Kuva Shutterstock

Luulitko, ettei sinun päänsärkysi mitään migreeniä ole? Voit olla väärässä. Lue miten erotat sen muista päänsäryistä.

 

Päänsärky on harvoin vakavaa, mutta aina inhottavaa. Jos päätä jomottaa joka viikko, kannattaa mennä lääkäriin. Sinulla voi olla todennäköinen migreeni.

Migreeninoireita kuvataan usein rajuiksi: oksentelua, näköhäiriöitä, valonarkuutta. Mutta myös tavallisempi jomotus saattaa olla migreeniä. Se on yleisempää kuin on ajateltu.

— Nykyään päänsärkypotilaalle voidaan antaa diagnoosiksi migreenin ja lihasjännityspäänsäryn väliin jäävä todennäköinen migreeni. Se tarkoittaa päänsärkyä, josta puuttuu yksi täyden migreenin piirre, vaikka pahoinvointi, sanoo neurologian erikoislääkäri Markku Nissilä.

Nissilän mielestä potilaille on tähän asti annettu liian usein jännityspäänsärkydiagnoosi.

— Hartioiden tai selän lihasten jännityksellä ei ole yhteyttä päänsärkyyn.

Päähän kiinnittyvien lihasten jännitys, joka aiheuttaa kiinnityskohtaan kipua, voi kuitenkin tuntua päänsäryltä.

— Takaraivohermon aristus taas tulkitaan usein lihaskiinnityskohdan arkuudeksi, vaikka kyseessä on migreeniin liittyvä ilmiö, Nissilä kertoo.

Hoitamattomana lihasjännityspäänsärky voi kroonistua ja saada todennäköisen migreenin piirteitä. Jos kivun aiheuttajaa ei hoideta, lihasten kipupäätteet aktivoituvat jatkuvasti ja elimistö herkistyy migreeniä aiheuttavien välittäjäaineiden synnylle. Selvitä siis päänsärkysi syy ja hoida vaiva ajoissa.

1. Luultavasti migreeniä jos...

Jos päänsärky alkaa säännöllisesti haitata harrastuksia tai työelämää, luultavasti kyseessä on jonkinasteinen migreeni. Ainoastaan migreenille varattuja oireita ovat ennakoiva makeanhimo, pahoinvointi, kivun tuntuminen sykkeen tahdissa ja se, että kipu pahenee rasituksessa. Kipu tulee kohtauksittain, voi tuntua vain toisella puolella päätä ja kestää muutamasta tunnista pariin kolmeen vuorokauteen.

— Jos päätä jomottaa ja kipu pahenee ponnistuksessa, on syytä epäillä migreeniä, vaikkei pahoinvointia tai valonarkuutta vielä olisikaan, Markku Nissilä sanoo.

Migreenityyppisen säryn aiheuttavat hermoverkoissa syntyvät kivun välittäjäaineet. Välittäjäaineiden säätelyä ohjaavat perintötekijät.

Migreenikohtauksen syntyyn ei ole yleispäteviä sääntöjä. Joillakin kohtauksen laukaisee jokin tietty ruoka-aine, ja he oppivat välttämään sitä. Toisinaan stressi, väsymys tai naisilla kuukautisten alkaminen vaikuttavat jomotuksen alkamiseen. Aina syytä ei kuitenkaan löydy ja kohtaus tulee yllättäen.

Elintapojen ja esimerkiksi unirytmin säännöllisyyteen voi kuitenkin itse pyrkiä vaikuttamaan.

Migreenipotilaat saavat usein joistakin viineistä ja mausteisista viinoistakin päänsärkykohtauksen, vaikka juotu määrä ei olisi suuri. Migreeni suojaakin yleensä alkoholismilta.

Hoitona migreeniin lepo ja lääkkeet

Migreenikipua ei kohtauksen aikana helpota kuin lepo ja lääkkeet. Suurimmalla osalla auttavat triptaanit, migreenin täsmälääkkeet. Niitä ei pitäisi syödä yli kymmenenä päivänä kuukaudessa, sillä ne aiheuttavat pitkään käytettynä särkylääkepäänsärkyä. Migreeniin ja todennäköiseen migreeniin on myös estolääkkeitä, kuten beetasalpaajia ja joitakin alun perin epilepsiaan tarkoitettuja lääkkeitä.

Migreenin aiheuttavan kivun välittäjäaineita on jo tunnistettu. Nyt kehitellään lääkkeitä, jotka vaikuttavat suoraan näihin välittäjäaineisiin ja estävät niiden vaikutuksen elimistössä. Tällaisia lääkkeitä on saatavilla ehkä neljän tai viiden vuoden kuluttua.

2. Jännityspäänsärkyä jos...

Jos vannemainen kipu tuntuu molemmin puolin päätä, alkaa takaraivolta ja nousee tasaisesti ylöspäin, on usein kyse jännityspäänsärystä. Kipu ei ole sietämätöntä mutta häiritsevää ja voi vaivata useita päiviä. Pienikin venyttely tai rentoutus helpottaa kipua.

Lihasjännityspäänsärky alkaa kallonpohjan- tai purentalihasten jännityksestä tai stressin seurauksena.

Jos päänsärky johtuu purentalihaksista, taustalla on hampaiden narskuttelu. Hampaitaan voi kiristellä yöllä, vaikka narskutteluääntä ei kuuluisikaan.

Moni puree hampaitaan tiedostamatta myös päivällä. Purennasta johtuvaan päänsärkyyn saa apua asiaan erikoistuneen hammaslääkärin luota.

Vaikeissa tapauksissa lääkäri voi ruiskuttaa jumissa oleviin purentalihaksiin botuliinia pistoksina. Se salpaa kipua aiheuttavien välittäjäaineiden vapautumista ja rentouttaa kireitä lihaksia heti. Vaikka botuliini on kova myrkky, se sitoutuu nopeasti hermopäätteisiin eikä leviä muualle elimistössä. Vaikutus kestää noin kolme kuukautta.

Kallonpohjan kireydestä johtuvassa päänsäryssä huomio on kiinnitettävä hyvään työ- ja nukkumisasentoon. Istumatyötä tekevän asento lysähtää helposti, jolloin kaularanka taipuu eteen. Kun katsetta nostaa ylös, niskan yläosassa sijaitsevat kallonpohjan lihakset kiristyvät, mikä voi tuntua päänsärkynä, huimauksena tai pahoinvointina.

Kivun hoidossa voi käyttää silloin tällöin reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä, mutta kuukausien jokaviikkoinen käyttö saattaa johtaa särkylääkepäänsärkyyn. Jos päänsärky jatkuu pitkään, kannattaa estolääkkeeksi aloittaa pieni annos pitkäaikaisen kivun hoidossa käytettyä masennuslääkettä.

Hoitona jännityspäänsärkyyn lihashuolto

Pysyvintä apua lihasjännityspään¬särkyyn tuovat liikunta, rentoutuminen ja fysioterapia. Jos lääkäri on poissulkenut pääkivun muut syyt, voi apua hakea fysioterapeutilta.

– Kallonpohjaan kiinnittyy useita olka- ja lapaseudun lihaksia. Siksi huono ryhti saattaa aiheuttaa niska- ja hartiakipujen lisäksi yläniskan ylimpiin nikamiin virheasennon ja ylimääräistä kuormitusta, kertoo fysioterapeutti Aino Welin.

Syy on usein huonossa työ- tai nukkumisasennossa, mutta äkillinen pään liikekin voi aiheuttaa yläniskaan krampin, joka säteilee päähän. Myös hyvin yksipuolinen liikunta tai vaikkapa haravointi vetää lihakset helposti kramppiin. Kivun aiheuttaa lihasten epätasapaino, kun osa niskan lihaksista on kireinä ja osa ylivenyttyneinä. Epätasapaino saattaa tuntua poski- ja ohimolihaksissa asti.

– Purentaongelmiakin voi helpottaa fysioterapian keinoin rentouttamalla tiukkoja lihaksia ja parantamalla leukanivelien liikkuvuutta, Welin sanoo.

Manuaalisella käsittelyllä fysioterapeutit avaavat nikamalukkoja ja lihasjumituksia, mutta sen jälkeen on ryhdyttävä vahvistamaan tukilihaksia ja lisäämään liikkuvuutta – muuten ongelma uusii pian.

Avainasemassa on lihasten tasapainon löytäminen harjoittelemalla.

– Pääkipuisen pitää harjoitella niskan syvien lihasten aktivointia. Esimerkiksi nyökkäämällä pienesti selinmakuulla maaten, Welin kertoo.
Jo 2–5 käyntiä fysioterapeutilla riittää, jos sen jälkeen harjoittaa lihaksiaan aktiivisesti ensin päivittäin ja myöhemmin noin kolmisen kertaa viikossa. Hyvää niskanseudun lihaksia vahvistavaa ja liikkuvuutta ylläpitävää liikuntaa ovat kuntosaliharjoittelu, vesijuoksu, tanssit, pilates ja sauvakävely.

3. Särkylääkepäänsärkyä jos...

Särkylääkepäänsärky voi tulla, jos tulehdus¬kipulääkkeitä ottaa särkyyn kolmena neljänä päivänä viikossa useamman kuukauden ajan. Myös migreenilääke triptaanien tiheään käyttöön voi jäädä koukkuun. Kipu ei tule silloin kohtauksina vaan on pientä särkyä, joka tuntuu koko ajan.

Särkylääkepäänsärkyyn auttaa vain vieroitus

Särkylääkepäänsärystä pääsee eroon pitämällä lääkkeiden käytössä vähintään parin viikon tauon. Sen jälkeen lääkkeiden käyttö on rajattava kahteen päivään viikossa. Lääke kannattaa lopettaa kerralla, sillä jonkinlaisia vieroitusoireita tulee lähes kaikille.

Aluksi päänsärky pahenee, tulee pahoinvointia ja univaikeuksia, mutta oireet helpottavat ennen pitkää. Vieroituksen yhteydessä aloitettava estolääkitys voi olla ratkaisu siihen, ettei lääkekierre ala uudestaan.

4. Sarjoittaista päänsärkyä jos...

Huomattavasti jännityspäänsärkyä ja migreeniä harvinaisempi sarjoittainen päänsärky eli Hortonin tauti vaivaa tyypillisesti 20—30-vuotiaita miehiä. Repivä kipu tuntuu toisen silmän ympärillä ja säteilee siitä eri puolille päätä. Kipu on erittäin kova, mutta menee ohi tunnissa tai parissa.

Sarjoittaista päänssärkyä helpottavat vain reseptilääkkeet

Kovaan sarjoittaiseen päänsärkyyn auttavat migreenin täsmälääkkeet tai estolääkitys.
Tavallisista tulehduskipulääkkeistä ei ole apua.

Asiantuntijat: neurologi Markku Nissilä, Terveystalo Turku, fysioterapeutti Aino Welin, Terveystalo Kamppi Fysio, Helsinki

 

Vielä jotakin muuta särkyä

Influenssan tai muun virustaudin yhteydessä tuleva päänsärky johtuu aivokalvoärsytyksestä, joka paranee itsestään. Tulehduskipu- tai viruslääkkeet ja lepo helpottavat särkyä.

Päätä luonnollisesti särkee, jos siihen kohdistuu jokin isku. Myös aivoverisuonten ahtauma tai aivoverenvuoto aiheuttavat pääkipua, mutta niihin liittyy yleensä muitakin oireita, kuten puhe-, näkö- tai tajunnanhäiriöitä.

Päänsärkypotilaan ei tarvitse pelätä kivun vaikuttavan mitenkään aivojen verenkiertoon. Suonet voivat kivunvälittäjäaineiden takia laajentua, mutta niissä ei päänsärystä johtuen tapahdu mitään vaarallista.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.