Hartiat jumissa ja niskaa särkee. Otat tosissasi nämä hälytysmerkit. Ne viestittävät, että tarvitset lisää voimaa lihaksiin.

Eilinen kauppakassien raahaus painaa niskassa eikä pikkutarkka näyttöpäätetyö hartialihaksiani helli. Ainoa, joka toimistossa liikkuu, on tietokoneen hiiri. Illalla kotona oloni on jo tosi jäykkä ja arka. Kunpa joku vähän hieroisi...

– Niskan ja hartioiden heikot lihakset yhdistyneenä huonoihin työasentoihin ja -tottumuksiin ovat tavallisin syy kipuun, sanoo fysioterapeutti ja terveystieteen maisteri Riku Nikander UKK-instituutista sanoo.

Hän kuvailee, että tyypillinen niska-hartiakipu syntyy paikalleen jämähtäneen asennon myötä. Lihakset jännittyvät, veri ei kierrä, lihaksiin kehittyy hapenpuute ja hermokudokset ärsyyntyvät. Siitä syntyy kipu, jolla on vaara kroonistua.

– Lihas tarvitsee pumppaavaa liikettä, jotta sen verenkierto ja ravinnonsaanti toimisivat hyvin.

Naiset potevat

Niska-hartiaseudun kipuja potee joka toinen nainen ja joka viides mies. Naisten niskat kipeytyvät helpommin kuin miesten, koska naisten lihakset ovat keskimäärin kolmanneksen pienemmät kuin miesten. Lisäksi miesten työtehtävät sallivat liikkumista enemmän kuin naisten.

Niskaa ja hartiaseutua kivistää yhä nuoremmilla, jopa yläasteikäisillä.

– Kivut lisääntyvät nuorilla samaa tahtia kuin ylipaino, Riku Nikander sanoo.

Kevyt ja yksipuolinen työ, tuntikausien seurustelu virtuaalitodellisuudessa sekä raskas käsin tehtävä työ rasittavat niskaa ja hartioita yhtä lailla.

– Suurin syy on liian vähäinen liikunta. Myös tupakointi aiheuttaa lihaskipuja, koska se heikentää pintaverenkiertoa.

Nikander toteaa, että samoille ihmisille kasautuu usein sekä kakkostyypin diabetestä, stressiä, psyykkistä oireilua ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

Lohdullista on, että liikunta auttaa noista jokaiseen.

Mitä muutat?

Kun kipu ilmaantuu ensimmäisen kerran, kevyt jumppa tai tulehduskipulääke voi hoitaa sen muutamassa päivässä. Jos kipu toistuu samalla alueella, siihen on puututtava, jotta se ei kroonistuisi.

Kysy itseltyäsi, missä tilanteessa kipusi alkoivat ja miten voisit vaikuttaa niihin?
Voitko vähentää stressiä, tauottaa työtäsi, muuttaa tai vaihdella työasentoja? Voisitko kantaa lasta tai kauppakasseja toisin?

Mitä muuta voisit elämäntavassasi muuttaa, jotta haitallinen kuormitus vähenisi? Järjestätkö aikaa liikunnalle?

Sauvakävely yksin ei riitä, jos moni asia elämässä on vinksallaan. Mutta jostain pitää aloittaa. Ilon ja mielihyvän lähteitä unohtamatta. Sulje silmät ja kuvittele itsesi ikiomaan paratiisiisi.

Etsi sitten keinoja, jotka vähentävät kuluttavaa rasitusta ja lisäävät voimaannuttavaa rasitusta eli pumppaavaa liikettä ja lihaskuntoa parantavaa liikuntaa.

Harjoitellen voimaa

Venyttelyä, hierontaa, kuminauhaa vai puntteja?

Krooniset niskakivut talttuvat parhaiten erityisillä lihasvoimaa ja -kestävyyttä lisäävillä niskaharjoitteilla. Se ilmenee Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen keskussairaalan toteuttamasta ja UKK-instituutin tutkijoiden analysoimasta tutkimuksesta.

– Voimaharjoittelu tepsii parhaiten, tutkimusryhmään kuulunut Riku Nikander sanoo.

Hän rohkaisee jumppaamaan myös kotioloissa, vastukseksi tarvitaan vain kuminauha.
Toimistotyöntekijöiden niskakivut vähenivät vuoden seurannassa puoleen, kun he tekivät kolmesti viikossa fysiatri Jari Ylisen kehittelemiä vahvistavia niskaharjoitteita 40–60 minuuttia kerrallaan.
Tutkimuksessa oli mukana 180 toimistotyötä tekevää naista. Kaikilla kivut olivat kestäneet yli puoli vuotta.

Kestävyysryhmäläiset treenasivat käsipainoilla venytyksineen tunnin kerrallaan. Voimaryhmäläiset vahvistivat niskan ja kaulan lihaksia vastuskuminauhalla 40 minuuttia kerrallaan, mikä sisälsi 15–20 minuutin venyttelyn. Vertailuryhmä vain venytteli.

Vähän ei riitä

Käsipainoilla treenaavien kestävyysryhmäläisten kivut vähenivät selvimmin niillä, jotka harjoittelivat kolme kertaa viikossa.

Kaksi kertaa viikossa treenaavista osalla kivut vähenivät, muutamilla pysyivät samoina ja joillakin jopa lisääntyivät. Kivut puolestaan lisääntyivät niillä, jotka joko eivät harjoitelleet ollenkaan tai tekivät harjoituksen vain kerran viikossa.

– Sekä voima- että kestävyysharjoittelu on tehokasta, jos harjoittelee kolme kertaa viikossa. Tarkempi analyysi kuitenkin osoitti, että kivut vähenivät eniten voimaryhmäläisillä, Nikander sanoo.

Häntä tulos ilahduttaa, koska voimaharjoitteisiin menee vähemmän aikaa, 40 minuuttia venytyksineen. Lisäksi ne kouluttavat hyvään, ryhdikkääseen työasentoon, koska ne tehdään istuen. Harjoitus kohdistuu myös vartalon lihaksiin. Liikkeitä tehdessä pitää keskittyä moneen asiaan varpaista päälakeen.
Kivut vähenivät tutkimusryhmäläisillä melko nopeasti säännöllisen harjoittelun alettua eli 2–3 kuukaudessa. Lihasten voima kasvoi selvästi samassa ajassa.

Kärsivällisyys palkitaan

Harjoittelun alussa niska-hartiaseudun kivut voivat lisääntyä, koska uusi liikunta kipeyttää lihaksia aina aluksi. Siitä ei pidä lannistua.

Jos harjoittelun aloittaminen yksin tuntuu vaikealta, terveyskeskuksesta kannattaa kysyä fysioterapeutin ohjaamaa niska-hartiaryhmää. Jos ryhmää ole, terveyskeskuksen tai työterveyshuollon fysioterapeutti opastaa tekniikan, seuraa, ettei niskakipu ärsyynny harjoittelusta ja räätälöi harjoittelusta nousujohteisen.

Laadukkailla kuntosaleilla ohjaajat osaavat opastaa niskaharjoittelua ja annostella sitä oikein. Silti Riku Nikander kehottaa harjoittelemaan aina maltilla ja kehoa kuulostellen.

– Kärsimätön tekee helposti liian suurella vastuksella tai painolla eikä jaksa paneutua suoritustekniikkaan. Liikunnan jatkaminen vaarantuu, kun kivut lisääntyvät.

Venyttely kuuluu lisänä voima- ja kestävyysharjoitteluun. Yksinään se ei auta eikä paranna lihasepätasapainoa, mutta voimaharjoittelu onnistuu hyvin, kun lihakset on sitä ennen venytelty lämpimiksi.

Tauota tarpeeksi

  • Nouse tuolilta välillä ylös. Tee asiaa printterille. Kävele työkaverin luo sen sijaan, että soitat tai meilaat. Muista taukojumppa.
  • Helppo taukojumppa ei vaadi ammattilaisen ohjausta, vaan sen voi tehdä yksinkin. Pyörittele hartioita, venyttele kevyesti niskaa, pyöristä ja ojenna selkää, kyykistele.
  • Pidä mikrotaukoja ainakin kerran 15 minuutissa: Laske kädet näppäimiltä ja ravistele ranteita. Nosta hartioita ylös ja pudota alas. Verenkierto elpyy, hermot pääsevät pinteestä.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.