Enää ei tarvitse kulkea suu supussa tummuneiden hampaiden vuoksi. Hampaiden valkaisu on yksi tapa kirkastaa ilmettä. Mutta onko se turvallista?

Hampaiden valkaisusta on tullut varsinainen hitti, ja kaikenlaista tuotetta löytyy. On vaalentavia hammastahnoja, itse tehtyyn valkaisuun suunniteltuja valkaisupuikkoja ja vaikka mitä. Mistä tietää, mitä ne sisältävät ja tehoavatko ne niin hyvin kuin mainokset väittävät? Ja ennen kaikkea, onko hampaiden valkaisu turvallista ja mitä haittoja siitä voi olla?

— Jos ihan varma haluaa olla, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen. Hammaslääkäri osaa neuvoa hyviä kotivalkaisutuotteita, mutta parhaan ja turvallisimman tuloksen saa, kun teettää valkaisun hammaslääkärillä, kertoo hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasemalta Helsingistä.

Suokas on nähnyt omassa hammaslääkärintuolissaan muutaman tapauksen, jossa kotivalkaisu on mennyt pieleen. Kiille on vaurioitunut ja hammaskaulaan on ilmestynyt koloja ja vihlovia pintoja. Syy on saattanut olla väärässä valkaisuainevalinnassa, kohtuuttoman pitkässä valkaisuajassa tai siinä, että hampaat ja suu eivät ole olleet kunnossa.

— Jotta valkaisu on taatusti turvallinen, hampaat on ensin tarkistettava ja korjattava, Suokas sanoo.

Hammaslääkäri myös käyttää pH-arvoltaan neutraalia valkaisuainetta ja suojaa ikenet geelillä. Silloin ikenet ja ruokatorvi eivät ärsyynny, niin kuin kotona tehtävässä valkaisussa monesti käy.

Näkyvä mutta luonnollinen

Hampaiden valkaisu on esteettinen hoito, ja niitä tekevät vain yksityiset hammaslääkärit. Lähtökohtana on aina asiakkaan toiveet. Reetta Suokas haluaa ensin tietää, mitä tämä toimenpiteeltä oikeastaan odottaa. Minkä verran vaaleammaksi hän haluaisi hampaansa saada ja mikä on lähtötaso?

— Käytössäni on värinmäärityskoje, joka rekisteröi hampaiden oman värin. Sitten katsotaan, minkä verran hampaita voisi vaalentaa.
Tavoite on luonnollisen kirkkaissa hampaissa, sellaisissa, joita näkee parikymppisillä. Suomalaiset eivät onneksi ole hurahtaneet amerikkalaiseen kauneusihanteeseen, jossa purukaluston kuuluu loistaa kirkolta kotiin.

— Selvään muutokseen silti tähdätään; mitä järkeä hampaiden valkaisussa muuten olisikaan, Suokas sanoo.

Kerralla valkoisiksi

Hammaslääkärillä on useampia keinoja tehdä valkaisu. Useimmiten ensimmäinen valkaisu tehdään UV-valolla tai diodilaserilla. Silloin puhutaan Power Bleaching -valkaisusta. Vastaanotoilla näitä valkaisuja tehdään eniten, koska hoitotulos on nopea ja näkyvä.

— Valkaisuaine vetyperoksidi viedään valon tai laserin avulla hampaaseen, Suokas kertoo.

Kertakäynti riittää, ja jos hoidon tulosta halutaan vielä parantaa, tehdään kotivalkaisukiskot.

Lievempi geelivalkaisu

Jos hampaat ovat entuudestaan aika vaaleat, voi pelkkä geelivalkaisu riittää. Se on halvempi tapa valkaista, eikä siinä käytetä UV-valoa. Samaten, jos asiakas haluaa esimerkiksi vuosi valovalkaisun jälkeen kirkastaa hymyään, Suokas suosittelee usein hoitavaa geelivalkaisua.

— Hammaslääkärin tuolissa on istuttava noin tunnin verran. Geelivalkaisukin tehdään vetyperoksidilla, mutta yhdessä tuotteessa on mukana myös hampaita hoitavaa ksylitolia ja fluoria.

Valkaisun jälkeen on ehdottomasti pidättäydyttävä kahvista, punaviinistä ja tupakasta kolmesta tunnista kahteen vuorokauteen hoidosta riippuen.

— Tuona aikana geelivalkaistu hammas on kuin sieni: se imee herkästi pintaansa ruoasta ja nautintoaineista tulevaa väriä, Suokas varoittaa.

Lue lisää: Saako aamiaisen jälkeen pestä hampaat?

1. Hampaiden valkaisu on aina haitallista hampaille, vaikka valkaisu tehtäisiin hammaslääkärissä.
Ei pidä paikkaansa. Hammaslääkäri voi tehdä hampaiden valkaisun täysin turvallisesti. Hän tarkastaa hampaasi ennen valkaisua, eikä siihen ryhdytä, ennen kuin hammaskalusto, ikenet ja suun lima­kalvot ovat kunnossa.
Kotivalkaisussa on riskinsä. Ikenien ja ruokatorven ärsytystä tulee joka kolmannelle kotivalkaisun käyttäjälle. Huonolaatuiset valkaisutuotteet, esimerkiksi netistä ostetut, saattavat vaurioittaa kiillettä, koska geeliä valuu aina vähän ikenien päälle. Tyypillisin haitta valkaisussa kuin valkaisussa on hampaiden vihlonta. Yleensä se on vaaratonta ja ohimenevää, jos hampaat ovat olleet kunnossa ennen valkaisua.

2. Kuka tahansa voi valkaista hampaansa.
Väärin. Jos hampaiden etupuolella on runsaasti reikiä, paikkoja, kruunuja tai siltoja, valkaisu ei onnistu. Valkaisu muuttaa oman hampaan väriä, mutta ei esimerkiksi paikkojen väriä. Toki paikat voidaan vaihtaa valkaisun jälkeen huomaamattomiksi. Raskaana oleville tai alaikäisille valkaisuja ei tehdä, eikä myöskään niille asiakkaille, joiden odotukset valkaisusta ovat epä­realistiset.

3. Hampaita voi valkaista niin usein kuin haluaa.
Tämäkään ei ole totta. Joskus vastaanotolla näkee kotivalkaisua jatkuvasti tehneitä ihmisiä, joilla valkaisuaine on vaurioittanut kiillettä.
Valkaisu perustuu kemialliseen reaktioon, jossa hampaalle värin antava rengasmolekyyli pilkotaan hapettumisreaktion avulla. Vuodessa kotona voi valkaista enintään kahden viikon ajan, sitten hampaiden täytyy saada levätä.

Vierailija

Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Jaaha. Taas näitä "terveys"kuppojen postauksia. Kuuluu sarjaan rokotusten vastustaminen. Erehdyin ostamaan Lifestä ns yrttihammastahnaa, josta tosiaan kävikin ilmi, ettei siinä ole lainkaan fluoria. Sen sijaan sokeria jossain muodossa niin paljon, että suu oli pian hampaiden pesun jälkeen hapan. Eli ei ollut ainakaa ksylitolia. Tuo fluorin vahingollisuus hampaille on täyttä potaskaa, eihän hammastahnaa kuulu niellä. Kannattaa otta selvää asioista, eikä kierättää jotain netissä pyörivää...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.