Väsyttää, kuumottaa ja särkee. Kutisee ja yskittää. Onko se home? Jos et tiedä, se ei ole ihme. Asiantuntijatkaan eivät ole yhtä mieltä.

Kätilö ei voi palata synnytyssaliin, koska alkaisi heti pärskiä. Noin kolmannes kouluista on remontin tarpeessa, ja niissä jopa lakkoillaan. Kosteus- ja homevaurioille saattaa altistua peräti 800 000 suomalaista, arvioi ympäristöministeriö.

— Se on varmaa, että hometalossa asuminen on terveydelle haitaksi, sanoo kosteusvaurioita 90-luvulta lähtien tutkinut Tuula Putus.

Kaikki muu onkin epävarmaa.

Epäiltyjen lista kosteusvaurioihin liitetyistä sairauksista on pitkä, nuhasta reumaan, mutta tarkkaan ei tiedetä, mikä aiheuttaa oireet. Asiaa mutkistaa se, että samantapaisia oireita kuin home aiheuttaa moni muukin. Vaikka kärsisi usein nuhasta, välttämättä ei huomata yhteyttä kosteusvaurioon. Sehän ei aina näy rakennuksesta päälle. Kalliissakin asunnossa voi piilotella homepommi.

Me myös reagoimme hyvin eri lailla. Mummo ja pappa saattavat asua läpihomehtuneessa talossa onnellisina elämänsä loppuun, mutta vieras saa astmaoireita jo porstuassa.

Faktoja on kuitenkin vähän. Sen tutkijat uskaltavat sanoa, että kosteus- ja homevauriot pahentavat hengitystieoireilua ja astmaa sekä saattavat altistaa astman puhkeamiselle. Tuula Putus arvioi, että kosteusvaurioisessa päiväkodissa sairastellaan 3—10 kertaa enemmän kuin niissä, jotka ovat kunnossa.

Täällä pohjoisessa on erityisen tärkeää, millainen ilma huoneissa on. Me kuhkimme sisällä jopa 80—90 prosenttia ajasta. Rakenteet ovat tiiviitä ja monimutkaisia. Niissä on paljon sellaista, mikä voi homehtua.

Homepommitus heikentää vastustukykyä

Se, miksi joku ei saa oireita kosteusvauriorakennuksessa ja toinen sairastuu parissa kuukaudessa, voi selittyä suurelta osin perimällä. Näin uskoo infektiolääkäri, professori Ville Valtonen.

— Perimän ansiosta iso osa kulkee homeiden keskellä ongelmitta. Heidän on vaikea ymmärtää niiden touhotusta, jotka sairastuvat.

Kosteusvaurioille altistuminen etenee monesti näin: Ensin tulee ärsytysoireita. Silmät vuotavat, on nuhaa ja yskittää. Jos homepommitus jatkuu, saattaa tulla infektiokierre. Yhtäkkiä on keuhkoputkitulehduksia tai puolitusinaa poskiontelotulehdusta peräkkäin.

Joillakin asia menee vielä mutkikkaammaksi. Yhdelle tulee astmaa, toiselle reumaattisia oireita ja nivelsärkyjä, kolmannelle neurologisia vaivoja. Väsymys kuuluu usein oirekimppuun ja tulehdukset pitkittyvät. Moni herkistyy muillekin asioille, kuten maalien tai hajuvesien tuoksulle. Kosteusvaurion alkaa vainuta kuin homekoira.

— Vainu on luonnon puolustusmekanismi, jota kannattaa uskoa, ja välttää paikkoja joissa ärsyttää. Äärimmäinen tapaus on homepakolainen, joka ei voi hyvin enää oikein missään.

Remontti helpottaa, vaikka syy ei selviäisi

Lääkäreillä ei toistaiseksi ole keinoa varmistaa, johtuvatko potilaan vaivat homealtistumisesta. Laboratoriotestit eivät sitä kerro. Eniten kertoo potilas itse.
Allergiatestejä on useille homeille, mutta vasta-aineita kosteusvauriomikrobeille on löydetty vain alle viidellä prosentilla altistuneista.

Vaikka oireita hoidetaan parhaan mukaan, vaivan alkuperästä ei välttämättä saada varmuutta. Kirsi Karvala Työterveyslaitoksesta muistuttaa, ettei tämä ole tavatonta.

— Lääketieteessä joudutaan usein toimimaan epävarman tiedon varassa. Esimerkiksi kroonisten kipujen syytä ei läheskään aina löydetä. Allergioitakaan ei tunnettu vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten.

Paras hoito hometalosta kärsivälle on muutto tai remontti. Mutta jos on pahasti herkistynyt ja oireet pitkittyneet, ne eivät välttämättä heti helpota.

— Suurimmalle osalle muutosta tai remontista on kuitenkin apua, ja sitkeätkin oireet helpottavat ajan myötä.  

Kosteusvaurio pitää joka tapauksessa korjata.

— Jos todetaan kosteus- tai mikrobivaurio, se on mahdollinen terveyshaitta, joka pitää terveydensuojelulain mukaan korjata. Vaikka kukaan ei olisi sairastunut, ympäristöterveyden dosentti Anne Hyvärinen THL:stä sanoo.

Jos epäilet altistusta

  •  Mieti tuleeko nuhaa ja yskää vain tietyissä paikoissa? Helpottaako muualla?
  •  Muistele mitä tapahtui silloin, kun perhe alkoi sairastella. Aloittivatko lapset päiväkodissa? Vaihdettiinko taloa, koulua tai työpaikkaa? Auttaako pari viikkoa mummolassa?
  • Onko koulussa tai päiväkodissa monilla paljon samantapaisia oireita jotka helpottavat poissa ollessa?
  • Onko huomattu kosteusvaurio? Aina se ei näy päälle.  Kosteusvauriosta voi pyytää arvion kunnan terveystarkastajalta. Yksityisiä rakennusterveyden asian­tuntijoita on myös, VTT on alkanut listata sertifioituja. Taloyhtiössä asia hoidetaan isännöitsijän kautta.

Jos oireilet
 

  • Terveyden tutkii lääkäri, mutta paras hoito on teettää remontti tai muuttaa.
  • Altistuneen ei kannata hengittää remonttipölyä. Ammattilaiset suojautuvat. Tyhjennä rakennus korjauksen ajaksi tai eristä tavarat tiiviisti.
  • Heitä muutossa pois kaikki, minkä voit. Sohva yli laidan! Ellet raaski luopua, pakkaa varastoon. Sairaimmassa vaiheessa ei pidä jäädä pöllyttämään tavaroita.

Asiantuntijat: Harri Alenius, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos
Anne Hyvärinen, mikrobiologisen ympäristöterveyden dosentti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kirsi Karvala, työterveyshuollon erikoislääkäri, ylilääkäri, Työterveyslaitos
Juhani Pirinen, tekniikan tohtori, ympäristöministeriön Hometalkoot
Tuula Putus, työterveyshuollon erikoislääkäri, professori, Turun yliopisto
Ville Valtonen, infektiolääkäri, professori

Lue lisää: Haista home ajoissa
Hometalo tarvitsee remontin

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.