mutta sillähän pullottaa selvästi tossa silmäluomien alla sokeripalat. Ihan luonnottoman näköistä.

Martti Vannas haaveilee, että vastaavanlaisia muistitekniikoita opetettaisiin ihmisille. Hänen pitkän aikavälin haaveenaan olisi perustaa Suomeen muistikeskus, jossa opetettaisiin muistitekniikoita työikäisille. Ja koululaisille voisi räätälöidä omanlaisensa muistikoulutuspaketin.

– Hyvästä muistista on hyötyä opiskelussa, työssä ja sosiaalisissa suhteissa. Se parantaa elämänlaatua huomattavasti, hän sanoo.

– Ihminen, joka muistaa muiden nimet, muistetaan.

Lue lisää elämäntapojen vaikutuksesta muistiin.

 

Jos pitää muistaa

  • Keksi muistivinkkejä ja mielleyhtymiä
  • Tee loru avainsanoista tai alkukirjaimista
  • Liitä muistettavaan asiaan jokin tunne
  • Toista muistettava asia ääneen
  • Keskity kunnolla muistettavaan asiaan
  • Muuta asiat kuviksi mielessäsi – käytä mielikuvitusta
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.