Kuva: Shutterstock

Kaikki unohtavat nimiä ja salasanoja toisinaan. Milloin on syytä huolestua ja hakeutua muistitutkimuksiin? Palkittu tutkija Sanna-Kaisa Herukka kertoo alkavan muistisairauden merkit.

1 Muistisairauteen sairastuu joka vuosi 13 000 suomalaista. Milloin on tutkimusten aika, Itä-Suomen yliopiston aivotutkimusyksikön biomarkkerilaboratorion johtaja Sanna-Kaisa Herukka?

Tavallisin syy hakeutua muistitutkimuksiin on unohtelu. Kaikki muistiongelmat eivät ole huolestuttavia. Harmittomia ovat yleensä nimien hakeminen tai avainten kadottaminen.

Syytä tutkimuksiin on, jos unohtelu aiheuttaa vaaratilanteita, esimerkiksi eksyy tutussa ympäristössä tai liesi jää toistuvasti päälle.

Aina yhteys muistisairauteen ei ole selvä. Hälyttävää voi olla se, että aiemmin luonteeltaan lempeä muuttuu äkkipikaiseksi tai äkeäksi. Myös masennus voi olla ensioire Alzheimerin taudista.

Suositeltua ikää tutkimuksiin ei ole, vaikka valtaosa Alzheimerin tautiin sairastuneista saa diagnoosinsa yli 70-vuotiaana. Työssä käyvillä ensimmäinen merkki sairaudesta on usein tunne siitä, ettei pärjää enää työssään, vaikka tehtävät tai tahti eivät ole muuttuneet oleellisesti.

2 Hakeudutaanko tutkimuksiin ajoissa?

Vielä kymmenen vuotta sitten muistitutkimuksiin tuloa siirrettiin, kun ei haluttu kuulla mahdollisesta Alzheimerin taudista. Tilanne on muuttunut ja nykyään tutkimuksiin tullaan aiemmin, joko itse tai omaisen kehotuksesta.

Usein muistiongelmista kärsivä aavistaa ennalta sairastumisensa. Heille diagnoosi on helpotus, kun omat epäilyt saavat vahvistuksen.

Varhainen diagnoosi on eduksi, vaikka sairautta ei vielä osata parantaa. Lääkkeillä saadaan lievitettyä oireita ja parannettua arjesta selviytymistä. Diagnoosi on myös edellytys monille palveluille, kuten kotihoidolle.

3 Miten biomarkkerit ovat edistäneet sairauden toteamista?

Suurin osa muistisairauksista todetaan perinteisin menetelmin eli muistitesteillä, lääkärin tekemillä tutkimuksilla ja aivojen kuvantamisella.

Jos oireet ovat lieviä tai niitä on vaikea erottaa muista sairauksista, kuten masennuksesta, apuna voidaan käyttää biomarkkereita. Ne ovat selkäydinnesteestä eroteltuja proteiineja.

Toistaiseksi tunnetaan kolme Alzheimerin taudista kertovaa biomarkkeria. Näytteet tutkitaan Itä-Suomen yliopiston aivotutkimusyksikössä.

4 Mitä edistysaskelta voimme odottaa seuraavaksi?

Seuraavaksi toivomme keksivämme, kuinka Alzheimerin taudin biomarkkereita osattaisiin etsiä verinäytteestä. Se helpottaisi tutkimusta ja olisi edullisempaa kuin nyt.

Jatkossa mennään luultavasti monimuuttujatesteihin. Näissä tutkimuspattereissa voitaisiin selvittää kerralla 10–20 biomarkkeria nykyisten kolmen sijasta. Optimistisesti ajatellen tähän päästään kymmenessä vuodessa.

Muistitutkimuksiin, jos
  • unohtelu aiheuttaa vaaraa: eksymistä tutussa ympäristössä, liesi jää päälle, ulkovaatetus on riittämätön pakkasella
  • luonne muuttuu: aiemmin lempeä muuttuu äkäiseksi tai äkkipikaiseksi
  • masennus saattaa olla myös merkki alkavasta Alzheimerin taudista
  • työtehtävät takkuavat, vaikka niissä ei ole tapahtunut oleellista muutosta
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.