Nuhan syitä on joka lähtöön. Syy pitää tietää, jotta hoito tehoaa.

Niistontarve silloin tällöin ei vielä merkitse, että ihminen kärsii varsinaisesta nuhasta. Nuhan viralliset oireet ovat nenän tukkoisuus ja vuotaminen, johon liittyy myös kutinaa ja aivastelua. Oireiden täytyy myös jatkua vähintään tunnin ajan useana päivänä viikossa.

Nuhan syitä on joka lähtöön. Kulutamme nenäliinoja, kun sairastamme flunssan muutaman kerran vuodessa. Toiset pärskivät huhtikuulta alkusyksyyn, kun nenä seuraa puiden, heinien ja pujon kukintoja.

Joidenkin taas on pakko odottaa iltapäivään, ettei sanomalehden painomuste enää ärsyttäisi. Leipurit, kampaajat, saha- tai maataloustyöntekijät sairastavat toisinaan työstä johtuvaa nuhaa. Pahimmassa tapauksessa edessä voi olla ammatin vaihto.

Allergisen nuhan alkuperä on yleensä helppo selvittää. Joskus allergia varmistetaan vielä ihopistokokeella, jossa paukamat paljastavat nuhan syyn.

Herne nenästä

Jos allergiaa ei löydy, voi nuhan tai tukkoisen nenän takana olla myös polyyppi. Polyyppi on hyvänlaatuinen pullistuma nenän limakalvossa. Joskus se innostuu kasvamaan niin suureksi, että se tukkii toisen sieraimen kokonaan. Sumutettava kortisoni nitistää useimmat polyypit, mutta joskus liikakasvu on napattava pois leikkauksella.

Pitkään jatkuneen toispuoleisen nuhan syy voi olla myös nenän vino väliseinä tai jopa kasvain, jonka laatu tulee tutkia. Lapsilla kyseessä saattaa tosin olla vaikka syvälle työnnetty kolikko, josta toinen sierain sitten ärtyy ja alkaa erittää pahanhajuista räkää. Silloin edessä on lääkärireissu.

Vaihtelevassa tukkoisuudessa tai vuotamisessa on kuitenkin vain harvoin kyse mistään vakavasta. Nenä nimittäin saattaa vain huilata.

– Ihmisellä on luontainen nenäsykli. Hengitämme vuoroin toisella ja vuoroin toisella sieraimella tehokkaasti, ja toinen sierain lepää. Joistakin ihmisistä tämä kuitenkin tuntuu häiritsevältä, kertoo Helsingin yliopistollisen keskussairaalan korvaklinikan lääkäri, professori Anne Pitkäranta.

Toisaalta lääkäriin on syytä mennä myös silloin, jos vain toinen sierain vuotaa jatkuvasti, eikä todisteita nenään vedetystä herneestä ole.

Selittämätön niiskutus

Joskus nuhalle ei löydy mitään syytä.
– Silloin puhutaan kroonisesta eli vasomotorisesta nuhasta, jota voi joskus olla vaikea hoitaa, Pitkäranta kertoo.

Lääkkeitä kuitenkin on. Vasomotoriseen nuhaan tarkoitetut lääkkeet muodostavat nenän limakalvolle liman eritystä vaimentavan suojakerroksen tai hillitsevät muutoin nenän vuotamista.

– Nuha on iso asia elämänlaadulle, eikä siitä tarvitse kärsiä. Ei ole normaalia, että nenä vuotaa koko ajan. Suurimmalle osalle löytyy apua, Pitkäranta kertoo.

Pysäytä sumutekoukku

Jos nuha johtuu tavallisesta flunssasta, ei nenäsumutteita kummempaa hoitoa tarvita. Nämä limakalvoa supistavat sumutteet eivät nitistä flunssan aiheuttavia viruksia, mutta ne helpottavat nuhanenän oloa. Niiden käytössä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että helpotus muuttuu nopeasti riippuvuudeksi.

– Jos sumutetta käyttää jatkuvasti, nenä menee vain entistä enemmän tukkoon, Pitkäranta huokaa.

Siis ei sumutella kymmentä päivää kauempaa.

Joskus flunssanuha vain jatkuu ja jatkuu. Ilman kasvoissa tuntuvaa kipua tai muuta poikkeuksellista oiretta Pitkäranta ei kuitenkaan lähtisi vastaanotolle.
– Virusinfektion aiheuttama nuha voi kestää kolmekin viikkoa. Jos ei ole kuumetta tai kasvosärkyä, lääkäriin ei välttämättä tarvitse mennä. Ja antibiootit eivät virustauteihin auta, hän muistuttaa.

Vieläkö punkteerataan

Nuhanenää pelottaa se, että räkä jämähtää poskionteloihin ja edessä on ikävältä tuntuva punkteeraus. Poskiontelot ovat kasvojen sivuonteloita kuten silmien yläpuolella sijaitsevat otsaontelotkin. Flunssan aikana poskiontelot sisältävät räkää, joka normaalisti valuu sierainten kautta ulos.

Viruksen aiheuttamassa flunssassa onteloiden tyhjenemisaukot voivat kuitenkin turvota tukkoon. Silloin lima ei pääse poistumaan nenän kautta, vaan jää onteloihin muhimaan ja tauti muuttuu bakteeritulehdukseksi.

Jos flunssa vielä kestää yli kymmenen päivää, voi sen jälkitautina syntyä bakteerin aiheuttama poskiontelontulehdus. Silloin kasvoja särkee, yskittää ja olo on entistäkin kehnompi. Joskus vaivasta tulee piinaava kierre, jolloin elämä tuntuu olevan yhtä köhimistä ja antibiootteja.

Kierteestä voi kuitenkin päästä eroon, kunhan tulehdusten syy saadaan selville. Taustalta voi löytyä polyyppikin. Kasvojen viipalekuvauksella nähdään, ovatko poskionteloiden tyhjenemisaukot liian ahtaat.

– Poskionteloiden luonnollinen tyhjenemisreitti voidaan sitten avata leikkauksella, Pitkäranta kertoo.

Nopeamman helpotuksen suo perinteinen punktio. Siinä erite poistetaan poskionteloista ruiskuttamalla niihin keittosuolaliuosta, joka huuhtelee ontelot tyhjiksi. Toimenpide on tehokas, mutta toisaalta se vain poistaa oireet eikä puutu taudin syihin. Ne, joilla tulehduksiin liittyy jokin rakennevika, hyötyisivät Pitkärannan mukaan leikkauksista enemmän kuin punktioreissuista.

Siedätystä tableteilla

Kolmen vuoden piikkisulkeiset eivät enää ole allergian siedätyshoidon ainoa vaihtoehto. Allergisesta nuhasta voi nyt yrittää päästä eroon myös tablettisiedätyksellä. Siinä kielen alle laitetaan kerran päivässä pilleri, joka sisältää pienen määrän allergisoivia aineita. Pitkäranta muistuttaa, että luotettavaa tietoa tablettisiedätyksestä on vielä vähän, mutta käytännön kokemukset ovat olleet hyviä.

– Se on helpompaa ja halvempaakin kuin piikkisiedätys, koska potilas voi itse ottaa tabletin kotona.

Toistaiseksi tableteilla siedätetään vain heinäallergioita, mutta hoitoa on kehitteillä myös koivuallergiaan. Toistaiseksi tablettisiedätystä ei vielä voi saada terveyskeskuskäynnillä, sillä vain allergialääkärit voivat määrätä tablettivaihtoehdon.

Lue lisää Siedätyshoito nitistää allergian, Vastustukyky parempaan iskuun
 

Kokeile
nenäkannua

Nenän huuhtelu voi helpottaa nuhaoireita, oli nuhan syy mikä hyvänsä. Huuhteluun käytetään mietoa suolavettä, jota kaadetaan apteekista saatavaan taikalamppua muistuttavalla kannulla toiseen sieraimeen.

Jos osaa käyttää kannua, vesi kulkee nenän väliseinän ohi toisesta sieraimesta ulos. Jos ei osaa, vesi tunkee suuhun.

Joogapiireistä levinneen nenäkannun tehosta on vähän tieteellistä näyttöä, mutta monet lääkärit suosittelevat jo sen käyttöä.

– Huuhtelu puhdistaa nenää mekaanisesti ja suolavesi kosteuttaa limakalvoja, professori Anne Pitkäranta kertoo.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.