Yksi taipuu kevyesti kaksinkerroin ja venyy spagaattiin, toisessa jyllää voima ja kolmas kehittyy helposti maratonjuoksijaksi. Löydä oma liikunnallinen lahjakkuutesi ja kehitä vahvuuksiasi.

JOS OLET VAHVA

Testipäällikkö Pekka Pulkkinen Suomen Urheiluopistolta sanoo, että voima tarttuu nopeasti lihaksiin, jos ihmisellä on luonnostaan runsaasti testosteronia.
– Pelkkä kävely vahvistaa helposti voimaa keräävän reisilihaksia, kun taas notkea tyyppi saa tehdä hikisesti jalkaprässillä töitä, että saisi lihaksia ja voimaa.

Vahva on usein myös nopea. Esimerkiksi kuulantyöntäjien räjähtävä voima näkyy juostessa siinä, että he ampaisevat lähdössä ja kiihdyttävät vauhtia pikajuoksijoitakin nopeammin. Toisaalta pikajuoksijat ovat myös vahvoja, vaikka heidän hallitseva ominaisuutensa onkin kestävyys.
– He tekevät voimalla nopeuden. Nopeus on voimaa, Pekka Pulkkinen määrittelee.

Se, jolle kertyy voimaa ja lihaksia nopeasti, innostuu helposti kuntosaliharjoittelusta. Treeni palkitsee, koska lihasmassa kasvaa helposti.
– Yksipuolinen ja tiivis voimaharjoittelu jäykistää niveliä ja lihaksia. Jäykkä lihas kramppaantuu, venähtää ja revähtää helpommin kuin joustava lihas, Pekka Pulkkinen sanoo.

Venyttelemällä, uimalla, kävelemällä ja voimistelemalla ja muulla palauttavalla liikunnalla voimaharjoittelija voi pitää lihaksensa elastisena ja nivelet notkeina.yvän lihaskunto helpottaa arjen toimintoja. Taakkoja rahdatessa ei tarvitse ponnistaa viimeisillä voimillaan. Jopa istuminen ja seisominenkin kevenevät.

Hyvä lihaskunto auttaa myös tasapainossa. Liukastuessa ja horjahtaessa lihakset reagoivat ja korjaavat asennon. Lihashermojärjestelmä toimii herkästi, jos voima lihaksiin on saatu monipuolisesti harjoittelemalla sekä dynaamisilla että staattisilla liikkeillä. Jos vahva kaatuu tai putoaa, luut ovat suojassa lihasten sisällä.

TESTAA LIHASVOIMA

Reidet
Kyykisty seisoma-asennosta hipaisemaan lattiaa sormenpäillä.

Hyvä tulos on 20 kertaa 30 sekunnissa.

Vatsalihakset
Nouse selinmakuulta istumaan. Pidä polvet koukussa, jalkapohjat lattiassa, kädet eteen ojennettuina. Alhaalla lavat käyvät maassa.

Hyvä tulos on 20 kertaa 30 sekunnissa.

Kädet, hartiat ja keskivartalo
Alkuasennossa nosta vartalo suoraksi käsien ja päkiöiden varaan, kädet ovat hieman hartioiden leveyttä leveämmällä. Naiset voivat tehdä liikkeen polvet alustalla, miehet jalat suorina. Punnerruksen ala-asennossa kyynärpäät koukistuvat 90 asteen kulmaan. Vartalo pysyy kaiken aikaa jämäkkänä lankkuna.(Ellet onnistu punnertamaan lattialta kertaakaan, tee sama testi seinää vasten.)

Hyvä tulos on 20 kertaa 30 sekunnissa.

JOS OLET KESTÄVÄ

Maksimikestävyys tulee esille vauhdikkailla juoksulenkeillä. Hyvällä peruskestävyydellä puolestaan jaksaa metsätöitä kahdeksan tuntia lumihangessa tai kantaa kevyesti painavaa rinkkaa vaelluksella. Työpäivän jälkeen jää puhtia perheelle ja harrastuksille.

Peruskestävyyttä voi hankkia pitkillä kävelylenkeillä, jotka hieman hikoiluttavat ja hengästyttävät.
– Kestävyys kaikilla alueilla paranee heti, kun kehosta lähtee kiloja, testipäällikkö Pekka Pulkkinen sanoo.

Monipuolisesti eri sykealueilla – ala,- keski- ja yläsykkeillä – treenamalla kestävyys kehittyy monipuolisesti. Tulokset näkyvät selvästi puolessa vuodessa, jos harjoittelu on nousujohteista ja säännöllistä. Huonokuntoinen saa tuloksia jo parissa kuukaudessa.

Aloittelijalle riittää yksi lenkki kerran viikossa kahden viikon ajan, seuraavan kahden viikon ajan kaksi kertaa viikossa. Kolmen kerran viikkotahtiin kannattaa siirtyä kahdessa kuukaudessa.

– Ahkerankin kuntoilijan tulisi harrastaa joka toinen päivä vain kevyttä, palauttavaa liikuntaa. Kunto kehittyy palautuessa ja levätessä.

Lihaskuntoharjoittelu, uinti ja venyttely sopivat rinnakkaislajeiksi kestävyysliikkujalle.

– Askel lyhenee ja jäykkenee, jos vain juoksee yhtä ja samaa vauhtia. Kestävyysharjoittelu tehostuu hyvästä lihaskunnosta ja liikkuvuudesta – ovathan vatsalihakset myös hengityslihaksia, Pekka Pulkkinen opastaa.

TESTAA KESTÄVYYS

Kävele portaat kolmanteen/viidenteen kerrokseen tai kävele sama reitti rivakasti säännöllisesti.

Kuntosi on noussut, kun puuskutat vähemmän; syke ei samalla reitillä samassa ajassa nouse enää niin kuin ensimmäisillä kerroilla.

JOS OLET NOTKEA

Notkea tarvitsee myös lihasvoimaa ja kestävyyttä. Lihasten tehtävä on tukea niveliä ja jänteitä, jotta ne eivät rikkoutuisi ja löystyisi. Varsinkin yliojentuvat nivelet muljahtelevat ja rikkoutuvat, jos niitä vain venyttelee vahvistamatta lihaksia.

Vierumäellä nivelten notkeutta ja lihasten joustavuutta mitataan hartioista, kyljistä ja lonkista. Hartioiden liikkuvuustestissä seistään seinää vasten ja viedään kädet suorina ylös kohti seinää. Notkeutta on riittävästi, jos ranteet koskettavat seinää.

Selkärangan liikkuvuutta testataan niin, että kättä liu'utetaan sivutaivutuksessa alaspäin reittä pitkin. Tulos on hyvä, jos käsi liukuu 20 senttiä.
– Luontaisesti notkealla ylittyy 30 senttiä, Pekka Pulkkinen sanoo.

Lonkan koukistajien liikkuvuutta testataan selinmakuulla niin, että toinen polvi vedetään rintaa kohti ja toinen reisi roikkuu vapaana pöydän reunan yli. Liikkuvuus on hyvä, jos vapaana roikkuvan polven kulma on 90 astetta tai enemmän.

Kaikki fyysinen toiminta on helppoa ja huomaamatonta, kun lihakset ja nivelet eivät kiristä. Jopa autolla ajo on notkealle helpompaa kuin jäykälle. Penkille on helppo sujahtaa, peruuttaessa ranka kiertyy ja pää kääntyy sivulle. Jos on lonkista notkea, voi loikata kiireessä kaksi rappusta kerrallaan, ja juostessa askeleen pituutta on helppo lisätä.

Notkea välttyy lihasrevähdyksiltä todennäköisemmin kuin kankea. Notkea voi liukastuessaan venyä vaikka spagaattiin eivätkä reidet revähdä. Lihaksikkaalla tulee ääriasento nopeammin vastaan.

TESTAA NOTKEUS

Istu lattialla jalat suorina, taivuta eteenpäin ja liu'uta käsiä jalkoja pitkin.

Notkeus on hyvä, jos kädet yltävät nilkkoihin.

Lue lisää
Kolme porrasta kuntoon
Kuntoon kuukaudessa

LIIKUNTAOHJELMA VAHVALLE

  • 3–4 kertaa viikossa kuntosaliharjoittelua, kiertoharjoittelua, lihaskuntojumppaa, kahvakuulaa, bodypumpia tai kinesistä 40–60 minuuttia kerrallaan.
  • Lämmittele lihakset ensin stepperillä, kuntopyörällä tai soutulaitteella sekä ravistellen ja heilutellen.
  • Liikunnan jälkeen venyttely palauttaa lihakset lepopituuteen ja lihas säilyttää elastisuutensa.
  • 1–2 kertaa viikossa 1–2 tuntia matalatehoista, pitkäkestoista liikuntaa ulkona, kuten sauvakävelyä, pyöräilyä, juoksua, rullaluistelua tai hiihtoa, jotka kehittävät hapenottokykyä.

LIIKUNTAOHJELMA KESTÄVÄLLE

  • 2 kertaa viikossa peruskestävyyttä eli kävelyä, sauvakävelyä, uimista, tanssia, kohtuutehoista aerobicia, pyöräilyä, hiihtoa, soutua, melontaa tai uintia niin että hieman hengästyttää ja hikoiluttaa.
  • 1 vauhtikestävyyttä niin, että kunnolla hikoiluttaa ja hengästyttää, kuten vauhdikasta juoksua, rinnevetoja, aerobicia tai pallopelejä.
  • 2 kertaa viikossa lihaskuntoa, jonka voi liittää kestävyysharjoitteluun, esimerkiksi 45 minuuttia sauvakävelyä ja 15 minuuttia lihaskuntoliikuntaa.

LIIKUNTAOHJELMA NOTKEALLE

  • 1–3 kertaa viikossa voimistelua, joogaa, balettia, jazzia, modernia tanssia, pilatesta tai budolajeja.
  • 1–2 kertaa viikossa hengästymiseen vievää liikuntaa, kuten, aerobicia, sauvakävelyä, juoksua tai potkupyöräilyä.
  • 1–2 kertaa viikossa lihaskuntoharjoittelua, josta osan voi liittää liikkuvuus- tai kestävyysharjoitteluun.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.