Omena pitää sydämen kunnossa

Omena päivässä todellakin pitää lääkärin loitolla ainakin, jos puhutaan sydänsairauksista.

Tuoreen brittitutkimuksen perusteella päivittäinen omenan syöminen ehkäisee sydänvaivoja jopa yhtä hyvin kuin statiini-kolesterolilääkkeet.

Tutkimuksessaan tutkijat halusivat selvittää miten paljon sydänsairauksista johtuvat kuolemat vähentyisivät, jos kaikki yli 50-vuotiaat britit söisivät omenan tai statiinin joka päivä. Tämän he tekivät yhdistämällä terveysrekistereiden ja terveystutkimusten tietoja.

Mallinnus osoitti, että omenan päivässä syömällä vuosittain 8 500 brittiä säästyisi sydäntaudeista johtuvalta kuolemalta. Päivittäin statiineja syömällä estyisi puolestaan 9 400 sydäntautikuolemaa.

Vaikka statiinit olivat mallinnuksen perusteella hieman parempia, omenat olisivat koko väestön hoitamiseen otollisempia, sillä ne ehkäisevät myös syöpää ja monia muita sairauksia. Statiineilla on lisäksi haittavaikutuksia, jotka lisääntyisivät huomattavasti, jos kaikki yli 50-vuotiaat söisivät niitä.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät sekä omenia että statiineja hyvinä ja halpoina keinoina ehkäistä sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia. Terveiden aikuisten kohdalla omenat kuitenkin voittavat statiinit.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalin joulunumerossa.

Uutispalvelu Duodecim

 

Jokaisen aikuisen ainakin kerran. Tärkeää se on varsinkin, jos on ylipainoa, sukurasitetta, diabetes, jos tupakoi tai verenpaine on kohonnut.

Jos perusterveen arvot ovat koholla, aloitetaan ruokailutottumusten korjaamisella. Tämän jälkeen arvot  kontrolloidaan 1–3 kuukauden kuluttua. Jos ne ovat edelleen koholla, aloitetaan lääkitys. Seuraava kontrolli on parin kuukauden päästä ja sen jälkeen lääkärin arvion mukaan, yleensä noin vuoden välein. Jos on diabetes tai muu valtimotauti, aloitetaan lääkitys yleensä heti ja arvot kontrolloidaan kuten perusterveillä.

Jos kolesterolilääkkeeksi määrätään statiini, ennen lääkehoidon aloittamista mitataan maksa-arvo. Se kontrolloidaan noin kuuden viikon päästä ja sen jälkeen vuosittain.

Vastaajana Sydänliiton ylilääkäri Hannu Vanhanen

Kannattaako terveyttään mitata koko ajan?

Joka toinen kantaa aktiivisuusranneketta. Oman hyvinvoinnin mittaaminen on yhä helpompaa ja suositumpaa. Mutta onko siitä oikeasti jotain hyötyä, vai voiko siitä olla jopa haittaa? 

Lähes joka elintoiminnon mittaamiseen löytyy huipputeknologinen laite. Älyvaaka kertoo paitsi painosi myös sykkeesi ja rasvaprosenttisi, lähettää ne nettiin ja laatii niistä grafiikan. Aktiivisuusranneketta käytetään vuorokaudet ympäri, ja se mittaa askeleiden lisäksi muun muassa unta sekä päivän aikana tapahtunutta liikehtimistä.

Erilaiset älypuhelinsovellukset analysoivat kuvien perusteella ruokavaliosi terveellisyyttä. Sykemittariin yhdistettynä ne saattavat pystyä jopa arvioimaan, oletko yliherkkä jollekin ruoka-aineelle.

Kotiin voi tilata alle 200 eurolla laitteen, joka mittaa EKG:tä eli sydänkäyrää.

Nämä kaikki laitteet kuuluvat quantify yourself- tai quantified self -nimiseen trendiin, jonka voi suomentaa vaikkapa itsensä mittaamiseksi.

Minustako biohakkeri?

Itsensä mittaajat tarkkailevat erilaisilla teknisillä apuvälineillä omia fyysisiä tai henkisiä toimintoja. Niistä kerätään tietoa, ja tiedon perusteella pyritään parantamaan hyvinvointia.

Ilmiön toisessa päässä on tavallisen sykemittarin, tai mikseipä vain mittanauhan, säännöllinen käyttäjä. Janan keskivaiheilla on liikunnan harrastaja, joka mittaa koti-EKG-laitteella sydänkäyräänsä, esimerkiksi stressiä tunnistaakseen, ja kirjaa mobiilisovelluksiin lenkkejään ja syömisiään.

Toisessa ääripäässä on biohakkereiksi nimetty ryhmä, joista jotkut mittaavat jopa ulosteidensa mikrobitason. He pyrkivät keräämänsä tietomäärän avulla ”hakkeroimaan” omaa kehoaan, eli vaikuttamaan sen toimintaan tai estämään tauteja. Muistathan näyttelijä Angelina Jolien, joka poistatti rintansa DNA-testissä ilmenneen rintasyöpäriskin takia.

Ylös penkistä, sanoo mittari

”Laite hälyttää liiasta istumisesta ystävällisellä tekstiviestillä käyttäjän puhelimeen. Se vertaa iän ja sukupuolen perusteella käyttäjänsä aktiivisuutta Maailman Terveysjärjestön WHO:n suosituksiin.” Lauseet ovat Polarin Loop-aktiiviisuusrannekkeen tiedotteesta.

Olisi upeaa saada ”ystävällinen” tekstiviesti, jossa käsketään nostamaan ahteri ylös penkistä, mutta Polarin vekotinta ei vielä tätä juttua tehdessä ollut saatavilla. Sitä odotettiin kauppoihin lokakuun lopussa. Polarin kilpailijat myyvät jo vastaavia Nike Fuel- ja Fitbit Flex -rannekkeita. Applen iWatch-nimisestä laitteesta huhutaan ja sitä odotetaan loppuvuodeksi.

Aktiivisuusrannekkeet ovat se juttu, jolla itsensä mittaaminen aikoo tulla tohinalla tavallisten tallaajien elämään. Ne ovat siis eräänlaisia sykemittareiden 2.0-versioita. Härveleiden yleistyminen on tietysti kiinni kahdesta asiasta: helppokäyttöisyydestä ja hinnasta.

— Mutta mennäänkö tässä teknologian suhteen niin lujaa, ettei käyttäjä ehdi mukaan? Jos käyttö koetaan hankalaksi, mittareista ei saa täyttä hyötyä irti eivätkä käyttäjiksi ala ne, joille laitteista olisi eniten hyötyä, pohdiskelee Tampereen yliopiston työterveyden professori Clas-Håkan Nygård.

Näyttää kuitenkin siltä, että mittareita on yhä helpompi käyttää. Kumilenkki ranteeseen ja menoksi. Tiedot voi lukea valmiiksi tulkittuina älypuhelinsovelluksesta.
Mittarit laskevat askeleita, kulutettuja kaloreita ja lisälaitteella sykettä, laativat henkilökohtaisia liikuntatavoitteita, seuraavat edistymistä ja tulostavat raportteja.

— Mittaaminen on parantunut teknisesti huimasti, ja nykyään se on paljon miellyttävämpää ja helpompaa, sanoo Raija Laukkanen, Polarin liikuntatieteellinen johtaja. Hän on katsellut aitiopaikalta hyvinvointimittaamisen kehittymistä parikymmentä vuotta.

— Aina on ollut niitä, joita kiinnostavat faktat ja numerot, mutta itsellenikin on ollut vähän yllätys, miten iso ilmiö mittaaminen on.

Oma napa, paras napa

Terveysasioiden edelläkävijät ovat innostuneet itsensä mittaamisesta kahdesta syystä: siinä saa tarkkaa faktaa, ja mikä tärkeintä — omasta itsestään, ei mistään keskiarvoväestöstä.

— Liikunnassakin trendinä on henkilökohtainen räätälöinti, minkä näkee esimerkiksi personal trainer -palveluiden kysyntänä. Me olemme erilaisia, ja yleiset liikunta- ja ruokavaliosuositukset ovat vain suurpiirteinen kehys. Jokaisella on oma perimänsä ja omat mieltymyksensä, Raija Laukkanen sanoo.

Kehon tarkkailun tavoitteena on yleensä jonkinlainen muutos. Se voi olla joko laihempi, pirteämpi, terveempi tai tehokkaampi minä. Mutta jos mittaamalla on tarkoitus tunnistaa ja vähentää stressiä, eikö itsensä kyttääminen voi helposti lisätä sitä?

Ne, jotka ovat taipuvaisia kehittelemään itselleen kaikenlaisia sairauksia, saattavat ruveta mittauskyttäämisellä huolestumaan liikaa. Varsinkin, jos ei osaa tulkita tuloksia oikein: ohjelmistot ja käyttöohjeet saattavat olla englanniksi eikä aina ole selvää, mikä tarkoitus milläkin tiedolla on. Hermostuminen taas lisää fyysisiä oireita, joista mittari raportoi, ja huolestumisen kehä on valmis.

— Mittaaminen voi tällaisilla ihmisillä lisätä terveyshuolta ja myös syrjäyttää huolen käsittelemisen ihan omia ajatuksia työstämällä, sanoo psykologian tohtori Virpi Laakso.

Seuraaminen helpottaa

Mutta mitä mittaamisesta hyötyy tavallinen ihminen, jonka aikomuksena ei ole valokuvata kaikkia pizzojaan. Professori Clas-Håkan Nygårdin mukaan jo sykkeen mittaamisessa on järkeä monenlaisille taapertajille.

— Onhan se ihan mainio tapa esimerkiksi tunnistaa ja ennakoida stressiä.

Ja asioiden kirjaaminen todella näyttää kohentavan seurattavaa elämänaluetta. Nygård teki muutama vuosi sitten tutkimuksen, jossa selvitettiin, vähentääkö liikunta naisten vaihdevuosioireita. Tutkimuksessa mukana olevat naiset raportoivat kännykällä aamuin illoin tuntemuksistaan puolen vuoden ajan.

— Tulos oli se, että liikunta vähensi oireita, Nygård sanoo ja arvelee, että helppo raportointi ja liikunnan seuraaminen - ja sitä kautta säännöllinen liikkuminen - myös vaikuttivat positiiviseen tulokseen.

Tulevaisuus on jo täällä

Asiantuntijat näkevät omatoimisen mittaamisen pääasiassa hyvänä juttuna. Sen avulla  voi tutustua kroppaansa ja ehkä ohjailla elämäntapojaan sen mukaan, mitä numerot näyttävät. Psykologi Virpi Laakso kuitenkin muistuttaa, että muutos lähtee edelleen oman pään sisältä, ei mittarista.
Polarin Raija Laukkanen myös visioi, että mittareiden keräämistä liikkumistiedoista voisi olla yhteiskunnallista hyötyä esimerkiksi kevyen liikenteen reittien suunnittelussa.

Käyttäjiltä nimittäin kertyy tietoa. Pitäisikö olla huolissaan siitä, mitä tietojaan tulee luovuttaneeksi yrityksille ja postattua palveluiden kautta sosiaaliseen mediaan?

— En olisi huolissani pelkistä syketiedoistani, mutta niitäkin täytyy säilyttää eettisesti oikein, sanoo professori Clas-Håkan Nygård.

Polarin Raija Laukkanen kehottaa lukemaan käyttäjäsäännöt ennen kuin painaa hyväksyn-nappia.

— Kaikki eivät ehkä hoksaa, että tieto voi olla aika henkilökohtaista. Meillä on valtava datapankki ihmisistä ympäri maailman, ja käymme lakimiesten kanssa jatkuvasti läpi sitä, että olemme eettisesti ja tietosuojalain mukaisesti ajan tasalla.

Se on kuitenkin selvää, että tieto on Polarin omaisuutta, ja se käyttää sitä ainakin tuotekehittelyyn.

Ehkä muutaman vuoden kuluttua kaikkien ranteissa killuu kuminen ranneke, jonka kapeassa näytössä vilisevät futuristiset väripalkit. Mittari saattaa kehottaa syömään tänään vielä 70 grammaa parsakaalia tai menemään nukkumaan klo 21.20.

On tietysti myös mahdollista, että vekotin lepää laatikossa, siellä leipäkoneen vieressä.

 

Asiantuntijat: Raija Laukkanen, Polarin liikuntatieteellinen johtaja ja dosentti Oulun yliopistossa. Virpi Laakso, terveyspsykologi Forssan seudun kuntayhtymässä.Clas-Håkan Nygård, työterveyden professori Tampereen yliopistossa..

 

Mittaamisen alkeet

SYKE    Perussykemittari on mittareista tutuin, ja tunnetuimpia merkkejä ovat Polar, Suunto ja Garmin. Sykemittari auttaa sekä aloittelevaa että kokeneempaa liikkujaa liikkumaan itselleen ihanteellisella tavalla. Erilaiset sovellus­ohjelmat esimerkiksi älypuhelimessa voivat tulkita sykkeestä muitakin asioita, kuten stressiä tai alkavaa flunssaa.
 

AKTIIVISUUS    Aktiivisuusrannekkeiden toiminnot vaihtelevat vähän valmistajasta riippuen, mutta pääasiassa ne valvovat liikkumista ja unta, ja ennen kaikkea kehottavat ja kannustavat aktiivisuuteen. Aktiivisuus­rannekkeita ovat Nike Fuelband, Polar Loop ja FitBit Flex.

SYDÄNKÄYRÄ    Sykeväliä mittaavat First Beat ja Heart Bug -merkkiset laitteet. Niiden avulla voi tutkailla esimerkiksi ylirasitusta ja palautumista. Niitä käytetään enemmänkin esimerkiksi työterveyden kanssa yhdessä kuin omin päin kotona.

ÄLYVAAKA    Tavallista nerompi vaaka mittaa myös rasvaprosentin ja esimerkiksi leposykkeen ja on wifi-yhteydessä nettiin. Vaakoja valmistavat muun muassa Withings ja FitBit.

KEHONKOOSTUMUSMITTARI    Kuin älyvaaka mutta kahvojen kanssa. Ne mittaavat älyvaa’an toimintojen lisäksi esimerkiksi sisäelinrasvaa ja luustolihasprosenttia. Kehonkoostumismittareita tekee ainakin Omron ja Beurer.

 APPLIKAATIOT    Älypuhelimiin saa lukuisia erilaisia itsensä mittaamis­sovelluksia ja ne löytyvät sovelluskaupoista terveys-osioista. Ne voivat toimia yhdessä sykevyön kanssa tai niihin valokuvataan tai kirjataan tietoja.

 

Kommentit (1)
taas liikkeelle
Viesti

Ainakin minun Polar Loop aktiiviranneke tekstaa it*s time to move ja näyttää punaisia askelia peräkanaa. Samoin M400 sykemittari ilmoittaa tunnin istumisen jälkeen pienellä äänimerkillä ja tekstillä aika lähteä liikkeelle. Ovat vielä yhteissopivia Iphonen kanssa joten viestin saa vaikka synkronoimaan puhelimeen jos haluaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten eroon rintojen aristuksesta ja välivuodoista?

Käytän Femoston Conti -lääkettä vaihdevuosivaivoihin. Minulle on määrätty sitä yksi tabletti päivässä. Koetin kolme päivää ottaa puolikkaan ja minulle tuli heti veristä vuotoa. Rintojen pingotus tosin loppui saman tien, minkä takia annosta pienensinkin. Vuodon takia palasin normaaliin annostukseen. Olen käyttänyt hormonikorvausta puoli vuotta ja nuo rintaoireet ovat inhottavia. Mikä auttaisi?

Vaihdevuosioireita voidaan hoitaa tehokkaasti estrogeenilla. Estrogeeni kuitenkin paksuntaa kohdun limakalvoa ja voi pitkään käytettynä aiheuttaa kudosmuutoksia. Näin ollen kohdun limakalvoa tulee suojata, ja siihen käytetään keltarauhashormonia. Tähän on useampia tapoja.

Jos keltarauhashormoni annetaan jaksoittain, 10–14 vrk ajan kerran kuussa, on seurauksena kuukautisvuodon tyyppinen tyhjentymisvuoto. Jos keltarauhashormoni annetaan pienenä annoksena päivittäin yhdessä estrogeenin kanssa, kuten kysyjän käyttämässä valmisteessa, vuodot pysyvät yleensä pois.

Tämä hoito onnistuu, kun naisen omien kuukautisten loppumisesta on kulunut riittävästi aikaa, tai perinteisellä hoidolla tyhjentymisvuodot ovat niukentuneet.

Yleissääntönä voi pitää, että vuodotonta hoitoa voi yrittää, jos kuukautisten loppumisesta on yli vuosi. Silloinkin jopa puolelle naisista tulee ainakin niukkaa tiputteluvuotoa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Niukkaa ylimääräistä vuotoa voi myös liittyä tablettien unohtamiseen tai hormoniannoksen pienentämiseen.

Tällainen vuoto yleensä loppuu viikon kuluessa. Jos vuoto pitkittyy tai se on runsasta, on kohdun tilanne syytä tutkia ainakin UÄ-kuvauksella ja tarvittaessa kohdun limakalvonäytteellä.

Rintojen pingotus on yksi hormonihoidon sivuoire; se liitetään estrogeenivaikutukseen. Silloin yleensä auttaa estrogeeniannoksen pienentäminen. Toisaalta jos estrogeeniannos on liian pieni, voivat vaihdevuosioireet osittain palautua.

Yleensä sopiva lääkeannostus kuitenkin kokeilemalla löytyy. Arvelen, että kysyjän tapauksessa pienempi lääkeannos voisi olla riittävä, varsinkin jos satunnaiset kuumat aallot eivät häiritse. Markkinoilla on myös matala-annoksinen Femoston Conti, jolloin välttyy pienten tablettien puolittamiselta.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Luonnon ihmeaine

Karpalolla tulehdukset kuriin

Itseään ei aina tarvitse lääkitä yksinomaan lääkkeillä. Suomalaisesta luonnosta löytyy monia ihmeaineita, joista yksi tehokkaaksi todettu on karpalo.

Karpalo ehkäisee virtsatulehduksia ja estää bakteerien kiinnittymistä limakalvoille.

Virtsatietulehdus syntyy, kun tulehdusta aiheuttava bakteeri pääsee virtsateihin. Virtsatietulehdukset ovat yleisiä: jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden elämänsä aikana ja tulehdus toistuu 20–40 prosentilla.

Mehu toimii

Ihmeaineeksi käy ihan tavallinen kaupan karpalomehutiiviste, ellei ole itsellä mahdollisuutta valmistaa mehua. Suojan saadakseen karpalomehua on juotava päivittäin kuukausien ajan.

Samanlainen tulehduksia ehkäisevä vaikutus on mahdollisesti puolukalla ja mustikalla, mutta siitä ei ole näyttöä, kertoo Jarmo Salon väitöstutkimus Oulun yliopistosta.

Kommentit (1)
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Päkiää polttelee, isovarvas valittaa. Herkkä jalkaterä kannattelee koko kehon painoa. Se myös kipeytyy ja vammautuu herkästi. Selvitä säryn syy huolella: jalkojen terveys heijastuu koko kehoon, jopa mieleen.

Askellan paljasjaloin juoksumatolla ja fysioterapeutti kuvaa käyntiäni videokameralle. Kuvaussessio kuuluu alaraaja-analyysiin, jonne olen hakeutunut epämääräisten jalkaterän ja polven jomotusten takia. Analyysi on salapoliisityötä: onko säryn taustalla virheasentoja, lihasheikkouksia, rasitusvammoja?

Kun kävelyvideo pyörii tietokoneen näytöllä, fysioterapeutti selittää kädestä pitäen alaraajojeni toimintaa. Videolta ei ainakaan paljastu suurempia virheasentoja. Lantio pysyy suorassa ja askel on symmetrinen.

Sitten – bingo. Jalkaterissä näkyy taipumus alipronaatioon eli liian jäykkään askellukseen. Jalkani ei vaimenna iskuja tarpeeksi. Se selittää polvi­kipuni.

Tulos yllättää, sillä olen vuosikausia lenkkeillyt urheiluliikkeen asiantuntijan minulle myymillä kengillä, jotka hoitavat päinvastaista ongelmaa, ylipronaatiota. Ylipronatoivassa jalassa nilkka on liian löysä.

Lenkkitossut menevät vaihtoon. Jatkossa jalassa ovat joustavat jalkineet, jotka pehmentävät askelta. Analyysiin uponneet eurot eivät harmita.
Kipeillä tassuilla ei huvita juosta eikä jumpata. Mutta kun jalkaterä kipey­tyy, syytä ei kannata lähteä arvailemaan. Säryn aiheuttajia on yhtä monia kuin erilaisia jalkatyyppejäkin. Huolellinen tutkiminen kannattaa, sillä jalkojen terveys heijastuu koko kehoon, jopa mieleen.

Ikä ja ylipaino kuluttavat

Jalkaterä on herkkä kulkupeli. Lukuisat luut, jänteet, pikkulihakset, nivelsiteet ja hermot ovat alttiita kivuille ja vammoille. Jalkapohjan pieni pinta-ala ottaa joka askeleella vastaan kehon kaikki kilot.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mikko Kirjavainen jakaa jalkaterävaivat karkeasti kolmeen. Selkeimpiä ovat akuutit vammat, esimerkiksi nyrjähdykset. Ne talttuvat yleensä levolla, kylmähoidolla ja tulehdus­kipulääkkeillä. Toisena ovat rasitusvammat, kuten marssimurtumat. Niitä tavataan paljon peruskuntoilijoillakin.

Salakavalin on kolmas ryhmä: kulumavaivat. Niille tyypillistä on kipu, joka hiipii jalkaan vähitellen. Särky tuntuu tavallisesti kävellessä, mutta yltyy joskus vasta levossa. Tavallisia kipupisteitä ovat päkiä, isovarvas, kantapää ja akillesjänne. Kipu voi säteillä selkään saakka.

— Ei ole mielekästä eritellä tiukkaan kipujen syitä ja seurauksia: on tyypillistä, että samassa jalassa on monta ongelmaa. Potilas voi valittaa vaivaisenluuta, ja tutkimuksissa löytyvät myös jalkapohjan jännekalvon tulehdus ja vasaravarpaat, Kirjavainen luettelee.

Tärkein altistaja on ikä. Jokainen askel kuluttaa, ylipainoisilla vielä enemmän. Vuosien myötä jalan ryhti muuttuu väistämättä. Etenkin jalan etuosan luinen poikittaisholvi madaltuu tuki­rakenteiden pettäessä, ja seurauksena on päkiäkipua.

— Kävely on mutkikas liikeketju. Siksi on tärkeää selvittää säryn syy, jotta kipua voidaan hoitaa oikein. Sen voi tehdä jalkoihin erikoistunut fysioterapeutti tai ortopedi.

Lääkäriin kannattaa suunnata, jos kivut ovat toistuvia tai jos itse huomaa jalan asennossa muutoksia.

Usein särkyjen taustalla on rakenteellisia ongelmia, kuten asentovirheitä. Silloin pelkkä oireen hoitaminen ei riitä. Tarkka tutkiminen palkitsee.

Jalkatyyppi johtaa jäljille

Seison lasipöydällä, jonka alla on peili. Jalkapohjani piirtyvät lasiin valkoisina kuvioina. Ne paljastavat armotta, miten paino jakaantuu jalkapohjalleni. Myös kovettumat ja hiertymät toimivat hyvinä maamerkkeinä.

Holvikaari piirtyy peiliin kiitettävän tasaisena. Se on ihanteellinen tilanne: paino ei jakaudu pistemäisesti jalan etu- ja takaosalle, kuten kaarijalassa, eikä toisaalta leviä liikaa koko jalkapohjalle, kuten lattajalassa.

Vain aivan jalan sisäsyrjällä päkiän kohdalla on ilmaa. Sinne saisin varata enemmän painoa. Saan kotiinviemisiksi päkiää vahvistavat jumppaohjeet: varpaiden ojentelua ja koukistelua ja painonsiirtoja jalkapohjan puolelta toiselle.

Oman jalkatyypin tunnistaminen voi auttaa särkyjen syyn jäljille. Kirjavaisen mukaan tästä ei silti kannata liiaksi stressata.

— Jos latta- tai kaarijalka ei aiheuta kipuja tai muita ongelmia, siitä ei ole mitään haittaa.

Lattajalka on virheasennoista yleisin. Sitä vaivaa liika löysyys. Tukirakenteet pettävät, jolloin jänteet ja lihakset tekevät ylimääräistä työtä. Tyypillisiä ovat kivut päkiässä, nilkassa, joskus jopa lonkissa. Kaarijalka sitä vastoin on liian jäykkä. Silloin oireilevat yleensä jalan etuosa, jalkapohja ja akillesjänne.

Kuormaa voidaan tasata pohjallisilla, mutta asiantuntijat suhtautuvat ylimääräisiin tukiin ristiriitaisesti.

— Pohjallinen voi olla hyvä aikuiselle, jonka jalkaan on jo ehtinyt kehittyä rakenteellinen ongelma. Toisaalta olisi syytä samalla vahvistaa epävakaata jalkaa.

Hierontaa ja jalkajumppaa

Jalkasärkyjä voi koettaa taltuttaa myös kotihoidolla. Ensiapuna toimivat lepo ja tulehduskipulääkkeet. Hieronta
parantaa verenkiertoa ja pehmentää kireyksiä ja kovettumia.

— Hyvää ihonhoitoakaan ei ole syytä unohtaa. Ahkera rasvaaminen voi vähentää kovettumista tulevia kipuja.

Jos jalassa on rakenteellisia ongelmia, jalkojen kokonaisvaltainen hoitaminen kannattaa ottaa osaksi arkipäivää.

— Järkevän painon pitäminen on isoimpia asioita, mitä voi omien jalkojen terveyden hyväksi tehdä. Liikunta on tärkeää, ja se tukee samalla painonhallintaa.

Mitä monipuolisemmin jalkaterä saa taipua, työntää, koukistua ja venyä, sen parempi. Koordinaation ja tasapainon parantaminen helpottaa jalkojen työpanosta. Jalkateriä kannattaa jumpata myös erikseen. Fysioterapeutin jumppaohjeilla pääsee eteenpäin.

— Jalkajumppa aktivoi pieniä lihaksia, jotka tasapainottavat rasitusta. Hyviä harjoitteita ovat varpaille nousut, varpaiden koukistelut, esineiden noukkiminen varpailla, painonsiirtelyt ja venytykset.

Ratkaisu kengistä?

Ei ole yhdentekevää, millaiset kengät sujautamme aamulla jalkaan, sillä vietämme niissä parhaimmillaan kokonaisia päiviä. Kauppojen laaja terveyskenkävalikoima hämmentää: mistä tietää, mikä kenkä on omalle jalalle paras?

Viimeisin buumi on pehmeä ja yksinkertainen kevytjalkine. Se jäljittelee paljain jaloin askeltamista, jonka pitäisi olla ihmiselle luontainen tapa liikkua. Kevytjalkine lyhentää askelpituutta ja vie painoa kantapäältä kohti päkiää. Ohut pohja parantaa jalkapohjan tuntoherkkyyttä ja aktivoi pieniä lihaksia, jotka peruskengässä jäävät usein liian vähälle käytölle.

— Kevytjalkine on maltilla käytettynä hyvä. On silti syytä muistaa, että kengätkään eivät ole vastaus kaikkeen. Jos jalassa on jo muutenkin rakenteellinen ongelma, huono kenkä lähinnä jouduttaa oireita. Toisaalta tervettä jalkaa ei saa helposti kengällä pilattua.

Ortopedin mielestä tärkeintä on, että kenkä on mukava ja varpailla on kärjessä tarpeeksi tilaa levitä. Varsinkin jäykkää jalkaa on syytä suojata pohjan hyvällä iskunvaimennuksella.

— Jos jalka puristetaan jatkuvasti kärjestä aivan suppuun, se voi ajan myötä ohjata jalkaa väärään suuntaan.

Toisaalta satunnainen piikkikoroissa sipsuttaminenkaan ei ole haitaksi, jos muistaa välillä lepuuttaa jalkoja kunnon lenkkareissa. Eniten jalka nauttii kultaisesta keskitiestä. Kun jalkaa jumppaa ja rasittaa monipuolisesti ja vaihtelee kenkäpareja usein, saa palkkioksi kevyen askeleen.

Asiantuntija: ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mikko Kirjavainen, Lääkärikeskus Dextra

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.