Vuosienkin jälkeen makumuisto herahduttaa veden suuhun tai saa yökkäämään. Mutta voiko makuaan kehittää?

Dosentti Mari Sandell Turun yliopistosta vastaa väiteisiimme maistamisesta.

 
Toiset ihmiset ovat ”supermaistajia” ja kokevat esimerkiksi kaalin ja lantun maut liian ­hyökkäävinä.

Totta. Osa ihmisistä on muita herkempiä karvaudelle ja he voivat kokea kaalin tai lantun hyvin karvaiksi. Itse en kuitenkaan kuvailisi heitä ”yleissupermaistajiksi”.

Tavallista suurempi epäluuloisuus uusia makuja kohtaan on perinnöllistä.

Tutkimusten mukaan pelko uusia ruokia kohtaan eli ruokaneofobia liittyy sekä perimään että ympäristöön. Toisaalta myös syötävänä olevaan ravintoon. Pelkästään ruoan maku ei välttämättä selitä neofo­biaa vaan myös muut aistittavat tekijät, kuten haju, ulkonäkö, ääni ja rakenne, voivat vaikuttaa.

Kaikesta oppii pitämään, kun tarpeeksi monta kertaa maistaa.

On totta, että kärsivällisesti toistamalla on mahdollista tottua erilaisiin ruokiin. Tarvittava toistokertojen lukumäärä on kuitenkin yksilöllistä eikä ihminen välttämättä opi pitämään kaikesta vaikka kuinka harjoittelisi.

Yksi huono makumuisto lapsuudessa riittää synnyttämään ikuisen inhon jotain tiettyä ruokaa kohtaan.

Osittain totta. Epämiellyttävä muisto ei hevin haalistu ja opettaa meitä välttämään ikävää asiaa. Makuaistin lisäksi keräämme kuitenkin kokemuksia kaikilla viidellä aistilla. Hajumuisti on erittäin hyvä.

Väri vaikuttaa ruoan makuun, siksi esimerkik­si makkarat ja jäätelö värjätään.

Totta. Värillä voidaan vaikuttaa maun kokemiseen. Esimerkiksi lisäämällä punaisuutta appelsiinimehuun se voi "maistua makeammalta" ilman sokerinlisäystä. Värit ovat tärkeitä ja voivat vaikuttaa ruoan kokemiseen joko myönteisellä tai kielteisellä tavalla ihmisestä riippuen.

Makuaisti on aisteista se, joka säilyy pisimpään: vaikka kuulo-, näkö- ja puhekyky menisivät, ihminen maistaa ja muistaa maut.

Yleensä totta. Ikääntyminen heikentää yleensä enemmän hajuaistia kuin makuaistia. Vaikutus on kuitenkin yksilöllistä.  

Makuaistin muutokset voivat olla merkki kroonisesta sairaudesta, kuten dementiasta.

Joskus totta. Muutokset makuaistissa voivat selittyä hyvin erilaisilla tekijöillä. On myös julkaistu tutkimuksia, joissa dementiaa sairastavien makuaisti on todettu vähemmän herkäksi kuin niin sanottujen terveiden ikäihmisten.
 
Ympäristö vaikuttaa siihen, miten hyvänä ruokaa pidämme. Tavallinen voileipä maistuu paremmalta, jos sen syö retkieväänä.

Totta. Ympäristö, seura tai tilanne ovat merkittäviä tekijöitä myönteisissä ruokakokemuksissa. Monille ruokailu on myös sosiaalinen tapahtuma. Vaikutus on kuitenkin yksilöllinen eikä pelkkä ympäristö määrää ruoan miellyttävyyttä.   
 
Lapsi maistelee jo kohdussa ja äidin­maidossa oman kulttuurinsa makuja ja tottuu niihin.

Totta. Sikiö aloittaa ruokaan totuttelun jo kohdussa sekä maku- että hajuaistin avulla. Äidin raskauden ja imetyksen aikainen ravinto vaikuttaa myös mieltymysten muodostumiseen.  
 
Maku- ja hajuaistin menetyksen jälkeen ruokailusta katoaa kaikki nautinto.

On totta, että makujen ja hajujen katoaminen vaikuttavat merkittävästi ruoan kokemiseen. Hajuaistin merkitys korostuu esimerkiksi flunssan aikana. Mutta maku- ja hajuaistin lisäksi käytämme jatkuvasti myös näkö-,
tunto- ja kuuloaistia. Näiden merkitys ruoan kokemisessa on yksilöllistä.

Vastasyntyneillä on luontainen mieltymys makeaan. Äidinmaito maistuu makealta ja maku motivoi lasta syömään. ­Tämä ei kuitenkaan sellaisenaan selitä myöhempää makean­himoa.

Sukupuolen ei ole yleisesti todettu vaikuttavan makeanhimoon. Yksittäisissä tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että naiset voivat maistaa sokerin voimakkaampana munasolun irtoamisen eli ovulaation aikana.

Makeat herkut ­kohot­tavat mielialaa tehokkaammin kuin suolaiset. Makeasta saadaan energiaa ja herkku sinänsä on positiivinen kokemus. Myös suolapalan syönti voi kuitenkin tuoda hyvän mielen.

Makea maistuu ­makeammalta, jos sitä saa vain harvoin. Tämä ilmiö liittyy makuaistin mukautumiskykyyn. Reagoimme makeuden voimakkuuden muutoksiin. Jos makealta maistuva herkku pääsee suuhun vain harvoin, sen aikaansaama aistimus voi tuntua voimakkaalta eli makeammalta.  
 

 

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.