Kun haaveri sattuu, kehosi alkaa toimia kuin tehokas ensiapuryhmä. Se pyrkii korjaamaan kaikki vauriot, johtuivatpa ne sitten palovammasta tai tupakasta.

Luunmurtumasta

Kun luu murtuu, murtumakohtaan muodostuu veripahka. Kun luun päät on saatu vastakkain ja niitä pidetään paikallaan, veripahkan sisälle alkaa kehittyä nopeasti kudossiltoja. Ensin pahkan sisälle muodostuu kollageenia eli tukikudoksen valkuaisainetta. Seuraavaksi syntyy kallus-nimistä sidekudosta, joka yhdistää murtumapintoja. Vähitellen sidekudokseen alkaa muodostua kalkkia, joka lujittaa kudoksia. Luutumisen aikana elimistö siivoaa myös ylimääräiset verisolut pois.

Kun kipsi otettu pois, luu voi muovautua vielä monta kuukautta. Murtumakohdan särky ja turvotus ovat vain merkkejä siitä, että murtumakohta paranee kovaa kyytiä. Kipsin jälkeisestä kivusta ei siis kannata huolestua.

 • 3–4 viikossa: Pienehköt luut luutuvat.
 • Muutamassa kuukaudessa: Isommat luut luutuvat ja muovautuvat lopullisesti. Luutumisaika vaihtelee luun ja murtumakohdan mukaan.

Palovammasta

Kun saat toisen asteen palovamman, ihon pintakerros rikkoutuu ja palopaikkaan pullahtaa rakkula. Rakkulan alla alkaa kehittyä uusi pintakerros. Ihannetapauksessa palovamma paranee niin, että annat rakkulan olla, revit sen parin viikon kuluttua pois ja huomaat, että alle on ilmestynyt uusi terve iho. Rakkula voi toimia pienenä bakteeriesteenä, mutta sen hajoamisesta ei kannata huolestua.

Kolmannen asteen palovamma ulottuu ihon kaikkiin kerroksiin. Tulehdusriski on silloin suurempi ja paraneminen hitaampaa. Tällaisen palovamman paraneminen alkaa pohjalta, samantyyppisesti kuin tulehtuneissa haavoissa. Haavaonteloon alkaa muodostua uutta sidekudosta eli granulaatiokudosta, joka täyttää lopulta haavan ja pitää sen puhtaana. Vaikeimmat palovammat vaativat leikkaushoitoa ja ihonsiirtoja.

 • 2 päivässä: Toisen asteen palovammaan ilmestyy rakkula.
 • 1–2 viikossa: Toisen asteen palovamma parantuu. Syvempien palovammojen paraneminen kestää pidempään.

Alkoholista

Alkoholi häviää elimistöstä 1–2 päivässä. Jos takana on pitkällinen alkoholinkäyttö, koko kehon toipumisessa voi kestää pidempään. Osa pitkäaikaisen juomisen vaikutuksista on pysyviä. Pitkällinen alkoholinkäyttö vaikuttaa muun muassa hermosoluihin, maksaan ja verenpaineeseen. Osa hermosoluista tuhoutuu pysyvästi. Alkoholi voi aiheuttaa myös pysyviä muistitoiminnan tai liikkumisen  häiriöitä, kuten töpöttävää kävelytyyliä.

Alkoholin aiheuttamat maksamuutokset näkyvät tarkastelemalla esimerkiksi GT-arvoja. GT eli glutamyltransferaasi on suurkulutuksen paljastava mittari: arvo ei hievahda yhdestä ryyppyillasta vaan nousee haitallisen korkeaksi vasta, jos alkoholia on juotu lähes päivittäin. Kun alkoholin käyttö lopetetaan, GT-arvo puolittuu kahdessa viikossa. Jos maksaan ei ole ehtinyt tulla pysyviä muutoksia eli kirroosia, 1–2 kuukauden täysraittius puhdistaa maksan normaalitasolle.

Valtaosa alkoholin aiheuttamista fyysisistä haitoista ja muutoksista katoaa jo muutamissa viikoissa. Esimerkiksi verenpaine laskee hyvinkin nopeasti, ja monet hermoston välityksellä tapahtuvat toiminnot,  kuten erektio, palautuvat normaalitasolle.

 • 1–2 päivässä: Alkoholi häviää elimistöstä.
 • Muutamassa viikossa: Valtaosa alkoholin aiheuttamista fyysisistä muutoksista katoaa.
 • 1–2 kuukaudessa: Maksa puhdistuu useimmiten normaalitasolle.

Tupakasta

Kun lopetat tupakoinnin, elimistösi alkaa elpyä heti. Jo 20 minuutissa verenpaineesi on laskenut tupakointia edeltäneelle tasolle. Häkä häviää elimistöstäsi yhdessä vuorokaudessa, nikotiini kahdessa.

Hermosolut vapautuvat nikotiininhimostaan 3–4 viikossa, ja samassa ajassa loppuvat lopettamiseen liittyvät fyysiset vieroitusoireet. Sen sijaan tupakointiin liittyvä psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus voi pitää otteessaan vielä pitkään sen jälkeen, kun hermosolut ovat jo kuivilla.

Voi viedä kuukausia, ennen kuin limakalvot ovat puhdistuneet sille tasolle, kuin ne ylipäätään voivat puhdistua. Osa tupakan haittavaikutuksista on pysyviä. Esimerkiksi soluissa on voinut tapahtua jo muutoksia, joiden vuoksi keuhkosyöpäriski ei palaudu enää koskaan normaalitasolle. 10 vuodessa syöpäriski kuitenkin puolittuu. Myös keuhko- ja valtimoahtaumat ovat pysyviä vaurioita, mutta tupakoinnin lopettaminen hidastaa niiden kehittymistä.

Tupakan tumppaaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Turvarajaa ei ole, vaan vähäinenkin tupakointi vaurioittaa elimistöä.

 • 20 minuutissa: Verenpaine laskee ja syke hidastuu tupakointia edeltäneelle tasolle.
 • 1–2 päivässä: Nikotiini ja häkä katoavat elimistöstä.
 • Muutamassa päivässä: Keuhkoputkien supistustila laukeaa, haju- ja makuaisti alkavat palautua.1–3 kuukaudessa: Verenkierto paranee, yskä ja limannousu lievittyvät.
 • Vuodessa: Riski sairastua sydäninfarktiin puolittuu.
 • 10 vuodessa: Riski sairastua keuhkosyöpään puolittuu.
 • 5–15 vuodessa: Riski sairastua aivohalvaukseen palautuu tupakoimattomien tasolle.

Liikkumattomuudesta

Jos alat liikkua säännöllisesti monen vuoden sohvaperunaelämän jälkeen, elimistösi palkitsee sinut nopeasti. Jo ensimmäinen liikuntakerta vaikuttaa: hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunta paranevat, lepoverenpaine laskee ja nivelten jäykkyys helpottaa. Jos kuntoilusta tulee pysyvä tapa, kehosi alkaa toipua näin:

Kestävyysliikuntaa (esimerkiksi reipasta kävelyä) 2,5 tuntia viikossa, mukana lihaskuntotreenit 2 kertaa viikossa

 • 2–4 kuukaudessa: Leposyke laskee, lihasvoima paranee.
 • 3 kuukaudessa: Hengitys- ja verenkiertoelimistön kestävyyskunto nousee.
 • 3–6 kuukaudessa: Hyvä kolesteroli nousee.

 Voimaharjoittelua ja nopeita suunnan muutoksia sisältävää liikuntaa (esim. ripeä kävely, kuntosali, aerobic, nopeat mailapelit) 3–5 päivänä viikossa

 • Vuoden jälkeen: Luusto vahvistuu, ylipaino laskee.
 • Myöhemmin: Valtimoiden kunto paranee, riski sairastua diabetekseen laskee.
kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.