Millaisessa asennossa luet kirjaa tai katsot televisiota? Voisitko suojata niskan paremmin kylmältä? Sano hyvästit niskavaivoille parantamalla yksinkertaisia asioita elämässäsi.

Niskan lihakset väsyvät, kun ne joutuvat olemaan kauan ääriasennoissa tai venyneinä. Niskavaivoja onkin eniten ihmisillä, jotka joutuvat työssään olemaan pitkään samassa asennossa ja kannattelemaan käsiään. Vielä rankempaa niskalle on, jos työssä tarvitaan lisäksi suurta voimaa tai tarkkuutta.

Yleisin niskavaiva on jännitysniska. Kivut aiheutuvat siitä, kun niska-hartiaseudun lihakset ovat pitkään kuormittuneina. Jännittäminen muuttaa helposti verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Usein jännitysniskaan liittyy myös päänsärky.

– Yli puolella niskakipuisista on päänsärkyä tai migreeniä. Kun jymähtäneen niskan saa rennoksi, todennäköisesti myös päänsäryt kaikkoavat, lohduttaa fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen.

Opettele rentoutumaan

Jos asento on pitkään etukumarainen tai kiertynyt, niska ja hartiat rasittuvat. Siksi niin töissä kuin vapaa-ajallakin on tärkeää opetella pitämään rentoutumishetkiä.

– Hengitä syvään palleaa käyttäen ja pyöritä hartioita taakse. Nosta hartioita ja pudota ne alas. Ravistele ja pyörittele ranteita, neuvoo ergonomiatutkija, terveystieteiden maisteri Jaana Nykänen Työterveyslaitokselta.

Rentoutuminen tasapainottaa ja elvyttää elintoimintoja. Rentoutumisohjeita kannattaakin kysyä fysioterapeutilta tai työ- ja kouluterveydenhoitajalta.

Monilla paikkakunnilla toimii myös niska-hartiaryhmiä.

Joogaohjaaja Kylli Kukkin niskajumpan löydät tästä.

Vastapainoksi hyvä harrastus

Valitse istumatyön vastapainoksi harrastus, jossa voit vapaasti heilutella käsiäsi.

– Esimerkiksi sauvakävely, hiihto ja kuntosaliharjoittelu vähentävät niska- ja hartiaseudun jännitystiloja, vinkkaa Työterveyslaitoksen ergonomiatutkija, filosofian tohtori Ritva Ketola.

Aktiivinen, aerobinen liikunta rentouttaa lihaksia. Kun harrastat reipasta liikuntaa säännöllisesti, et todennäköisesti kärsi niskavaivoistakaan. Sopiva määrä olisi kaksi tai kolme kertaa viikossa puolisen tuntia kerrallaan.

Lasten ja nuorten niskakipujen syynä pidetään paitsi tietokoneen äärellä istumista, myös liikunnan puutetta tai yksipuolisia harrastuksia.

Tutkimukset kertovat, että 7–10-vuotiaista alakoululaisista 10 prosenttia kärsii niskakivuista. Murrosikäisillä niskakipuja on jo 20–25 prosentilla.

– Koululiikunnassa pitäisi huolehtia voimaharjoittelusta. Nykyisin se on lähes täysin tuntematon käsite opetuksessa, moittii fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen.

Käy läpi kotiolot

Töissä ergonomiaa tulee mietittyä enemmän kuin kotona.

– Noin 90 prosenttia sohvista on huonoja niskalle, sillä niissä ei ole kunnollista tukea ristiselälle. Ristiselän taakse kannattaisi asettaa tyyny, suosittelee fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen.

Huolehdi, ettei televisioruutu ole liian lähellä. Muuten saatat joutua kallistamaan päätä taaksepäin. Jos taas istut televisioon nähden sivussa, joudut pitämään niskaa vinossa pitkään.

Entä missä asennossa luet kirjaa? Pyri pitämään selkä suorassa, kun luet tuolissa tai sängyssä istuen. Jos pää kallistuu ylös- tai alaspäin, vaihda asentoa.

Tyyny uniasennon mukaan

Jos heräät aamulla tai yöllä niskakipuun, syy löytyy todennäköisesti huonosta tyynystä tai nukkuma-asennosta. Nukkuma-asento on yksilöllinen asia: osa haluaa nukkua selällään, osa kyljellään.

Kaularangan asennon pitäisi olla sellainen, ettei niska ole taipuneena tai voimakkaasti kiertyneenä.

– Mahallaan nukkumista en suosittele, sillä se on kaularangan kannalta huonoin asento. Lihasten pitäisi olla nukkuessa mahdollisimman rentoina, sanoo Jari Ylinen.

Nyrkkisääntö on seuraava: mitä pehmeämpi patja, sitä matalampi tyyny. Kyljellään nukkuva tarvitsee korkeamman tyynyn kuin selällään nukkuva.

– Moni hankkii kalliin sängyn, vaikka niskaa ajattelen hyvä tyyny on paljon tärkeämpi kuin patja, Ylinen huomauttaa.

Pään alla ei silti tarvitse olla kallista erikoistyynyä, vaan yksilöllisesti sopivan korkuinen tyyny riittää.
Kaupoista ja fysioterapeuteilta kannattaa kysyä tyynyjä testattavaksi.

Ryhti ehkäisee kipuja

Istumatyö altistaa etukumaraisuudelle. Myös kenkien korkeat korot saattavat muuttaa vartalon luonnollista asentoa, mikä taas rasittaa niskalihaksia.

Niskan pitäisi levätä hartioilla kauniisti keskiasennossa. Jos leuka ja hartiat työntyvät eteenpäin tai selän luonnollinen notko on kadonnut, ryhtiä kannattaa korjata vahvistamalla keskivartalon lihaksia.

Jos kannat laukkua olalla, vaihda se viiden minuutin välein toiselle puolelle. Ota kauppareissulle mukaan reppu tai jaa ostokset kahteen kassiin. Fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen suosittelee käyttämään aina ennemmin reppua kuin laukkua.

– Reppu kuormittaa tasaisesti koko selkää ja vetää hartioita hieman taaksepäin kohti hyvää ryhtiä. Hyvä ryhti taas on yksi oleellinen niskakipuja ehkäisevä tekijä.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.