Moni nainen löytää itse kyhmyn rinnastaan ja pääsee heti hoitoon. Syöpäsukuun kuluvalle tarjotaan mahdollisuus myös ennakoivaan rinnanpoistoon.

Mammografia ja ultraäänitutkimus tehdään aina mikäli rinnassa on kyhmy tai muu oire, sanoo osastonylilääkäri Marjut Leidenius HYKSin Meilahden sairaalan rintarauhaskirurgian osastolta.

Moni kasvain löytyy mammografiassa, mutta joskus osa rinnasta, ja siten myös rintasyöpä, voi jäädä kuvan ulkopuolelle. Myös laitteissa — ja rinnoissa — on eroja.

— Jos rinta on hyvin tiivis, kasvaimet ja muutokset näkyvät huonommin, Leidenius kertoo.

Hormonikorvaushoito tiivistää rintakudosta, vaikka ikä lisääkin rasvakudosta rinnoissa. Kudoksen korvautuminen rasvalla helpottaa syövän löytymistä mammografiassa.

— Hormonikorvaushoito kannattaa lopettaa, mikäli todetaan rintasyöpä, Marjut Leidenius sanoo.

Hormonikorvaushoitoa ei pidä rintasyövän pelossa kuitenkaan välttää, sillä se on tehokkain tapa hoitaa vaikeita vaihdevuosioireita.

Kiltti kasvain on tarkkarajainen

Jos patti rinnassa on hyvänlaatuinen, se on yleensä nesterakkula eli kysta. Se voi olla myös hyvänlaatuinen kasvain, kuten fibroadenomma tai tiivistymä rintakudoksessa.

Kuvissa kiltti kasvain näyttää tarkkarajaiselta ja symmetrisen muotoiselta. Syöpäkasvain on ääriviivoiltaan epätarkka tai epäsäännöllisen muotoinen.

Paras hetki tutkia rinnat on runsas viikko kuukautisten alkamisen jälkeen. Silloin hormoneista johtuvaa kipua ja turvotusta on vähiten.

Riski uusiutua vaihtelee

Marjut Leidenius kertoo, että ensimmäisellä poliklinikkakäynnillä moni rintasyöpäpotilas sanoo, ettei rinnan säilyttämisellä ole mitään merkitystä.

— Kolmen vuoden kuluttua sairastumisesta sillä voikin olla väliä.

Rintasyöpä on enää vain harvoin tappava tauti, sillä lähes 90 prosenttia sairastuneista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Ennustetta parantaa syövän toteaminen varhaisvaiheessa, esimerkiksi seulonnassa. Lisäksi naiset osaavat hakeutua ajoissa tutkimuksiin. Myös rintasyövän hoito on nykyisen parempaa kuin 15—20 vuotta sitten.

Rintasyövän hoidossa on käytössä täsmälääke trastutsumabi, joka tehoaa HER2-positiiviseen rintasyöpään, joka on noin viidesosalla rintasyöpää sairastavista.

Täsmälääkkeellä tarkoitetaan, että lääke etsiytyy hyvin täsmällisesti tiettyihin syövän vastaanottajasoluihin. Useimmiten lääke yhdistetään solunsalpaajahoitoihin.

Jokaisen ihmisen syöpä on omanlaisensa. Solut jakautuvat eri nopeuksilla, ja toisilla syöpä lähettää herkemmin etäpesäkkeitä. Uusiutumisriski vaihtelee erilaisten kasvainten välillä, samoin paranemisennuste.

Tulevaisuudessa oikea lääkehoito kuhunkin syöpätyyppiin pyritään räätälöimään yhä tarkemmin. Esimerkiksi kasvainta, joka on riippuvainen estrogeenista, hoidetaan muiden hoitojen lisäksi endokriinisella eli hormonaalisella hoidolla.

Pienempi leikkaus, kevyempi hoito

Rintojen kuvaamismenetelmät ovat parantuneet, ja moni rintasyöpä todetaan jo oireettomassa vaiheessa. Potilaalle se tarkoittaa myös usein pienempää leikkausta ja kevyempiä hoitoja.

Marjut Leidenius kertoo, ettei nykyään esimerkiksi kainalon imusolmukkeita tarvitse enää leikata varmuuden vuoksi vaan syövän levinneisyys pystytään selvittämään jo ennen leikkausta.

Rintasyöpä lähettää yleensä ensimmäisen etäpesäkkeensä kainalon vartijaimusolmukkeeseen, joka poistetaan syöpäleikkauksessa ja tutkitaan leikkauksen aikana. Jos vartijasolmukkeesta ei löydy syöpäsoluja, syöpä ei ole levinnyt kainalon imusolmukkeisiin eikä muita kainalon imusolmukkeita tarvitse poistaa.

Imusolmukkeiden poistosta voi seurata rintasyöpäpotilaalle käsivarren turvotusta. Ja jos leikkaus vaurioittaa hermoja, seurauksena voi olla jatkuvia kipuja. Siksi leikkaus tehdään mahdollisimman pienenä.

Rinnanpoisto syöpäsukuun kuuluvalle

Jos rintasyöpäpotilaan kahdella ensimmäisen asteen sukulaisella on todettu rinta- tai munasarjasyöpä, voi kyseessä olla perinnöllinen rintasyöpä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi äiti ja isoäiti tai äiti ja sisko tai isän puolelta isän sisko ja isoäiti ovat sairastuneet rintasyöpään tai munasarjasyöpään.

Potilas voi halutessaan hakeutua perinnöllisyystutkimuksiin, sillä rintasyöpään liittyviä geenivirheitä tunnetaan nykyään yhä paremmin. Vajaaseen kymmeneen prosenttiin rintasyövistä on arveltu liittyvän perinnöllinen taipumus.

Rintasyöpäsukuja on tunnistettu kymmenisen vuotta. Tiettyjen geenivirheiden kantajilla on ainakin 50 prosentin riski sairastua rintasyöpään. Periytyvän syöpää
aiheuttavan geenivirheen kantajille tarjotaan mahdollisuutta rinnan poistoon ja rintojen uudelleen rakennukseen.

Rinta rakennetaan joko potilaan omista kudoksista tai käyttäen silikoni-implanttia. Leikkauksella tehdyt rinnat eivät tietenkään ole samanlaiset kuin omat, sillä niiden tunto on alentunut eikä niillä voi esimerkiksi imettää.

— Rintakudoksen poisto ei sataprosenttisesti takaa, ettei rintasyöpää tule, mutta riski sairastua on selvästi pienempi kuin keskivertonaisella, Leidenius sanoo.

Vaihtoehtona on käydä vuosittain magneettikuvauksessa, mammografiassa ja ultraäänitutkimuksessa.

— Ne joiden sisar tai äiti on kuollut nuorena rintasyöpään, ovat innokkaimpia leikkaukseen, Marjut Leidenius kertoo.

Asiantuntijana dosentti, osaston­ylilääkäri Marjut Leidenius HYKSin rintarauhas­kirurgian yksikkö.

Lue lisää
Rintasyöpä! Apua alkusokkiin
Uusi rinta syövän jälkeen

Rintasyöpähoidoissa tuhoutuneita imusolmukkeita pystytään jo korvaamaan uusilla imuteillä. Kohta syöpäsoluja kuljettavia imusuonia osataan myös tuhota niin ettei syöpä leviä.

Rintasyöpä lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön paitsi imusuoniston myös verenkierron kautta. Lisäksi leviävä syöpä kasvattaa uutta veri- ja imusuonistoa. Uudella fotodynaamisella hoidolla (PDT-hoito) on jo eläinkokeissa onnistuttu tuhoamaan syöpäkasvaimia sisältäviä imusuonia.

Hoidon ideana on annostella imusuoniverkostoon, jossa on syöpäsoluja, valolle herkistävää lääkeainetta, jota voidaan sen jälkeen valottaa matalaenergisellä laserilla. Valo tuhoaa lääkettä sisältävät syöpäsolut ja osan imusuonistoa eikä etäpesäkkeitä pääse syntymään.

Nyt tutkitaan myös, pystyttäisiinkö syövän leviämisreittejä tuhoamaan hoidolla, jota jo käytetään estämään verisuonten liikakasvua silmänpohjan ikärappeumassa.

Uudet hoidot eivät korvaa syöpäleikkauksia, mutta niiden avulla voitaisiin vähentää syövän leviämistä ja syöpäkuolemia. Tutkimuksia on tehty akatemiaprofessori Kari Alitalon laboratoriossa.

Vierailija

Patti rinnassa – selvitä se

"Potilas voi halutessaan hakeutua perinnöllisyystutkimuksiin, sillä rintasyöpään liittyviä geenivirheitä tunnetaan nykyään yhä paremmin." Minua ei otettu tutkimuksiin vaikka meillä on suvussa paljon rintasyöpää. Molemmat isoäidit ovat kuolleet rintasyöpään, samoin isän puolen molemmat sisarukset. Itselläni on myös rinnasta poistettu kasvaimia ja oma sisareni joutui myös leikkaukseen. Lääkärin mielipide oli, että mitään geenitestiä ei kannata tehdä. Minulle ei ole tarjottu edes...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.