Muisti on luonnostaan huonompi kuin luulemme. Minimoi aivojen tietovuoto kehittämällä muistitaitoja.

Muistaminen on taitolaji, jossa on lupa olla luova. Ajattele, pohdi, opettele uutta, ideoi ja innostu. Ihmissuhteet ja älylliset haasteet, kuten uuden kielen oppiminen tai uuteen lajiin tutustuminen, ovat hyväksi muistille. Terve muisti ei tarvitse lääkkeitä.

Muistaminen vaatii, että asian painaa mieleensä. Muistoja on myös kerrattava. Sekin on eräänlaista muistitaitoa, että osaa käyttää apuvälineitä muistinsa tukena. Itseään voi auttaa muistamaan kirjoittamalla muistilappuja tai laittamalla puhelimeen hälytyksen. Muistamista voi helpottaa myös vaikuttamalla muistamisen olosuhteisiin. Oppimistilanteessa on tärkeää minimoida keskeytykset ja häiriöt.

Muistin työtä voi helpottaa muistitekniikoilla

Mielikuvat ovat hyödyllisiä, koska niillä voi rikastaa muistijälkeä. Ihmiset ovat hyödyntäneet muistitekniikoita aina. Jos haluat muistaa ulkoa ostos­listan, kuvittele ostokset kuvina. Hyvä muistitekniikka on ajatella muistettava asia kokonaisuutena eli yhtenä kuvana tai esimerkiksi karttana. Jos ostoslistalla on vaikkapa kalaa, omenoita ja herneitä, kuvittele kala ja laita sen suuhun omena. Lisää herneet kalan pään päälle.

Muisti tarvitsee käyttöä

Aivojaan on mahdollista käyttää laiskasti. Keskity tietoisesti painamaan
ihmisten nimet mieleen ja hankkiudu uusiin tilanteisiin, sillä muisti tykkää virikkeistä. Muistitaitoja kannattaa harjoitella monipuolisesti joka päivä, sillä muistin tehokas käyttö helpottaa arkea ja voi myös ennaltaehkäistä muistisairauksia.

Muistot muuttuvat

Muistot ovat kuin verkko, jota paikataan ja virkataan vähitellen. Muistikokemukset rakentuvat jatkuvasti uudelleen. Voit myös tehdä psyykkistä työtä ja tulkita vanhoja muistoja uudesta näkökulmasta. Joskus omat kokemukset sekoittuvat toisten kertomuksiin tai jostakin luettuun tietoon. Muisti voi olla myös väärässä.

Jos on kerran elämässään matkustanut junalla, tapahtumasta jää yleensä hyvin yksityiskohtaiset muistot. Jos matkustaa toistuvasti junalla, myöhemmät muistot
sekoittuvat aiempiin. Yksittäiset kerrat eivät jää mieleen ellei tapahdu jotain poikkeuksellista.

Tunnekokemus auttaa muistamaan

Ihana asia on helppo muistaa, koska muistoa vaalii mielessään. Hyvällä tuulella mieleen jäävät iloiset asiat ja surullisena surulliset. Tunnekokemus tekee muistoista tärkeitä.

Ihmiset voivat muistaa saman tilanteen eri tavoin, koska kiinnitämme huomiota eri asioihin. Usein itsestä kerrotut jutut jäävät mieleen. Toisaalta muisti on valikoiva myös siinä mielessä, että se voi torjua tiettyjä muistoja.

Muisti ei pidä keskeytyksistä

Työmuistin toiminta häiriintyy, jos mieli vaeltelee. Hyvämuistisilla ihmisillä on taito keskittyä ja sulkea häiriötekijät mielensä ulkopuolelle. Keskittyminen on kuitenkin kaikille vaikeaa, ja usean asian tekeminen yhtä aikaa rasittaa muistia.
Toiset ovat erityisen alttiita häiriöille, joten on hyvä tiedostaa itselle vaikeat muistamistilanteet.

Avokonttorissa työskentely on muistin kannalta haastavaa. Järjestele oppimisympäristö sellaiseksi, että siellä on miellyttävä keskittyä. Avuksi voit ottaa vaikka kuulosuojaimet tai ipodin.

Huono nimi- tai kasvomuisti ei ole synnynnäistä

Ei ole olemassa kehnoa nimi- tai kasvomuistia. Ihmisten muistikyvyissä on kyllä eroja, ja esimerkiksi oppimis­ongelmat voivat olla
synnynnäisiä. Silti kaikki hyötyvät muistitaitojen monipuolisesta kehittämisestä. Liikemuistiaan voi harjoitella vaikka uudessa jumpassa.

Nimien muistaminen vaihtelee eri kulttuureissa. Esimerkiksi amerikkalaisille on kunnia-asia muistaa nimiä, joten asiaan paneudutaan ja nimiä toistellaan puheessa.

Tehokas muistitekniikka on yhdistää uusi tieto itselle tuttuun asiaan. Aseta uusi ihminen mielessäsi tuntemasi samannimisen ihmisen viereen. Tuttu henkilö tulee mieleen seuraavan kerran, kun näet hänen kaimansa uudestaan.

Muisti tarvitsee ajoittain ”nollaamista”

Myös aivot tarvitsevat lepoa. Kun aivot lepäävät, muistijäljet vahvistuvat. Säännöllisen unirytmin lisäksi on tär­keää tehdä jotain sellaista, missä itse rentoutuu. Aivolepo voi olla liikuntaa, television katselemista tai vaikka neulomista. Tärkeintä on, ettei ole painetta tai stressiä muistaa asioita. Kaikki, mikä tekee keholle hyvää, ylläpitää myös muistin ja aivojen terveyttä.

Tutkimusten mukaan moni kokee muistinsa ja keskittymiskykynsä heikentyneen viime vuosina. Muistivaikeuksien uskotaan liittyvän työelämän hektisyyteen. Tiedon omaksumiseen vaikuttaa se, onko aihepiiri itselle tuttu vai outo. Jos uutta tietoa tulee kerralla liikaa, sitä on vaikeampi hallita. Suuria tietomääriä on helpompi käsitellä, kun opittava asia on hyvin jaksotettu.

Ulkoa oppimisen tarve on vähentynyt. Nykyään pidetään tärkeänä laajojen tietokokonaisuuksien hallintaa, tiedonhakua ja asiayhteyksien hahmottamista, kun aiemmin korostettiin yksityiskohtien, kuten puhelinnumeroiden ja vuosilukujen muistamista.

Asiantuntija erikoistutkija Virpi Kalakoski, Työterveyslaitos

Lue lisää muistiteemastamme

Ihmisillä on epärealistinen käsitys muistin kyvystä käsitellä tietoa. Omasta muistista ajatellaan, että se on normaalia kehnompi, vaikka suurin osa ihmisistä unohtaa joskus tilapäisesti esimerkiksi nimiä. On myös tavallista unohtaa tulevia tapahtumia. Jos mikään ei ole muistuttamassa esimerkiksi syntymäpäivästä tai sovitusta tapaamisesta, ne unohtuvat helposti.

Unohtuneeksi luultu asia voi yhtäkkiä tupsahtaa mieleen. Muistista myös katoaa paljon tietoa, mutta usein on vaikea tietää, mitä on edes unohtanut.

On tavallista olla hajamielinen, jos on väsynyt tai masentunut. Stressi aiheuttaa tilapäisiä muistiongelmia ja aivojen ylikuormittumista, joka kohdistuu erityisesti työmuistiin.

Ylirasitus vaikeuttaa uuden oppimista. Stressaantuneena osaa ajaa polkupyörää, mutta ei välttämättä pysty keskittymään opiskeluun. Ajotaito on tallentunut liikemuistiin tekemisen kautta, joten se ei yleensä unohdu.

Stressaantuneen keskittymiskyky on huono. Silloin voi olla myös vaikeaa sulkea mielestään epäolennaisia asioita tai huolia.  Joskus on tilanteita, jolloin ei muista edes kuulleensa koko asiaa. Muistaminen palautuu yleensä, kun stressi vähenee.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.