Päänsärky voi olla ärsyttävää, pelottavaa tai lamauttavaa. Onneksi se on harvoin vakavaa. Kun päänsäryn laji selviää, tehokasta apuakin löytyy.

Pää on kuin ruuvipenkissä. Puristava särky tuntuu tasaisesti joka puolella päätä. Kipu alkaa takaraivolta ja nousee ylöspäin. Se ei ole sietämätöntä, mutta haittaa keskittymistä. Jo vähäinen niskan venyttely tuntuu jonkin verran helpottavan kipua.

– Tyypillisiä jännityspäänsäryn oireita, sanoo neurologi Mikko Kallela.

Lähes kaikki ovat tunteneet jonkinlaista päänsärkyä elämänsä aikana, vain joka kymmenes sanoo, ettei heidän päätään ole koskaan särkenyt.

– Yleensä jännityspäänsärkypotilas ei lähde lääkäriin. Hän hoitaa vaivaansa apteekista saatavilla kipulääkkeillä, Kallela kertoo. Hän hoitaa päänsärkypotilaita sekä HYKSissä että Postitalon lääkäriasemalla Helsingissä.

Työasento kuntoon

Jännityspäänsärky ja huono ryhti liittyvät usein yhteen. Mikko Kallela kehottaa jännityspäänsärystä kärsivää lisäämään liikuntaa ja venyttelyä. Esimerkiksi reipas sauvakävely vetreyttää hyvin yläselän ja niskan lihaksia.

– Jännityspäänsärky on toimistotyöntekijöiden vaiva, ja siksi on tärkeää kiinnittää huomiota työasentoon.
Joskus pitkään huonossa asennossa työskennellyt tarvitsee fysioterapeutin apua laukaisemaan lihasjännityksiä. Fysioterapeutti osaa myös auttaa löytämään itselle hyvän työasennon.

Jännityspäänsärky voi alkaa muustakin kuin niskasta. Stressaava elämä, masennus, purentaviat, huono nukkuma-asento, unihäiriöt ja vaikkapa vääränvahvuiset silmälasit ovat tavallisia päänsäryn syitä. Myös ylipaino voi olla särkyjen syy. Se, miksi liikakilot tuovat myös päänsärkytaipumuksen, on vielä epäselvää.

– Se tiedetään, että ylipainoisen verenkiertoon erittyy rasvakudoksesta aineenvaihduntatuotteita, jotka altistavat päänsärylle, Kallela sanoo.

Sekä migreeniä että jännityspäänsärkyä on enemmän naisilla kuin miehillä. Jopa 90 prosenttia naisista on joskus kärsinyt jännityspäänsärystä.

Eroon lääkepäänsärystä

– Jos päähän sattuu jatkuvasti, vaikkapa viikoittain, kannattaa mennä lääkäriin, Mikko Kallela kehottaa.
Jos jännityspäänsärkyyn ottaa jatkuvasti apteekista saatavia tulehduskipulääkkeitä, sekin saattaa johtaa lähes tauottomaan kipuun.

Särkylääkepäänsäryn voi saada, jos esimerkiksi parasetamolia tai ibuprofeiinia sisältäviä lääkkeitä syö yli kolmena päivänä viikossa useamman kuukauden ajan.

Migreenin täsmälääkkeitä, triptaaneja, ei pitäisi ottaa yli kymmenenä päivänä kuukaudessa. Kallelan mukaan särkylääkepäänsäryn tunnistaa siitä, että kivussa ei ole kohtauksittaisia piikkejä.

– Kivusta tulee kovien kohtausten sijaan tasaista pientä särkyä, joka tuntuu koko ajan, hän kuvaa.
Särkylääkepäänsärky on samankaltaista kuin vierotussärky, joka liittyy vaikkapa kofeiinin, alkoholin ja nitraattien käytön lopettamiseen, ja siitä pääsee eroon pitämällä särkylääkkeiden käytössä parin kolmen viikon tauon. Vaikea päänsärkykierre voidaan katkaista myös sairaalassa.

Migreenikohtaus vie voimat

Monesti ajatellaan, että migreenistä kärsivät ovat täydellisyydentavoittelijoita, jotka pyrkivät kontrolloimaan itseään koko ajan. Siis stressaavat paljon.

– Voi se osittain pitää paikkansa, mutta migreeniä on myös huomattavan rennoilla kavereilla, Kallela sanoo.

Migreeniä sairastaa joka kymmenes suomalainen. Sitä ei ole vain tietyntyyppisillä persoonilla, ja sitä on hyvin monenlaista. Kallelan mukaan kahdella migreenipotilaalla voi olla ihan eri sairaus, vaikka oireet ovatkin hyvin samankaltaisia.

Migreeni tulee aina kohtauksittain. Lähes kaikkien migreenipotilaiden kipu tuntuu kuin päätä lyötäisiin vasaralla. Liikkuminen pahentaa särkyä.

– Toiset korostavat pahoinvointia enemmän kuin särkyä. Aistiarkuus liittyy migreenisärkyyn lähes poikkeuksetta, Kallela kertoo.

Aistiarkuudella hän tarkoittaa, että niin valo, äänet, hajut kuin liike pahentavat oloa. Kipu on yleensä vain toisella puolella päätä, ja se on hyvin voimakasta ja jyskyttävää.

Migreenikohtauksen laukaisevat tekijät ovat hyvin yksilöllisiä. Tavallisimpia ovat stressi, univaje, verensokerin heilahtelut ja naisilla kuukautisten alkaminen. Ruoka-aineista alkoholi, suklaa ja jotkin makeutusaineet aloittavat säryn monilla migreenipotilailla, ja he tietävät välttää niitä.

Kohtaus etenee niin, että aluksi aistit herkistyvät. Monilla ensioireisiin liittyy myös väsymystä, palelua, ärtymistä ja makeanhimoa. Kohtauksen aikana verisuonet ensin supistuvat ja lopuksi laajenevat, kun aivorungon hermosolutoiminta aktivoituu. Iho kalpenee, suoliston toiminta hidastuu, jäsenet voivat puutua ja joillekin tulee näköhäiriöitä.

On outoa, ettei tällainen kipu ole vakavaa, mutta siitä kärsivän se saa täysin toimintakyvyttömäksi. Säryn lääkitsemisen lisäksi migreenipotilas haluaa vetäytyä makuulle pimeään ja hiljaiseen huoneeseen.

Hoito on opettelua

Migreeniä ei voi tunnistaa millään tutkimuksella, vaan sairaus todetaan oireiden perusteella.
Mikko Kallela aloittaa migreenipotilaan tutkimisen varmistamalla, ettei tällä ole mitään neurologista ongelmaa. Neurologiseen tutkimuspatteristoon kuuluu esimerkiksi Babinskin merkin tutkiminen, joka tehdään painamalla puutikulla kaari kantapäästä varpaisiin potilaan jalkapohjaan. Normaalisti isovarvas koukistuu, mutta jos se ojentautuukin ylöspäin, saattaa keskushermostossa olla vikaa. Migreenipotilaalla keskushermosto on täysin normaali.

Monilla migreenipotilailla on myös lihasjännityspäänsärkyä, ja lihasjännitys voi laukaista migreenikohtauksen.

Migreeniin on nykyään varsin tehokkaita lääkkeitä. Parhaiten ne auttavat, jos lääkkeen osaa ajoittaa oikeaan hetkeen. Siihen, kun kipu on alkanut, muttei vielä ole liian kova. Oikean hetken oppii tunnistamaan vain kokemuksen avulla.

Repivä päänsärky palaa

Miehille tyypillinen yli 30-vuotiaana kehittyvä kivulias päänsärky voi olla niin sanottu sarjoittainen päänsärky. Se on huomattavasti migreeniä tai jännityspäänsärkyä harvinaisempi, noin kolmella tuhannesta suomalaisesta.

Sarjoittaisessa päänsäryssä polttava ja repivä kipu tuntuu tavallisimmin toisen silmän ympärillä. Sieltä kipu säteilee eri puolille päätä. Säryn alkamisajankohdan voi tietää melkeinpä kellon tarkkuudella, ja se kestää aina tietyn samanmittaisen ajan. Esimerkiksi tunnin kuluttua alkamisesta kipu on kokonaan hävinnyt. Myöhemmin se palaa samanlaisena ja yhtä kovana.

Kipujaksot tuntuvat ryppäinä päivittäin muutaman viikon tai kuukauden ajan, jonka jälkeen ne pysyvät pitkäänkin poissa. Jos kipujaksot tihenevät, tauti voi kroonistua. Kipukohtauksia voidaan hoitaa migreenin täsmälääkkeillä. Ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet eivät tuo helpotusta sarjoittaiseen päänsärkyyn. Myös sarjoittaisten kohtausten hillitsemisessä voidaan kokeilla estolääkitystä.

Aina ei päänsärkyyn tarvita lääkkeitä, vaan jotkut saavat apua fysioterapiasta, akupunktiosta, hieronnasta tai biopalautehoidosta.

Kasvava kipu ajaa lääkäriin

Mikko Kallelan mukaan päänsärkypotilaat saattavat pelätä aivoverenkiertohäiriöitä tai aivokasvainta. Hän lohduttelee pelkääviä tiedolla, että esimerkiksi aivokasvaimeen liittyy lähes aina neurologinen häiriö, esimerkiksi toispuolihalvaus tai tajunnanmenetyskohtaus, joskus pysyvä näköhäiriö. Eikä kipu jatku tasaisena vaan lisääntyy ja tihenee.

Migreenin ja muiden päänsärkyjen syitä ei tiedetä, ja asiaa tutkitaan. Miksi toisten keskushermosto oppii herkistymään kivulle ja toisten ei? Kallela uskoo, että vastaus löytyy geenitutkimuksesta. Jo joitakin erittäin vaikealle migreenille altistavia geenejä on löytynytkin.

– Jos geenejä löydetään lisää, opitaan paremmin selvittämään taudin mekanismeja, ja sitä kautta voitaisiin kehittää tehokkaampia täsmälääkkeitä.

Päänsärky voi olla ärsyttävää, pelottavaa tai lamauttavaa. Onneksi se on harvoin vakavaa. Kun päänsäryn laji selviää, tehokasta apuakin löytyy.

Päänsärkyä helpottaa

 • terveellinen ruokavalio
 • säännöllinen ateria- ja unirytmi
 • säännöllinen liikunta
 • lepo (kohtauksen yhteydessä)
 • fysioterapia
 • akupunktio ja akupainanta
 • biopalautehoito


Päänsärkylääkkeet

 • kipulääkkeet (mm. ibuprofeiini ja parasetamoli)
 • migreenin täsmälääkkeet, triptaanit
 • ergotamiini (usein käytettynä aiheuttaa helposti riippuvuutta ja pahoinvointia)
 • estolääkkeet käytetään muun muassa verenpaine- ja sydänsairauksiin, masennukseen ja epilepsiaan tarkoitettuja lääkkeitä, joilla on havaittu olevan myös migreeniä estävä vaikutus. Lääke otetaan ehkäisevästi päivittäin kuurina, yleensä parin kolmen kuukauden jaksoissa.

Päänsärky voi olla vakavaa jos

 • särky pahenee viikosta toiseen
 • särky tulee ensimmäistä kertaa elämässä
 • lyö päänsä
 • kipu tulee ponnistaessa
 • kipuun liittyy puhehäiriö, halvausoire tai näköhäiriö
 • särkyyn liittyy kuumetta tai potilaalla on vakava perussairaus (esim. syöpä)

Tunnusmerkkejä

Jännityspäänsärky

 • vannemainen, tasainen kipu
 • ei esioireita
 • ei pahoinvointia
 • ei valonarkuutta
 • liikunta helpottaa

Särkylääkepäänsärky

 • tasainen, jatkuva särky
 • ei kipupiikkejä


Migreeni

 • jyskyttävä, kova särky
 • kohtauksittainen
 • esioireita
 • pahoinvointi
 • valonarkuus
 • rasitus pahentaa


Sarjallinen päänsärky

 • alkaa yli 30-vuotiaana
 • polttava ja repivä kipu
 • kestää aina tietyn ajan
 • kipujaksot tulevat sarjoina
kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.