Oletko pitänyt luontaislääkkeitä hölynpölynä, joihin uskovat vain viherpiipertäjät? Unohda ennakkoluulot ja tutustu ainakin näihin ravintolisiin, joista on tutkitustikin hyötyä terveydelle.

Luontaislääkkeiden tehon todistaminen on vaikeaa ja vaikutusten mittaaminen hankalaa. Onkin tärkeää kuunnella oman kehonsa tuntemuksia mutta muistaa samalla, että ravintolisiä ei ole tarkoitettu akuutteihin ongelmiin vaan vaivoihin, jotka ovat pitkäaikaisia ja joihin ei ole poppakonsteja: esimerkiksi suolisto- tai iho-ongelmiin tai nivelvaivoihin.

– Tällaiset vaivat saattavat hallita ihmisen koko elämää, joten sikäli halu kokeilla luontaislääkkeitä on ymmärrettävä. Niistä ei voi puhua vaihtoehtoisena hoitona, sillä niitä käytetään useimmiten lääkkeiden ja muiden lääketieteen hoitojen rinnalla. Harvasta valmisteesta on haittaa, jos sitä käyttää ohjeen mukaan, sanoo lääketieteen lisensiaatti ja luontaistuotteista useita kirjoja kirjoittanut Anna-Liisa Enkovaara.

Joissain tapauksissa ravintolisien ja lääkkeiden rinnakkaiskäytöllä saattaa olla haittavaikutuksia. Tällöin tulee aina käyttää lääkkeitä ravintolisien sijaan. Ja toisin kuin lääkkeet, yksikään luontaistuote ei yleensä ole välttämätön, vaikka siitä apua olisikin.

3 KOVAA Ravintolisää

D-vitamiini lienee tämän hetken tutkituin ravintolisä. Se on välttämätön luiden kasvulle ja terveydelle, sillä se ehkäisee osteoporoosia. D-vitamiinin puutos saattaa altistaa valtimosairauksille ja syövälle. Vastikään todettiin, että D-vitamiini vähentää munasarjasyöpää. Sen sijaan raskaudenaikaisen rintasyövän riski voi kolminkertaistua, jos D-vitamiiniarvot ovat korkeat. Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramman ja alle 18-vuotiaille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää vuorokaudessa läpi vuoden.

Probiootit ovat maitohappobakteereita, joilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. On tutkittu, että probiootteja sisältävien elintarvikkeiden tai valmisteiden nauttiminen ehkäisee turistiripulia ja usein myös lyhentää sen kestoa. Säännöllisen käytön on todettu myös auttavan pienten lasten rota-viruksen torjunnassa ja vähentävän korvatulehduksia. Lisäksi probiootit ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja vähentävät plakin muodostumista. Niillä on vaikutusta myös aineenvaihduntaan, ja ne voivat auttaa painonhallinnassa.

Omega-3-rasvahapot ovat eElimistölle tärkeimpiä rasvahappoja. Kalaöljy sisältää EPA- ja DHA-nimisiä rasvahappoja. Ne saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. On tutkittu, että jos on sairastanut infarktin, niin omega-3-rasvahappojen säännöllinen syönti vähentää selvästi sydämen rytmihäiriöitä ja siten äkkikuolemia. Suurina annoksina ne saattavat lievittää masentuneisuutta tai nivelkipuja. Omega-3-rasvahappoja saa luontaisesti muun muassa rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Kalaöljykapseleita suositellaan vain kalaa karttaville sepelvaltimotautipotilaille.

3 PERINTEISTÄ ravintolisää

Punahattua käytetään yleisimmin vilustumissairauksien ehkäisyyn ja oireiden lievitykseen. Tutkimuksissa on todettu, että punahattuvalmisteet saattavat lyhentää nuhakuumeen kestoa. Punahattua ei pidä kuitenkaan käyttää yhtäjaksoisesi pidempään kuin kaksi viikkoa, sillä pitkäaikainen käyttö voi laskea elimistön verisolujen määrää. Tällöin vastustuskyky saattaa heiketä.

Punariisi sisältää lovastatiinia, ja näiden valmisteiden on todettu alentavan kolesterolia ja vähentävän haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Vaikutus on kuitenkin pienempi kuin statiinilääkkeillä. Punariisivalmisteita ei tule käyttää samanaikaisesti staniilääkkeiden kanssa, koska statiinien haitat, kuten lihaskivut, voivat lisääntyä.

Valeriaana on eurooppalainen lääkekasvi, suomen­kieliseltä nimeltään rohtovirmajuuri, jonka avulla hoidetaan unettomuutta ja lieviä jännitystiloja. Tutkimuksissa onkin todettu, että valeriaana saattaa lyhentää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja parantaa unen laatua. Rohdosta on kokeiltu myös vieroitushoitona silloin, kun halutaan päästä nukahtamislääkkeistä eroon.
Valeriaana on hyvin siedetty valmiste, jolla on harvemmin haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi samaan aikaan unilääkkeiden kanssa, koska niiden vaikutus voi voimistua.

3 KIINNOSTAVAA ravintolisää

Glukosamiini on Suomessa myytävä reseptilääke, joka on tarkoitettu nivelrikon oireiden lievittämiseen. Eräät ravintolisät saattavat sisältää glukosamiinia tai sen johdoksia. Tuotteita saatetaan markkinoida ”luonnon niveltuotteina”, mutta valmisteet eivät ole sen luonnollisempia kuin vastaavat lääkkeet. Jos on nivelkipuja, glukosamiinia voi kokeilla avuksi.

Mäkikuisma on rohdoskasvi, jota käytetään erityisesti masennuksen hoitoon. On tieteellistä näyttöä siitä, että se saattaa lievittää masennusta, ja teho voi olla jopa samansuuruinen kuin masennuslääkkeillä. Vaikeaan masennukseen mäkikuismasta sen sijaan ei ole apua. Mäkikuismaa ei tule käyttää samaan aikaan masennuslääkkeiden kanssa, koska siitä voi seurata haittavaikutuksia. Mäkikuisma vähentää useiden muiden lääkkeiden, kuten diabetes- ja epilepsialääkkeiden sekä sydän- ja verisuonitautilääkkeiden tehoa. Sitä ei tule käyttää samaan aikaan myöskään hiv- tai syöpälääkkeiden kanssa. Mäkikuisma voi vähentää myös ehkäisypillereiden tehoa.

Neidonhiuspuu on yli 300 miljoonaa vuotta vanha puu, jonka lehdistä valmistettu uute saattaa vilkastuttaa raajojen verenkiertoa ja lievittää esimerkiksi katkokävelyoiretta. Neidonhiuspuu-uutetta sisältäviä valmisteita saatetaan markkinoida dementian ehkäisyyn ja hoitoon sekä muistin parantamiseen, mutta uusien tutkimustulosten mukaan valmisteet eivät paranna muistia eivätkä ehkäise dementiaa.

Lue lisää Luontaislääkkeitä flunssaan?
 

Suomessa on myynnissä noin 2 500 luontaistuotetta. Useimmat niistä katsotaan ravintolisiksi, jotka on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota ja tasapainottamaan elintoimintoja.

Jos luontaistuote sisältää lääkekasveja, joilla on lääkkeen kaltaisia vaikutuksia, se rinnastetaan lääkkeisiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi rohdoskasvit valeriaana ja mäkikuisma.

Monien luontaistuotteiden vaikutukset tunnetaan huonosti, mutta nyrkkisääntö on se, että teho on pienempi kuin lääkkeillä, mutta myös haittavaikutukset ovat yleensä pienempiä.

Mikäli sairastaa diabetestä tai epilepsiaa, käyttää verenohennuslääkkeitä tai saa solunsalpaajahoitoja, luontaislääkkeet tulisi jättää hyllylle. Myöskään alle yksivuotialle lapsille ei kannata antaa muita kuin lääkärin suosittamia tuotteita. Pakkausselosteet kannattaa aina lukea huolella.

Vierailija

Nämä luontaislääkkeet auttavat oikeasti

Jokohan kohta tulee aika, jolloin toimittajatkin oppivat että ei ole olemassa luontaislääkkeitä. On olemassa ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Molemmilla on erilainen käyttötarkoitus. Rohdosvalmisteita säädellään lääkelain puitteissa ja ravintolisiä elintarvikelainsäädännöllä. Ravintolisillä käsittääkseni hoidetaan terveyttä ja pyritään ennaltaehkäisyyn. Rohdosvalmisteilla hoidetaan pieniä ja lieviä vaivoja. Tämä tarkennus on tarpeen, jotta ymmärretään asettaa tehonäyttö oikeisiin mittoihin ja...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.