Rahapeliriippuvuus on sairaus, jossa ihmistä ei kiusaa vain vimma voittaa, vaan myös pakko pelata rahat viimeiseen senttiin – eli hävitä. Miten siitä voi parantua?

Kun himopelaaja painaa hedelmäpelin käynnistysnappulaa, hänen dopamiinijärjestelmänsä aktivoituu. Hän tietää todennäköisesti häviävänsä, mutta voiton mahdollisuus riittää nostamaan dopamiinitason eli synnyttämään mielihyvää. Jos pelaaja häviää, hänen dopamiinitasonsa laskee lievästi tai ei juuri lainkaan. Sen sijaan satunnainen voitto nostattaa selvän, euforisen mielihyväpiikin.

– Täysin pätevästi ei ole vielä todistettu, mitä aivoissa pelaamisen aikana tapahtuu. Mutta kyseessä on samantyyppinen prosessi kuin muissakin riippuvuuksissa, esimerkiksi alkoholiriippuvuudessa. Se on yllättävää, koska peliriippuvuudesta puuttuu aine. Pelaaminen kehittyy ongelmasta riippuvuudeksi alkoholia tai tupakkaa nopeammin, jo kahdessa vuodessa, päihdelääketieteen professori Hannu Alho Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo.

Se tiedetään, että pelihimon syntyyn vaikuttaa dopamiinin yliaktiivisuus. Dopamiini on välittäjäaine, joka säätelee aivojen mielihyväjärjestelmää. Peliriippuvaisilla dopamiinitaso on herkistynyt ja pompahtaa pilviin helpommin kuin muilla.

Lääke salpaa pelihimoa

Sitkeimmin dopamiinitasoa pitää kuitenkin yllä ihana, kamala epävarmuus. Jotta pelaaminen koukuttaisi, pelkkä voittaminen ei siis riitä. Tarvitaan myös kutkuttava häviön mahdollisuus.

Peliriippuvuutta helpottaa esimerkiksi kognitiivinen psykoterapia, jonka tavoitteena on opettaa pelaajaa oikaisemaan vääristyneet ajatusmallinsa. Lupaavia tuloksia on saatu myös alkoholistien hoidossa käytettävästä lääkkeestä, opiaatinsalpaaja naltreksonista.

Alustavan tutkimuksen mukaan lääke vähensi pelihimoa kahdella kolmasosalla tutkittavista. Hannu Alhon työryhmä on vastikään aloittanut uuden tutkimuksen saman lääkkeen vaikutuksista.

– Peliriippuvainen pelaa kuin robotti, vaikka tietää että siitä on hänelle haittaa. Hänen mielihyväalueensa on niin hallitseva, että se pakottaa hänet tekemään mitä se haluaa. Lääke hillitsee mielihyväalueen toimintaa ja auttaa irrottau
tumaan pelikierteestä. Pelkkä lääke ei kuitenkaan riitä. Rinnalle tarvitaan aina myös terapiaa.

Elämyksiä jahtaamassa

Miehillä peliongelma on noin kaksi kertaa yleisempi kuin naisilla. Ongelmapelaajien auttavan puhelimen Peluurin tilastoista paljastuu, että myös naispelaajien määrä on kasvanut. Suurimmassa riskiryhmässä ovat 20–30-vuotiaat miehet, mutta muitakin riskitekijöitä on: peliuran alussa saatu suuri voitto, geenit, vanhempien tai kavereiden runsas pelaaminen, ADHD, päihteiden käyttö tai vaikkapa eläkkeelle jääminen.

Suosituimpia rahapelejä ovat Lotto ja Jokeri, toiseksi suosituimpia raha-automaatit. Mitä nopeampi peli, sitä herkemmin se koukuttaa. Koukuttavin on hedelmäpeli. Se on nopeatempoinen, vaatii fyysistä toistoa, palkitsee välittömästi, välkyttää valojaan ja kilisee kivasti. Myös netin rahapelien suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, eikä ilmiön seurauksia uskalleta vielä kuin arvailla.

Peliriippuvainen voi olla elämyshakuinen tai impulsiivinen persoonallisuus. Elämyshakuinen janoaa riskejä ja äärikokemuksia, jotta pääsisi arjen tylsyydestä. Impulsiivinen pillastuu pettymyksistä eikä pysty irrottautumaan pelin imusta.
Vaikeus sietää tappioita liittyy usein myös pelaajan omaan elämänhistoriaan.

– Pelaaminen voi olla tapa pitää ahdistusta loitolla. On tyypillistä, että pelaajalla on vaikeuksia käsitellä ihmissuhteissaan tunteitaan. Erityisen vaikea hänen on tunnistaa ja myöntää suuttumustaan. Pelaaminen tarjoaa unohduksen ja korvaa hämmentävän tunnemaailman tekemisellä, psykologi Antti Kauppi Peliklinikalta sanoo.

Moni pelaa hävitäkseen

Rahapelaaminen on fyysinen, lähes kiihottava kokemus. Sydän hakkaa, hikoiluttaa, tuntuu ihanalta, pelottaa. Pelaaja vajoaa transsinkaltaiseen flow-tilaan, jonka ulkopuolelle hän sulkee muun maailman. Myös ihmiset. Himopelaaja alkaa kartella puolisonsa läheisyyttä, jopa seksiä. Peliriippuvainen yliarvioi taitonsa ja luottaa niihin jopa peleissä, joissa voiton määrää puhdas sattuma. Hän ei lopeta ajoissa, vaan suorastaan kerjää häviötä. Miksi ihmeessä?

– Pelaamisen hämmentävimpiä piirteitä on sen masokistisuus. Jotkut saattavat pelata vain hävitäkseen. Taustalla on silloin käsittelemätön häpeä tai syyllisyys, jonka vuoksi pelaaja haluaa rangaista itseään. Rankaiseminen helpottaa oloa, koska se tuntuu oikeudenmukaiselta seuraukselta omasta huonoudesta, Antti Kauppi sanoo.

Moni elää kaksoiselämää. On työssäkäyvä, vastuullinen, hurmaava minä. Ja on peliminä, joka valehtelee ja varastaa. Kielteiset tunteet, joiden ilmaisemista pelaaja pelkää, löytävät ilmaisukanavansa vain peliminän kautta. Valtaosa hakeutuu hoitoon vasta, kun roolit romahtavat.
 

Asiantuntijoina Hannu Alho, päihdelääketieteen professori, THL ja Antti Kauppi, psykologi, Peliklinikka

 • Hanki apua itsellesi, vaikka läheisesi ei myöntäisi ongelmaansa. Hakeudu terapeutin juttusille, keskustele muiden saman kokeneiden kanssa ja keskity omaan hyvinvointiisi.
 • Älä anna tai lainaa pelaajalle rahaa. Se vain ylläpitää hänen ongelmaansa. Anna hänen hoitaa itse raha-asiansa, vaikka ne olisivat kuinka retuperällä. Autat häntä parhaiten, jos et ala hoidella muitakaan asioita hänen puolestaan.
  Pidä oma pankkitilisi. Peliriippuvuus on sairaus, johon kuuluu valehtelu. Varmista, ettei oma taloutesi tuhoudu samassa rytäkässä.
 • Puhu peliongelmasta avoimesti. Avoimuutesi auttaa myös pelaajaa, salailu vain tukee pelaamista.
 • Älä syyllistä itseäsi. Pelaaminen on aina vain pelaajan vastuulla.
 • Tunnista pettymyksesi. Valehtelu, salailu ja välinpitämättömyys ovat loukkauksia, joihin ei kuulu turtua. Sinulla on lupa tuntea surua ja uupumusta, hakea apua ja vaatia tilanteeseen muutosta.
 • Kerro pelaajalle, että olet huolissasi ja välität. Näytä, että uskot muutoksen mahdollisuuteen. Tuo esiin, mitä hyvää pelaamisen lopettaminen elämään toisi. Varaudu siihen, että pelaaja kieltää ensin ongelmansa – se kuuluu
  riippuvuuden luonteeseen.
Vierailija

Pakko pelata, pakko hävitä

pitää paikkansa peli riippuvuudesta,se vie mennessään kuin alkoholi ja siitä on vaikea päästä eroon ,ehkä silloin vasta ,kun ei ole rahaa enää pelata ja sitten vasta ongelmat alkavatkin,rahanlainaaminen,laskujen maksamisen jättäminen ja muut henkiset ongelmat,tiedän itse kokemuksesta,apua saa ennenkuin on liian myöhäistä.
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.