Täsmälääkettä naisten seksiongelmiin ei ole. Mutta kiihottuminen ja halu ovat mielentiloja ja niihin voi vaikuttaa. Alkuun pääsee, kun alkaa pitää itseään eroottisena.

Seksi on kaikilla omassa päässä, eivätkä ongelmat ole koskaan vain jalkojen välissä, sanoo lääketieteen ja kirurgian tohtori, gynekologi Anneli Kivijärvi. Hän on kouluttanut lääkäreiksi valmistuvia hoitamaan työssään naisten seksuaalisia ongelmia.

Omalla vastaanotollaan Kivijärvi kohtaa erilaisista seksiongelmista kärsiviä. Haluttomuutta valitellaan jokaisena vastaanottopäivänä. Hoito vain ei ole kovin yksinkertaista.

– Moni potilas tulee vastaanotolle ja toivoo saavansa yksinkertaista lääkettä vaivaansa.

Lääkärillä ei ole tarjota täsmälääkettä, vaikka hormonien vaikutuksista puhutaan ja tiedetään paljon. Testosteroni on halun, leikin ja pelin hormoni, joten siitä voi saada potkua. Annokset, joita voidaan halun kiihdyttämiseksi alle 50-vuotiailla käyttää, eivät hyödytä ketään. Suuret annokset taas voivat madaltaa naisen äänen pysyvästi tai kasvattaa parran. Ei sitä kukaan halua.

Valitse oikea ehkäisy

Seksiongelmat ovat lähes aina monimuotoisia ja niiden hoito on vaikeaa. Avun on lähdettävä itsestä. Lääkettä ei ole olemassa. Naisen spontaani halu yhden partnerin kanssa kestää Kivijärven mukaan yhdestä kahteen vuotta. Rakastumisvaihe on suunnilleen yhtä pitkä. Sen jälkeen naisen halu syntyy vastauksena miehen hyväilyihin. Eroottisuutta on itse pidettävä yllä.

Haluttomuus liittyy pitkiin parisuhteisiin. Jokaisella on aikoja, jolloin muut asiat kuin seksi ovat tärkeämpiä.

Hormonaalisia syitäkin on. Joillekin ehkäisypillerit esimerkiksi aiheuttavat kärttyisyyttä ja mielialanvaihteluita, eikä seksi jaksa kiinnostaa. Ehkäisy aiheuttaa yllättävän usein muutenkin ongelmia. Sopimaton kierukka sattuu tai aiheuttaa vuotohäiriöitä, kondomista tulee kutinaa. Kivijärvi muistuttaa, että ehkäisyvaihtoehtoja on tarjolla paljon ja niitä voi vaihdella sen mukaan, mikä itselle parhaiten sopii.

Viikkoa ennen kuukautisia on moni nainen kireänä (PMS-oireet). Alavatsa on turvonnut ja joskus kipeä. Päätä särkee. Kuukautisten jälkeen olo kuitenkin helpottaa.

Vaihdevuodet ovat usein varsinainen hormonimyrsky naisen elimistössä, mutta onneksi vaivoihin löytyy apua. Lisäksi synnytyksen jälkeen on osalla naisista hormoneista johtuen vaihe, ettei seksi yksinkertaisesti luista eikä oikein huvitakaan.

Ruoki seksinnälkääsi

Harvoin halut kumppanin kanssa osuvat täsmälleen yksiin. Siksi asiasta pitää neuvotella. Kivijärvi kehottaa naisia pitämään itseään eroottisena. Aivan kuin ruokakirjat lisäävät ruokahalua, halu herää helpommin eroottiseen romantiikkaan virittäytymällä. Usein haluton ihminen kuitenkin välttelee kaikkea erotiikkaa sivuavaa esimerkiksi kirjoissa, lehdissä, televisiossa.

Seksiä pitää ajatella aktiivisesti. Siinä voivat olla apuna elokuvat tai kirjat tai vaikka romanttisen illan viettäminen kumppanin kanssa kahdestaan. Omista toiveistaan on puhuttava, mutta on myös osattava kuunnella. Keskustelu voi avata uusia puolia toisessa.

Muista huumori

Kiihottumisongelmat ovat harvoin pelkkiä kostumispulmia. Kyllä erilaiset liukastusvoiteet jo tunnetaan. Perusrasvakin kelpaa.

– Jos ei tunne jalkojen eikä korvien välissä mitään seksin aikana, on ongelma yleensä parisuhteessa tai pulma on psyykkinen, Kivijärvi sanoo.

Naisen kiihottuminen on mielentila ja siihen voi vaikuttaa, kuten haluunkin. Neljäsosa naisista saa orgasmin
yhdynnässä hyvin harvoin tai ei ollenkaan. Orgasmin puute ei naiselle välttämättä ole edes ongelma. Naiselle kiihtyvä halu on tärkeämpää kuin laukeaminen.

– Jokaisen naisen kannattaisi opetella masturboimaan, jotta edes tietäisi mitä orgasmi on, Kivijärvi opastaa.

Orgasmin saamista voi halutessaan voimistaa erilaisilla välineillä: emätinkuulilla, hieromasauvoilla, kumituteilla tai erilaisilla peniksen muotoilijoilla. Kivijärvi suosittaa suhtautumaan seksiin iloisesti ja leikkimielellä.

Hoida tulehdukset

Kipu tietenkin haittaa seksiä, mutta onneksi ongelma on vain harvoin pysyvä. Haluttomuudenkin taustalla voi olla kipu, josta ei kumppanille osata puhua. Syinä voivat olla muun muassa leikkausten tai tulehdusten jälkitilat, emättimen kuivumisongelma tai endometrioosi. Tulehdukset ja muut lääketieteelliset ongelmat tulisikin aina hoitaa kuntoon huolellisesti. Esimerkiksi toistuva herpes tai hiivatulehdus ovat kiusallisia, mutta pysyvät hyvin hoidettuina kurissa.

Erittäin harvinainen sairaus on vulvodynia, jonka takia naisen emättimen aukon seutu on kosketusarka. Hoidon aikana nainen joutuu pitkään yhdyntäkieltoon, mikä on usein rankkaa parisuhteessa elävälle. Kivijärvi tietää myös tapauksen, jossa liian iso penis aiheutti naiselle kipuja yhdynnässä. Sekin on kuitenkin todella harvinaista.

Naiselle seksiin liittyy aina jokin tunne, joka kohdistuu tiettyyn ihmiseen tai kuvitelmaan tästä. Nainen voi kokea suurta nautintoa vaikka vain käydessään tanssimassa. Halun herääminen itsessään on usein kiihottavaa. Naisen kasvava halu ei välttämättä tarvitse yhdyntää. Mies yleensä haluaa myös laueta.

Lue lisää
Seksipulmista
Parisuhteesta

Naisen seksuaaliongelmien syitä

  • haluttomuus ehkäisypillereiden sivuvaikutukset, vaihdevuodet, PMS-oireet, synnytyksen jälkeiset hormonivaikutukset, raskauden pelko, psykologiset syyt
  • kiihottumisongelma kostumisongelma, masennuslääkkeet
  • orgasmin puute nainen ei tunne omaa kehoaan, liika orgasmikeskeisyys, lääkkeet ja alkoholi
  • yhdyntäkipu vulvodynia (kosketusarat sukuelimet), kuivumisongelma sukuelimissä, leikkausten jälkitilat, huonosti hoidetut tulehdukset
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.