Ikää kertyy väistämättä, mutta vanhenemista voi jarruttaa. Kaikki, mitä temppuun tarvitaan, on jo ulottuvillamme.– Ihminen on niin vanha kuin hänen aivonsa ovat, väittää professori Timo Strandberg Oulun yliopistosta.

Ei vuodet kulu, ne kuluttaa, lauloi Kolmas nainen. Kuinka vuodet kutakin kohtelevat, riippuu geeneistä, elämäntavoista ja sattumasta. Geeneihin emme voi vaikuttaa ja sattuma korjaa satoaan, mutta ei hätää:

– On arvioitu, että runsas neljännes vanhenemismuutoksista  riippuu geeneistä ja loput ympäristöstä sekä elintavoista, sanoo professori Timo Strandberg Oulun yliopistosta.

Strandberg on varma, että ihminen voi vaalia nuoruuttaan vaikuttamalla elintapoihinsa. Olennaista ovat ruokavalio, liikkumisen määrä ja ruumiinpaino.

Kuulostaako tutulta? Aivan oikein, Timo Strandberg puhuu perinteisistä valtimotautien riskitekijöistä, joista voidaan vetää yhteys siihen, kuinka hitaasti tai nopeasti ihminen vanhenee.

Silti vanheneminen on pitkälle myös päänsisäinen asia, Strandberg väittää.

– Ihminen on niin vanha kuin hänen aivonsa ovat. Ja mikä yleensä rappeuttaa aivoja? Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät!

Yksi salakavalimmista aivojen ikäännyttäjistä on korkea verenpaine. Se rasittaa aivojen verisuonia ja heikentää niiden hapen ja ravinnon saantia.

Jos korkeaan verenpaineeseen liittyy vielä korkea kolesteroli, sen pahempi. Kolesteroli kun ei valitse kohdettaan, vaan yhtä hyvin kuin sydänsuonia, se voi ahtauttaa aivojen verenkierrosta huolehtivia suuria suonia.

Salainen ikämuutos ilmi

Verenpaineen ja kolesterolin tekosista tuhoisimpia ovat aivoinfarktit. Sen sijaan piiloon jäävät niin sanotut mykät infarktit, joiden merkitys on vasta selviämässä lääketieteelle. Ne ovat aivojen "pienoisinfarkteja", joita ihminen ei huomaa, koska niiden aiheuttamat kertavauriot ovat niin vähäisiä.

Jos mykkiä infarkteja kuitenkin sattuu paljon, niistä voi koitua ajan mittaan ongelma, koska infarktin kuolettamat aivosolut eivät uusiudu.

Mitä korkeampi verenpaine on, sitä todennäköisempiä ovat mykät infarktit.

– Ne tuhoavat aivojen valkeaa ainetta, jonka vaurioita ei näe muulla kuin magneettikuvista. Niiden perusteella tiedämme, että hyvin monilla keski-ikäisillä on jo näitä muutoksia.

Ihmisen luonnollinen verenpaine on 120/80 mmHg, siis vielä matalampi kuin nykyinen suositus alle 130/85 mmHg. Realistisinta on pitää tavoitteena jälkimmäistä lukua niin, ettei paine nouse ainakaan sen yli. Elleivät elämäntapojen muutokset riitä laskemaan verenpainetta, lääkärin neuvot lääkityksestä kannattaa ottaa vakavasti.

Aivoille pahasta ovat myös jatkuva stressi, tupakointi, huumeet ja muut vieraat kemikaalit sekä päävammat.

Alkoholia Strandberg sanoo kaksipiippuiseksi jutuksi. Suomalaistyyppinen raju ryyppääminen vaurioittaa aivoja muun muassa tappamalla aivosoluja ja aiheuttamalla onnettomuuksia, joissa pää kolhiintuu. Toisaalta pieni määrä alkoholia päivässä saattaa ehkäistä valtimovaurioita. Alkoholin kyky estää elimistössä tapahtuvaa vahingollista hapettumis- eli härskiintymisilmiötä tuntuu kaipaavan lisää selvittelyä.

Normaalipaino nuorentaa

Monella vanhentuminen lähtee liikkeelle huomaamattomasta lihomisesta. Kilojen mukana verenpaine alkaa nousta, ja samoihin aikoihin lääkärissä tulee sanomista veren rasva-arvoista.

Jos kaiken muun lisäksi myös verensokeri alkaa nousta, puhutaan kohta metabolisesta oireyhtymästä. Se voi merkitä välietappia matkalla kohden tyypin 2 diabetesta. Diabetes onkin jo tauti, joka huonosti hoidettuna kuluttaa ja vanhentaa elimistöä ja varsinkin sydäntä sekä valtimoita ennen aikojaan.

Vaikka ylipaino ei johtaisikaan diabetekseen, voi se rikkoa niveliä, kipeyttää selän, aiheuttaa kuorsausta, hengityskatkoksia ja närästystä. Kaikki tämä vaikuttaa sekä unen laatuun että määrään. Unettomuus taas lihottaa edelleen, mutta näkyy varsinkin aivojen heikentyneenä toimintakykynä. Uni on aikaa, jolloin aivot huolletaan päivän rasituksista, joten aivojen nuorekkuudelle uni on aivan välttämätöntä.

Unen merkitys ulkonäöllekin on suuri. Jokainen valvoja tietää, että parin huonon yön jälkeen peilistä katsoo vastaa sameasilmäinen, harmaa ja kulahtanut hapsutukka.

Ylipaino ei käy vain kehon päälle, vaan rasittaa myös mieltä ja syö itsetuntoa. Kilojen kanssa on ehkä kivempi jäädä kotiin television ääreen, kuin lähteä ulos muiden ihmisten ja harrastusten pariin.

Timo Strandberg tähdentää, että keski-iän hiljaiseen pulskistumiseen ei ole muuta syytä kuin vähittäiset muutokset elämäntavoissa. Niin sanottu perusaineenvaihduntakin hidastuu luontojaan jonkin verran vuosien karttuessa, mutta ei niin paljon, että sillä olisi suurta merkitystä.

Useimmiten kyse on siitä, että ikä vähentää arkiaktiivisuutta; mukavuudenhalu lisääntyy, lapset eivät juoksuta enää eivätkä polvet kestä lenkkeilyä. Ellei näitä sohvaperunataudin oireita tunnista ja ruokaa kuluu kuten ennenkin, 50-vuotiaana on helppo painaa kaksi kertaa niin paljon kuin painoi 25-vuotiaana.

Syö itsesi nuoreksi

Painoa hallitaan liikkumalla ja syömällä. Resepti oikeaan syömiseen on sama iästä riippumatta. Ratkaisevaa on energiankulutus, joka ikääntyessä vähenee luontojaan jonkin verran. Nuorennusruokavaliolla on kaksi perussääntöä: vähemmän ja aina vaan parempaa.

– Ruokavalio, jossa on vähän eläinrasvaa, sopivasti hitaita hiilihydraatteja ja hyviä proteiineja, ei lihota. Ravintoon sisältyy silloin runsaasti kokojyvää, hedelmiä, marjoja ja kasviksia, jolloin ruuasta tulee tarpeeksi kuitua, vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Proteiinia saa kalasta, vähärasvaisesta lihasta ja vähärasvaisista maitotuotteista.

Timo Strandberg suosittelee terveille vain yhtä lisäravinnetta, D-vitamiinia. Ainakin pimeinä kuukausina sen puutteesta kärsii lähes jokainen suomalainen, koska pimeydessä ihon D-vitamiinitehdas on kiinni. Vanhemmiten elimistön kyky myös heikkenee, vaikka valoa olisikin.

Laadun ohessa myös ruoan määrällä voi olla merkitystä sille, kuinka pitkään pysymme mieluummin aikuisen kuin vanhuksen kirjoissa. Monissa ikääntymistä selvittäneissä eläinkokeissa on huomattu, että koe-eläimet, jotka saavat niukkaa, mutta monipuolista ravintoa, elävät pidempään ja terveempinä kuin runsaalla ruualla ruokitut lajitoverinsa. Kalorirajoitus vaikuttaa soluissa, joita se näyttää suojaavan vanhenemiselta.

Takuuaika umpeen 40-vuotiaana

Jyväskylän yliopiston liikuntagerontologian professorin Harri Suomisen käsitys on, että ihmisen on mahdollista säilyttää nuorekas toimintakyky ja hyvä fyysinen kunto läpi elämän. Hän tähdentää, ettei kelloa voi kääntää taaksepäin, mutta itse voi tehdä paljon estääkseen haurauden, jäykkyyden ja voimattomuuden voittokulkua kehossaan.

Suominen itse on tästä mainio esimerkki, sillä yli 60-vuotias professori on aktiivinen veteraaniurheilija, jolle edes aitajuoksu ei tuota ongelmia.

– Tosin veteraanisarjoissa aitojen korkeus laskee, kun siirrytään vanhempiin ikäluokkiin, Suominen naurahtaa.

Ihmisen luuston ja lihaksiston tärkeäksi ominaisuudeksi Harri Suominen sanoo sopeutuvaisuuden. Keho mukautuu paljoon käyttöön nöyrästi ja vähään käyttöön vielä nöyremmin ja nopeasti.

Nuoruusvuosina kehon ja elimistön omat korjausmekanismit toimivat niin vireästi, että suuria kremppoja ei ilmaannu herkästi, vaikka ihminen kuinka laiminlöisi kuntonsa ja terveytensä vaalimista. Mutta kaikki muuttuu, kun 40 vuoden ikäpyykki on käsillä.

– On sanottu, että silloin loppuu ihmisen takuuaika. Samoihin aikoihin alkaa ihmisyksilön hedelmällisin kausi olla ohi, eli parasta ennen umpeutuu.

Lisää ikää ja lihaksia

Keski-iän kynnyksellä alkavat näkyä yksilöiden väliset erot. Yksi alkaa pönäköityä ja ikääntyä, kun toinen taas näyttää säilyttävän jotenkin iättömän olomuotonsa.'

Todennäköistä on, että hän, jota ikä kohtelee silkkihansikkain, tekee jotain asian hyväksi. Hän on ehkä luopunut nuoruuden hölkkäharrastuksesta, mutta jatkaa liikuntaa sauvakävellen ja jumpaten. Hän on ottanut huomioon sen, että elleivät lihakset ja luut saa riittävästi töitä, ne alkavat surkastua.

– Ikääntyessä käy tärkeäksi haastaa elimistöä yli rutiinielämän vaateiden. Keho vaatii yhä enemmän ärsykkeitä pitääkseen yllä toimintojaan.

– Yleinen käsitys on, että ilman harjoitusta lihasmassa alkaa vähetä 30 ikävuoden jälkeen noin prosentin vauhdilla. Mielestäni merkittävää muutosta lihaskuntoon alkaa tulla viisissäkymmenissä, ellei asialle tee mitään. Toisaalta lihaskuntoa voi ryhtyä parantamaan missä iässä tahansa, mitään takarajaa ei ole.

Lihakset reagoivat kiitollisesti harjoitukseen jopa vielä 90-vuotiaana. Harri Suominen sanoo, että muutenkin ihmisen kunnon eri osatekijöitä eli esimerkiksi hapenottokykyä, liikkuvuutta ja kestävyyttä voidaan harjoittaa ikään katsomatta.

Ei siis ole mitenkään myöhäistä ryhtyä tavoittelemaan nuorekkaampaa kuntoa, vaikka laiska elämä olisi pullahtanut jo keski-iän paremmalle puolelle.

Joka päivä liikkeellä

Tärkeintä on aloittaa liikunta varovaisesti oman voinnin mukaan, ja varoa rasitusvammoja. Aikuisen ihmisen kannattaa valita lajeja joista hän pitää ja jotka ovat hänelle luonnostaan sopivia. Geenit määräävät sen, että jollekin aerobiset lajit ovat helpompia, kun taas toisilla parempia tuloksia tulee lihaskuntolajeista.

Liikkuvuuden kannalta lihasten ja koko kehon venyttely on ensiarvoisen tärkeää. Kireät lihakset vetävät hartioita köyryyn ja rasittavat suuria niveliä kuten polvia ja lonkkia.

Nuorena keho kestää äkkinäisempääkin venytystä, mutta vähitellen on hyvä kiinnittää yhä enemmän huomiota lihasten lämmittelyyn ja venyttää kehoa lempeästi, mutta sitkeästi.

– Suosittelen aikuisille ja ikäihmisille päivittäin kevyttä aerobista liikuntaa, kuten sauvakävelyä. Sen lisäksi tarvitaan lihaskuntoharjoittelua kerran, kaksi viikossa ja elvyttävää venyttelyä mahdollisimman usein.

Harri Suominen sanoo, että jos ihminen on ollut nuoresta pitäen aktiivinen ja harrastanut liikuntaa, hänen toiminnallinen ikänsä voi todella olla biologista ikää paljon pienempi. Ne ovat kuitenkin vain lukuja. Tärkeämpää on Suomisesta ihmisen oma kokemus: kun kunto riittää itselle hyvään elämään, luvuilla ei ole merkitystä.

Persikka vai rusina?

Ihon ja hiusten nuoruudesta on hauska haaveilla, mutta se kuinka kauan siloposket ja hulmuhiukset saa oikeasti pitää, vaihtelee. Parhaan luomutuloksen takaavat geenit eli kannattaa katsoa omia vanhempiaan. Jos he ovat säilyttäneet paksut hiukset ja hehkeän ihon, tulevaisuus lupaa hyvää myös jälkeläisille.

Ulkonaisista tekijöistä ihon vihollisiksi tiedetään liiallinen auringonvalo ja tupakointi. Ne haurastuttavat ihon kollageenia ja nopeuttavat sen rakenteen hajoamista. Kollageeni on kenties tärkein ihon lujuudesta ja kestävyydestä huolehtiva proteiini.

Persikkaihoa halajava ei siis koskaan ryhdy tupakoimaan, välttää passiivista altistusta tupakalle eikä paahda itseään auringossa. Kun oleilee auringossa, on syytä käyttää suojaavia vaatteita, aurinkolaseja ja -voidetta.

Kiistanalaista sen sijaan on, ovatko aurinkosuojaa sisältävät päivävoiteet tarpeen Suomen leveysasteilla. Niin tai näin, lienee hyvä muistaa suojauksessa myös kaulan, rintamuksen ja käsien iho, jotka ovat paljon alttiina auringolle.

Ihoon vaikuttavat epäedullisesti stressi, sairastelu, unettomuus ja ehkä myös ilmansaasteet. Jos on sattunut saamaan riesakseen couperosaan taipuvaisen ihon, yletön saunominenkaan lämmönvaihteluineen ei ole hipiälle hyväksi.

Entä hiukset?

Hiusten haurastumiseen ei ole lääkettä, mutta hiustenlähtöön on. Valmisteita on sekä miehille että naisille, ja ne tehoavat lähinnä niin sanottuun miestyyppiseen, perinnölliseen hiustenlähtöön. Estrogeenikorvaushoitoa saavista naisista moni kokee, että hoito vaikuttaa myös ihoon ja hiuksiin vahvistavasti, mutta lääketiede ei näitä "sivuvaikutuksia" allekirjoita.

Anti-age on ollut kosmetiikassa yksi viime vuosien vahvimmista trendeistä. Päätä itse, kuinka pitkälle luotat valmistajien lupauksiin, ja paljonko olet valmis voiteista ja seerumeista maksamaan. Jos hoitavaa kosmetiikkaa käyttää, on hyvä valita omalle ihotyypille ja ikäryhmälle tarkoitettuja tuotteita.

Kauneusalan ammattilaiset pitävät varsinkin ihon puhdistusta ja kosteutusta välttämättömänä. Silti hekin korostavat usein, että terveen ja kauniin ihon perusta ovat muun muassa riittävä uni, tasapainoinen ruokavalio, ulkoilu ja stressin välttäminen.

Pisteenä i:n päälle ovat illan ja aamun kauneusrutiinit, jotka kukin valitsee tarpeidensa mukaan. Kosmetologit kehottavat myös välttämään kasvojen ihon turhaa venyttämistä, näppyjen räpläämistä ja liikaa kuorimista.

Anti-age ulottuu hiustenhoitotuotteisiin, joihin kannattaa soveltaa tervettä järkeä samoin kuin kosmetiikkaan. Parhaat neuvot muuttuvien hiusten hoitoon ja muotoiluun saa kampaajalta.

Yhteisöllisyys pidentää ikää

Se olisi oikea nuoruuseliksiiri, sillä se toisi elämäniloa ja pidentäisi ikää. Mutta se ei ole yksilön ominaisuus, eikä sitä voi ostaa. Se on sosiaalista pääomaa.

Jos lapsi sattuu syntymään kaupunkiin, kaupunginosaan, kylään, sukuun tai ylipäätään ihmisryhmään, jossa vallitsee me-henki, hän on lottovoittonsa saanut.

Dosentti Markku T. Hyyppä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kertoo, että jos ihminen kasvaa pienestä pitäen kanssakäymisen ja kiintymyssuhteiden rikastamassa kulttuurissa, perintö kantaa häntä läpi elämän.

Tieto ei ole mutua, vaan tieteellisesti todennettua faktaa: ihmiset, joilla on paljon luottamuksellisia suhteita ja sosiaalista kanssakäymistä, elävät muita pidempään jopa riippumatta siitä, kuinka terveitä he fyysisesti ovat.

– Jos haluaa, tässä voi myös puhua myös yhteisöllisyydestä, Hyyppä huomauttaa.

Markku T. Hyyppä on sitä mieltä, että ihminen voi vain kasvaa yhteisöllisyyteen. Kasvu ja kasvatus muokkaavat lapsen aivoja niin, että yhteisöllisyydestä tulee hänelle normi ja luonteva elämäntapa. Hänestä tulee vuorollaan aikuinen, joka on mukana luomassa sosiaalista pääomaa. Se kun ei voi olla yksilön ominaisuus, vaan jotain, jota ihmisryhmällä on tai ole.

On useampia teorioita siitä, miten sosiaalinen pääoma kääntyy terveydeksi ja elämänhaluksi.

– Käytännönläheinen selitys tälle on se, että mitä enemmän ihmisellä on luottamussuhteita, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on tarpeen tullen kääntyä jonkun puoleen. Hän voi luottaa muiden apuun, eikä hänen tarvitse selviytyä yksin. On myös ajateltu, että hyvä ihmissuhdeverkosto vähentää stressiä niin paljon, että se näkyisi parempana terveytenä. Jälkimmäisen teorian tutkimus on jo hylännyt paikkansapitämättömänä, Markku T. Hyyppä kertoo.

Suomi on sosiaalisen pääoman hyödyntämisen kehitysmaa. Mitä voimme tehdä?

– Pitää huolta sukulaisista ja ystävistä, osallistua kulttuuririentoihin, liittyä kuoroon ja mennä kerrankin niihin talonyhtiön talkoisiin mukaan. Mutta tärkein on tämä: lapsia ei saa lyödä eikä nujertaa, sillä lasten kaltoinkohtelu synnyttää epäluottamusta, joka tukahduttaa orastavan yhteisöllisyyden, sanoo ylilääkäri painokkaasti.

Pientä pintaremonttia

 • Vaihda kampaajaa ja kampausta. Pidä huoli, että kampaaja on sinua reilusti nuorempi.
 • Vaihda silmälasit, valitse kohottava malli.
 • Valkaisuta hampaat.
 • Nypitytä kulmakarvat ja pyydä neuvoja raikkaaseen meikkiin.
 • Poistata karvat ylähuulesta ja leuasta.
 • Älä yritä peittää kaljua, vaan aja vaikka koko pää paljaaksi.
 • Aja pois parta tai päivitä partamallisi.
 • Oikaise ryhti. Kumaruus vanhentaa!
 • Osta rintaliivit asiantuntijaliikkeestä.
 • Rasvaa käsiä ahkerasti.
 • Kun olette kahden, älä kutsu puolisoasi äidiksi tai mummoksi /isäksi tai papaksi
 • Unohda sanonta "mene sinä nuoremmakses". Mene itse.
 • Laske makuuhuoneen lämpötilaa pari astetta ja nuku ainakin kahdeksan tuntia joka yö.
 • Harjoita kohtuutta alkoholin kanssa. Mieti, miltä tuntuu kovassa krapulassa – tuleeko miinusta vai plussaa?

Lue lisää ikääntymisestä.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.