Kuva Shutterstock

Perimään kirjoitettua kohtaloaan voi muuttaa, sillä elämäntavat vaikuttavat geenien toimintaan. Voimme ruokkia hyviä geenejämme ja sammuttaa huonoja. Kokeile itse!

Geenisi ovat mitä ovat, mutta tiesitkö, että niiden toimintaa voi säädellä: hyödylliset panna töihin ja huonoja lomauttaa. Voimme vaikuttaa elämämme käsikirjoitukseen eli perimään liikkumalla tarpeeksi ja syömällä terveellisesti.

Epigeenit ovat perimämme ympärillä hääriviä säätäjiä, jotka sammuttelevat ja sytyttelevät geenejämme. Ne periytyvät sukupolvesta toiseen mutta eivät muuta DNA:n emäsjärjestystä, perimää. Sen sijaan epigeenit vaikuttavat geeniemme ilmentymiseen ja siten terveyteemme hyvinkin voimakkaasti. Kärjistäen voi sanoa, että perimämme saattaa olla tappava, mutta oikein ruokitut säätäjät voivat muuttaa kohtalomme.

Ravintorikkaan ruoan voi nähdä sytyttävän elimistössämme hyvien geenien toimintaa kuin lamppua. Kun syömme ravintoköyhää ruokaa, geenit pimenevät. Näin meissä välkkyy kokoaikainen geenidisko sen mukaan, syömmekö terveellistä vai epäterveellistä ruokaa.

Kuuluisin koe on tehty vaaleilla hiirillä, joilla oli lihavuusgeeni. Kun lihavia, vaaleita emoja ruokittiin terveellisellä ravinnolla, ne saivat perimästään huolimatta laihoja, ruskeita poikasia.

Epigeneettinen säätely selittää myös sitä, miksi identtisistä kaksosista ei tule toistensa täydellisiä kopioita. Vaikka heillä on samat geenit, ne aktivoituvat eri tavoin vaikkapa sen mukaan, polttaako tupakkaa tai harrastaako liikuntaa.

Vaikka epigeenejä ei biologisesti ole olemassa, maallikko saa ajatella, että epigeenit sammuttavat ja sytyttävät perimämme toimintaa sitä mukaan, mitä pistämme suuhumme ja miten liikumme.

— Tämä säätely on vain yksi osa sitä monimutkaista prosessia, joka elimistössämme ratkaisee, tuleeko tauti vai pysymmekö terveenä, sanoo dosentti Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta.

— Näihin voimme erinomaisesti elämäntavoillamme vaikuttaa.

Isoäidin opetukset

Ravinnolla ja liikunnalla voimme siis ohjailla geenien toimintaa. Hankitut ominaisuudet myös periytyvät, vaikka geenimme pysyvät samoina. Olet sitä, mitä isoäitisi söi, ja lapsenlapsesi ovat sitä, mitä itse syöt. Ihmisten sukupolvissa näyttö on hitaampaa kuin lihavilla hiirillä, mutta lopputulos sama.

Jos isoäitimme möhli meidän geeniemme ilmentymisen, voimme kuitenkin korjata tilanteen lapsenlapsissamme. Ennen oli pula ruoasta, nyt vaikeutena on valita ne eväät, joilla itse pysymme kunnossa ja lapsenlapsemmekin voivat hyvin.

Jotta perimän siirtäminen ei jää kokonaan naisten harteille, Marjukka Kolehmainen muistuttaa, että elämän­tapojen seuraukset periytyvät myös isän kautta.  

— Isäehdokkaan elämäntavoista voisi karsia ainakin tupakoinnin, Marjukka Kolehmainen sanoo.

— Tosin emme vielä tiedä terveellisinä pitämiemme vitamiinipillereidenkään vaikutusta geeniemme säätelyyn. Vaikutukset voivat olla yllättäviä niin omalla kohdalla kuin lastenlastemme perimässä.

Diabetes nurin kasviksilla

Millä sitten geenejään voisi trimmata parhaaseen suoritukseen? Tutkittujen terveyshyötyjen listalta löytyvät ainakin marjat, kasvikset, liikunta sekä säännöllinen ja riittävä uni.

Tutkimusten perusteella koko väestölle tarkoitettu mahdollisimman terveellinen ruokavalio on kirjattu virallisiin ravitsemussuosituksiin. Ravitsemuksesta saadaan kuitenkin uutta tietoa jatkuvasti ja suosituksia päivitetään säännöllisesti. Jo nyt suosituksen rivien välistä voi lukea, että sokeria ei tarvitse syödä lainkaan, kuoritut viljat ovat hyödyttömiä, emmekä tarvitse eläinrasvoja.

Amerikkalainen epigenetiikan tuntija Dr. Wes Youngberg kutsuu tyypin 2 diabetesta hitaaksi itsemurhaksi ja väittää, että 90 prosenttia tapauksista on estettävissä kasvisruokavaliolla ja ruokailun jälkeisellä liikunnalla. Sokerin ja eläinperäisen ruoan lisäksi hän välttäisi myös teollisia elintarvikkeita, joista ei tarkasti tiedä, mitä ne sisältävät. Omena omenana ja verensokeri alas lihastyöllä.

Inflammaation avain?

Geenien säätely selittää osaltaan elimistömme terveyttä ja sairautta. Jos epigeneettinen palomuuri murtuu, voivat syöpäsolut saada vallan tai elimistö alkaa tuhoutua hitaasti matala-asteisen tulehduksen hivutuksessa.

Inflammaatio, bakteeriton tulehdus, liittyy moneen krooniseen sairauteen ja sen katsotaan olevan merkki siitä, että epigeenejä ei ole ruokittu hyvin. Matala-asteinen tulehdus yrittää korjata vaurioita, mutta saadessaan lisää sopimattomia eväitä, aineenvaihduntasairaudet, kuten tyypin 2 diabetes tai valtimotauti, puhkeavat.

Matala-asteista tulehdusta ei itse huomaa ennen kuin mittauttaa tulehduksen välittäjäaineiden määrän veressään. Sitä mitataan hs-CRP:llä, joka on nimensä, high sensitive, mukaisesti tarkka tulehdusvälittäjäaineiden mittari. Suomessa mittausta käytetään toistaiseksi vähän, vaikka se saattaa jatkossa paljastua hyvin näppäräksi tavaksi saada selville, missä kunnossa ihminen on.

Jos tulehduksen välittäjäaineita on veressä enemmän kuin kolme grammaa litrassa (hs-CRP on suurempi kuin 3 mg/l), elimistön epigeneettinen säätely nikottelee. Voimme vähentää matala-asteista tulehdusta ainoastaan elämäntapoja muuttamalla. Mitään muuta lääkettä liikapainon aiheuttamaan inflammaatioon ei ole.

Asiantuntija: dosentti, yliopistotutkija Marjukka Kolehmainen, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Itä-Suomen yliopisto Kuopio.

 

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.