Niskassa rutisee, mikä auttaa?

Selvitä niskavaivasi syy, ennen kuin alat hoidattaa sitä. Jäykistynyt niska kaipaa rentoutusta ja venytystä, kipuniskaa pitää vahvistaa.

Kuuluuko niskasta rutinaa, kun taivutat päätäsi? Kaularangan kulumamuutokset lisääntyvät iän myötä, mutta kaikki eivät kärsi oireista. Muutokset ja niihin liittyvä kipu alkavat yleistyä yli 50-vuotiailla. Silloin lämpöhoito tai fysioterapeutin antamat voimisteluohjeet voivat olla paikallaan.

Niskavaivan syy on tärkeää selvittää, jotta kivun saa kaikkoamaan. Pääperiaate on seuraava: Jäykkiä ja kivistäviä lihaksia on opittava rentouttamaan ja venyttämään. Pitkäaikaiseen niskakipuun taas auttaa niskalihasten vahvistaminen.

– Niskakivuista kärsiviä kannustetaan olemaan aktiivisia. Aktiivinen elämäntapa ja liikunta ylipäätään auttavat myös ehkäisemään kipuja, sanoo fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Kun kramppi yllättää

Kun lihakseen iskee äkillinen kipu, se menee kramppiin. Silloin suurin osa lihassyistä on joutunut jännittyneeseen, tulehtuneeseen tilaan.

Lihasperäinen kipu tuntuu pistelynä, puutumisena, pistävänä kipuna tai särkynä hartioissa, käsissä tai päässä. Lihasjännitystä aiheuttavat niskan vammat, niskan tai pään alueen poikkeava kuormitus tai pitkäaikainen huono asento.

Krampin voi saada myös äkillisen venytyksen aiheuttaman revähdyksen tai vedon takia. Niskakipu on yleisempää talvella kuin kesällä.

– Kun lihas on viileä, sen aineenvaihdunta heikkenee ja lihas jää helposti jännittyneeksi, selittää Jari Ylinen.

Molemmin puolin kaulaa sijaitsevat pään kiertäjälihakset ovat erityisen herkkiä kylmälle. Muista siis kaulahuivi kylmällä säällä, ettei viima kipeytä niskaa!

Lihasten lisäksi kipuherkkiä niskan rakenteita ovat nikamat, nivelsiteet ja alueen hermot.

Taltuta ensin kipu

Hetkellinen niskakipu menee yleensä ohitse hieronnalla, kylmä- tai kuumahoidolla tai akupunktiolla.
Fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylisen ja hänen tutkimusryhmänsä tekemän viimevuotisen tutkimusten mukaan hieronta lievitti niskan jäykkyyttä paremmin kuin venyttely.

Lieviin kipuihin auttaa parasetamoli. Jos siitä ei ole apua, tulehduskipulääkkeet auttavat katkaisemaan kivun. Sairauslomaa tarvitaan harvoin.

Olavi Airaksisen mukaan tulehduskipulääkkeitä suositellaan käytettäväksi kuureina viikon tai maksimissaan kolmen kuukauden ajan.

– Tulehduskipulääkkeet ovat turvallisia, kun lääkevalinta tehdään huolella ja potilaan tila otetaan huomioon. Suurin riski liittyy yleensä itselääkintään ja useiden eri valmisteiden sekakäyttöön, Airaksinen muistuttaa.

Päivittäisiä toimia ja niskan liikuttamista kannattaa jatkaa kivun sallimissa rajoissa niin pian kuin mahdollista. Paraneminen tapahtuu yleensä nopeammin, jos jatkaa töissä olemista.

Lääkärin kannattaa mennä viimeistään silloin, kun niskakipu on jatkunut kuukauden päivät.

– Mitä aiemmin syihin puututaan, sitä helpompi niskakivusta on päästä eroon. Jos kipu on sietämätön, mene lääkäriin heti, neuvoo Airaksinen.

Pitkittyneeseen niskakipuun voi olla apua myös fysioterapeutin antamasta liikehoidosta. Se tarkoittaa kaularangan liikkuvuuden parantamista.

– Osaavan ammattilaisen käsissä se on turvallista, sanoo Airaksinen.

Totta vai tarua niskavaivoista?

1. Niskaa kannattaa aina jumpata.

Väärin. Akuutissa kipuvaiheessa ei ole suositeltavaa jumpata niskaa. Silloin auttaa kuuma- tai kylmähoito sekä niskan venyttely. Kipuvaiheessa suositellaan kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä. Mitään sellaista ei kannata tehdä, mikä sattuu. Kun akuutti kipuvaihe on mennyt ohitse, voi aloittaa varovaisen lihasvenytyksen ja hieronnan. Jos kaularangassa on nivelkulumia, fysioterapeutti antaa jumppaohjeet.

2. Pyörällä ajaminen lisää niskakipuja.

Osittain totta. Pyöräily ja uinti aiheuttavat niskakipuja, jos asento on niskalle huono. Kyse on siis asennosta ja tekniikasta. Pyöräillessä ollaan helposti etukumarassa. Uidessa taas pää saattaa olla ylhäällä ja silloin niska jännittyy ja kipeytyy.

3. Pitkäkaulaisten ihmisten niska kipeytyy helposti.

Osittain totta. Pitkässä ja hoikassa kaulassa on vähemmän tukirakennetta ja se kestää vähemmän kuormitusta. Asento vaikuttaa silti enemmän kuin niskan rakenne.

4. Suuret rinnat aiheuttavat niskakipuja.

Totta. Joskus naisten niskakipujen syynä voivat olla suuret rinnat. Yleensä osa rintojen kuormituksesta lähtee pois laihduttamalla. Joskus myös plastiikkakirurgista pienennysleikkausta voi olla apua, mutta leikkaukset ovat harvinaisia. Kiinnitä huomiota oikein tukeviin rintaliiveihin. Liivien olkaimissa olisi hyvä olla sitä enemmän leveyttä, mitä isommat rinnat ovat.

5. Kotihieronta saattaa pahentaa niskakipuja.

Väärin. Niin kauan kuin pysytään niska-hartia-alueella, hierominen on sallittua kotona. Otteiden on hyvä olla isoja ja pyöreitä. Täysin riskitöntä kotihieronta ei ole. Kaulan etulihaksia ei pitäisi ammattitaidottoman mennä hieromaan lainkaan.

Asiantuntijana fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen Keski-Suomen keskussairaalasta.

Kommentit (1)
Vierailija
Viesti

Mulla on noin 3 viikkoa kestänyt outo tunne kurkussa sekä ihan kamala hartiakipu! Kurkkua poltteli aina kun puhuin tai söin, mutta nielun kanssa ei ollut ongelmia. Pahinta oli, että sisäänhengitys sattui kokoajan. Kävin työterveyslääkärillä ja hän pisti lähetteen verikokeisiin (jos kurkkukipu johtuisi kilpirauhasista). Mitään ongelmaa niissä ei ollut. Lääkäri kokeili hartioitani sekä niskaa, ja sanoi että hartialihakseni ovat niin jumissa että (jokin lihas, en muista nimeä) joka kulkee kaulan kautta painaa henkitorveani (??). Suositteli ottamaan yhteyttä työpaikkaani ja tarkistaa, kattaahan meillä työterveys fysioterapian. Työpaikalla todettiin että ei todellakaan kata tuollainen itseaiheutettu ''pieni'' lihaskramppi. 

No, säädin sitten työtasoa sekä tuoliani sopivan korkuiseksi muttei vieläkään auta vaan kummatkin hartiat ovat niin jumissa että kokoajan on kamala päänsärky! Mitkään lihaksenrentouttavat voiteetkaan auta, eikä lymfahieronta.

Osaako joku siis suositella Helsingissä tiettyä fysioterapeuttia, kun niitäkin näyttää olevan pilvin pimein enkä tiedä mistä valita?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Aivotutkijan muistiresepti

Rasvaa, rokkia ja rauhaa

Aivot tarvitsevat toimiakseen virikkeitä, lepoa ja oikeanlaista ravintoa. Muistin ja keskittymisen lääkkeiksi aivotutkija Minna Huotilainen suosittelee nousemista tuolista, tekemistä käsille, musiikkia ja pehmeitä rasvoja.

Aivot ovat koetuksella nykyisessä säntäilyn maailmassa. Jotta keskittyminen onnistuu ja muisti pelaa, suosittelee Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen pitämään pääkopastaan huolta. Se onnistuu näin:

1 Raivaa itsellesi työrauha

Keskittynyt tekeminen on mahtavaa, palkitsevaa ja tuottavaa toimintaa. Se ei kuitenkaan onnistu, jos koko ajan hyppii tehtävästä toiseen ja reagoi kaikenlaisiin pyyntöihin. Mielessään kannattaa kirkastaa, mitä on tekemässä ja työntää syrjään kaikki ylimääräinen.

Aivotutkija Minna Huotilaisen tapa: Hälytysäänet pois sähköpostista, Facebookista ja muista sovelluksista. Hälystä rauhallisempaan paikkaan kannettavan tietokoneen kanssa.

2 Näpertele käsillä

Käsillä näpertely aktivoi aivoja niin, että ne ottavat vastaan puhetta paremmin kuin sellaisen aivot, joka yrittää keskittyä vain kuuntelemaan. Sopivan aktivoivaa tekemistä voi olla vaikka sukan kutominen tai aikuisten värityskirjan täyttäminen. Muista myös yöunien merkitys.

Minna Huotilaisen tapa: Värittäminen rentouttaa, eikä oikeaa vastausta ole. Kokeile Työterveyslaitoksen nettisivuilta löytyvää Väriä työpäivään värityskirjaa.

3 Harrasta liikuntaa

Kaikenlainen liikunta on hyväksi aivoille, sen ei tarvitse olla hiki päässä reuhtomista. Istuminen sen sijaan on hallaa aivoille. Kun istuu yhtäjaksoisesti 20 minuuttia, aivot siirtyvät lepotilaan. Liiku ja vaihda siis asentoa kesken työpäivän.

Minna Huotilaisen tapa: Työmatkapyöräily virittää aamulla töihin ja irrottaa niistä päivän päätteeksi. Kokousmatkatkin hoituvat pyörällä.

4 Syö pehmeitä rasvoja

Aivoista suuri osa on rasvaa. Koska elimistö ei osaa sitä itse valmistaa, se on hankittava ruoasta. Valitse lautaselle pehmeän rasvan lähteitä, kuten kalaa, pähkinöitä, avokadoja ja rypsi- tai oliiviöljyä.

Minna Huotilaisen tapa: Sijoittaa laadukkaaseen oliiviöljyyn.

5 Musiikkia musikaalisuudesta riippumatta

Musiikin harrastaminen parantaa keskittymiskykyä ja muistia. Soittaminen ja laulaminen auttavat torjumaan pieniä aivovaurioita, joita vanheneminen väistämättä tuo mukanaan. Missä tahansa iässä aloitettu musiikkiharrastus tekee hyvää aivoille.

Minna Huotilaisen tapa: Soittaa pianoa bändikoulussa. Työssä keskittymään auttaa akustista reggaemusiikkia soittava Tryo. Siivousta vauhdittaa Sami Saaren soul.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Älä anna kuivan suun kiusata

Kuiva suu tuntuu ikävältä ja altistaa hammasharmeille. Siksi sitä kannattaa hoitaa.

1. Pureskele kunnolla.

Hampaille haastetta antava ruoka­valio lisää syljen eritystä.

2. Tarkistuta hampaat.

Säännölliset hammas­lääkäri­käynnit estävät tilanteen huononemista.

3. Kostuta suuta.

Ruokaöljy­huuhtelu ja hapanmaito­tuotteet tekevät hyvää ikenille.

4. Pese ja lankaa hampaat.

Hyvä hampaiden ja suun hoito karsii suun bakteereita.

5. Anna työtä hampaille.

Ksylitoli­pastilli tai -purukumi pitää suuta kosteana.

6. Juo riittä­västi.

Aikui­nen tarvit­see 1,5–2 litraa nestettä vuoro­kaudessa.

7. Kokeile hoitotuotteita.

Apteekin kuivan suun hoitotuotteet auttavat kosteuttamaan.

8. Vaihtoehtohoitoa?

Akupunktio­hoito saattaa lisätä syljen eritystä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saitko perintönä korkean kolesterolin?

Korkean kolesterolin voi saada myös perintönä. Silloin eivät pelkät elintapaviilaukset auta, vaikka niitäkin tarvitaan.

Elintapojen viilaus ei yksin auta, jos on perinyt LDL-kolesterolia lisäävän geenivirheen. Tällöin kolesterolilukemat alkavat nousta nopeasti jo syntymästä lähtien.

FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on perinnöllinen veren kolesterolia suurentava sairaus. Se periytyy vallitsevasti eli sitä sairastavien lapsista puolet perii taudin.

FH-tautia sairastaa arviolta 10 000–25 000 suomalaista. Heistä vain osa tietää sairaudestaan, joka vanhentaa valtimoita niin, että ne ovat 35-vuotiaana keskimäärin samassa kunnossa kuin terveillä 55-vuotiailla.

– Valtimoiden vanhenemista voidaan hidastaa statiineilla, kunhan perinnöllinen taipumus on selvillä, sisätautien ylilääkäri Juhani Kahri HYKSistä kertoo.

Kolesterolin kertyminen sydäntä ruokkivien sepelvaltimoiden seinämiin aiheuttaa sepelvaltimotaudin. Ajan myötä verisuonten sisäseinämiin kertynyt rasva kovettuu pesäkkeiksi, jotka suurentuessaan haittaavat veren virtausta. Lopulta veren virtaus saattaa tyrehtyä lähes kokonaan.

Pyydä sukuselvitystä, jos

  • kokonaiskolesterolisi on yli 8 mmol/l
  • itselläsi tai perheenjäsenelläsi on alkanut sepelvaltimotauti varhain (miehet alle 55 v./naiset alle 60 v.)
  • perheenjäsenesi on kokenut sydänperäisen äkkikuoleman.
Kolesterolitalkoot käyntiin

Kevennä: Ruokaa keventämällä voi laskea kolesterolipitoisuutta 10–15 prosenttia, jopa enemmän. Rasvaa ei pidä jättää kokonaan pois vaan vaihtaa kovat rasvat pehmeisiin.

Lisää kuitua: Suosi kuituja, sillä ne auttavat poistamaan kolesterolia elimistöstä. Täysjyväviljan lisäksi muita hyviä kuidun lähteitä ovat marjat, hedelmät ja vihannekset.

Liikkeelle: Liikunta lisää hyvän HDLkolesterolin pitoisuutta veressä. Liikunnan tulee olla säännöllistä, riittävän raskasta ja kestää tarpeeksi kauan: kaksi kolme kertaa viikossa, vähintään puoli tuntia kerralla hengästyttävää ja sykettä nostavaa.

Stumppaa: Tupakointi ja korkea kolesteroli on huono yhdistelmä. Tupakka heikentää laadullisesti kolesterolihiukkasia ja kovettaa valtimoita.

Kommentit (2)
Asiaa!
Viesti

Asiaa!. Siis tuo edellinen kommentti. Valitettavasti suomi on pudonut kelkasta tässäkin asiassa. Eletään terveystieteissäkin 90-lukua, toisin kuin muu maailma. Ja myös uutisointi on samaa huttua, niin kauan kun täällä Duocecimin johdolla uutisoidaan ainostaan sen mantraan sopivat uutiset. Lukekaa ihmiset terveysuutiset ulkomaisista lähteistä!

Magge
Viesti

Kova rasva?

http://turpaduunari.fi/luontaisia-vai-synteettisia-rasvoja/

Eläinrasvat eivät nosta huonoa eli LDL kolesterolia. Syöty kolesteroli nostaa hyvin vähän tai ei lainkaan huonoa eli LDL kolesterolia.

Huonot hiilihydraatit nostavat huonoa kolesterolia. Tämä on tiedetty jo viimeiset 10 vuotta ainakin, mutta edelleen virallinen taho valehtelee tästäkin asiasta meille tavallisille kuluttajille. Myös lääkäreille opetetaan se virallinen mantra, joka ei pidä mitenkään paikkaansa, että luonnolliset eläinrasvat lihottavat ja tukkivan verisuonemme, joita sitten täytyy statiineilla puhdistaa.

Hiilarit -> asetyyli-koentsyymi-A -> (moni välivaihe) -> kolesteroli

https://en.wikipedia.org/wiki/Mevalonate_pathway

Tämä kaikki löytyy kymmenistä laajoista tutkimuksista, joita kansainvälinen tiedeyhteisö on julkaissut. Rasvasodassa Suomi alkaa olemaan viimeinen vastarannan kiiski. Tyydyttyneet eli eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, vaan pikemminkin ehkäisevät niitä. Tätä tukevaa aineistoa on nykyisin kirjastollinen. Suomalaiset viranomaiset vetoavat edelleen 1970-luvulta peräisin olevaan Ancel Keysin 7 maan tutkimukseen, joka on kumottu useissa yhteyksissä aikapäiviä sitten. Se on virheellinen ja valheellinen tutkimus, joka lobattiin elintarviketeollisuuden avustuksella ravintosuosituksiin USAssa ja sittemmin muissa länsimaissa. Menneet virheet on kumottava.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Maijan tarina

”Näin selviän parantumattoman rintasyövän kanssa”

Maija Halkosaari sai kuulla alle 30-vuotiaana sairastavansa levinnyttä rintasyöpää. Toivoa paranemisesta ei ole, mutta Maija ei silti aio jäädä vain sairastamaan. Oma yritys ottaa juuri ensiaskeliaan.

 

Talvella 2013 helsinkiläinen Maija Halkosaari löysi vasemmasta rinnastaan patin. Jos se oli ollut siinä aiemmin, ainakaan Maija ei sitä ollut huomannut.

– Mieleeni ei alle 30-vuotiaana ollut edes vilahtanut ajatus rintojen säännöllisestä tutkimisesta.

Nykyisellä kokemuksella Maija kehottaa nuoriakin naisia ”kopeloimaan” rintojaan. Näin ainakin tunnistaa muutokset, jos sellainen kohdalle osuu.

Rinnasta löytyi nopeasti etenevä syöpä. Uutisen jälkeinen yö oli levoton: Maija pyöri sängyssä aamuviiteen asti, kunnes totesi, ettei murehtimisesta tässä vaiheessa olisi apua.

– Sanoin itselleni, etten voi hallita sairauteni lääketieteellistä puolta, sen hoitavat alan ammattilaiset. Siihen voin vaikuttaa, kuinka syöpään suhtaudun. On minun käsissäni, kuinka jatkan elämääni diagnoosin jälkeen.

Syöpäleikkauksen jälkeen Maija suivaantui rintasyöpäpotilaille tarkoitettuihin uimapukuihin. Hän piirsi oman Lullebiegga-malliston, joka tulee markkinoille tänä syksynä.

– Haluan rohkaista toisia nauttimaan vedestä yhtä paljon kuin minä. Haluaisin olla mukana, kun nainen menee ensi kertaa leikkauksen jälkeen uimaan ja hihkaista taustalla: sinä pystyt siihen!

Levinnyttä rintasyöpää lääketiede ei pysty parantamaan, mutta nyt 32-vuotias Maija Halkosaari haluaa nauttia jokaisesta päivästä. Töitä hän jatkaa niin kauan kuin jaksaa.

– Korvaamaton en kuvittele olevani. Asiat on puitu selviksi ja kumppanini tietävät, kuka ottaa vastuun, jos en enää jaksa.

Katso videolta, millaisia voimavaroja Maija on itsestään löytänyt.

Kommentit (2)
Pirkko
Viesti

Voimia Maija,itse olin 25v,sitten samassa tilanteessa sain rankat hoidot josta lisäaikaa kunnes uusiutumisia on ollut kolme kertaa nyt kroonisena syöpä nimikkeellä käyn edelleen kontroleissa ja syön lääkeitä,paras lääke mitä itse käytän on uimahalli ja liikunta voimavarojen mukaan,olihyvin läheinen ja koskettava tarinasi,se pitää muistaa että jokainen sairastuminen on yksilöllinen,jokainen uusi päivä on lottovoitto.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.