Viisikymppinen tietää jo, että on itse vastuussa omasta seksuaalisesta nautinnostaan. Jos halu on hukassa, sen löytämiseksi pitää nähdä vähän vaivaa.

1) Kun naisen paikat kuivuvat ja miehen erektio on tuuripeliä, miten muuttaa totuttuja seksitapoja niin, että molemmat nauttivat?

Naisten paikkojen ei tarvitse kuivua. Liukasteiden ja paikallisten estrogeenien käyttöön ei liity mitään riskejä. Miehille taas on tarjolla paljon tehokkaita erektiota parantavia lääkkeitä.

On hyvin yksilöllistä, milloin vaihdevuosiin kuuluvia hormonimuutoksia alkaa tulla. Joillakin naisilla ne alkavat jo 45-vuotiaana, toisilla vasta yli 50-vuotiaana. Miehillä yksiselitteisiä vaihdevuosia ei tule. Ikä toki vaikuttaa kaikilla kykyyn ja haluan varmasti jollakin tavalla.

Jos kumppani ei enää kiihota, ei seksikään onnistu entiseen tapaan. Jos kiihottuminen ja erektion tulo hidastuvat, voi läheisyyttä muuttaa aistillisempaan suuntaan – suorituksesta nautintoon. Esimerkiksi lisäämällä hyväilyä ja muuta hellittelyä, kuten toisen kehumista. Pelkkä yhdyntä ei riitä eikä sitä joka kerralla tarvita.

Orgasmi ei ole itsestäänselvyys. Nainen saa sen muutenkin useimmiten helpommin hyväilemällä. Seksi on aikuisten leikkiä, ja leikkiin voidaan hankkia leluja. Vibraattoreita ja penisrenkaita kannattaa kokeilla.

Omista haluistaan pitäisi puhua, mutta jos sitä ei ole parinkymmenen vuoden liitossa aiemmin tehnyt, voi tyytymättömyyden esille tuominen olla vaikeaa. Jos siihen ei pysty, vaihtoehtoina on jatkaa samaan malliin, harrastaa sivusuhteita tai erota.

Apuakin voi hakea: seksuaaliterapiassa opetellaan keskustelemaan ja avataan lukkoja. Jokainen on vastuussa omasta seksuaalisesta nautinnostaan, joten kumppania syyttelemällä ei tilanne parane.

2) Jos seksihalut häviävät vaihdevuosi-iässä, voivatko ne tulla takaisin itsestään?

Halut eivät yleensä palaudu itsestään. Kyllä kadonneen halun eteen pitää nähdä vähän vaivaa. Tietysti uusi ihastus voi taas herättää halun, mutta eihän sekään tarkoita, että se itsestään palaisi. Aina siihen jotakin tarvitaan.

On annettava itselleen lupa olla seksuaalinen. Kun nainen korostaa naisellisuuttaan ja mies miehisyyttään, voi seksuaalisuus nousta enemmän esiin. Naisellisuuteen voi kuulua kaikkea, minkä nainen itse kokee naiselliseksi. Ja miehisyys voi olla mitä tahansa, minkä mies kokee miehekkääksi.

Esimerkiksi omasta hyvinvoinnista ja kunnosta huolehtiminen tai ylipäätään onnistuminen erilaisissa asioissa, kuten työssä tai harrastuksessa.

Pelko oman viehätysvoiman vähenemisestä iän mukana vaikuttaa haluun. Miehen erektio-ongelmat saatetaan myös tulkita haluttomuudeksi. Parisuhteessa tärkeintä on kumppanin ja tämän seksuaalisuuden arvostus. Ilman sitä on hyvin vaikeaa heittäytyä nauttimaan seksuaalisuudesta.

3) Voiko seksuaalisen identiteettinsä löytää vasta vaihdevuosi-iässä?

Kyllä seksuaali-identiteetin muutokset ovat mahdollisia, esimerkiksi heterosta bi-seksuaalisuuteen. Myöskään homomiehen identiteetti ei ole kaikille ihan helppo nuorena. Varsinkaan siinä sukupolvessa, jossa ollaan nyt yli 50-vuotiaita.

Naiset kiihottuvat tutkimusten mukaan lähes yhtä helposti sekä miesten että naisten katselusta. Siksi naisen on helpompi valita kumppanikseen joko nainen tai mies. Osa naisista haluaa vielä yli 50-vuotiaana kokeilla, minkälainen olisi suhde naisen kanssa. Ei se tietenkään kovin yleistä ole.

4) Mitä hyvää vaihdevuosi-ikä voi tuoda seksielämään?

Seksi ja orgasmi rauhoittavat. Pikkuiset ärsyttävät asiat suhteessa eivät seksin jälkeen tunnu niin ärsyttäviltä. Rypyt pienenevät ja katse kirkastuu, kun on sängyssä nauttinut ja saanut toisenkin huokailemaan mielihyvästä.

On tietysti annettava lupa itselleen olla seksuaalinen. Monille yli 50-vuotiaille on jo helppoa olla itsensä kanssa. Itsetunto näkyy seksissäkin. Jotkut naiset saavat ensimmäiset orgasminsa vasta yli 40-vuotiaina, kun seksiä ei enää tarvitse suorittaa. Jos viisikymppisenä aloittaa uuden suhteen, voi intohimo olla rajua. Varsinkin jos on ollut ennen sitä jonkin aikaa ilman läheisyyttä.

Kun lapset ovat jo isompia, seksille voi olla myös enemmän aikaa. Sitä aikaa ei parisuhteessa pidä käyttää erimielisyyksien vatvomiseen.

Toisaalta tässä elämänvaiheessa voivat stressiä aiheuttaa murrosikäiset ja heidän ongelmansa, omien vanhojen vanhempien hoitaminen, paineet pärjäämisestä työmarkkinoilla tai oma tai puolison sairastuminen. Ne vaikuttavat puolisoiden läheisyyteen ja seksuaaliseen kiinnostukseen.

5) Voiko yli viisikymppisellä olla vain seksiin perustuvaa suhdetta?

Yli viisikymppisillä on paljon nimenomaan vain seksiin perustuvia suhteita. Silloin ei enää solmita suhteita niinkään tarkoituksena perustaa perhe. Kaikki eivät tietysti tässä vaiheessa kerro seksisuhteistaan. Osa on naimisissa olevia, joilla on seksisuhde jonkun avioliiton ulkopuolisen henkilön kanssa.

Ihminen ei luonnostaan ole kovin yksiavioinen. Siksi pitkäaikainen parisuhde on usein vaikea. On paljon pariskuntia, joissa puolisot eivät puhu tunteista ollenkaan.

6) Onko viidenkympin villitystä, johon liittyy vaikkapa uskottomuutta?

Viisikymppisenä saatetaan ajatella, että on viimeinen mahdollisuus kokeilla jotakin uutta, ennen kuin sairastutaan tai ollaan liian vanhoja yhtään mihinkään. Siksi osa viisikymppisistä alkaa elää satasella. Seksistä ei haluta luopua, mutta jos parisuhteen ongelmia ei osata ratkaista, haetaan seksisuhteita oman liiton ulkopuolelta.

Osa ihmisistä haluaa vielä ennen vanhuutta kokeilla, minkälaista seksi olisi jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa. Tätä tekevät sekä miehet että naiset. Naisilta yksiavioisuus onnistuu kuitenkin keskimäärin paremmin kuin miehiltä.

Miehillä ikään liittyvä kriisi voi johtaa jopa siihen, että he perustavat vielä perheen nuoremman naisen kanssa. Uusi suhde, jossa saa ihailua osakseen, on myös osoitus siitä, että on edelleen viehättävä ja seksuaalinen.

7) Jos puoliso lähtee tai jopa kuolee, voiko ilman seksiä elää?

Suuri osa ihmisistä elää ilman seksiä. Kaikilla ei edes ole kovin suurta halua. Naisten on keskimäärin helpompi elää ilman seksiä. Osittain se johtuu kasvatuksesta. Osa naisista ei eron tai puolison kuoleman jälkeen edes etsi uutta kumppania. Monille pelkkään seksisuhteeseen lähteminen on vaikeaa, vaikka sillä voisikin rikastuttaa elämäänsä. Itsetyydytys on hyvä tapa ylläpitää seksuaalisuuttaan.

Joillekin on ylitsepääsemättömän vaikeaa aloittaa uusi ihmissuhde puolison menettämisen jälkeen. Mitään poppakonsteja siihen ei löydy. Uuden kumppanin löytyminen voi olla vaikeaa, vaikka esimerkiksi netistä voi etsiä helposti samanhenkistä ihmistä.

Ihmiset, jotka luopuvat seksistä kokonaan, eivät koe sitä kovin tärkeäksi. Elämässä on muitakin asioita. Läheisyyttä voi saada muualtakin, esimerkiksi lastenlapsilta.

Asiantuntijana gynekologi ja seksologi Leena Väisälä Väestöliitosta.

Lue lisää seksistä ja uskottomuudesta.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.