Yksi ei pääse päivääkään, ettei joutuisi ottamaan särkylääkettä. Toinen ei lääkitse kipuaan vaikka tarpeen olisi.

1. Koska särkylääkkeitä saa ilman reseptiä, niiden täytyy olla täysin turvallisia.

Tarua. Mikään lääke ei ole täysin turvallinen – jos lääke tehoaa, sillä on myös haittavaikutuksia. Ilman reseptiä saatavien särkylääkkeiden teho ja haitat ovat samoja kuin reseptillä määrättävillä tulehduskipulääkkeillä.

2. Kun päätä särkee, on parempi lähteä lenkille tai mennä nukkumaan, kuin ottaa myrkkyä eli särkylääkettä.

Osittain totta. Jos tietää jo aikaisemmasta kokemuksesta, että lenkki tai torkahdus vie säryn pois ja jos näihin keinoihin on mahdollisuus, niin lääkkeetön vaihtoehto on tietysti hyvä. Jos näin ei voi tehdä, särkylääkkeen ottamiseen ei tarvitse suhtautua kuin myrkkyyn. Erityisesti jos sairastaa migreeniä, on tärkeää aloittaa tehokas hoito niin nopeasti kuin mahdollista.

3. Jos joutuu käyttämään paljon särkylääkkeitä, saa ennemmin tai myöhemmin mahahaavan.

Tarua tai ei ainakaan ehdottoman varma totuus, sillä kyseessä on kuitenkin harvinainen haittavaikutus. Tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy mahahaavan riski, joka on pieni terveellä satunnaiskäyttäjällä. Vaara kasvaa, jos käytetty lääkeannos suurenee ja ikää tulee lisää.

Vaaraa voi vähentää ottamalla pienimmän tehokkaan annoksen, eikä koskaan useaa tulehduskipulääkettä tai tulehduskipulääkettä ja ”flunssalääkettä” yhtä aikaa. Joidenkin muiden lääkkeiden samanaikainen käyttö lisää myös mahahaittojen vaaraa. Näistä asioista kerrotaan tarkemmin särkylääkepakkauksessa olevassa potilasohjeessa.

4. Jos käyttää särkylääkettä joka päivä, särky voi johtua lääkkeestä.

Totta. Jatkuva särkylääkkeiden käyttö voi johtaa päänsärkykierteeseen, josta eroon pääseminen voi vaatia jopa sairaalassa tapahtuvaa vieroitusta lääkkeistä.

5. Puolikas tabletti asetyylisalisyylihappoa (esim. Aspriin, Disperin) päivässä pitää verisuonet kunnossa ja suojaa aivoja ja sydäntä.

Osittain totta, mutta ei lääkkeen oikeaa käyttöä. Asetyylisalisyylihappo ehkäisee valtimoveritulppien muodostumista eli aivo- ja sydäninfarkteja estämällä verihiutaleiden kokkaroitumista. Tällöin käytetään kuitenkin pienempää annosta, joka saattaa olla tässä tarkoituksessa jopa tehokkaampi ja on ainakin turvallisempi kuin puolikas Aspirin.

Jo pieni ”miniaspiriinihoito” kaksinkertaistaa mahaverenvuodon riskin, ja veren hyytymisen hidastuminen voi aiheuttaa muitakin vuoto-ongelmia. Siksi itsehoito ei tule kyseeseen, vaan lääkärin tulee punnita hoidon tarpeellisuus eli hyödyn ja haittojen suhde.

6. Lapselle ei saa antaa asetyylisalisyylihappoa sisältävää särkylääkettä.

Totta. Asetyylisalisyylihapon käyttö lasten virustautien yhteydessä on yhdistetty harvinaiseen mutta mahdollisesti hengenvaaralliseen Reyen oireyhtymään, minkä vuoksi sitä ei suositella lasten kuumelääkkeeksi.

7. Lihaskipuihin kannattaa käyttää iholle siveltäviä kipugeelejä. Ne eivät ärsytä mahaa niin kuin tabletit.

Totta. Tulehduskipulääkettä sisältävistä geeleistä imeytyy ihonalaisiin kudoksiin riittävä määrä lääkettä, jos niitä käytetään ohjeen mukaan eli sivellään iholle useita kertoja päivässä. Verenkiertoon pääsee lääkettä kuitenkin vähemmän kuin tableteista, joten haittojakin on vähemmän. Geelit voivat aiheuttaa paikallista ihottumaa ja valolle herkistymistä, joten hoidettu alue tulee suojata auringonvalolta.

8. Särkylääkkeet nostavat verenpainetta.

Totta. Tulehduskipulääkkeet saattavat aiheuttaa turvotusta ja nostaa hieman verenpainetta. Verenpainelääkkeistä etenkin diureettien eli nesteenpoistolääkkeiden ja ACE:n estäjien teho voi heiketä jatkuvan tulehduskipulääkityksen aikana.

9. Kipulääkkeistä turvallisimpia ovat parasetamoli (esim. Panadol, Para-Tabs) ja ibuprofeiini (Ibusal, Dexit).

Totta. Kipulääke parasetamoli aiheuttaa vähemmän mahahaittoja kuin tulehduskipulääkkeet. Se sopii myös raskaana oleville ja useimmille astmaatikoille. Parasetamolin annosohjeiden noudattaminen on tärkeää, sillä yliannokset voivat aiheuttaa pysyvän maksavaurion.
Tulehduskipulääkkeet estävät paitsi kipua tuottavien myös mahan ja suoliston limakalvoa suojaavien prostaglandiinien syntyä, ja ne voivat lisätä keuhkoputkia supistavien aineiden määrää elimistössä. Jos yksi tulehduskipulääke aiheuttaa astmaoireita, eivät muutkaan saman ryhmän lääkkeet ole turvallisia. Suurissa potilasaineistoissa ibuprofeeni on ollut vähiten vakavia haittoja aiheuttanut perinteinen tulehduskipulääke. Tämä voi osittain johtua siitä, että sitä on käytetty oikein eli on vältetty liian suuria annoksia.

10. Särkylääke estää krapulaa, jos sen ottaa heti juomisen jälkeen.

Hm, totta... Nukkumaan mennessä otettu särkylääke voi vähentää aamuista päänsärkyä, mutta ei muita krapulan oireita. Ehdottomasti tehokkaampi krapulan esto on juoda vähemmän. Viimeistään vanhenemisen (viisastumisen?) myötä useimmat huomaavat, että joka toinen lasillinen voi olla vettäkin. Ja harva suree aamulla että olisinpa ottanut vielä yhden paukun...

11. Jos kipua ei lääkitse, se voi kroonistua.

Totta. Tämä ei tarkoita satunnaista päänsärkyä, mutta pidempiaikaisissa kiputiloissa oikea ja tehokas hoito on aiheellista, jotta kipu ei jää pysyväksi. Jos kipu jatkuu, sen syy on pyrittävä selvittämään, jotta voidaan valita paras hoito.

Lääkitys on harvoin ainoa hoito, usein tarvitaan muita toimenpiteitä ja hoidettavan aktiivista osallistumista kuntoutukseen.

Särkylääkeväittämiin vastasi ylilääkäri Pirkko Paakkari Lääkelaitoksesta.

LUE LISÄÄ jännityspäänsärystä.

 

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.