Olkapää voi kipeytyä töissä, kotona tai kuin itsestään. Oli syy mikä vain, tutkittavaksi kannattaa mennä viivyttelemättä. Niin säästyy isolta harmilta.

Ortopedi Jammu Öunap on leikannut haastattelupäivänä neljä olkapäävammaa. Potilaista kaksi oli tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, kaksi nuoria urheilijoita. Heillä kaikilla oli leikkausta vaativa olkapäävamma, kiertäjäkalvosinjänteen repeämä. Se on aikuisilla yleinen.

– Kiertäjäkalvosin on neljän jänteen kokonaisuus, jonka tehtävänä on liikuttaa ja tukevoittaa olkaniveltä. Jänteet kiinnittyvät olkaluun päähän. Olkanivelvammassa yksi tai useampi näistä jännerakenteista saattaa vaurioitua. Seurauksena voi olla myös nivelsidevamma tai huonolla onnella molemmat, Öunap kertoo.

Miten vamma tulee?

Olkapäävamma tulee useimmiten kaatuessa tai pudotessa, kun yrittää vaistomaisesti ottaa jostakin kiinni. Tällaisia sanotaan korkeaenergisiksi vammoiksi, koska niissä isku on kova.

Myös tietyt työt, joissa joutuu kannattelemaan ja kurottelemaan, sekä pitkään jatkuva rasitus ovat olkapäälle riski. Öunap tapaa vastaanotolla varsinkin sähköasentajia ja rakennustöitä tekeviä.

– Kun tehdään vääntöliikkeitä käsivarret ylöspäin tai kannetaan raskaita taakkoja, kiertäjäkalvosin kuluu. Jänne voi sen seurauksena rikkoutua.

Myös yläkautta pelattavat pelit, kuten tennis, lentopallo ja sulkapallo, sekä uinti väärällä tekniikalla kuluttavat kiertäjäkalvosinta.

Varsinkin vanhemmille ihmisille tällainen olkapäävamma saattaa tulla pienestäkin kolauksesta tai väärästä liikkeestä, koska heillä kiertäjäkalvosin on jo valmiiksi kulunut.

– Niin voi käydä esimerkiksi kun riuhtaisee voimalla oven auki, tamppaa mattoja tai hakkaa halkoja.

Kiertäjäkalvosimen mahdollisesta repeämästä kertoo se, että kaiken vähänkin painavamman nostaminen on vaikeaa, jos ei mahdotonta. Käsivartta ei ehkä pysty nostamaan lainkaan tai voimaa vaativaa kiertoliikettä ei jaksa tehdä. Pahimmillaan mikään näistä ei onnistu. Rasitus voi aiheuttaa kipua, ja joskus olkaa särkee myös levossa.

Olkapää sijoiltaan

Nivelsidevamma puolestaan syntyy olkapään retkahduksen seurauksena: nivel voi mennä kokonaan tai osittain sijoiltaan. Se on tavallinen tapaturma monissa urheilulajeissa, etenkin kontaktilajeissa.

Olkaluu voi palautua paikalleen itsestään. Mutta usein se joudutaan vetämään takaisin kohdalleen.
Nivelsidevamman seurauksena olkapäähän voi jäädä väljyyden tunnetta tai se voi mennä helposti sijoiltaan uudelleen. Tietyissä olkapään liikkeissä vamma muistuttaa itsestään kivulla.

– Kun tällainen vamma tulee, olkaluu hyppää lapaluuhun nähden eteenpäin, putoaa eteen ja alas. Samalla rikkoutuu yleensä myös nivelkapseli ja rustorengas, joka on lapaluun nivelpintaa reunustava joustava lippa.

Nopeasti lääkäriin

Jos olkapäähän on sattunut ja se on kovin kipeä, ei lääkäriin menoa kannata jahkailla.

– Kun toimitaan viivyttelemättä, vamma saadaan tutkittua asianmukaisesti, diagnoosi tehtyä ja aloitettua parhaaseen lopputulokseen johtava hoito, Öunap sanoo.

Lääkärintutkimuksen lisäksi olkapäästä otetaan yleensä röntgenkuva. Magneettikuva antaa tarvittaessa lisätietoa.

Jos ilmenee, että kiertäjäkalvosin tai rustorengas todella on rikki, sopiva hoito riippuu potilaan iästä ja siitä, mitä hän haluaa käsivarrellaan tehdä.

– Jos päädytään leikkaamaan, sen jälkeen edessä on pitkä kuntoutus. Mutta toisaalta, revenneet rakenteet eivät parane itsestään.

Leikata vai ei?

Hoitopäätöksissä on usein punnitsemista. Jammu Öunap kertoo esimerkin.

– Kerran minulla oli potilaana vanhempi herra, joka sai kiertäjäkalvosimen repeämän. Se suunniteltiin hoidettavan leikkauksella. Leikkauspäivän aamuna hän kuitenkin kysyi, tarvitseeko leikata, kun olkapää ei ollut enää kipeä. Keskusteltuamme asiasta päätimme, että ei leikata.

Käsivarteen jäi hänelle riittävät liikeradat.

– Hän sai juuri ja juuri nostettua käsivarren sivukautta vaakatasoon, mutta ei pystynyt nostamaan sillä mitään ylimääräistä painoa. Kyynärpää koukistettuna hän sai kuitenkin hiukset pestyä.

Aina ei kuitenkaan edes kannata leikata.

– Jos olkapäävamma on tullut viikkokausia ennen hoidon aloittamista, vaurioituneelle alueelle on ehkä ehtinyt kehittyä lihassurkastumaa tai pahimmillaan osa lihaskudoksesta on korvautunut rasvalla. Tilanne on silloin palautumaton, eikä leikkaus enää auta.

Nivelsidevamma hoituu

Vähemmällä ja helpommalla hoidolla yleensä pääsee, jos olkapäähän on tullut vain nivelsidevamma.
Siitä ei välttämättä jää hankalia oireita. Silloin hoidoksi riittää fysioterapia ja omatoiminen kuntoutus fysioterapeutin ohjeiden mukaan.

– Mutta jos potilas on esimerkiksi aktiivinen harrastajaurheilija, vaikka seniorikin, jonka harrastusta nuljahteleva olkapää haittaa, ilman muuta kannattaa leikata. Korjaaminen on yksinkertaisesta ja yleensä se pystytään tekemään tähystyksellä.

Vanha vamma vihoittelee

Yleensä kiertäjäkalvosimen jänteen repeämät paranevat leikkaamalla ja ahkeralla kuntoutuksella oireettomiksi. Mutta jos repeämä on laaja ja jänne huonokuntoinen, tulos voi jäädä huonommaksi.

Jos vanha vamma alkaa uudelleen muistuttaa itsestään, sen huomaa siitä, että olkapää tulee kipeäksi ja heikoksi.

– Silloin kannattaa mennä lääkärin puheille. Jos tutkimus osoittaa, että jännevauriota on taas, asia varmistetaan kuvantamalla ja jos tarpeen, leikataan uudelleen.

Jos taas jännevauriota ei löydy, on viisasta alkaa vahvistaa olkapäätä fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Joskus tarvitaan alkuvaiheessa kipulääkettäkin.

Vältä jäätynyt olkapää

Joskus leikkauksen jälkitilana, mutta joskus myös tuntemattomasta syystä, voi kehittyä niin sanottu jäätynyt olkapää.

Sen oireena on olkapään kipeytyminen ja jäykistyminen muutamassa viikossa. Särky voi olla niin kova, ettei siltä pysty nukkumaan kipulääkkeenkään avulla. Magneettitutkimuksessa näkyy silloin, että nivel on selvästi kutistunut ja nivelkapseli on paksuntunut.

– Tällaisessakin tapauksessa hoito pitää aloittaa ajoissa. Kun kipu on pahimmillaan, tarvitaan lepoa ja lääkitystä. Pahimman vaiheen mentyä ohi aloitetaan kuntoutus fysioterapeutin ohjauksessa. Myöhemmin voi aloittaa omatoimisen kuntoutuksen ohjeiden mukaan. Jos tilanne ei selvästi kohennu muutamassa kuukaudessa, harkitaan leikkausta, Öunap sanoo.

Ikääntymisen myötä olkapäitä voi myös alkaa vaivata nivelpintojen kuluminen, nivelrikko. Minkä verran ja koska sitä alkaa tulla, riippuu siitä mitä on tehnyt, eli siitä, minkälainen on ollut olkapään kuormitus. Olkapäiden vahvuus ja heikkous riippuu myös perintötekijöistä.

Lue lisää:
Liikkeelle vamman jälkeen

VARJELE JA VAHVISTA

Olkapään monimutkaiset rakenteet ovat alttiita monenlaisille vammoille ja kulumille, mutta niiden vaaraa voi vähentää. Huolehdi:

  • hartiaseudun lihaskunnosta ja olkanivelen liikkuvuudesta
  • työergonomiasta: säädä tuoli, pöytä näppäimistö ja näyttö sinulle sopiviksi
  • taukojumpasta
  • liikunnassa maltti ja oma kunto
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.